Tribuna/вид спорта не определен/Блоги/Спортивна котушка/Загадкова і непередбачувана історія Олімпійських ігор

Загадкова і непередбачувана історія Олімпійських ігор

Олімпійські ігри - це захоплюючі всесвітні змагання, що вражають красою та видовищністю. Тисячі людей кожні чотири роки поспішають в місто-господар чемпіонату, щоб повболівати за улюблену збірну і своїми очима побачити нових спортивних зірок світу. Мільйони фанатів дивляться телетрансляцію. А ти слідкуєш за олімпійськими перипетіями? Якщо так, тобі, напевно, буде дуже цікаво дізнатися вражаючі подробиці виникнення Олімпійських ігор. Їх історія захоплююча і повна несподіванок. Так що, пірнемо в незвідані далі світових олімпіад?

29 июля 2019, 20:29
7
Загадкова і непередбачувана історія Олімпійських ігор

Олімпійські ігри - це захоплюючі всесвітні змагання, що вражають красою та видовищністю. Тисячі людей кожні чотири роки поспішають в місто-господар змагань, щоб повболівати за улюблену збірну і своїми очима побачити нових спортивних зірок світу. Мільйони фанатів дивляться телетрансляцію. А ти слідкуєш за олімпійськими перипетіями?

 Якщо так, тобі, напевно, буде дуже цікаво дізнатися вражаючі подробиці виникнення Олімпійських ігор. Їх історія захоплююча і повна несподіванок. Так що, пірнемо в незвідані далі світових олімпіад?

 Як все почалося?

Знамениті Олімпійські ігри в честь Зевса Олімпійського зародилися ще в Стародавній Греції і проводилися з 776 року до н. е. кожні 4 роки в місті Олімпія. Спортивні змагання мали такий грандіозний успіх і велике значення для суспільства, що на час Олімпійської гонки припинялися війни і встановлювалася екехірія - священне перемир'я.

Поглянути на змагання в Олімпію народ добирався звідусюди : хто  пішки, хто верхи, а деякі навіть пливли кораблями за тридев'ять земель, аби хоч одним оком поглянути на величних грецьких атлетів. Навколо міста виростали цілі наметові поселення. Щоб поспостерігати за спортсменами, глядачі повністю заповнювали схили пагорбів навколо долини річки Алфей. Після урочистої перемоги і церемонії нагородження (вручення вінка зі священної маслини та пальмової гілки) олімпієць жив розкішно. На його честь влаштовували свята, співали гімни, робили статуї, в Афінах переможця звільняли від податків і обтяжливих громадських обов'язків. А ще переможцю завжди залишали найкраще місце в театрі. Подекуди особливими привілеями користувалися навіть діти олімпійця.

Цікаво, що жінок на Олімпійські змагання не пускали під страхом смертельної кари.

Відважні елліни змагалися в бігу, кулачному бою (переможцем якого одного разу став Піфагор), стрибках, метанні списа і так далі. Однак найбільш небезпечними були перегони колісниць. Ти не повіриш, але переможцем кінних змагань вважали власника коней, а не бідного візника, який ризикував життям заради виграшу.

З Олімпійськими іграми пов'язано багато легенд. Одна з них розповідає, нібито перші змагання організував сам Зевс на честь перемоги над батьком. Правда це чи ні, а ось в літературі вперше згадав про Олімпійські ігри Стародавньої Греції саме Гомер в поемі «Іліада». На жаль, зараз нічого не відомо про час чемпіонів. Досить було першим дістатися до фінішу, щоб отримати право запалити священний вогонь. Але перекази оповідають нам про олімпійців, які бігали швидше зайців, а чого тільки вартий талант спартанця Ладаса, який під час бігу не залишав на піску слідів.

Олімпійські ігри істотно втратили своє значення з приходом римлян. Після того, як християнство стало офіційною релігією, ігри стали розглядатися як прояв язичництва і в 394 н. е. вони були заборонені імператором Феодосієм I.

 

Відродження Олімпійської ідеї

Олімпійська ідея і після заборони античних змагань не зникла назовсім. Наприклад, в Англії протягом XVII століття неодноразово проводилися «олімпійські» змагання . Пізніше схожі змагання організовувалися у Франції і Греції. Проте, це були невеликі заходи, що носили, в кращому випадку, регіональний характер. У 1766, в результаті археологічних розкопок в Олімпії, були виявлені спортивні і храмові споруди. У 1875 археологічні дослідження і розкопки продовжилися під німецьким керівництвом. У той час в Європі були в моді романтично-ідеалістичні уявлення про античність. Бажання відродити олімпійське мислення і культуру поширилося досить швидко по всій Європі. Французький барон П'єр де Кубертен сказав тоді: «Німеччина розкопала те, що залишилося від стародавньої Олімпії. Чому Франція не може відновити цю велич? ».

На думку Кубертена, саме слабкий фізичний стан французьких солдатів став однією з причин поразки французів у Франко-пруській війні 1870-1871. Він прагнув змінити положення за допомогою поліпшення фізичної культури французів. Одночасно з цим, він хотів подолати національний егоїзм і зробити внесок у боротьбу за мир і міжнародне взаєморозуміння. «Молодь світу» повинна була мірятися силами в спортивних змаганнях, а не на полях битв. Відродження Олімпійських ігор здавалося в його очах кращим рішенням, щоб досягти обох цілей. Щоб організувати проведення Ігор, був заснований Міжнародний олімпійський комітет (МОК). Першим президентом Комітету став грек Деметріус Викелас, який був президентом до закінчення I Олімпійських Ігор 1896 року.

Перші Ігри пройшли  з великим успіхом. Незважаючи на те, що участь в Іграх взяли всього 241 атлет (14 країн), Ігри стали найбільшою спортивною подією, які пройшли коли-небудь з часів Стародавньої Греції. Грецькі офіційні особи були так задоволені, що висунули пропозицію про «вічне» проведення Ігор Олімпіади на їх батьківщині, в Греції. Але МОК ввів ротацію між різними державами, щоб кожні 4 роки Ігри міняли місце проведення.

 

Сучасні Олімпійські ігри

Згідно з хартією Ігор Олімпіади «... об'єднують спортсменів-любителів усіх країн у чесних і рівноправних змаганнях. По відношенню до країн і окремих осіб не допускається ніякої дискримінації за расовими, релігійними або політичними мотивами ... ». Ігри проводяться в перший рік олімпіади (4-річного періоду між іграми). Рахунок олімпіад ведеться з 1896, коли відбулися перші Олімпійські ігри.

Символ Олімпійських ігор - п'ять скріплених кілець, що символізують об'єднання п'яти частин світу в олімпійському русі - олімпійські кільця. Колір кілець у верхньому ряду - блакитний для Європи, чорний для Африки, червоний для Америки, в нижньому ряду - жовтий для Азії, зелений для Австралії.

                                                                                     

Крім олімпійських видів спорту, організаційний комітет має право за своїм вибором включити в програму показові змагання з 1-2 видів спорту, що не визнані МОК. У тому ж році, що й літня Олімпіада, з 1924 проводяться зимові Олімпійські ігри, які мають свою нумерацію. Починаючи з 1994 року терміни проведення зимових Олімпійських ігор були зрушені на 2 роки щодо літніх. Місце проведення Олімпіади вибирає МОК, право їх організації надається місту, а не країні. Тривалість не більше15 днів (зимових ігор - не більше ніж 10).

 

Серед традиційних ритуалів Ігор:

* Запалення олімпійського вогню на церемонії відкриття (вогонь запалюється від сонячних променів в Олімпії і доставляється факельною естафетою спортсменів в місто-організатор Ігор);

* Проголошення одним з видатних спортсменів країни, в якій відбувається Олімпіада, олімпійської клятви від імені всіх учасників ігор;

* Проголошення від імені суддів клятви про неупереджене суддівство;

* Вручення переможцям і призерам змагань медалей;

* Підняття державного прапора і виконання національного гімну на честь переможців.

З 1932 місто-організатор будує «олімпійське селище» - комплекс житлових приміщень для учасників ігор. Згідно з хартією, Ігри є змаганнями між окремими спортсменами, а не між національними командами. Однак з 1908 набув поширення т. зв. неофіційний загальнокомандний залік - визначення місця, зайнятого командами, за кількістю отриманих медалей і набраних в змаганнях очок (очки нараховуються за перші 6 місць по системі: 1-е місце - 7 очок, 2-е - 5, 3-е - 4, 4 -е - 3, 5-е - 2, 6-е - 1). Звання олімпійського чемпіона є найбільш почесним і бажаним в кар'єрі спортсмена в тих видах спорту, за якими проводяться олімпійські турніри. Винятком є ​​футбол, так як звання чемпіона світу в цьому виді спорту набагато престижніше.