Tribuna/Футбол/Блоги/Спортивний медик/МедАналіз. Травма Мікаеля Крон-Делі

МедАналіз. Травма Мікаеля Крон-Делі

Блог «Спортивний медик» оголошує про початок нової рубрики, в якій будуть висвітлюватися різного роду травми, які коли небудь отримували футболісти. Сьогодні поговоримо про жахливу травму півзахисника «Севільї», яку він отримав у грі проти «Шахтаря» в рамках 1/2 фіналу ЛЄ. Саме вона вибила футболіста з гри на більше ніж 8 місяців.

Автор — DimaLviv
29 апреля 2016, 21:01
1
МедАналіз. Травма Мікаеля Крон-Делі

28 квітня. 1/2 фіналу Ліги Європи. 59 хвилина гри. Львів Арена гучними оплесками проводжає з поля Євгена Коноплянку, а замість нього Унай Емері випускає датського півзахисника - Мікеля Крон-Делі. Екс-гравець "Сельти" ще не знав, що на полі йому доведеться провести не більше 13 хвилин, а поки він виходив повністю сконцентрованим на протистоянні проти донецької команди, тримаючи в голові всі настанови головного тренера.

Роковий епізод відбувся на 70 хвилині гри, коли данець прийняв м'яч у центрі поля, а вже через декілька секунд впав, страждаючи від нестерпного болю. Гравці української команди, котрі стояли поруч, побачивши стан коліна свого опонента одразу схопилися за голови та почали несамовито кликати медперсонал "Севільї". В цей момент стало зрозуміло, що Мікель не зможе продовжити матч, а ушкодження виглядало настільки страшно, що викликало шок у гравців, котрі були недалеко від епізоду.

Згодом на повторі було помітно, як після невдалого кроку коліно гравця у білій формі помітно деформується, а якась його частина зміщується доверху, утворюючи помітний горб. Півзахисника тут же відвезли до роздягальні, де попередньо оглянули та старалися іммобілізувати колінний суглоб. Після прильоту до Іспанії Крон-Делі відвезли до лікарні, де підтвердили ушкодження надколінника.

Отож, блог "Спортивний медик" спробує пояснити що ж трапилося з датським півзахисником "Севільї" та розповість, що чекатиме гравця протягом довгого шляху лікування та реабілітації.

Будова та функції

Надколінник (patella), або "колінна чашечка" - це плоска кістка округлої форми, розташована на передній поверхні колінного суглоба. До верхньої частини цієї кістки прикріплюються сухожилля всіх головок чотириголового м'яза стегна, до нижньої – власна зв'язка надколінка. З зовнішньої й внутрішньої сторони кістка підтримується бічними зв'язками.

Колінна чашечка зсередини покрита хрящем. Коли відбувається згинання ноги в коліні, надколінок при нормальному функціонуванні лягає в центр западини між виростків стегнової кістки. При цьому разом з ними він утворює пателло-феморальне зчленування.

Завдяки надколіннику чотириголовий м'яз володіє достатньою силою для згинання. Це означає, що будь-яка травма колінної чашечки має досить негативні наслідки для колінного суглоба, а значить, і для нормального функціонування нижніх кінцівок.

До основних функцій надколінника в першу чергу належить захисна, адже ця плоска сесамоподібна кістка служить щитом для колінного суглоба та своєрідним захистом від зовнішніх механічних впливів. Іншою, проте не менш важливою, фунцією колінної чашечки є блокова, адже ця кістка служить своєрідним опорним блоком для чотириголового м'яза стегна, що збільшує його силу.

Існує багато видів травм даної анатомічної структури. Це вивихи, переломи чи розриви зв'язок надколінника. Але сьогодні пропоную поговорити про травму, якої зазнав півзахисник "Севільї" - перелом з відривом нижнього полюса надколінника.

/Пряма(зліва) і бокова (справа) проекції, на яких помітно горизонтальний перелом надколінника з зміщенням уламків./ 

Травма

Переломи надколінка становлять лише малий відсоток ушкоджень скелета і найчастіше відбуваються у хворих у віці 40-50 років. Існує три основних типи переломів надколінка, найчастіший з них — поперечний перелом. Зірчасті переломи (розтрощення) — другі по частоті, становлять приблизно третину переломів надколінка. Поздовжні або вертикальні переломи зустрічаються рідко і становлять 10-20% пошкоджень надколінка.

Найрідкіснішим видом перелому надколінника є перелом з відривом. Специфіка його полягає у механізмі виникнення травми. Якщо всі вищезгадані переломи виникають, як правило, після зовнішнього механічного впливу, або падіння з висоти на коліно, то перелом-відрив виникає при сильному скороченні чотириголового м'яза стегна, яке спричиняє понаднормову тягу сухожилля, яке і розламує надколінник.

Якщо вірити іспанським ЗМІ, то саме останній вид перелому діагностували данському півзахисникові. При такому виді перелому від надколінника відривається невелика нижня його частина. Складність полягає у тому, що функціонування м'язу розтягує відламані частини "чашечки" піднімаючи таким чином більшу її частину над нижнім краєм стегнової кістки. Таким чином в ділянці коліна утворюється характерний горб, який ми і побачили у випадку травми гравця "Севільї".

Симптоми

Запідозрити перелом можна за наступними ознаками:

  • Біль. При переломі біль виникає практично завжди. І він значно посилюється при спробі підняти витягнуту ногу чи при опорі на неї.
  • Набряк. Переломи надколінника - внутрішньосуглобові. При переломі "колінної чашечки", як і при будь-якому іншому переломі, відбувається кровотеча, і, поскільки лінія перелому знаходиться в сулобі, то і сама суглобова сумка згодом наповнюється кров'ю. Розвивається так званий "гемартроз", тобто навність крові в суглобі. За рахунок цього явища рухи в коліні можуть бути значно обмеженими.
  • Скованість рухів. Виникає неможливість розігнути ногу чи підняти випрямлену ногу. Ця ознака буває не завжди, що залежить від виду перелому.
  • Деформація. При переломах надколінника інколи можна побачити або прощупати западання в ділянці "чашечки". У деяких випадках будуть помітні розтягнення частин надколінника у протидежні сторони, що буде створювати деформацію коліна.    

Лікування

Щоб говорити про лікування Мікаеля Крон-Делі потрібно достеменно знати де проходить лінія перелому. Ми з Вами можемо лише припускати.

/Методи кріплення уламків у випадку проходження лінії перелому ближче до середини надколінника/

Як нам відомо, лікарі діагностували відривний перелом нижнього полюса надколінника. У випадку, якщо нижнього краю відламалося небагато то виконують операцію яка носить назву - часткова пателлектомія. Суть її полягає у тому, що малений край, що відламався видаляють, а зв'язку пришивають до більшої частини надколінника, що залишилася.

Якщо ж лінія перелому знаходиться ближче до середини, то тоді виконуються більш складніші операції. У такому випадку іде мова про остеосинтез, тобто фіксування відламаних частин кістки за участю медичних металевих проволок та болтів.

Ускладнення

Перелом надколінника - складна травма. Отож, навіть при ідеальному складенні уламків може розвиватися артроз, який буде проявлятися перш за все болями у передній частині суглоба.

Реабілітація

Після оперативного втручання кінцівку іммобілізують за допомогою ортеза або гіпсової пов'язки на термін, який визначає лікуючий лікар. Найважливішим для спортсмена є період, який іде після носіння ортеза - розроблення ураженої кінцівки. На сьогоднішній день багато провідних спортсменів надають перевагу саме ортезу, а не гіпсовій пов'язці, не в останню чергу через те, що він дозволяє виконувати рухи в певній амплітуді за рахунок шарнірів, що регулюються. Таким чином за допомогою такого пристрою травмований може поступово розробляти ногу без небезпеки ушкодження.

/Ортез на колінний суглоб/

 На спортсмена чекатиме довгий період відновлювальних вправ та тренувань. Спершу комплекс заходів складатиметься з масажів та елементарних самостійних вправ. З кожним тижнем навантаження на коліно буде збільшуватися, амплітуда розригання ноги у колінному суглобі буде рости, а травмований футболіст відновлюватися на повертатися до гри.

Отож, на Мікеля Крон-Делі чекає довгий та напружений період лікування та відновлення. Доля приготувала для гравця нелегке випробування, яке він повинен пройти гідно, не втрачаючи віру в себе. За словами спортивного директора "Севільї" Мончі, гравця після експрес-обстеження одразу ж повезли на операцію, а отже медики іспанського клубу на правильному шляху, адже перший і єдиний позитивний предвісник хорошо результату лікування вони зберегли - вчасне та швидке діагностування та оперативне втручання, що дає надію на швидке на позитивне відновлення талановитого футболіста.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты