Tribuna/Футбол/Блоги/Спортивний медик/Уго Льоріс знову у грі. Він дебютував за «Тоттенгем» після травми

Уго Льоріс знову у грі. Він дебютував за «Тоттенгем» після травми

Французький голкіпер може вперше з’явитися на полі у 2020 році після тривалого відновлення, що було спричинене жахливою травмою ліктя у матчі 8 туру проти Брайтона.

Автор — DimaLviv
24 января 2020, 08:12
5
Уго Льоріс знову у грі. Він дебютував за «Тоттенгем» після травми

Дмитро Бабелюк – про лікування голкіпера.

Домашній матч восьмого туру АПЛ «Тоттенгем» проти «Брайтона» став справжнім жахом для господарів. Уго Льоріс утратив рівновагу та невдало впав на руку, намагаючись упіймати м’яч. Рука не витримала ваги тіла, і суглоб деформувався під нехарактерним для нього кутом.

Одразу стало зрозуміло: ушкодження серйозне. Французький кіпер закричав від несамовитого болю. Лікарям «Тоттенгема» довелося застосувати кисневу маску та ввести сильне найсильніший наркотичний анальгетик — морфін.

Уже наступного дня офіційний сайт лондонського клубу підтвердив остаточний діагноз Льоріса — вивих ліктьового суглоба. У повідомленні також йшлося, що голкіперу не знадобиться операція, однак, гравець потребує тривалої реабілітації. На повернення Льоріса очікували вже у 2020 році.

Отже, з чого ж складається ліктьовий суглоб?

Цей суглоб формують 3 кістки: плечова, ліктьова та променева. Твердий горбик, який ми всі можемо промацати у своєму суглобі — це Olecranon, відросток ліктьової кістки. 

У межах ліктьового суглоба можуть виконуватися 2 типи рухів: згинання та розгинання у лікті, а також пронація та супінація (поворот долоні вверх або вниз).

Ліктьовий суглоб може виконувати 2 типи рухів: згинання та розгинання у лікті, пронацію та супінацію (поворот долоні вверх і вниз). 

Стабільність суглоба забезпечується зчленуваннями між кістками в його межах, а також внутрішніми і зовнішніми групами зв’язок, що його оточують.

У межах суглоба закінчуються та починаються біцепс, трицепс та інші м’язи, що впливають на рухи пальців рук.

Що саме трапилося з Льорісом?

У французького голкіпера стався вивих. Вивихи у ліктьовому суглобі є двох типів: передній і задній. Така класифікація зумовлена зміщенням передпліччя відносно плечової кістки. Якщо ліктьова та променева кістки опинилися перед плечовою кісткою – це передній вивих, якщо позаду – задній.

Задній вивих є більш поширеним у лікарській практиці. Найчастіше такий вивих виникає при падінні на розігнуту руку. Аби відбувся передній вивих, має статися удар по задній поверхні ліктьового суглоба, який спровокував би рух передпліччя вперед. 

Існує ще декілька видів травми: латеральний вивих, коли передпліччя зміщується назовні; медіальний вивих, передпліччя зміщується всередину; дивергентний, що розділяє ліктьову та променеву кістки.

Епідеміологія в комплексі з механізмом травми практично дає нам підтвердження, що Уго Льоріс зазнав саме заднього вивиху у ліктьовому суглобі.

Чим небезпечні вивихи у ліктьовому суглобі?

У ліктьовому суглобі містяться дуже важливі структури, які прямо впливають на функціонування кінцівки нижче ліктьового суглоба, мова про променеву артерію та ліктьовий нерв. Ушкодження будь-якої з цих структур може призвести до незворотних змін у кисті – відсутності функціонування кінцівки та навіть її повної втрати.

Чому Льоріс так довго відновлювався?

При вивиху ліктьового суглоба завжди йдеться про ушкодження зв’язок.  Переглядаючи відео епізоду, можна говорити про вальгусне відхилення суглобу, досередини, отже ушкодження медіальної групи зв’язок ліктя.

Перші етапи реабілітації гравець повинен провести у фіксуючому ортезі, який забезпечить стабільність суглоба, його фіксацію, та створить сприятливі умови для загоєння пошкоджених зв’язок. Після 3-4 тижнів іммобілізації необхідно поступово розробляти суглоб, запобігаючи контрактурам. Мета наступного етапу – відновлення повної амплітуди рухів у суглобі.

Після відновлення всіх фізіологічних рухів триває закінчення боротьби з набряками та контрактурами. Гравець приступає до активного етапу реабілітації, що стосується підвищення сили у м’язах навколо суглобу й забезпечення його стабільності. На фінальних етапах, гравець виконуватиме спеціальні для воротарської позиції вправи та рухи.

Таким чином, відновлення від такого ушкодження триває біля 3-4 місяців, в залежності від складності травми.

***

Мій Телеграм-канал, де Ви можете знайти багато схожої цікавої інформації

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты