Tribuna/Футбол/Блоги/Гудбай, Ленин!/Лікар Дексаметазон

Лікар Дексаметазон

Хто керує медициною в Динамо і що, скоріше за все, сталося з Артемом Бєсєдіним.

24 января 2020, 13:38
13
Лікар Дексаметазон

Хто керує медициною в Динамо і що, скоріш за все, трапилося з Артемом Бєсєдіним.

Поки Динамо готується до другої частини в Туреччині, його найкращий нападник Бєсєдін сидить вдома в очікуванні вироку. Артема спіймали на допінгу після матчу проти Лугано, в якому він ще й змарнував купу 100-відсоткових моментів. 

Форвард не дає коментарів, не визнає провини, а розгляд справи відбудеться 27 лютого. Але він не сам у скрутному становищі. Також суду чекає лікар Динамо Миронов

Леонід Миронов — відомий персонаж української спортивної медицини. Він вже більше 10 років в Динамо, раніше працював зі збірною України й київським Арсеналом. І там, і там у нього були проблеми.

Напередодні Євро-2012 збірна ледве не повним складом отруїлася на зборах в Німеччині. Відомий борець з допінгом Фриц Зергель пізніше скаже, що то було як дві краплі води схоже на «відходняки» після вживання дексаметазону. Схожі історії відбувалися й в Арсеналі. Також було отруєння, в якому тодішній тренер киян Заваров звинуватив фармацевтику Миронова. А самого лікаря, навіть, дискваліфікували на рік за те, що колов білорусу Данилову той самий дексаметазон. 

Передозування дексаметазоном призвело до госпіталізації Олега Гусєва. В легенди скажено болів живіт, нудило, піднялася температура. Хто тоді пригостив препаратом легенду ви вже зрозуміли, так?

Ситуація з Бєсєдіним як дві краплі води схожа на ці інциденти. По-перше, гравець заперечує свою провину. Хоча в спорті, як і у криміналістиці щиросердечне зізнання й покаяння автоматично зменшують термін покарання. По-друге, побічними ефектами дексаметазону є дезорієнтація, проблеми з зором і висипання на шкірі. Якщо вугрі в Артема були й раніше, то така ганебна реалізація моментів, як у грі з «Лугано» в нього вперше. І вона дійсно могла стати наслідком вживання препарату. 

Навіщо ж йому був потрібен той дексаметазон? Цей штучний кортикостероїд винайшли у 1957 році. В медицині його використовують для лікування пацієнтів з набряком головного мозку. В спорті — для тимчасового підвищення витривалості і зменшення запалення суглобів та сухожиль. Якщо простіше: щоб на одну гру забути про біль і грати на 100 відсотків. Виводиться з тіла препарат досить швидко — менш, ніж за добу. Тому його використання можна легко приховати.

З 2008 року WADA вважає дексаметазон допінгом. Але в деяких випадках його дозволяють. Наприклад, якщо клубні лікарі заздалегідь повідомляють про це футбольних чиновників, вказуючи важливу причину. У 2017 році через це стався гучний скандал. Допінг-проба Серхіо Рамоса після финалу Ліги чемпіонів проти Ювентусе показала, що він вживав дексаметазон. Пізніше лікарі Реала владнали це питання: вибачились перед УЕФА, буцімто в капітана боліло стегно, а вони не внесли цей препарат у список, бо були сильно зайняті святкуванням перемоги. Для когось іншого це була б однозначна дискваліфікація. 

Скоріше за все, Бєсєдіна відлучать від гри на рік і він пропустить Євро. А Суркісу треба вкотре задуматись про те, хто в нього працює. Нещодавно Вербіч сказав, що відмовився від клубного репетитора з російської мови після першого ж заняття, а навчив його Кендзьора. Виявляється, польский футболіст краще викладає лінгвістику, ніж фахівець Динамо. Якісних лікарів у нас в країні ще поки вистачає. На відміну від розумних кадрів в системі віце-чемпіона. Артеме, тримайся!

Другие посты блога

«Динамо» час стати Marvel
18 августа 2022, 00:05
68
Обалденный Гэтсби
11 февраля 2022, 14:10
28
Все посты