Tribuna/Футбол/Блоги/Мій протест/VAR - все-таки зло?

VAR - все-таки зло?

Поговоримо про впровадження системи відеоповторів в УПЛ

Блог — Мій протест
6 августа 2019, 18:01
2
VAR - все-таки зло?

УВАГА! СУБ'ЄКТИВНА ДУМКА

На Кубкі Конфедерацій та на чемпіонаті світу в Росії VAR вперше був використаний. В цьому сезоні УАФ вирішила протестувати його в Україні, про це повідомив президент УАФ (тоді ще ФФУ). Представлення відбулося в Запоріжжі перед фіналом Кубка України сезону 2018/19.

Один з кращих гравців світу минулого десятиліття бразилець Роналдіньо з приводу VAR, сказав приблизно так: «футбол вже був винайдений, навіщо робити це ще раз», напевно доля правди в цих словах, все-таки є.

1. Темп гри

Перша причина не впроваджувати VAR в Україні – зупинка матчу. Наведу декілька прикладів, поєдинок Ліги Чемпіонів «Манчестер Сіті» - «Тотентхем», коли на 73 хв гості забивають третій м’яч, головний арбітр матча вирішив переглянути повтор цього епізоду, на це йому знадобилось, близько 3-х хвилин. Багато хто стверджує, що VAR не вбиває темп гри, справді? Давайте переглянемо матч чемпіонату Мексики «Гвадалахара» - «Толука», там арбітру знадобилось 8 хвилин, для прийняття рішення.

Не можна вимагати від футболу, кришталевої чесності і справедливості, якщо її немає реальному житті. Навіщо намагатися осягнути неосяжне, адже все одно не вийде. Зате ми можемо втратити набагато більше, ніж придбаємо, якщо почнуться суцільні відеоповтори. Футболісти будуть затягувати гру, ігровий час збільшиться істотно, ритм гри теж буде страждати.

2. Фінансова сторона

Якщо VAR все-таки буде в УПЛ, то хто буде давати кошти на його утримання? Адже впровадження відеоповторів – зайняття не дешеве. Потрібно окреме приміщення, зайві телекамери, монітори, глаза і руки. В ПЛ дозволити собі це можуть тільки два клуби – «Динамо» і «Шахтар», в нас деякі клуби зарплату гравцям не можуть виплатити, а тут ще й VAR. Для того, щоб встановити систему відеоповторів, потрібно близько 2-3-х мільйонів, якщо і впроваджувати VAR, то за гроші спонсорів.

Навіть з введенням відеоповторів у наших футбольних судів навряд виростуть крила за плечама. Справа в тому, що якщо повтори дозволяють правильно (тобто однозначно) інтерпретувати момент з перетином / неперетинання м'яча лінії воріт, то інші спірні епізоди навіть техніка не завжди зможе ідентифікувати до дрібниць. Всі ці двозначності з пенальті, порушенням, що тягне або НЕ тягне на червону картку, визначенням положення поза грою, все одно залишаться на розсуду арбітра. Тобто, ми можемо спочатку стверджувати, що відеоповтори можуть принести якусь користь, але в корені вирішити проблему не можуть в принципі.

На сьогоднішній день серед футболістів і тренерів вже є багато шанувальників системи VAR, але також є і ті, хто волів би грати без цього відеопомічника

Також і серед активних користувачів БК є ті, хто просто ненавидить VAR за те, що одного разу через відеоповтору арбітр скасував бажаний гол або, навпаки, зарахував гол, коли стояла ставка на тотал менше чи на точний рахунок.

Цікаво дізнатися вашу думку з аргументацією ЗА або ПРОТИ системи VAR конкретно в УПЛ

Другие посты блога

Про старт УПЛ
12 августа 2019, 13:55
VAR - все-таки зло?
6 августа 2019, 18:01
2
Все посты