Tribuna/Футбол/Блоги/Блог Станіслава Якубовського/Чому я за 16 команд в УПЛ

Чому я за 16 команд в УПЛ

Вирішив заочно посперечатись з Палкіним на тему, яким я хочу бачити наступний сезон

Впродовж двох останніх тижнів дві головні футбольні програми країни обговорювали тему формату наступного сезону. Всі розуміють, що потрібні зміни, але насправді нічого конкретного ми так і не почули. Єдине з чим усі погоджуються, що формат потрібно змінювати, бо 14 команд в 2 кола це крок в нікуди! З цим погоджуюсь і я. Тільки, на відміну від Палкіна та Стеценка в мене трохи інша думка на рахунок наступного сезону. Палкін, Стеценко та велика кількість вболівальників хочуть чомусь скоротити чемпіонат, вважаючи, що від скорочення наш чемпіонат стане цікавішим, і перестане бути «искусственным». На мою, думку, це хибна позиція, і в цьому пості я спробую це пояснити.

Один з головних аргументів, тих, хто за скорочення чемпіонату – це те, що буцімто в нас більше не буде проблемних клубів, як Металург, Металіст та Говерла.  Давайте погляньмо на таблицю минулого сезону. Металіст шостий! Металург сьомий! Говерла дванадцята. Тільки Говерла з цього списку би за цим принципом не мала б брати участі у наступному сезоні. Уявіть собі, що при 12 командах в нас так би і було дві мертвих команди. Зате вилетіли би Карпати, які показують досить непоганий футбол цього сезону. Це я, звичайно, умовно, бо під час сезону ніхто б не міняв регламент. Просто в нинішніх економічних умовах жоден клуб, хіба окрім Динамо та Шахтаря, не застрахований від долі Металіста та Металурга.

Тому, повірте, від скорочення чемпіонату ми не виграємо, а навпаки тільки програємо, загубивши футбол в регіонах. Так можна докотитись, і до того, що в УПЛ залишаться тільки Динамо з Шахтарем. Навіть, у Дніпра зараз є проблеми. В першу чергу, потрібно міняти саму схему проведення та принципи гри. Ну і Прем’єр-ліга нарешті має запрацювати, і почати приносити клубам дохід, бодай якийсь на початках.

Я пропоную повернутись до 16 команд. Причому я вважаю, що це вже можливо, навіть, з наступного сезону. Наскільки мені відомо, Президент ФФУ Павелко також не проти. Хто проти, мабуть, взагалі не слідкує за Першою Лігою. Ну або команди, певних людей, не показують того рівня гри, на який вони очікують, і займають зараз 8 та 12 місце відповідно. Для початку, потрібно розібратись з боржниками. Причому цього разу потрібно діяти жорстко. Навіщо мучити футболістів, вболівальників, керівництво, інші клуби? Якщо не станеться ніякого чуда, то Металіст та Говерлу потрібно відправляти в Першу Лігу. Можливо, ще кілька клубів. Але будемо сподіватись, що в них все буде добре. Натомість по-максимуму набрати клубів з Першою Ліги, яка за кілька років піднялась в рівні, на відміну від УПЛ. Як показує досвід Олександрії та Сталі, клуби з Першої ліги, можуть з ходу займати місця в середині без загрози вильоту, показуючи при цьому досить пристойну гру.  

Головний кандидат – кіровоградська «Зірка», котра має непоганий склад, з досвідом гри в УПЛ, і з непоганою відвідуваністю, як для Першої Ліги, а також, що важливо, стабільне фінансове положення.  «Гірник» (Кривий Ріг) – найбільш вольова команда першої ліги, з якою точно нікому просто не буде. Хоча за складом та фінансовим положенням є і кращі команди. Керівництво «Черкаського Дніпра»  заявляє, що вони готові виходити в УПЛ, фінансове положення стабільне, в складі є кілька гравців з досвідом гри в УПЛ. «Геліос», як за грою, так і фінансами і амбіціями Президента заслуговує грати в Прем’єр-лізі. В такому випадку ми і Харків без футболу не залишимо. Про «Оболонь-бровар» більшість й так знає, клуб з традиціями, без фінансових проблем, з гарним складом та інфраструктурою. Також непотрібно забувати про «Іллічівець», який, тим більше, атестацію ФФУ пройшов. На рахунок «Миколаєва» є питання. Але, навіть, без нього я вже нарахував 6 клубів, котрі готові грати в УПЛ. Тим більше, ще ходять чутки, про те, що «Таврію» (Сімферополь-Херсон) можуть, якщо не наступного, то через сезон заявити в УПЛ поза конкурсом. Я впевнений, що поповнення з Першої Ліги точно не відбувати в Прем’єр-лізі номер, а навпаки, нав’язуватиме боротьбу в кожному матчі, та й відвідуваність буде непоганою, особливо в Черкасах та у Миколаєві.

Але найголовніше в даному випадку не кількість, а сам формат проведення чемпіонату. Бо просто 2 кола в 16 команда по своїй суті нічим не відрізнятимуться від нинішнього форму, окрім того, що 2 нових міста отримають в себе вдома великий футбол. Зміна потрібна однозначно! Я пропоную далеко не ходити, і взяти польську схему проведення. Спочатку перший етап: два кола (30 турів), а потім ще 7 турів в дві вісімки. Причому, після першого етапу очки команд діляться навпіл. Поляки, наскільки я знаю, задоволені цією схемою. Немає такого, коли вже після 20 турів серединка втрачає мотивацію, і починають якісь незрозумілі ігри. За такого формату боротьба буде до кінця! Наприклад, умовний Дніпро провалює першу частину зимову, але підсилюється зимою, потроху наздоганяє лідерів, а потім очки діляться на два, і Дніпро вже фактично бореться з Динамо та Шахтарем за чемпіонство! Можна і протилежний приклад. Умовний Олімпік гарно розпочинає, але потім відверто починає клеїти дурня, і займає замість 8 місця – 9, його очки діляться навпіл, і команда вилітає. За такого формату інтрига буде до самого кінця! І всі будуть задоволені. І ті, хто за інтригу, за те, щоб Динамо та Шахтар частіше грали, і ті, хто за 16 клубів. Обмін між лігами на початках 2 на 2. Хоча ще є цікава пропозиція з плей-офф 15 командою УПЛ та 2-4 Першої Ліги, але боюсь наш календар вже може такого не витримати. Хоча чисто в Першій Лізі я би ввів плей-оф 2-5 місце за УПЛ, та 13-16 за збереження прописки. Ідеальна кількість формат в Першій Лізі – 18 команд. Розширити можна за рахунок Другої Ліги, тим більше, там зараз також зібрались непогані команди з гарною відвідуваність та гравцями, котрі мають досвід гри в 1 лізі та ПЛ. А враховуючи, що вже з наступного сезону 2 лігу поповнить, за попередніми даними, 13 команд, то Друга Ліга не обідніє. За такого формату  в 1 лізі тільки 7 команди будуть «провисати», але враховуючи щільність в турнірній таблиці, думаю, що інтрига також буде до самого кінця, що надасть Першій лізі драйву! На рахунок формату Другої ліги нічого конкретного сказати не можу, поки не знатиму точну кількість команд. Але там також можна створити досить цікавий формат. Хтось скаже, що 37 турів вмістити важко. Я так не думаю. Тим більше, що сезон 2016/17 буде без Євро та ЧС. Ну і поляки ж проводять так чемпіонат, і я б не сказав, що в них кліматичні умови набагато кращі за наші.

Для того, щоб УПЛ стала інвестиційно привабливою, потрібно розкручувати чемпіонат за кордоном. Для цього потрібен єдиний пул. Але не в середині країни, а за для показу за кордон. Бо зараз за кордоном іноземці бачать тільки обрізаний пакет без «Динамо» та «Дніпра». А це також впливає. Можливо, б з «Дніпром» та «Динамо» кількість потенційний покупців за кордоном і збільшилась. Для показу в середині країни можна просто поділити 16 команд по 8 кожній телекомпанії. На перші 1-2 сезони можна було б домовитись з великим світовими телекомпаніями домовитись про безкоштовний показ матчів нашої Прем’єр-ліги, наприклад, по «Євроспорту», як це роблять ті ж поляки. Тільки, якщо поляки транслюють там найменш топові матчі, то нам навпаки потрібно там буде показувати найбільш потопові. Для цього потрібно буде міняти і сітку показу матчів, бо, наприклад, матч о 19:30 в неділю буде накладатись з німецьким матчем, тому пропоную показувати центральний матч туру УПЛ о 20:30 або краще о 21:00, щоб там ще встигли показати невеликий «хайлайт» рев’ю Бундесліги та прев’ю УПЛ. І також потрібно буде ставити один матч на п’ятницю або понеділок. Також для інвестицій в УПЛ, особливо з азійського ринку, запропонував би кожному клубу купити собі будь-якого корейця, китайця чи японця. З комерційної точки зору це, можливо, буде великий прорив в УПЛ!

Звичайно, задля підвищення інтересу потрібно зробити «стелю» кількості орендованих футболістів. «Шахтар» проти, «Зоря» каже, що тоді просто «Шахтар» їм фіктивно на рік продаватиме футболістів. Зате в такому випадку «Шахтар» не зможе законно заборонити орендованим гравцям грати за їх команду. І не буде такого, коли лідери «Зорі» не грають, і команда програє 1:7. Навпаки буде боротьба, як в кожному матчі «Дніпра»  з «Волинню».

Задля комерції не потрібно забувати і про футбольні симулятори, як FIFA та PES, де неліцензована збірна України, а з клубів тільки Шахтар. Потрібно самим йти до EA та KONAMI та пропонувати свої послуги на взаємовигідних умовах. Чим наш чемпіонат гірший за польський, шведський чи чешський? Та й російський...А воно там є, на відміну від нас!

Також кілька слів на рахунок Кубка. Формат з двома матчами явно не викликає ніякого інтересу. Однозначно потрібно повертатись до формату з одним матчем, причому, щоб жереб був повністю сліпим. Також я би нарешті відкрив дорогу в Кубок аматорським командам, причому зробив би для них невеликий внесок та невеликі вимоги. Це дало би поштовх футбол в «глибинці».

Суперкубок пропоную проводити не в Україні, а задля реклами нашого чемпіонату, за кордоном, як це роблять останнім ті ж італійці. Наприклад, Суперкубок України в Торонто міг би потенційно зібрати повний стадіон. Пропонував би грати кожного року в новій країні, де є українська діаспора, або інтерес до нашого чемпіонату, як, наприклад, в США (Філадельфії), Грузії, Бразилії, Австралії. Якщо з’являться азіати, про яких я казав вище, то можна і в Японії/Кореї/Китаї.  

Загаом в мене є ще багато цікавих ідей. Можливо, більшість з того, що я написав схоже на якусь утопію, але я вірю, що бодай щось з цього незабаром здійсниться, і ми отримаємо цікавий, комерційно привабливий чемпіонат.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов