Tribuna/Авто/мото/Блоги/Dolce Vita/«Смішно померти від коронавірусу, борячись з ним». Спортсмени, які допомагають ділом

«Смішно померти від коронавірусу, борячись з ним». Спортсмени, які допомагають ділом

Коли спорт відійшов на другий план

Блог — Dolce Vita
8 мая 2020, 17:53
3
«Смішно померти від коронавірусу, борячись з ним». Спортсмени, які допомагають ділом

Від редакції: це пост блогу Dolce Vita, зроблений для конкурсу «Кубок Карантину». Автор пише цікаві пости не тільки про «Формулу-1», але і про інші види спорту. Підтримайте його плюсами і коментарями. І обов’язково беріть участь в конкурсі!

2020 рік уже ввійшов в історію. До всесвітньої пандемії під можна відноситися по-різному: чи то бачити в ньому всесвітню змову і плани тамплієрів, чи приймати ванну підігрітого антисептику, не знімаючи при цьому маски. Але однозначно – обабіч не залишився ніхто, в тому числі представники спорту.

Спортсмени в теорії страждають найбільше – вони звикли до великих фізичних навантажень, а самоізоляція в домашніх умовах сильно обмежує їх можливості. Додайте сюди ще й той факт, що їх гаманці перестали отримувати регулярні поповнення, жах. Але саме в таких тяжких обставинах проявляється людяність та гуманність.

Хтось успішно освоює ТікТок, а дехто – віддає гроші тим, хто має в них бiльшу потребу. Ліонель Мессі та Кріштіану Роналду, Роджер Федерер та Рафаель Надаль, Леброн Джеймс та Пау Газоль – усіх спортсменів, котрі пожертвували власні кошти на боротьбу з вірусом, тяжко вмістити в один матеріал. Саме тому хотілося б розповісти про тих, котрі підійшли до такої важливої справи з оригінальністю, адже залишатися собою в такі тяжкі часи – саме головне.

Колишні «аристократи» допомагають з постачанням особам похилого віку

Колись «Челсі» під керівництвом Жозе Моуріньо і капітанством Джона Террі наводили жах на багатьох. Долі португальця та англійця розійшлися, проте в 2020 році вони вирішили допомогти людям похилого віку, котрі перебувають у групі найбільшого ризику ураження.

Тренери «Тоттенгему» та «Астон Віли» доставляли їжу та ліки. На один день вони стали волонтерами в лондонському відділі благодійної організації Age UK Enfild. Жозе не був багатослівним, сказавши, що завжди можна віддати на благодійність гроші, їжу чи стати волонтером. Террі також висловився лаконічно: «Для мене було честю допомогти».

Не залишилась в стороні тенісистка Кеті Суон. Вона разом зі своєю матір’ю допомагає бідним сім’ям і людям похилого віку. По словам Кеті, їх гараж забитий пакунками першої допомоги, щосереди вони відвідують приблизно 70 сімей, а один 86-річний дідусь просто в захваті від пирога її матері.

Представники «Класу-96» надають койко-місця безкоштовно

Кар’єри Гарі Невілла та Раяна Гіггза на містку головного тренера не стали такими ж успішними, як виступи в ролі футболістів. Але легенди червоної частини Манчестеру відкрили себе в ролі підприємців, займаючись готельним бізнесом.  

Маючи у своєму розпорядженні два готелі в Манчестері, Hotel Football та The Stock Exchange, манкуніанці безкоштовно надали місця для проживання Національній службі охорони здоров’я Великобританії. Річ у тому, що із-за великої завантаженості на роботі, місцеві лікарі просто побоювалися повертатися додому, щоб не підвергати небезпеці рідних.

«Ми надали 176 місць в розпорядження медичним робітникам в районі Великого Манчестеру», – зауважив в одному інтерв’ю Невілл.

Ібра у своєму стилі

На перший погляд, Златан Ібрагімович пожертвував кошти, як це зробили багато інших селебрітіс. Але зробив він це у своєму самозакоханому стилі, назвавши свою компанію по боротьбі з вірусом – «Kick the Coronavirus away» («Надеремо дупу коронавірусу»). Хто знає, чи то назва спрацювала, чи імідж шведа, але після того як нападник «Мілану» вклав 100 тисяч євро і розмістив фонд на фандрайзингову платформу, за пару днів він додатково зібрав більше 300 тисяч євро.

«Італія багато чого зробила для мене, я відчуваю себе тут як удома. Пора мені попіклуватися про неї», – казав Златан.

Доволі схожі думки має і Рафаель Надаль. Знаменитий іспанський тенісист разом із баскетболістом Пау Газолем закликав всіх пожертвувати кошти у фонд «Червоного Хреста», підписавши свій пост у соціальній мережі наступним месседжом: «Іспанські вболівальники ніколи не покидали нас і були готові на все. Тепер наша черга відплатити їм».

Коли професія у тебе в крові

Дивовижно, але дуже багато людей із світу спорту під час пандемії повернулося до роботи лікарями. Одним із таких став президент лісабонського «Спортингу». Річ у тому, що Фредерік Варандаш – колишній військовий лікар, до того ж пройшов Афганістан, а влада Португалії в рамках боротьби з коронавірусом вирішила мобілізувати навіть тих, хто був у відставці. Фредерік сам був не проти і з радістю пішов на передову.

А ось Ана Родрігез лишила спорт ради професії лікаря. Екс-футболістка «Атлетіко» та «Еспаньолу» вчиться на лікаря в Барселоні, а по суміщенню працює в місцевій лікарні. Зараз її допомога як ніколи цінна.

В госпіталі пішли допомагати і іспанські судді жіночої Прімери – Юдіт Романо, Єлена Пелаєс та Ірагартце Фернандес. А свою готовність допомогти медикам виразило чимало футболісток: Ана Ромеро («Бетіс»), Сильвія Месегер («Атлетико»), Нахікарі Гарсія («Реал Сосьєдад»), Паула Нікарт («Валенсія»), Мадді Торре («Реал Сосьєдад»), Марія Нейра («Санта-Тереза Бадахос»), Кармен Фернандес («Реал Овьєдо») та Лара Мата («Вільяреал»).

Колишній гравець «Барселони» працює у аптеці

Починав у академії «Барселони» разом з Альбою та Кркічем, кращий свій футбол демонстрував у «Луго» під керівництвом Кіке Сетьєна, а перед карантином Тоні Довале грав в чемпіонаті Тайланду. Іспанець повернувся на батьківщину в міжсезоння і вимушено залишився очікувати кінця пандемії. Проте він не просто сидить удома, а пішов працювати у місцеву аптеку.

Наразі Тоні не має діючого контракту, але сам він все ще позиціонує себе футболістом. Роботу в аптеці сприймає виключно громадянським обов’язком: «Усі ми хочемо, щоб це закінчилося і ми повернулися до звичайних справ. У моєму випадку це футбол. У Тайланді чи ще десь. Але зараз я можу допомогти таким чином, відчуваю гордість і роблю свій внесок».

Хтось звикає бути різноробочим

Коли ж ви не маєте медичної освіти, чи то можливості допомогти лікарям і працівникам аптек, можна допомогти й іншими способами.

Пілот «Формули-3» Фердінанд Габзбург-Лотаринген по ночам працює на складах. І це при тому, що австрієць – член королівської родини. Зараз Фердінанд займається поповненням запасів першої необхідності у випадку непередбачуваної ситуації. Його задача доволі проста (але недооцінювати її неможна) – сканувати вантаж та перевозити його у відповідне місце.

А ось Ікер Мартінес, відомий яхтсмен, займається виготовленням масок. І мова не про бізнес, що зараз приносить мільйони його власникам, а про ручну роботу. По словам спортсмена, він дуже занепокоєний ситуацією, адже масок не вистачає, і з радістю відгукнувся на пропозицію допомогти.

Відзначився і Євген Рязанцев, форвард молодіжного складу «Динамо». Футболіст придбав 300 масок і безкоштовно роздавав їх у Києві, а також мав плани закупити ще для дитячих будинків. Можливо у грошовому еквіваленті це не так багато, але від цього не менш вагомо.

Марафон у домашніх умовах

Українці не пасуть задніх у питанні оригінальності. Так, киянка Тетяна Гриньова пробігла марафон – 42 кілометри – навколо свого будинку. Ні, будинок її не настільки великий, як могло здатися на перший погляд, просто Тетяна пробігла 540 кіл дистанції.

«Як би не телебачення, я б точно зупинилася присісти чи прилягти. Я не була до цього готова. Це був 21-й марафон у моєму житті, проте сьогодні мені було холодно, нудно та погано. На 22-у колі у мене боліли легені і я зловила себе на думці, що буде весело померти від коронавірусу, збираючи гроші на боротьбу з ним», – написала спортсменка у себе на сторінці Фейсбуку.

Тим не менш, 5 годин, 540 кіл, 42,2 кілометри і 80 тисяч гривень зібрані на захисні костюми для лікарів.

В ситуації, що склалася, важливою є кожна копійка, кожна маска, кожен вчинок. І якщо всі ми будемо вести себе, як герої даного матеріалу – у вiрусу просто не буде шансів.

Не хворійте, друзі!

Фото: AS, Getty Images, соцмережi спортсменiв

Другие посты блога

Все посты