Tribuna/Легкая атлетика/Блоги/Командный бег/Бігова битва розпочалась. Гід новою дисципліною Battle Mile

Бігова битва розпочалась. Гід новою дисципліною Battle Mile

Батл Миля, Рейтингова Миля, Battle Mile… Останнім часом у бігових колах частенько почали звучати ці слова. Разом з тим, ці ж слова викликають і чимало питань: звідкіля взялася ця Миля, як вона працює і хто врешті той “джокер” на дистанції, про якого всі говорять?

4 июля 2020, 20:22
1
Бігова битва розпочалась. Гід новою дисципліною Battle Mile

Батл Миля, Рейтингова Миля, Battle Mile… Останнім часом у бігових колах частенько почали звучати ці слова. Разом з тим, ці ж слова викликають і чимало питань: звідкіля взялася ця Миля, як вона працює і хто врешті той “джокер” на дистанції, про якого всі говорять?

Насправді, ідея та історія (хоч і не тривала) Battle Mile справді варті уваги. Тож, нижче пропонуємо розбір головних питань, що можуть виникнути у пересічного бігуна щодо цієї дисципліни.

Ідея

Тут можна було б сказати, що назва походить від французького терміну “Bataillon”, яке словники тлумачать як “основний тактичний підрозділ”. Але ні, все значно простіше. Організатори не копали так глибоко в термінологію, однак зазирнули у головні виклики та проблеми сучасної легкої атлетики.

Сам формат змагань, що носить назву “Battle Mile” (Батл Майл), походить з Черкас. Саме там минулого року двічі було проведено змагання з командного бігу на 1 милю. А 7 березня в київському манежі КМШВСМ пройшов перший комерційний турнір з командного бігу на 1 милю “Battle Mile”.

Ідеологом та засновником громадської організації “Асоціація командного бігу України”, яка і виступає організатором змагань є черкащанин Юрій Піднебесний.

“Спостерігаючи за розвитком подій в українській легкій атлетиці зародилась думка, як можна допомагати розвивати біг на середні дистанції в Україні, який вкрай необхідно підіймати і популяризувати. Так, виникла ідея створити щось таке, що викликатиме азарт у учасників та триматиме інтригу для глядачів. Сам факт командної боротьби надає змаганням новизну і додатковий стимул для спортсменів, адже поряд з індивідуальним виступом і є командна відповідальність, командний дух”, – розповів Юрій про виникнення ідеї.

Справа стала за малим: для організації задуманого необхідне було обладнання та програмне забезпечення, яке спеціально замовили у Німеччині. Ну а далі, далі справа техніки!

Правила

Змагання є командними. На старт забігу виходять 2 команди з п’яти спортсменів кожна. Дистанцію, яку необхідно подолати - миля, що у цифрах дорівнює 1609 метрам 34 сантиметрам. За допомогою чіпової системи фіксується час кожного спортсмена кожні 200 метрів, а результати в режимі наживо виводяться на інформаційні панелі, які показують сумарний час кожної команди та різницю між ними в конкретний проміжок часу. Це дозволяє командам контролювати свою позицію та оперативно приймати тактичні рішення по дистанції.

Найцікавіше:  у кожній команді є шостий учасник, так званий “Джокер” (що перебуває у “коридорі”), який має право одноразово замінити будь-якого учасника своєї команди на будь-якому етапі дистанції на будь-який відрізок, АЛЕ аж до фінішу.

Команда, яка покаже найкращий спільний час всіх учасників – переможе! Зазвичай, змагання проходять у 2 кола: спершу кваліфікація, після чого фінальні забіги. Тож учасникам необхідно грамотно підійти до участі та розподіляти сили для участі у двох забігах.

Крім того, відзначаються найшвидші атлети і в особистому заліку.

Команда

Команда має складатися з 6 спортсменів (5 основних + 1 джокер).

  • U16 (14-15 років включно на день проведення змагань), 
  • U18 (16-17 років включно на день проведення змагань), 
  • U20 (18-19 років включно на день проведення змагань), 
  • U23 (20-22 років включно на день проведення змагань),
  • дорослі спортсмени (23-35 років включно на день проведення змагань), 
  • та джокер, який змінює одного з учасників своєї команди по дистанції, він може відноситись лише до дорослої вікової категорії.

Любительські команди формуються без вікових груп і не можуть комплектуватись учасниками, що змагались на офіційних стартах Федерації легкої атлетики України рівня Чемпіонатів України за останні 3 роки.

Особливості

Головна особливість змагань полягає в командному результаті і присутності людини, яка може кардинально змінити хід подій. Тож команди можуть використовувати різні підходи до формування команд, вибудовувати свою тактику на дистанції та змінювати її залежно від ситуації. 

Грошові винагороди. Для організаторів одним із найважливіших питань є розвиток професійного бігу. Для України поки що нечаста практика - проведення комерційних легкоатлетичних турнірів на стадіоні із грошовими преміями. Тож, “АКБУ” (Асоціація командного бігу України) вирішила це виправити і встановлює призові для команд, і що цікаво - для їх тренерів також. На найближчому старті загальний призовий фонд становитиме 125 тисяч гривень.

Поєднання на одній арені професійних бігунів та любителів. Участь аматорів на дистанціях менших за 5 км, а тим паче на стадіоні, теж, на жаль, поки що не надто поширена практика для України. Однак, відтепер все буде інакше, стверджують організатори. Тепер любителі мають змогу відчути “дух швидкості і стадіону”, та ще й надихнутися вживу прикладом профіків.

Це суто український продукт, який не має аналогів у світі. Незважаючи на те, що миля досить популярна легкоатлетична дисципліна, долати її командою ще й з джокером, поки ніхто не намагався, за що респект організаторам! 

Перспектива

В планах “Асоціації командного бігу України” є створення серії змагань (Ліги) з командного бігу, серії матчевих зустрічей (і не лише на дистанції 1 миля), проведення нових форматів (як наприклад, Рейтингова миля - індивідуальний залік у дистанційному форматі, яка відбулася на початку червня). 

У нас в планах заснувати цілу серію стартів, лігу і не лише на національному рівні, але і на міжнародному, – ділиться думками Юрій Піднебесний, президент ГО «АКБУ», – тому відзначення лідерів по особистим результат є ключовим, як для стимулювання зростання результатів так і для формування збірної України з командного бігу для участі в міжнародних турнірах».

Відгуки

Це щось настільки нове, просто ковток повітря на фоні офіційного старту – дає нам можливість розслабитись, дати волю емоціям. Саме на таких змаганнях є можливість посміхнутись, проявити себе, свою особистість”, – Олександр Карпенко, найшвидший учасник зимової Battle Mile.

Справді дуже класний старт. Якщо порівнювати емоції та враження від Чемпіонату України, хоч він і є більш масштабним стартом, і Батл Милею, то чесно, я від останнього отримала більше задоволення, більше емоцій. Хоча і глядачів було не дуже багато, але на кожному колі, на кожному метрі ти відчував цю підтримку”, - Юлія Мороз, переможниця зимової Battle Mile, і призерка Рейтингової Милі.

Я в захваті! Якщо чесно, я завжди любила бігати естафети, хоч і спеціалізувалась на середніх дистанціях, але мене завжди ставили. І я ось думаю, чому в мій час не було такого рівня змагань, ну тому що це дуже круто. Тут можна розвиватися дуже далеко, підтягувати еліту, робити змагання міжнародними. Це настільки видовищно, красиво, динамічно - це новий формат, якого нам не вистачало», - Ірина Ліщинська, срібна призерка Олімпійських Ігор та Чемпіонату світу.

Врешті, як кажуть розумні люди: розповідати можна багато, але краще один раз побачити! Що можна буде зробити вже 1 серпня у Києві!