Tribuna/Бокс/Блоги/Спортивний медик/Нокаут – те, чого хочуть всі. Чим за це платить боксер

Нокаут – те, чого хочуть всі. Чим за це платить боксер

Спортивна та медична характеристика найяскравішого видовища будь-яких поєдинків.

15 октября 2021, 18:55
18
Нокаут – те, чого хочуть всі. Чим за це платить боксер

Від редакції: цей матеріал було опубліковано в грудні 2018-го року після чарівного повернення Тайсона Ф’юрі до свідомості в першому поєдинку проти Деонтея Уайлдера. Станом на жовтень 2021-го Уайлдер ще двічі відправляв британця в нокдауни, але нокаутом обидва рази все одно переміг Ф’юрі.

Саме час пригадати, що відчувають бійці в такі моменти і як це впливає на організм.

Найяскравіше видовище будь-яких поєдинків – нокаут. Засновник та автор блогу про бокс та єдиноборства Андрій Розанов ділиться враженнями бійців, що побували в нокауті, а Дмитро Бабелюк – автор та засновник блогу «Спортивний медик» – дає цьому медичну характеристику.

«Синку, нокаути продаються», – казав свого часу легендарний Емануель Стюард. Глядачі – кровожерливі. Всі ми, дивлячись поєдинки, найбільше хочемо побачити нокаут. Нікому не цікаво дивитись за шаховою грою протягом 12 раундів, нікому не потрібні підсумкові оцінки від суддів.

Що ж відбувається з організмом спортсмену, коли він потрапляє в нокаут? Чому бійці іноді падають від, здавалось би, незначних ударів? Куди б’ють боксери, щоб завершити бій яскраво та швидко?

Основні точки для атак боксера

Для початку треба визначитись, куди намагаються пробити спортсмени в ринзі. В будь-якій школі боксу вам скажуть про те, що є декілька конкретних точок для атаки. Це не просто голова та тулуб, в які ти б’єш, поки щось не відбудеться і суперник не впаде.

Основні зони для нокауту на голові – це скроня та щелепа. Нижче – печінка, серце та сонячне сплетіння.

 

Будь-який кваліфікований боксер буде виводити суперника на удар або серію ударів, що завершиться в одній з цих точок. Більшість з бійців напрацьовують певні комбінації, які їм найбільше подобаються та найбільше у них виходять (так звані «коронки»).

Таких точок в організмі вдосталь, але точний, вчасний удар в одну з приведених вище, майже завжди веде до нокдауну чи нокауту.

Як відчувається нокаут в голову та на що впливає

Такі нокаути дуже жорсткі, потребують довгого часу на відновлення навіть в тренувальному процесі вже після бою. Часто боєць або взагалі не бачить удару і не пам’ятає як падав, або пам’ятає, що удар був, але який і звідки – ні. Класика про айстрашніший удар той, якого не бачиш – абсолютна правда.

Мозок – це комп’ютер, який регулює та контролює більшість процесів, що відбуваються у нашому організмі. Саме тому головною ціллю будь-якого спортсмена є виведення з ладу мозкового «комп’ютера» суперника. Нокаут можна розцінювати як короткочасну втрату мозком контролю організму людини, його положення у просторі та реакцій у відповідь на механічний струс, що спричинений ззовні.

Отже, що ж саме відбувається з мозком під час нокауту? Людський мозок – це клубок, що складається з мільйонів (якщо не мільярдів) нейронів, що у комплексі організовуються у желеподібну субстанцію. Незважаючи, що мозок захищений трьома оболонками, м’язовим апоневрозом та кістками черепа, всередині черепної коробки він розміщений нещільно, що має ключове значення у механізмі нокауту.

Олександр Гвоздик нокаутує Нажиба Мохаммеді

Під час пропущеного удару голова спортсмена отримує значне прискорення. Якщо спортсмен залишається у свідомості, то буквально за мить треновані м’язи фіксують голову, але мозок всередині черепної коробки продовжує рух за інерцією, вдаряючись об стінки черепної коробки, отримуючи значну контузію. Саме цей механічний струс приводить до короткого замикання у системах головного мозку, що проявляється втратою контролю над тілом на декілька секунд чи хвилин.  

Професійні боксери знають, що досягнути такого ефекту можна двома шляхами: ударом у скроню або у нижню щелепу. Скроня – це справжня ахіллесова п’ята головного мозку, адже саме там розташовується найтонкіша черепна кістка, а також найтонкіший шар м’язового апоневрозу. Потрапляння точно у цю ділянку збільшує шанси на розвиток струсу, аніж при потраплянні у всі інші зони.

Але найбільш видовищним та однозначно найдієвішим ударом, що може достроково закінчити бій є удар у підборіддя або у нижню щелепу. При акцентованому ударі в цю зону мозок отримує вдвічі сильніше прискорення, яке розвивається за типом батога, отримуючи силу від нижньої частини голови. Після такого механічного струсу, нашому мозку необхідно значно більше часу на відновлення – явно більше за стандартні 10 секунд.

Володимир Кличко нокаутує Кубрата Пулєва

Заб Джуба програв в тому поєдинку не стільки через удар, скільки через те, що не перечікав, поки мозок відновить свою нормальну роботу. Опустимо психологічні моменти і гординю американца, яка завадила йому приходити в себе більше часу, а подивимось на це з боку професіоналізму. Зверніть увагу, як відновлюється після пропущенного удару Тайсон Ф’юрі.

Беземоційно і професійно – дозволяє організму прийти в норму для того, щоб не отримати ще більше шкоди.

Як відчувається нокаут по тулубу та на що впливає

Нокаути по тулубу не такі жорсткі для відновлення після його отримання. Але значно болючіші. Після пропущеного удару в печінку вогонь йде по всьому тілу, і одночасно всі внутрішні органи стискаються до розміру сірникового коробка.

Удар в серце не стільки болючий, скільки вимикає тебе на добрих декілька хвилин. Це супроводжується кашлем та шаленим калатанням серця.

Пропущений удар в сонячне сплетіння вимикає твоє дихання, та знову почати адекватно вдихати та видихати можна не скоро. Це все по-справжньому важко та боляче.

Спільним між обома видами нокаутів та основним елементом їх виникнення є саме механічний струс. Серце – м’язова помпа, котра з певною періодичністю та у певному ритмі качає кров, забезпечуючи кровопостачання цілого організму. Раптовий механічний вплив на цей орган може привести до збою у ритмі роботи серця, що може викликати летальні наслідки. Саме тому серце надійно захищене ребрами грудної клітки, але траплялися випадки, коли силовий імпульс досягав і настільки захищених структур.

Печінка є найбільшим фільтром в нашому організмі, який знаходиться у правому підребер’ї, оточений власною капсулою. Саме наявність капсули стає ключовим у формуванні симптомів нокауту. При отриманні сильного удару, капсула печінки розтягується, провокуючи масивне больове подразнення, яке одразу сприймається мозком. Інколи больове відчуття сягає такого рівня, що приводить до втрати свідомості спортсменом.

Василь Ломаченко пробиває печінку Хорхе Лінаресу

Сонячне сплетіння – ще одна ціль професійних та підготовлених бійців. Ця структура багата на нервові закінчення, які від центру променями простягаються у різні сторони, іннервуючи внутрішні органи. Саме тому це сплетіння і отримало назву «сонячного». Удар, отриманий у цю ділянку, відчувається надзвичайно болісно. Окрім болю, який здатен паралізувати, не менш важливим є спазм діафрагми внаслідок удару – м’язу, який відповідає за дихальні рухи людини. 

Нокаут у сонячне сплетіння від Лучана Буте. Реакція на удар – моментальна

Нокаут – це тихий вбивця спортсменів. Не настільки страшна епізодична втрата свідомості, але коли таких випадків стає все більше, наслідки від них сумуються і завдають непоправної шкоди організму людини.

Наслідком такої незначної, але постійної контузії головного мозку часто є хвороба Паркінсона, хвороба Альцгеймера, тотальні деменції – найчастіші діагнози, з якими зустрічаються боксери на пенсії. Всім слід чітко пам’ятати: сьогодні ти швидко піднявся після пропущеного удару у підборіддя, але наслідок цього удару спробує наздогнати тебе значно пізніше, коли ти вже будеш не в силах протистояти.

Фото: Getty Images

Другие посты блога

Все посты