Tribuna/Футбол/Блоги/Спортивний медик/Сане повертається. Він не зіграв жодного матчу у новому сезоні

Сане повертається. Він не зіграв жодного матчу у новому сезоні

Вже наступного тижня Лерой повинен розпочати спільні заняття з командою. Гравець завершує тривале відновлення після розриву передньої хрестоподібної зв’язки.

Автор — DimaLviv
13 января 2020, 20:35
11
Сане повертається. Він не зіграв жодного матчу у новому сезоні

Від редакції: ви знаходитеся в блозі «Спортивний медик». Його автор – лікар в футбольному клубі «Рух». Підтримайте блог плюсами, підпискою та коментарями.

Матч в рамках Сommunity Shield проти «Ліверпуля» влітку 2019 закінчився для німецького півзахисника вже на 13 хвилині гри. Після неочевидного зіткнення з Трентом Александром-Арнольдом півзахисник містян переніс всю вагу на одну ногу, яка у ділянці коліна різко здригнулася, прийнявши нетиповий для цього суглобу кут нахилу. Сане одразу ж схопився за коліно і покликав лікарів, розуміючи, що справи серйозні. Вже по перших тестах, які лікарі «Манчестер Сіті» проводили прямо на полі було зрозуміло, що досліджують вони стан передньої хрестоподібної зв’язки (далі – ПХЗ).

«Ушкодження не виглядало серйозним. Спочатку ми думали, що це просто розтяг зв’язки, але після проведених обстежень ми дізналися, що мова йде про повний розрив ПХЗ. На футболіста чекає операція», – сказав через 2 дні Пеп Гвардіола. А Лерой Сане в цей час отримував мільйони повідомлень з цілого світу з побажаннями сил та терпіння, адже на гравця чекало тривале відновлення проти однієї з найпоширеніших та, одночасно, найскладніших спортивних травм.

Що таке передня хрестоподібна зв’язка та наскільки вона важлива?

Передня хрестоподібна зв’язка є однією з чотирьох основних зв’язок в коліні, які з’єднують стегнову кістку з гомілкою. ПХЗ знаходиться в порожнині коліна, де разом з задньою хрестоподібною зв’язкою утворюють Х-подібну структуру і служать стабілізатором колінного суглоба, контролюючи рух коліна вперед і назад. ПХЗ життєво важлива для запобігання ковзання гомілки перед стегнової кісткою, а також забезпечує стабільність коліна.

Які можливі механізми ушкодження ПХЗ?

Більшість розтягувань і розривів передньої хрестоподібної зв’язки відбуваються через травму, як правило, в спорті. Зв’язка ушкоджується, коли при зафіксованій стопі та гомілці, коліно блокується і крутиться або повертається одночасно, так зване скручування в коліні. Це часто відбувається в баскетболі, футболі, волейболі та гімнастиці, де раптова зміна напряму різко перенавантажує зв’язковий апарат. Ці травми безконтактні, відбуваються на низькій швидкості і пов’язані з перенесенням ваги тіла на ізольовану кінцівку.

Пошкодження ПХЗ можуть також виникати, коли великогомілкова кістка просувається вперед по відношенню до стегнової кістки. Це механізм травми, яка виникає через падіння під час катання на лижах, від прямого удару по передній або бічній частині коліна (наприклад, у футболі, карате та інших контактних видах спорту).

Нерідкі випадки пошкодження ПХЗ і в звичайному житті – причиною можуть бути падіння, підвертання ноги (наприклад, при ожеледі, танцях чи бігу).

Які основні симптоми ушкодження ПХЗ?

При гострій травмі пацієнти часто описують такі симптоми:

– чутний хрускіт в коліні;

– в коліні розвивається сильний біль, який дуже ускладнює ходьбу;

– колінний суглоб починає сильно набрякати протягом декількох годин – це відбувається через кровотечі в суглобі і свідчить про дуже серйозну травму;

– коліно стає нестійким;

– втрата рухливості коліна через сильний набряк і / або біль.

Позитивними також дуже часто будуть різні характерні для цієї травми тести, такі як тест Лахмана (зсув гомілки до переду відносно стегнової кістки при згинанні коліна у 20-30 градусів) чи тест Pivot Shift (ковзання великогомілкової кістки відносно стегнової під час згинання коліна у позиції внутрішньої ротації гомілки)

Так чи інакше, дані фізикального обстеження і тестів повинні підтверджуватися даними сканування. Найкращим методом у такому випадку буде МРТ – обстеження. Після цього, опрацювавши всі дані, виноситься фінальний діагноз.

Ступені ушкодження зв’язки та варіанти лікування

Згідно з міжнародною класифікацією, вирізняють 3 ступені ушкодження ПХЗ:

Grade 1 – мінімальне ушкодження зв’язки на рівні часткового розтягу, яке дозволяє зв’язці виконувати свою основну роль, забезпечуючи стабільність коліну;

Grade 2 – діагностується дуже рідко і являє собою частковий розрив чи надмірне розтягнення з частковою втратою функції;

Grade 3 – повний розрив зв’язки, стабільність коліна втрачена.

У випадку ушкодження на рівні Grade 1 показане консервативне лікування, в основі якого повинна стояти якісна та специфічна для даного виду спорту фізична терапія.

Що стосується ушкоджень рівня Grade 3, то золотим стандартом лікування такої травми є оперативне втручання, що полягає у пластиці ПХЗ.

План лікування травм рівня Grade 2 в силу їх рідкісного «чистого» діагностування може бути дискусійним в залежності від стану пацієнта і даних фізикальної та інстументальної діагностики.

Реабілітація

Післяопераційна реабілітація у випадку повного розриву ПХЗ з виконаною пластикою зв’язки, як правило, складається з 5 основних етапів: 

1) Усунення наслідків операції (набряк, біль, обмеження об’єму рухів, дефіцит сили м’язів);

2) Сила і нейром’язовий контроль (включення всіх м’язів, робота над балансом);

3) Формування правильного стереотипу ходьби, бігу, приземлення та інших рухових функцій;

4) Спортоспецифічна реабілітація (повернення до гри, вправи на газоні, якщо це футбол, навантаження притаманні саме цьому виду спорту, робота з специфічним для даного виду спорту інвентарем);

5) Антитравматичне тренування (робота спрямована на попередження рецидиву або ж аналогічного травматизму протилежної ноги у майбутньому).

Як правило, ці основні 5 етапів розподіляються на багато дрібніших мікроцілей, які поступово досягаються і спортсмен впевнено рухається по «сходах відновлення». Загалом, реабілітація від такого ушкодження триватиме в середньому біля 6 місяців, а коригуватися терміни можуть в залежності від протікання самого процесу відновлення. 

Висновки та прогнози

Зважаючи на те, що у ситуації Лероя Сане істинний діагноз було встановлено швидко, а відповідно швидко і прооперовано, то реабілітація повинна була пройти за планом та без серйозних ускладнень на дистанції. З фото- та відеоінформації в клубі можна зробити висновок, що зараз Сане успішно закінчує 4 етап реабілітації та плавно переходить до заключного, який можна виконувати вже стабільно працюючи в загальній групі спільно з партнерами по команді.

«Лерой успішно пройшов найскладніші етапи відновлення, а вже зовсім скоро очікуємо його на спільному тренуванні з командою. Звісно, це не може нас не тішити», – підсумував Гвардіола, акцентуючи на тому, що команда вже зачекалася вибухового німецького вінгера. 

***

Якщо Вас цікавить така тематика, то набагато більше цікавої, нової та актуальної інформації Ви можете знайти на моєму Telegram-каналі за посиланням. До нових зустрічей!

Фото: Manchester City

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты