Tribuna/Футбол/Блоги/Sportbank/Рейтинг найприбутковіших трансферів в історії українського футболу

Рейтинг найприбутковіших трансферів в історії українського футболу

Багато бразильців, та є й українці.

Блог — Sportbank
22 декабря 2021, 21:00
37
Рейтинг найприбутковіших трансферів в історії українського футболу

Клуби УПЛ раніше асоціювалися на трансферному ринку з не досить адекватними тратами – особливо наприкінці 2000-х та початку 2010-х. Клуби мали бюджети, які дозволяли купувати недешевих футболістів, які приносили результат тут і зараз. Але деякі з них спочатку допомагали вигравати трофеї, а потім закінчували перебування в команді вигідним трансфером, який ще й поповнював бюджет клубу. 

Tribuna.com разом зі sportbank склали рейтинг футболістів, витрати на яких були повністю виправдані, а перехід до іншої команди ще й приносив чималі кошти.

До речі, отримуйте 10% кешбека* від sportbank, купуючи футбольне екіпірування свого улюбленого клубу. Наприклад, за вартості спортивної форми в 1800 грн, sportbank поверне за купівлю 180 грн (за вирахуванням ПДФО – 18%, ВЗ– 1,5%). Так можна отримувати спортивного кешбеку до 6000 грн на рік.

Не потрапили в основний рейтинг, але варті згадки

Спочатку – однією картинкою про тих, хто міг потрапити в рейтинг, якби продажі були хоч трохи успішнішими:

В список увійшли трансфери гравців, які до першого переходу вже зіграли хоча б один матч на дорослому рівні. Ціни взяті на порталі Transfermarkt.

Тут впадає в око, що в список потрапило два українці, які в цих ланцюжках не виходили за межи країни. «Дніпро» наприкінці нульових та на початку 2010-х намагався дістати дует лідерів і не дуже сильно підраховував збитки. І всі знають, що було далі. 

Лідером же тут став Тайсон, який був зіркою всіх трьох зазначених команд. Вже в подальшому «Шахтар» міг його продати і за 25 млн євро, але в якийсь момент керівництво гірників підвела інтуїція. Бразилец вже покинув «Шахтар», але вільним агентом.

***

Далі – десятка найвигідніших трансферів в історії українського футболу. 

10. Александар Драгович

Центрбек у віці 18-19 років вже був близьким до основи «Аустрії» в рідному чемпіонаті Австрії, мав навіть дебютний матч за дорослу збірну. Згодом перейшов у «Базель», де одразу став ключовим гравцем команди, яка брала чемпіонства Швейцарії один за одним. Тому «Динамо» влітку 2013-го заплатило «Базелю» 10 млн євро за вже цілком сформованого футболіста з потенціалом грати на топ-рівні.

У дебютному сезоні в «Динамо» Драгович грав багато, але то був той самий рік, коли кияни фінішували 4-ми в УПЛ. Особисто вини Александара було в тому мало, тому коли замість Олега Блохіна команду очолив Сергій Ребров – австрійський футболіст лишився основним центральним захисником.

Драгович хоч і досить високий гравець (186 см), та забив за столичну команду всього два м’ячі, а найвідоміший – ногою у ворота «Челсі». Після трьох сезонів у Києві переїхав до чемпіонату з рідною мовою – німецький «Байер» заплатив 21 млн євро. Більше «Динамо» отримувало лише за трансфери Андрія Ярмоленка (25 млн євро) та Андрія Шевченка (23,91 млн євро).

9. Каха Каладзе

Каладзе у 16 років дебютував у чемпіонаті Грузії, приблизно в тому ж віці став основним гравцем тбіліського «Динамо», а у 20 років вже вдало протистояв топ-збірним у складі команди Грузії. У січні 1998-го київське «Динамо» підписало Каладзе за 280 тисяч євро.

В українській команді грузинський захисник адаптовувався тяжко. Основні складнощі були з інтенсивними навантаженнями Валерія Лобановського. Вже зараз ходять байки, як Каладзе відверто виживав протягом бігових вправ у «Динамо». Але його цупкий стиль гри та універсальність підходили Лобановському, тому грав футболіст постійно.

Амбіції Каладзе були великими – хотів грати в топ-клубі. Тому попросив тодішнього президента «Динамо» Григорія Суркіса про трансфер, який і відбувся у січні 2001 року – «Мілан» заплатив 16 млн євро киянам. Россонері знову вдало купили футболіста «Динамо».

8. Сергій Ребров

Один з двох українців в топ-10. Почав кар’єру в «Шахтарі», встиг навіть пограти за гірників в останньому чемпіонаті СРСР та першому України. Коли ще між донеччанами та «Динамо» не було принципової боротьби, кияни заплатили 120 тисяч євро «Шахтарю» за трансфер Реброва.

Сергія найбільше всі пам’ятають саме як гравця «Динамо» – тієї самої команди на чолі з Валерієм Лобановським, яка не лише домінувала в Україні, але й гучно шуміла в Лізі чемпіонів. Ребров був на першому плані того колективу, який знищив «Барселону», а сам Сергій забив каталонцям один зі своїх найкращих голів у кар’єрі.

У парі з Андрієм Шевченком були серед найбажаніших трансферних цілей європейських цілей, але «Мілан» купив лише одного з них. Реброва продали через рік після Шевченка – «Тоттенгему» за 18 млн євро.

7. Анатолій Тимощук

Кварцяний переманив 16-річного гравця з київського інтернату до «Волині», де одразу почав залучати до першої команди. Посеред третього сезону в луцькому клубі «Шахтар» оформив переїзд Тимощука до Донецька. За неофіційними даними, гірники заплатили «Волині» до 125 тисяч євро.

У «Шахтарі» Тимощук став лідером та легендою клубу. Саме з ним пов’язують становлення тієї команди, яка згодом стала повноцінним грандом українського футболу. Анатолій став ключовим гравцем не лише «Шахтаря», а й збірної України, яка виходила в 1/4 фіналу ЧС-2006. Хоч і був гравцем центру поля, але стабільно відзначався кількома голами протягом сезонів.

У 2006-му мав інтерес з боку клубів з топ-чемпіонатів, але обрав «Зеніт». Пітерський клуб за рік до того придбав «Газпром», а Тимощук став частиною проекту на чолі з тренером Діком Адвокатом. «Зеніту» трансфер обійшовся у 19 млн євро.

6. Вілліан

Юний хавбек поступово ставав гравцем основи «Корінтіанс» у сезоні, коли команда вперше в історії котилася до вильоту з вищого дивізіону чемпіонату Бразилії. Тоді влітку 2007-го «Шахтар» віддав 14 млн євро за Вілліана – і «Корінтіанс» опустилися в серію Б вже без нього.

Вілліан був гравцем ротації гірників, коли у 19 років проводив перший сезон в Україні. Перший гол в УПЛ йому вдалося забити лише через 1,5 роки після трансферу, але як джокер неодноразово допомагав команді асистами в єврокубках. Справжню феєрію результативності показав у сезоні 2011/12, коли став кращим гравцем УПЛ по гол+пас – 5 м’ячів та 16 асистів.

У наступні пів року встиг ще оформити дубль в ворота «Челсі», віддавав гольові передачі в інших матчах ЛЧ та УПЛ. Після таких виступів очікували трансфер Вілліана до топ-клубу, але він несподівано обрав «Анжі», який у січні 2013-го виклав за футболіста 35 млн євро.

5. Генріх Мхітарян

В топ-5 є футболіст, несподівано придбаний в межах чемпіонату України (а в рейтингу він взагалі з’являється двічі). Мхітарян в юному віці став зіркою чемпіонату Вірменії, переїхав до України, де шикарно провів сезон за донецький «Металург» – це не могло залишитися поза увагою грандів УПЛ та клубів з топ-чемпіонатів Європи. Генріх обрав найближчий географічний варіант – «Шахтар». Гірники віддали «Металургу» 5,85 млн євро – це так і лишилося трансферним рекордом ліквідованого клубу.

Перший сезон у «Шахтарі» був для розкачки, а вже за підсумками другого був визнаний кращим гравцем гірників після опитування фанів. А ще через рік встановив рекорд УПЛ по голах за сезон – 25 м’ячів, його досі не вдалося побити.

Трансфер до топ-клубу вже напрошувався. Ним став тодішній фіналіст ЛЧ з Дортмунду – «Борусія». Німецький клуб встановив особистий рекорд, віддавши «Шахтарю» 27,5 млн євро за вірменського голеадора.

4. Дуглас Коста

«Греміо» почав залучати вінгера до першої команди, коли тому було 18 років. Коста в дебютному матчі забив гол, а команда в тому сезоні-2008 стала віце-чемпіоном Бразилії. Наступного року «Греміо» показував гірші результати, але прогрес показував Дуглас. У січні 2010-го, майже одночасно з Алексом Тейшейрою, перейшов до «Шахтаря» за 8 млн євро.

На відміну від багатьох свої співвітчизників, одразу почав грати та забивати важливі голи, які допомогли гірникам виграти чемпіонат у другій половині сезону 2009/10. Того ж літа отримав дебютний виклик в збірну Бразилії, але зіграв перший матч лише через 4 роки. Коста не мав серйозної стабільності в плані ігрової практики, але в сезоні 2013/14 вийшов на пік своєї результативності, коли мав 6 голів та 13 асистів у 33 матчах УПЛ та ЛЧ.

У лютому 2015-го провів два матчі проти «Баварії» в 1/8-й ЛЧ, а влітку мюнхенський клуб заплатив за нього 30 млн євро – 4-й найдорожчий трансфер клубу на той момент.

3. Фернандіньо

У юному віці був гравцем першої команди «Атлетіко Паранаенсе», яка тоді стала віце-чемпіоном Бразилії та дійшла до фіналу Кубку Лібертадорес. Фернандіньо поповнив склад «Шахтаря» влітку 2005-го, ставши одним з перших трансферів гірників з Бразилії при Мірчі Луческу.

20-річний хавбек одразу став гравцем основи, через пару років – ключовим футболістом донеччан. Фернандіньо зіграв величезну роль в перемозі «Шахтаря» в Кубку УЄФА-2009. Коли був здоровим, грав майже в кожному матчі. Був капітаном та лідером команди, але коли з’явилася нагода перейти в АПЛ – зробив усе, аби стати гравцем «Ман Сіті». Влітку 2013-го став першим трансфером «містян» при Мануелю Пеллегріні, «Шахтар» отримав 40 млн євро.

2. Алекс Тейшейра

Він став гравцем донецького клубу під час зимової паузи сезону 2009/10. «Шахтар» віддав «Васко да Гама» за 20-річного Тейшейру 6 млн євро. Ще коли Алекс грав на юнацькому рівні, його хотіли підписати «МЮ» та «Челсі», але отримали відмову.

Адаптація в Україні проходила тяжко – за перші пів року всього три матчі. Був гравцем ротації протягом двох років, лише з літа 2012-го став показувати футбол, який від нього очікували. З’явилася і крута результативність – у сезоні 2014/15 став найкращим бомбардиром УПЛ з 17 голами. А у 15/16 зумів до зими наколотити 22 м’ячі в чемпіонаті – знову виграв перегони, навіть перебуваючи наступні пів року в чемпіонаті Китаю.

«Шахтар» вів переговори з «Ліверпулем», та сторони не домовилися, а потім надійшла пропозиція «Цзянсу Сунін» – і гірники одразу ж продали Тейшейру за 50 млн євро.

1. Фред

Перше місце в цьому конкретному випадку віддамо все ж Фреду – як найдорожчому трансферу в історії українського футболу. Він же став і найприбутковішим.

Бразилець встиг потрапити до «Шахтаря» в найзолотіший в усіх сенсах час українського футболу – в 2013 рік, але підтверджувати свої 15 мільйонів став далеко не одразу. Щоб знайти своє місце в складі, йому треба було еволюціонувати від нападника та флангового гравця в box-to-box півзахисника. Крім того, Фред ще був вимушений пропустити майже рік через дискваліфікацію за допінг. Але це не завадило йому стати ключовим гравцем в першій версії складу після того, як Мірча Луческу покинув команду. 

У 2018-му бразилець провів космічну першу половину сезону, вивівши «Шахтар» з групи ЛЧ, в якій ще були «Ман Сіті» та «Наполі». Після чого заслужив інтерес європейських суперклубів, хоч весняна частина Фреду не вдалася. Але це не завадило влаштувати гонку манчестерських суперклубів за півзахисником, де наполегливішим був саме «МЮ».

59 млн євро (за деякими інсайдами – і всі 60) – це поки що останній потужний трансфер «Шахтаря».

Топ-10 найприбутковіших трансферів українського футболу:

***

Партнер даного спецпроекту, мобільний банк sportbank, нагадує: розраховуючись карткою банку в спортивних магазинах, купуючи футбольне екіпірування свого улюбленого клубу, sportbank повертає 10% кешбеку*, як на покупки за свої кошти, так і в кредит.

Отримуй картку sportbank з кредитним лімітом до 100 000 грн та пільговим періодом до 120 днів за кілька хвилин. Качай додаток, авторизуйся через Дія, користуйся перевагами sportbank. В мобільному додатку щомісяця з’являються нові пропозиції від партнерів проєкту: Sport Life, iHerb, Sport&Spa, Fizmat, Arena Store, hiitworks, Lotto та інших.

*Кешбек у категорії «Спорт» можна отримати у магазинах спорттоварів; спортивних секціях, боулінг- та більярд-клубах у разі, якщо МСС-код торгової точки збігається з МСС категорією «спорт».

Надання банківських та фінансових послуг у мобільному додатку sportbank забезпечується АТ «ТАСКОМБАНК», що діє у регулятивному полі НБУ та на підставі банківської ліцензії. Ліцензія НБУ від 25.10.2011 №84. Державна реєстрація №45 від 21.10.1991.

Кредитування рахунку sportbank здійснюється з урахуванням таких умов: максимальна сума кредиту – 100 000 гривень. Максимальний термін кредиту – на вимогу. Реальна річна відсоткову ставку від 0,00001 % до 121,77 % (залежить від вибраних умов).

Лучшее в блогахБольше интересных постов