Tribuna/Авто/мото/Блоги/Dolce Vita/«Я приїхав сюди не ставати найкращим бомбардиром». Травма Міліка перетворила Мертенса в легенду «Наполі»

«Я приїхав сюди не ставати найкращим бомбардиром». Травма Міліка перетворила Мертенса в легенду «Наполі»

Не було б щастя, та нещастя допомогло

Блог — Dolce Vita
24 сентября 2020, 08:20
19
«Я приїхав сюди не ставати найкращим бомбардиром». Травма Міліка перетворила Мертенса в легенду «Наполі»

Від редакції: ви знаходитеся в блозі Dolce Vita. Його автор написав цей пост в рамках другого туру конкурсу «Найкращий блогер України». Підтримайте його плюсами, коментарями і підпискою.

***

Не було б щастя, та нещастя допомогло.

8 жовтня 2016 року Аркадіуш Мілік отримав травму під час матчу збірних Польщі та Данії. Арек порвав хрестоподібні зв’язки лівого коліна і вибув до кінця сезону. Всі вболівальники «Наполі» втратили дар мови, адже поляк своїми виступами на старті сезону (4 м’ячі у 7 матчах Серії А) змушував тіфозі адзуррі забути про зраду Ігуаіна.

Швидкий погляд на склад клубу ще більше створював відчуття паніки, адже єдиною заміною поляка на позиції був Маноло Габб’ядіні. Теоретично, Мауріціо Саррі міг змістити на вістря атаки Кальєхона, або взагалі змінити формацію на 4-3-1-2 замість звичайних 4-3-3. Але небажання Саррі змінювати тактичний модуль змусило алленаторе перевести у центр нападу гравця зі зростом 169 сантиметрів. Чотири роки по тому цей гравець стане найкращим бомбардиром в історії «Наполі».

Його ім’я — Дріс Мертенс, а в його історії виступів за «адзуррі» ще рано ставити крапку.

На трансфері Мертенса наполягав сам Бенітес, але бельгієць став гравцем ротації

Літо 2013 року стало переломним для клубу. До цього моменту «Наполі» Мадзаррі закріпив за собою статус найкращого після «Юве», але Де Лаурентісу було замало. Основною проблемою власного клубу він називав відсутність чемпіонського характеру, тому і запросив в клуб Рафу Бенітеса. Ясна річ, що проблему боротьби з «Юве» і пошуку заміни Едінсону Кавані, іспанець міг вирішити лише вийшовши на трансферний ринок.

Гонсало Ігуаін, Хосе Кальєхон, Рауль Альбіоль – список придбань «Наполі» вражав і підтверджував чемпіонські амбіції колективу. Але за всією цією метушнею приховався дебютний трансфер Рафи – за 9 мільйонів євро у «ПСВ» було придбано 26-річного бельгійця. Бенітес особисто наполягав на переїзді Дріса Мертенса на південь Італії: «Впевнений, що він здатен зробити грандіозний внесок в успіхи клубу».

Але не всі розділяли впевненість тренера. Головним мемом того часу були слова Езіоліно Капуано, який в однiй із аналітичних телепередач промовив наступне: «Я збентежений наміром Бенітеса зробити ставку на Мертенса. У цьому футболісті немає нічого видатного. Я заявляю сьогодні, 17 червня 2013 року, що цей хлопець не зіграє більше 8 матчів за клуб».

Прогноз тренера, який в основному працював в Серії С, протримався приблизно до жовтня. Всього за перший сезон у футболці «Наполі» Мертенс провів 47 матчів у всіх турнірах, при цьому 13 раз забив і віддав 12 гольових передач. Цифри тішать око, але треба мати на увазі, що бельгієць був далеко не основним. Освоював роль суперсаба: по зіграним хвилинам у чемпіонаті Мертенс був лише десятим у команді.

Саррі вдався до вимушеного ходу, який потім назвали генієм тренерської думки

Зміна на тренерському містку не вплинула на виступи гравця. Дріс продовжував демонструвати притаманну йому статистику в 40+ матчів у всіх змаганнях та 10+ голів, але при цьому лише 6 раз вийшов на поле з перших хвилин: «Я був обурений, на що тренер постійно мені відповідав — ти дуже важливий гравець для нас, не хвилюйся, шанси обов’язково з’являться».

І шанс цей таки з’явився — трансфер Ігуаіна в Турин та прикра травма Міліка. Процес адаптації зайняв деякий час, команда мала пристосуватися до манери гри Мертенса, як і він опанувати нові для себе функції. Але результат перевершив очікування: «Він продовжує покращувати свою гру, поступово перетворюючись у форварда світового класу. Зміна позиції для нього була вимушеною, але я не очікував подібного результату. Навіть дещо сумно, що Дріс розкрився у цій ролі лише в 28 років, так би він вже декілька років грав на топ рівні», — не приховував своєї радості Саррі.

Головним дійством, що змусило абсолютно кожного вболівальника кальчо звернути увагу на мініатюрного бельгійця, стали два тури Серії А проти «Сассуоло» та «Кальярі». За проведені 165 хвилин на полі, Дріс встиг нанести 16 точних ударів по воротам та забити 7 м’ячів. Одразу декілька рекордів оновилися:

– 4 м’ячі в одному матчі за «Наполі» забивав Джузеппе Савольді в далекому 1977 році;

– два хет-трики підряд останній раз підкорювалися Пієтро Анастазі в 1974 року;

– 7 голів у двох турах підряд останнім забивав Гуннар Нордаль в 1955 році;

– із більш свіжих став перший покер в Серії А з 2014 року;

– та п’ятий по швидкості хет-трик в італійській першості.

Але цим Мертенс не обмежився. Для вболівальників «Наполі» досі свіжий в пам’яті його гол «Ювентусу» в Кубку Італії, який він забив через декілька секунд після виходу на поле, піймавши Щесних на помилці. Це дало привід президенту черговий раз кинути камінець в бік Піпіти: «Можливо Ігуаін і встановив рекорд результативності з «Наполі», проте в розрізі якості гри, вмінні допомогти партнерам та альтруїзмі бельгієць на голову вище за нього».

Звісно, тримати себе в такій формі не можуть навіть Мессі з Роналдо. Результати пішли на спад до «звичайних, людських», і сезон Мертенс закінчив з показником 34 влучних пострілів. 28 із них припали на Серію А, в якому тільки одного голу не вистачило до Едіна Джеко в гонці копаканноньєре.

Великі справи не тільки на полі, а і за його межами

Мертенс закохався в Неаполь, доводив свою відданість місту не лише на полі. Багаточисленним чуткам про можливість Дріса переїхати на Туманний Альбіон був покладений кінець лише однією прес-конференцією гравця, суть якої зводилася до наступного твердження: «Я не хочу лишати місто, бажаю залишитися, очікую нового контракту і віддам себе всього на полі».

Після цього у неаполітанців вже не було питань до бельгійця, а його позиції в якості символу клубу тільки зміцнювалися. Приєднався до загальної думки і сам Дієго Марадона: «Аллан та Хамшик – чудові гравці, але для мене особисто Мертенс – найкращий». І хоч в самому Неаполі легендарного Марадону пов’язують мафією та наркотикам, бельгієць пішов зовсім інакшим шляхом. Чіро, як його полюбляють називати тіфозі, дуже частий гість місцевих лікарень, де відвідує хворих і намагається їм допомогти не лише матеріально, а й підтримати морально.

Наймилішим вчинком Дріса однозначно можна назвати збереження працездатності притулку для бездомних тварин в передмісті Неаполю. Сюжет до банальності простий – погане фінансування. Форвард фінансово допоміг притулку, забрав собі додому собаку по імені Джульєтта, запропонував всім вболівальникам піти його шляхом. Фінальною крапкою стало святкування голу в ворота «Роми» у наступному турі: «Вибачаюсь перед вболівальниками «Роми», якщо я когось образив. Просто я обожнюю собак, взяв собі одну з притулку, вирішив відсвяткувати гол в стилі нігерійця Джорджа Фініді».

Ще одним гарним вчинком можна вважати роздачу піци бездомним на центральному вокзалі Неаполя. Характерно, що всі його справи не відбуваються за присутності ЗМІ, скоріше навпаки – фото підтвердження можна знайти тільки в телефонах очевидців, які впізнали футболіста. Скромність – чеснота сильних людей.

Пройдисвіт залишається в Неаполі

Під керівництвом Саррі Дріс продовжував грати пріма пунту та демонструвати гарну результативність, хоча більшість вважали даний хід помилковим: відновився Мілік (потім знову зламався), в команду приходили центрфорварди Паволетті та Інглезе, але Саррі довіряв бельгійцю. Все змінилося з приходом Карло Анчелотті. Італієць бачив «Наполі» зовсім іншим: стабільність основного складу змінила широка ротація, володіння м’ячем знехтувано на користь більш вертикального футболу з великою кількістю дальніх пострілів і, головне, Карло повернув до стартового складу Арека Міліка.

Експерименти Карло не дали бажаних результатів, Анчелотті відбув у напрямку Ліверпуля, а виправляти ситуацію взявся Дженнаро Гаттузо. До колишнього гравця і тренера «Мілану» може бути багато питань, але перше, що зробив Дженнаро – повернув Мертенса на вістря атаки: «Окрім голів в матчах Дріс робить все на полі простим. Він феномен. Ідеальний футболіст, саме його команді і не вистачало».

Надолужити згаяне не вдалося, але згладити враження — однозначно. В Лізі Чемпіонів адзуррі дійшли до 1/8 фіналу, де поступилися в двоматчевому протистоянні «Барселоні». На «Сан Паоло» гол на свій рахунок записав Мертенс, і це взяття допомогло йому стати на одну сходинку з Мареком Хамшиком по кількості м’ячів за клуб у всіх змаганнях.

Другим гарним моментом відновленого кальчо став Кубок Італії. В фіналі здолали «Ювентус» Мауріціо Саррі (вдвічі приємніше), а от путівку в фінал дав точний постріл Мертенса в ворота «Інтера». 122 голи – краща результативність одного гравця в історії Наполі!А найцікавіше полягає у святкуванні бельгійцем досягнення – він виклав у сторіс iнстаграму те саме інтерв’ю Капуано про 8 матчів Дріса.

«Я приїхав сюди не ставати кращим бомбардиром клубу за всю історію, але так сталося», – радість Мертенса зрозуміти можна. Привітання лунали зі всіх сторін, але основними можна вважати два. Дієго Марадона привітав бельгійця в iнстаграмі: «Поздоровляю, друже! Пишаюся тобою і командою, яка з кожним днем стає все краще». Але вcе ж самою вагомою стала промова Ауреліо Де Лаурентіса: «Мертенс — справжній пройдисвіт. Ми спілкувалися пів року тому, і я побачив у ньому особливу людину, справжнього чоловіка. Зазвичай ми не продовжуємо контракти з 33-річними футболістами, але з Дрісом це було легко. Впевнений, коли він закінчить кар’єру ми знайдемо йому місце в офісі клубу».

А поки до закінчення кар’єри ще далеко, бельгієць буде і надалі допомагати клубу в боротьбі за трофеї на всіх фронтах. І не важливо, буде він основним чи резервістом, грати на фланзі чи боротися за місце під сонцем з Осімхеном та Петаньєю. Важливо те, що Мертенс знайшов своє місце – Неаполь, а місто знайшло свого героя. Для хеппі енду не вистачає лише Скудетто. На днях стартував 119 розіграш Серії А, де Наполі гостював у Парми.

І так, Мертенс забив свій черговий м’яч.

Фото: Getty Images

Другие посты блога

Все посты