Tribuna/Хоккей/Блоги/Sport it is life/1999 рік: дебют збірної України на чемпіонаті світу

1999 рік: дебют збірної України на чемпіонаті світу

У цьому році, через пандемію, світ не побачить Чемпіонату світу з хокею. Тому давайте разом згадаємо минувшину: 1999 рік і дебют Збірної України в еліті світового хокею

Блог — Sport it is life
Автор — Sportforever
22 апреля 2020, 18:55
1999 рік: дебют збірної України на чемпіонаті світу

Чемпіонат світу 1999 року проходив із 1 по 16 травня  у норвезьких містах Осло, Ліллегаммер та Хамар.

У листопаді 1998 року у кваліфікаційному турнірі в Словенії, українці вибороли право виступати в еліті світового хокею, перемігши французів 4:1 та зігравши внічию з німцями 1:1 та словенцями 2:2.

Формат турніру 1999 року передбачав три етапи: 16 збірних розділили на 4 групи по 4 команди. Дві кращі команди продовжували боротьбу за медалі.

Українці втрапили до групи D, де їх опонентами стали збірні Фінляндії, Росії та Білорусі.

Збірну України очолював Анатолій Богданов, легендарний тренер, під керівництвом якого київський «Сокіл» у 1985 році завоював бронзові нагороди чемпіонату СРСР. У збірній того часу виблискували:  Олександр Годинюк (тоді грав за швейцарський «Берн»), нинішній наставник ХК «Кременчук» Олександр Савицький (тоді гравець казанського «Ак Барсу»), Вадим Шахрайчук (грав у той час за німецький «Тайгерс»), нинішній тренер білоцерківського «Білого Барсу» Віталій Литвиненко (тоді гравець «Торпедо» Ярославль), Костянтин Касянчук тощо. У воротах стояв легендарний Юрій Шундров.

Першу гру українці провели 2 травня проти фінів у Хамарі. І дали справжній бій іменитим суперникам. На 24 хвилині у більшості першу шайбу українців в еліті світового хокею закинув Сергій Клименьтьєв. Однак через три хвилини фіни зрівняли рахунок, а далі закинули ще дві шайби, здобувши перемогу 3:1. Відзначимо, українці заробили за гру аж 30 хвилин штрафу.

4 травня, знову у Хамарі, українці вже грали з росіянами. І знову закинули першими в більшості – на 12 хвилині відзначився Олег Сіньков. Проте надалі росіяни 4 точними кидаками здобули вольову перемогу – 4:1.

6 травня у тому ж Хамарі українці вийшли на лід проти білорусів.  На 15 секунді гри вже відзначився Віталій Литвиненко, однак перемогти не вдалося. Наші сусіди 6 разів розписалися у воротах українців і вибили наших хлопців з турніру.

Груповий етап виграла Фінляндія, другими були росіяни, а білоруси третіми. У підсумку на дебютному чемпіонаті українці посіли 14 місце. А от перемогла в кінці збірна Чехії, яка у фіналі обіграла Фінляндію. Росіяни стали 5, білоруси – 9.