Tribuna/Футбол/Блоги/Гудбай, Ленин!/Усик – молодець. Бєсєдін та інші футболісти – ні

Усик – молодець. Бєсєдін та інші футболісти – ні

Роналду з Мессі не соромляться рекламувати кумедні тренажери й чіпси і приносять своїм клубам гроші і підписників. Наші зірки максимум спроможні на беттинг. Чому вітчизняні спортсмени не працюють на власний бренд.

1 октября 2021, 17:01
6
Усик – молодець. Бєсєдін та інші футболісти – ні

Роналду з Мессі не соромляться рекламувати кумедні тренажери й чіпси і приносять своїм клубам гроші і підписників. Наші зірки максимум спроможні на беттинг. Чому вітчизняні спортсмени не працюють на власний бренд.

Олександр Усик переміг Ентоні Джошуа і став головною персоною світового боксу у надважкій вазі. Причому, українець побив вже колишнього чемпіона в його рідних стінах – на лондонському стадіоні «Вайт Харт Лейн». 

Також там Олександр презентував новий модний бренд – Jaxet. Його творці вирішили хайпанути на популярній нині космічній темі – адже Річард Бренсон, Джеф Безос і Ілон Маск останні півроку змінюють одне одного на перших шпальтах світових топ-видань.

Саме до Ілона Усик звернувся після бою. Написав в Твіттері – козаче, тримай мій переможний костюм і NFT. Про культ невзаємозамінних токенів ми робили окреме відео. Подивіться, якщо не бачили.

Що до боксера, то аплодую йому стоячи. Не тільки за перемогу, а й за комерційний хист. Його дуже не вистачає вітчизняним спортсменам.

Нещодавно я став свідком цікавої ситуації. Повертався з відпустки одним літаком з Артемом Бєсєдіним. Так от, з майже сотні пасажирів про те, що це Бєсєдін знали лише сам Артем, його дружина та діти і я. 

І ми зараз говоримо не про лівого захисника житомирського Полісся, а про центрального нападника київського Динамо, який ціною важкої травми посприяв виходу збірної України до чвертьфіналу чемпіонату Європи. Пам‘ятаєте той самий моторошний фол гравця збірної Швеції, після якого в хлопця коліно пішло не в той бік? Тим хлопцем був саме Бєсєдін. Шведа тоді вилучили, а ми скористались грою в більшості і перемогли.

Був би Артем гравцем збірної Данії і летів літаком з земляками, з ним би всі перефотались і пригостили аквавітом. Турецького Артема б взагалі розтягли на артефакти. В нас – повний ігнор. І винні в цьому не вболівальники, а самі спортсмени.

Чому так сталося?

Наші батьки зростали у суспільстві псевдорівності. Основними гаслами були: колективізм – все, особистість – ніщо. Тому й нам вони частенько казали: працюй сумлінно, поважай інших, не висовуйся. У спортсменів цю ситуацію треба множити на 10. Суворі тренери старої школи забороняли відрощувати і фарбувати волосся, бити татухи, носити яскравий і нестандартний одяг. Бо голова має бути зайнята лише тренуваннями і виступами. Всі модніки – геї і їхне місце на різдвяних вечорах в Алли Пугачової, а в нашій секції займаються лише трушні мужики.

Тому й сталося так, що в 2021 році, коли світ перетворився на одне велике MTV-шоу, вітчизняні спортсмени немов все ще живуть за Залізною завісою.

Подивіться на цю рекламу якогось китайського брухту від Кріштіану Роналду. А тепер уявіть на його місці Шевченка, Кличка чи Бубку. Не уявляєте? І я також. Бо в нас за таке піднімають на сміх. А на Заході всі давно в курсі – гроші не пахнуть. Особливо ті, що не заплямовані поганою репутацією бренда.

До речі, ви знаєте від якої реклами вітчизняні спортсмени як правило не відмовляються? Все вірно. Беттингу. Бо це типу стильно, грай-вигравай. І кого хвилює, що основна частина швидкозаймів береться 20-річними хлопаками ввечері після 23.00, коли алкоголь вже не продається.

Куди ж ці гроші йдуть? Звісно на «вернякові ставки». За 15 хвилин до кінця матчу поставлю на перемогу улюбленої команди 7000, щоб виграти 10000. Але 15 хвилин може відбутись все, що завгодно. Команда пропускає гол, а ти залишаєшся винний МФО 7000 грн, які потім якимось дивом і гігантськими відсотками (як неочікувано!) виростають у сотню тисяч. Колектори тероризують рідних, ти в шоці і не знаєш, як жити далі. 

Але спортсмени за це не думають. Букмекери то по-пацанськи, китайський тренажер – ні. Крапка.

Нещодавно Forbes порахували, що Кріштіану Роналду за 2021 рік заробить 125 мільйонів доларів. 55 з них – прибутки з рекламних контрактів і продажів власної брендованої продукції. Ліонель Мессі – 110 млн, з них комерція принесе 35. Один рекламний пост в Інстаграмі португальця коштує більше 1,5 мільйона доларів, в аргентинця – на 500 тисяч менше. 

Цього літа обидва футболіста змінили клуби. Мессі поїхав до Парижа, Кріш повернувся до Манчестера. До соціальний мереж ПСЖ додалися 14 мільйонів підписників, до МЮ – 5. 

Тут ми нарешті підійшли до того, чому ігнор Бєсєдіна на борту літака – це проблема футбольного клубу Динамо Київ. 

В Інстаграмі Артема 52 тисячі підписників. Один пост в середньому збирає 10 тисяч лайків. В Інстаграму Динамо – 324 тисячі підписників і ті ж 10 тисяч лайків. Для порівняння в турецького Бешикташу 4,4 млн і 150 000 відповідно. А в їхнього нападника Кенана Карамана ці цифри становлять – 175 000 і 70 000. 

При цьому, Динамо показує кращі результати в Єврокубках і має по факту одного конкурента в Україні – Шахтаря. Тоді як у Бешикташу таких купа – Галатасарай, Фенербахче, Трабзонспор, Істанбул та інші.

Очевидно, що проблема в підході вітчизняних клубів і спортсменів до створення власного бренду. Хоча можливостей у них просто море! Вас люблять і підтримують. Просто дайте фанам зворотній зв‘язок. Відповідайте на питання в соцмережах, робіть конкурси, розповідайте про життєвий і професійний доступ. Уявіть, як було б круто, якби Бєсєдін записував в сторіз поради для молодих нападників, а Динамо за підписку, лайк і шейр посту розіграло зустріч на каву з Вербічем. 

Іноді достатньо навіть просто поділитись красивою історією. Бєсєдін дуже часто займається благодійністю. Але ніде про це не згадує, бо в нас це не прийнято. В той же самий час в Англії футболісти постійно відвідують тяжкохворих діток і це показують на клубних телеканалах. А нападник Манчестер Юнайтед Маркус Рашфорд жертвував гроші на обіди для малозабезпечених школярів, а потім домігся того самого від держави. За що отримав орден від королеви. І це в 23 роки!

Звісно, не всі додумуються до таких речей самі. Є спеціальні агентства, які працюють над особистим брендом спортсмена. Ба більше. Найвідоміший баскетболіст сучасності Його величність Леброн Джеймс ще декілька років тому сам створив таке агентство і зараз отримує гроші від молодих зірок НБА та інших топ-ліг. 

Спортсмени дарують нам шоу, адреналін та сильні емоції. Їхні кар‘єри як блискавка, яскраво загоряються і швидко зникають. Після 35-40 років вони залишаються наодинці з собою і проблемами, без якісної освіти та практичних знань. Більшість з них, як Артем Мілевський, спускають все зароблене ще під час кар‘єри. А спеціальних пенсій для них ще не вигадали

Особистий бренд – це можливість для спортсменів отримати додатковий дохід, а також годувати себе після закінчення кар‘єри. Для їхніх клубів – це додаткова вартість. Одна справа, якщо в тебе грають ноунейми, чиї сумарні підписники не дотягують навіть до рівня Олега Вінника. Інша – яскраві особистості, з відвертими коментарями, якісними соцмережами і стильними луками. Таких і продати легше, Ігоре Михайловичу, чесне слово. 

Другие посты блога

«Динамо» час стати Marvel
18 августа 2022, 00:05
68
Обалденный Гэтсби
11 февраля 2022, 14:10
28
Все посты