Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Станіслава Якубовського/Косово. Перший матч в ФІФА

Косово. Перший матч в ФІФА

Як збірна Косово зіграла свій перший матч, як член УЄФА та ФІФА, членом якого стала 3 та 13 травня 2016 року відповідно

Косово. Перший матч в ФІФА

Збірна Косово стала членом ФІФА всього три тижні тому, а УЄФА рівно місяць тому, тому це був перший повністю визнаний міжнародний матч молодої збірної, в якому вони збору перемогу над збірної Фарерських островів, гравши більшу частину матчу вдесятьох.

Матч проводився в Франкфурті, де проживає найбільша албанська діаспора в Німеччині.

Склад збірної Косово на матч:

Косовари розпочали матч досить агресивно, грали з бажанням, підтверджуючи статус фаворита матчу, але не завжди цей йшло на користь, як на 36 хвилині, коли гравець Ман Сіті Берсант Целіна отримав червону карту, залишивши команду в меншості.

Але в підсумку це не завадило Косово, адже найкращий бомбардир команди, Альберт Буньяку, який свого часу виступав за збірну Швейцарії на ЧС-2010, забив перший історичний гол за збірну Косово!

Другий гол в матчі забив представник "Русенборгу" Ельба Рашані, коли вже склади зрівнялись, за 10 хвилин до другого голу вилучили гравця Фарер Петерсена.

"Я очікував, що буде складна гра, але грати вдесятьох було ще важче. Ми повинні важко працювати, але я можу сказати, що Косово має велике майбутнє в футболі", - сказав після матчу головний тренер збірної Косово Альберт Буньякі.

До речі, багато плутає тренера збірної Альберта Буньякі та форварда збірної Альберта Буньяку. Різниця всього в одну букву.

В Косово цей матч став головною спортивною подією в історії країни, після того, як вони оголосили в 2008 незалежність від Сербії, який транслювався наживо головним загальнонаціональним телеканалом країни.

Раніше Косово вже проводило матчі, адже з 2014 року ФІФА їм дозволило проводити товариські матчі, але офіційно визнаними ті ігри не були.

Були такі обмеження, як заборона на матчі проти клубів та збірних проти країн колишньої Югославії (спочатку першим суперником Косово в 2014 мала стати збірна Хорватії, але ФІФА не дозволила хорватам стати першим суперником косоварів), не було дозволено використовувати національну символіку, прапор, герб та грати гімн країни перед початком матчу.

Не зважаючи на запеклий опір з боку Сербії, Косово було прийнято в якості члена УЄФА 3 травня, де 28 проти 24 членів УЄФА за проголосували за те, щоб Федерацію футболу Косово було офіційно прийнято в члени ФІФА.

Якщо клубам з Косово потрібно почекати ще сезон, щоб стартувати в єврокубках (нагадаю, їм відмовили у праві виступати в єврокубках наступного сезону), то дуже ймовірно, що вже в вересні збірна проведе свій перший офіційний матч у відборі до ЧС-2018 року. Не виключено, що наша збірна буде одним з перших суперників цієї надзвичайно цікавої збірної.

Також поки в ФІФА та УЄФА вирішується питання, як бути з гравцями косовського походження, яких дуже багато, особливо, у збірній Швейцарії та Албанії. Хоча дехто, як новоспечений "канонір" Граніт Джака, вже відмовились змінювати спортивне громадянство, а ось гравець МЮ та збірної Бельгії навпаки висловив бажання грати за збірну Косово.

В разі, якщо більшість висловить таке ж бажання, як і Андан, може вийти досить непогана боєздатна збірна, яка зможе поборотись за вихід на ЧС-2018, а вже на Євро-2020 з новим форматом має виходити взагалі без проблем.

Приблизний склад збірної: Уйкані- Т.Джака, Цана, Маврай, Хетемай - Бехрамі, Целіна, Шакірі, Янузай, Рама - Мехмеді

"Ми стаємо великою командою, молоді хлопці і ми готові віддати все. Якщо ми будемо продовжувати, як ми це робимо зараз, ми зможемо домогтися дуже хороших результатів", - сказав після матчу голкіпер та капітан збірної Самі Уйкані.

 

 

 

 

 

 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов