Tribuna/Авто/мото/Блоги/Dolce Vita/Необхідність реформи суддівства в Формулі-1 – головний висновок сезону-2021

Необхідність реформи суддівства в Формулі-1 – головний висновок сезону-2021

Врятувати ситуація ВАРом не вийде

Блог — Dolce Vita
3 января 2022, 11:53
12
Необхідність реформи суддівства в Формулі-1 – головний висновок сезону-2021

Від редакції: ви знаходитесь у блозі Dolce Vita. Його автор написав цей текст у рамках конкурсу «Найкращий блогер України-2021». Підтримайте його плюсами, коментарями та підпискою.

***

Вирішення долі титулу чемпіона Формули-1 в сезоні-2021 припало навіть не на останнє Гран-прі, а на останнє коло гонки в Абу-Дабі. Про таку розв’язку чемпіонату пересічний вболівальник Королівських перегонів міг тільки мріяти, враховуючи тотальну домінацію «Мерседесу» в останньому десятилітті. Але в цій елітарній бочці з медом неприємного присмаку надала ложка суддівського дьогтю.

14 березня 2019 року з життя пішов Чарлі Вайтінг, який обіймав посаду гоночного директора з 1997 року. Скелю такої величини в автоспорті замінити дуже складно, але у ФІА не було іншого вибору, як покликати на вакантну посаду Майкла Масі. Спочатку лише на Гран-прі Австралії, потім – на Гран-прі Бахрейну, пізніше до кінця сезону і кінець кінцем оформити стосунки на постійній основі.

Дирекція ФІА дійсно встигла опинитися неодноразово в центрі уваги формульної спільноти. В даному контексті куди вкрай важливіше зрозуміти, що стало причиною такої уваги до постаті Майкла Масі. Невже подібного не траплялося за часів Вайтінга? Невже австралієць не прийняв жодного правильного рішення і фактично подарував титул Ферстаппену чи то забрав його у Хемілтона?

Однозначної відповіді немає, тому нумо розбиратися.

Гоночна дирекція непослідовністю в рішеннях дискредитувала себе протягом усього сезону

Найбільш яскравий приклад того, коли сам пиляєш ту гілку, на якій сидиш. От тільки дерево виявилося занадто високим.

Суперечливих рішень насправді було багато по ходу усього сезону. Жодне з них тяжко назвати вирішальним, але всі вони слугували черговими доказами в непослідовності ФІА. Немає підстав згадувати кожне із хибних або таких, які піддалися значній критиці. Виокремимо найбільш яскраві приклади.

Гран-прі Азербайджану. Відсутність штрафів пілотам «Альфа Таурі»

Болід Макса Ферстаппена прилітає в стіну і лишає на трасі багато уламків на прямій старт-фініш. П’єра Гаслі та Юкі Цуноду не потурбувала аварія лідера гонки, француз не скинув швидкості, а японець взагалі під сліп-стрімом летів 320 км/год. Ландо Норріс, який переслідував двох «Альфа Таурі», скинув швидкість із зображень безпеки, а може й через те, що напередодні його оштрафували за невчасний заїзд до боксів при появі червоних прапорів.

Логіку гоночного директора зрозуміти можна, на запит «Макларена», які були обурені поведінкою пілотів «Альфа Таурі», Майкл Масі відповів: «Жоден із болідів не сповільнився достатньо. Тож потрібно було вибирати між штрафом усіх, або відсутності штрафів в цілому».

Ситуація апріорі програшна з точки зору суддівства та відсутності чіткості у правилах, але покарання пілотів «Альфа Таурі» можна було б пояснити отриманням переваги над іншими пілотами шляхом ігнорування протоколів безпеки. Телеметрія – неспростовний доказ, який до уваги дирекція гонки брати не стала.

Гран-прі Бельгії. Гонка довжиною в коло за пейс-каром

Три години трансляції дощу в Спа. І все.

Звісно, рішення про проведення Гран-прі Бельгії мало скоріше фінансовий підтекст, хоч шеф Ф1 Стефано Даменікалі вважає інакше: «Це абсолютно не так. Коли мова йде про гонки, на нас покладена відповідальність за безпеку. Наші прибутки не пов’язані із кількістю пройдених кіл. Промоутери все одно заплатили б нам навіть при умові скасування Гран-прі».

«Це жах! Ніхто не хотів брати на себе відповідальність, ситуація повисла у повітрі. Зрештою прийняли найбільш неприйнятне рішення. Слова Доменікалі – неправда, вони провели два кола гонки, щоб гонка юридично вважалась проведеною. Але найгірше, що вони навіть не спробували її провести», – як і раніше, Берні Екклстоун до кишені за словом не лізе.

Слова Берні швидко підхопили у паддоку. В Баку для дирекції гонки безпека не котувалася на першому плані, тоді як в Спа – все змінилося.

Гран прі Австрії, Росії та США. Фернандо Алонсо проти суддівства

Іспанець почав свою боротьбу за справедливістю ще з Австрії: Ріккардо, який боровся з Нандо за позицію на трасі, декілька разів зрізав повороти й тим самим зберіг собі позицію. Команда «Альпін» чекала на директиву від Масі, щоб австралієць повернув позицію, але залишилась ні з чим, відповіді так і не пролунало.

Своє Алонсо повернув на перших колах в Сочі, просто демонстративно зрізавши перший поворот і залишившись безкарним. Іспанець вдало скористався сірою зоною в правилах, і Майкл Масі не міг нічого вдіяти з цим, вчергове продемонструвавши свою безсилість: «Правила одинакові для всіх», – все, на що спромігся гоночний директор.

Апогей невдоволення іспанця припав на гонку в Техасі. Спочатку Кімі Райкконен обігнав Алонсо покинувши межі траси, по правилах фін повинен був повернути позицію, але, через агресивну манеру захисту Фернандо, дозволили Айсмену лишитися попереду. Декількома колами пізніше ситуація змінилася дзеркально, от тільки в тому ж повороті вже Алонсо обігнав інший «Альфа Ромео» Джовінацці. Рішення дирекції – повернути позицію. На захист свого пілота стали боси команди «Альпін», які фактично тролили директора гонки онлайн:

Місток Альпін: Майкл, можемо підтвердити, що дозволено обганяти за межами треку, якщо обгін відбувається по зовнішній траєкторії?

Масі: Ні, заборонено обганяти за межами треку.

Місток: Але Райкконен тільки що це зробив.

Масі: Розумію.

Місток: Виходить це окей?

Масі: Ні, не окей.

Місток: Але окей для Кімі?

Масі: Ні, це не окей жодному із пілотів.

Черговий доказ непослідовності дирекції.

Репутацію суддівства остаточно знищила боротьба Макса та Льюіса, хоча рішення вже приймалися правильні

Це протистояння Фернандо Алонсо з суддями, як і інші вищезгадані помилки гоночної дирекції, могли б лишитися частиною забутої історії неймовірного сезону-2021. Якби не одне «але» – звання чемпіона, де молодий нідерландець кинув виклик чемпіону.

Майкл Масі, чий статус вже був підмочений по ходу сезону, не витримав напруги і почав приймати сумнівні рішення в найбільш відповідальних моментах. Моментах, які напряму вплинули на долю чемпіонства. Варто віддати належне, два останні Гран-прі сезону рішення приймалися вже правильні, але було занадто пізно.

Гран-прі Бразилії. Відсутність штрафу Ферстаппену

Хемілтон просто не помічав суперників на шляху до своєї перемоги в Сан-Паулу. Але лідер індивідуального заліку Макс Ферстаппен не міг просто так пропустити на трасі свого прямого конкурента. На 48-му колі гонки Макс фактично вижив британця за межі траси захищаючи свою позицію.

Судді не побачили у цьому навіть приводу для розслідування, Хемілтон таки переміг, а «Мерседес» подавав чергові скарги, попри намір виграти чемпіонство виключно на трасі. Найскандальніша частина цього маневру виявилася опісля гонки: судді прийняли рішення виключно після перегляду картинки з трансляції, зйомки з вертольота та бортової камери британця. До уваги не взяли ні телеметрію Макса, ні записи з його боліду.

«Ми просто не мали доступу до цих ресурсів», – визнав Масі. Слабка втіха для Тото Вольфа, який плекав надії на штраф пілоту Ред Булл і втрату тим більшої кількості очок.

Гран-прі Саудівської Аравії. Штраф Максу, перемовини з «Ред Булл», відсутність покарань Боттасу та Хемілтону

Особисто моя думка – судді впоралися добре в Джидді. Але репутація вже працювала на залікову книжку. I далеко не з вигідного боку.

В чому точно проґавила дирекція ФІА, якщо не брати до уваги факт здачі в експлуатацію автодрому за добу до кваліфікації? Інцидент Боттас-Райкконен у кваліфікації, блокування Хемілтоном Гаслі у третій практиці, занадто довге прийняття рішення по червоним прапорам після аварії Шумахера. Абсурдності додали й перемовини Масі з «Ред Буллом» перед рестартом, де директор просто торгувався з австрійцями за їх стартову позицію.

В захист Масі: 1. В ситуації, де Боттаса звинувачували в притримані Ферстаппена, фін витримав дельту і їхав згідно правил; 2. В ситуації, коли Хемілтон занадто сповільнився перед рестартом (щоб покришки Макса встигли охолонути) британець також діяв в межах правил, а точніше прогалин цих правил; 3. В ситуації штрафу Максу за не повернуту позицію, дирекція також прийняла рішення, яке відповідало букві закону.

Гран-прі Абу-Дабі. Фінальне коло

Про останнє коло на Яс Марині будуть складати легенди. Для когось вони стануть приємними спогадами з минулого, а для декого – жахами імені Масі.

Але дозволю собі стати на захист гоночного директора Ф1. Невже фініш такого сезону став би прийнятним за автомобілем безпеки? Масі справді діяв із погляду вирішення долі титулу виключно на трасі, і якщо поглянути на все це саме під таким кутом – виправдати австралійця можна.

І на крики Тото Вольфа, що це неправильно, Масі відповів стримано: «Тото, це називається перегони». Я навіть перейнявся деякою повагою до гоночного директора, от тільки було вже запізно. Репутацію так просто не змінити, в «Мерседес» будуть вважати Майкла цапом відбувайлом (не дарма вони ініціювали розслідування, результатом якого тяжко уявити щось інше, як відсторонення австралійця від займаної посади).

Льюіс не заслуговував поразки. Але Макс заслужив перемогу своєю стратегією. Хотілося б з цього рівняння прибрати дирекцію, але не виходить.

Суддівство вийшло на перший план, але проблеми існували завжди

Саме з особою Масі «Мерседес», Вольф, Хемілтон більшість пов’язує проблему суддівства, яка вийшла на перший план у 2021 році, але це помилкова точка зону. Проблема суддівства існувала і при Чарлі, проте її було заведено замовчувати чи то не помічати:

1) Через статус та повагу до самого Вайтінга, суперечення якому могли потягнути додаткові штрафи. Одразу на думку приходить дощове Гран-прі Канади 2011 року, де Себастьян Феттель передав своєму інженеру по радіо наступне: «Можливо сказати Чарлі, що гонку можна відновлювати, аквапланінг мінімальний». Це слова лідера домінуючої на той час команди «Ред Булл», який просить (!) щось передати гоночному директору;

2) Через факт домінування однієї із команд. Проведемо аналогію з УПЛ: суддівський ляп в умовному матчі «Минай» – «Десна» може залишитися непомітним, тоді як мінімальна помилка в Класичному буде обговорюватися ще неділю опісля матчу. Так і в Формулі-1, поки одна команда беззаперечно лідирує, не отримуючи значного опору від суперників, помилки суддів не носили доленосного характеру. На жаль, таких сезонів домінування однієї команди переважна більшість в Ф1.

В сезоні 2021 року суддівська дженга посипалася: команда-домінант, яка втрачає свої позиції, але бажає утримати у себе Льюіса, давши йому 8 чемпіонський титул; команда-претендент з першим пілотом, який і так має реноме злісного порушника правил; недосвідченість та суперечлива репутація дирекції гонки.

Що ФІА робити в ситуації, яка склалася? Варіантів насправді достатньо: сформувати постійну суддівську колегію (зараз судді на кожному із Гран-прі різні); проводити відкриті брифінги з суддями; остаточно внести ясність в регламент, ліквідувати всі прогалини; зрештою заборонити керівникам команд спілкуватися з гоночним директором, але судячи зі всього – таке рішення вже прийнято.

З наступного року набирає чинності новий технічний регламент, час фундаментальних змін. Формульна спільнота плекає великі надії, що і питання суддівства також буде вирішено. От тільки сезон-2021 вже лишив свій відбиток в історії Королівських перегонів. На жаль, ніякі зміни не змусять забути Майкла Масі та його внесок у поразку Хемілтона чи то чемпіонство Ферстаппена.

Фото: AFP

Другие посты блога

Все посты