Tribuna/Футбол/Блоги/Сивий Футбол/«До кінця сезону ще два місяці та у нас є хороші шанси закінчити його на мажорній ноті». Роберто Ді Маттео

«До кінця сезону ще два місяці та у нас є хороші шанси закінчити його на мажорній ноті». Роберто Ді Маттео

25 сентября 2020, 01:53
10
«До кінця сезону ще два місяці та у нас є хороші шанси закінчити його на мажорній ноті». Роберто Ді Маттео

"Не було б щастя, та нещастя допомогло"

Ні Авраам Гранд, ні Луїс Феліпе Сколарі, ні Гус Хіддінк, ні Карло Анчелотті, навіть Жозе Моуріньо не змогли виконати те, що здійснив Роберто Ді Маттео з “Челсі”. “Хто це?”, - запитає у мене молоде покоління, яке тільки нещодавно розпочало дивитись футбол. Розповідь про швейцарця італійського походження, який запам’ятає 2012 рік, як один із найкращих періодів у своєму житті.

Швейцарія — Італія — Англія. Шлях гравця Роберто Ді Маттео.

Він народився в Шаффхаузені у батьків італійців, які емігрували з Пагліти, невеликого містечка в Абруццо поблизу К'єті. Причиною переїзду стали пошуки кращих умов для працевлаштування. Тренери спочатку бачили, що юнак може бути захисником, але невдовзі перевели його у півзахист. Професійний дебют Роберто був у 1988 році за клуб рідного містечка – “Шаффгаузен”. За 5 років у рідній Швейцарії він зіграв 117 поєдинків, забив 9 голів і став чемпіоном країни у складі “Аарау”. Діно Зофф замітив молодого гравця та запросив його захищати кольори римського “Лаціо”. Всі гадали, що тяжкувато буде найти місце для Ді Маттео у першому сезоні. Але його дебют відбувся у першому матчі сезону 1993-1994, на 66 хвилині ексгравець “Цюриха” замінив Пола Гаскойна. З того моменту Ді Маттео став основним гравцем півзахисту “біанкоцелесте” протягом трьох сезонів поспіль. Через те, що Роберто мав італійське походження, він отримав змогу грати за національну збірну Італії. 16 листопада 1994 року, в матчі проти Хорватії, вперше вийшов на поле у складі “лазурових”. Після 88 матчів за “орлів”, швейцарець отримав запрошення від “Челсі” і за 4.9 мільйонів фунтів стерлінгів перебрався до Лондону. В Англії Роберто став легендою для “блюзів”.

У своєму першому матчі за “синіх” його гол на 1 хвилині відкрив рахунок у переможному фіналі проти “Мідлсбро”.Можете власними очима переглянути двобій за кубок Англії.

За 6 років італієць у своїх руках тримав двічі Кубок Англії, одного разу Кубок Ліги та Суперкубок країни. У матчі Кубка УЄФА “Челсі” проти “Санкт-Галлена”, на 32 хвилині протистояння, Даніель Імгоф пішов у жорсткий підкат, внаслідок чого Ді Маттео отримав потрійний перелом.18 місяців саме стільки боровся з травмою італієць і здався. У лютому 2002 року, у віці 31 року, завершив кар’єру вихованець швейцарського “Шаффхаузена”.

План повернення до Лондону. Початок тренерської кар’єри.

“Мілтон Кейнс Донс” – перший клуб, який очолив Роберто Ді Маттео. Це сталось після того, як Пол Інс прийняв пропозицію від “Блекберна”. Чудовий сезон, провела команда під його керівництвом у третьому англійському дивізіоні. Вийшли у фінал плей-офф, але зазнали поразки по пенальті від “Сканторп Юнайтед”. 30 червня 2009 року представили італійця головним тренером “Вест Бромвіч”. В першому же сезоні тренер зайняв друге місце. Клуб отримав шанс грати в АПЛ. Після поразки 6 лютого 2011 року від “Манчестер Сіті” керівництво “дроздів” звільнили його.

Повернення блудного сина додому

Андре Віллаш-Боаш покликав до себе помічником Роберто Ді Маттео і 29 червня 2011 року його офіційно оголосили.

Португальський спеціаліст працював недовго в Лондоні, а 4 березня 2012 року його відправили на Батьківщину, після чергової поразки. Роман Абрамович призначив італійця в.о. головного тренера. З цього моменту розпочався зірковий час Ді Маттео в ролі коуча “Челсі”.

Дорога до Вемблі

6 березня 2012 року – перший двобій для Роберто Ді Маттео у новому амплуа, матч Кубка Англії проти “Бірмінгем Сіті”. “Челсі” здобув перемогу 2:0. “Лестер” та “Тоттенхем” отримали по 5 пропущених м’ячів від “аристократів”. Італійця та компанію очікував “Ліверпуль”, який був у ролі мінімальних господарів на Вемблі. Гравці “синіх” хотіли помстись “скаузерам” за поєдинок у ¼ фіналу Кубка Ліги (той поєдинок завершився поразкою “Челсі” 0:2). В цей день, 5 травня 2012 року, фортуна була на стороні “пенсіонерів”. 2:1 – такий рахунок зафіксував головний рефері матчу Філ Дауд. Перший трофей за 2 місяці роботи в.о. головним тренером у рідному клубі. ЦЕ ПРОСТО ФАНТАСТИКА.

Хлопчик, ти не зрозумів, джину нам принеси, ми у Мюнхен летимо

Хоча після першого матчу з “Наполі”, італійці здобули перемогу з рахунком 3:1, всі гадали, що “Челсі” вилетить. Але неймовірний перформанс видав Ді Маттео і компанія, вигравши 4:1, тому в наступній стадії грали англійці. Їх очікувала португальська “Бенфіка”, яка за сумою двох матчів поступилась “аристократам”. “Барселона” стала суперником лондонців у півфіналі. У першому матчі Дрогба забив переможний м’яч наприкінці першого тайму. 1:0 на користь “синіх” і очікував матч-відповідь. Камп-Ноу, 24 квітня, 95 тисяч на стадіоні, “Барселона” або “Челсі”, хтось з них мав їхати у Мюнхен. На 35 хвилині відкриває рахунок Бускетс, а вже через 2 хвилини Джон Террі залишає в меншості свою команду. Іньєста робить рахунок комфортним для “синьо-гранатових”. Тут я подумав інтрига вбита, можна іти спати, але Рамірес передав вітання на 45 хвилині мені, забивши в кінці першого тайму. Команди пішли на перерву. Другий тайм іспанці, у своєму стилі, володіли м’ячем і пробували вразити ворота Чеха, бо на той момент ближчими до фіналу були англійці. На 80 хвилині вийшов на поле Фернандо Торрес. На останні 10 хвилин випускати форварда, шок-контент. А далі я просто дам вам насолодитись моментом, який вивів Ді Маттео до фіналу Ліги Чемпіонів.

Футбол і життя деколи бувають непередбачуваними та божевільними.

  19 травня 2012. Мюнхен. Альянц Арена. 62 тисячі вболівальників. Головний трофей Європи. Роберто Ді Маттео проти Юппа Хайнкеса. “Челсі” - “Баварія”. Німці в себе вдома, вони фаворити фіналу. Перший тайм завершується 0:0. На 83 хвилині Мюллер вивів “червоних” вперед. Але Дрогба вирішив зрівняти рахунок на 88 хвилині матчу, аби перевести поєдинок у додатковий час. Наступні 30 хвилин не виявили переможця. Серія пенальті.

Дрогба, який врятував “Челсі” від фіаско, забив вирішальний пенальті та кубок відправив до Лондону.

Ні Авраам Гранд, ні Луїс Феліпе Сколарі, ні Гус Хіддінк, ні Карло Анчелотті, навіть Жозе Моуріньо не змогли виконати те, що здійснив Роберто Ді Маттео з “Челсі”. “Хто це?”, - запитає у мене молоде покоління, яке тільки нещодавно розпочало дивитись футбол. Це тренер, який зумів вперше здобути трофей Ліги Чемпіонів для “Челсі”. А як далі склалась тренерська кар’єра Роберто Ді Маттео – це вже зовсім друга історія.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов