Tribuna/Футбол/Блоги/Та ти шо !?/Знову расистський скандал навколо «Динамо». Тепер звинувачують не лише фанатів, а й Шапаренка

Знову расистський скандал навколо «Динамо». Тепер звинувачують не лише фанатів, а й Шапаренка

Що треба знати.

Блог — Та ти шо !?
9 ноября 2021, 08:01
68
Знову расистський скандал навколо «Динамо». Тепер звинувачують не лише фанатів, а й Шапаренка

Що треба знати.

В суботу «Динамо» несподівано програло «Ворсклі» в Києві – 1:2. Але головна бомба вибухнула трохи пізніше: бразильський форвард полтавчан Лукас Ранжел заявив, що зазнав расистських образ під час матчу на НСК «Олімпійський».

Ранжел звинуватив і вболівальників «Динамо», і Миколу Шапаренка

Спочатку Лукас опублікував звернення в інстаграмі:

«Будь-хто, хто знає мене, як людину, знає, що я не «мі-мі-мі», але в матчі між «Ворсклою» та «Динамо» я постраждав від расизму з боку трибун та одного з їхніх гравців.

Я думаю, це вже занадто, ми всі люди, ми їмо, ми маємо почуття, емоції, в наших жилах тече кров, ми щасливі, сумні і всі колись помремо. Але в глибині душі мені шкода таких людей, бо в них брудний дух, черстве серце, і вони безперечно нещасні в глибині душі. Нехай пробачить бог цих поганих людей.

Але я прошу: давайте перестанемо ставитися до людей, як до сміття, через колір нашої шкіри. Я чорний, і я пишаюся своїм кольором. Я люблю свій колір шкіри».

Далі Ранжел розкрив більш детально «Профутбол Digital», які саме лунали образи в його бік:

– Що сталося після того, як ви забили?

– Бро, це футбол. Тут не повинно бути того, що сталося. Потрібно це міняти. Коли я забив, фанати почали імітувати мавпячі звуки. Але я тримався. Зараз усе гаразд.

– Що вони кричали?

– Мавпа, мавпа. У, у. Рефері сказав, що почув вигуки, але нічого не може вдіяти. Сказав, що внесе це до протоколу. Я відповів, що без проблем.

Деякі гравці «Динамо» сказали: «Я тебе підтримую. Расизм – лайно. Бла-бла-бла», – сказав Ранжел.

А в коментарі «Великому футболу» розкрив ім’я гравця, який, за версією Ранжела, назвав його «чорним» – ним виявився Микола Шапаренко:

«Після забитого гола я почув расистські вигуки з лівої трибуни. Після цього я отримав підтримку від одного із гравців «Динамо». То справді був №14 (Карлос де Пена – прим.). Він сказав, що йому соромно за те, що сталося.

Але інший гравець «Динамо», №10 (Микола Шапаренко – прим.), сказав мені російською мовою образливе слово «чорний».

Під час матчу я не став нічого робити та відповідати на образи, а фокусувався на грі. А після матчу я підійшов і доповів арбітру. Він підтвердив, що чув расистські вигуки. Сподіваюся на адекватну реакцію», – сказав Ранжел.

Що загрожує «Динамо» та Шапаренку

Згідно з Дисциплінарним кодексом УАФ (стаття 25) дискримінація та расизм з боку конкретного футболіста тягне за собою відсторонення не менше, ніж на 10 матчів будь-якого рівня.

Також до клубу застосовується дисциплінарна санкція у вигляді штрафу у сумі не менше 250 000 грн за аналогічну поведінку вболівальників. Можуть застосовуватися і додаткові санкції: дискваліфікація стадіону, проведення матчу без вболівальників або з частково закритими трибунами.

Якщо доведений расизм зі сторони конкретних вболівальників, то їм мають заборонити відвідувати матчі на стадіонах протягом не менше 2 років.

***

Це вже не перший расистський скандал, пов’язаний з вболівальниками «Динамо» за останні роки.

2015-й: «Динамо» отримало покарання в вигляді двох матчів без глядачів та 100 тисяч євро штрафу за прояви расизму на трибунах під час матчу Ліги чемпіонів проти «Челсі». Саме після цього київський клуб довгий час грав з написом No to racism на футболках замість титульного спонсора.

2017-й: «Динамо» покарали одним матчем без глядачів за акцію ультрас «Біла шиза» під час матчу з «Шахтарем».

2019-й: «Динамо» покарали одним матчем без глядачів та одним умовно, а також штрафом в 500 тисяч гривень за ухання фанатів на адресу Тайсона під час матчу з «Шахтарем» в Харкові. Тоді Тайсон показав трибунам середній палець та був видалений. А ультрас потім заявили, що то було не мавпячі звуки, а ухання на захист сов.

Але, здається, вперше звинувачення в расизмі стосуються не тільки ультрас «Динамо», а й гравця клубу.

Фото: «Динамо»,

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты