Tribuna/Прочие/Блоги/Спорт-режим/«Щоб зловити щуку - треба думати, як щука». Риболовля з віцечемпіоном світу з ловлі хижої риби з берега

«Щоб зловити щуку - треба думати, як щука». Риболовля з віцечемпіоном світу з ловлі хижої риби з берега

Фішка нашого способу ловлі в тому, що ми шукаєм активну рибу. Ми не чекаємо, поки риба припливе до нас, як це роблять у ловлі карпа чи на фідер. Самі йдемо і шукаєм рибу, яка хоче клюнути.

Блог — Спорт-режим
Автор — Alla Vaskovska
1 декабря 2020, 18:14
«Щоб зловити щуку - треба думати, як щука». Риболовля з віцечемпіоном світу з ловлі хижої риби з берега

Відео нашої риболовлі з Назаром Боженко дивіться тут:

Ми з Назаром приїхали на річку Верещиця у село Черляни. Від Львова - це близько 30 км. Назар починає готувати спінінги.

"Це є невелика річка, формат найменших річок нашої області. Саме на таких річках, я найчастіше люблю ловити. На риболовлю їжджу в середньому 3-4 рази на тиждень. Сьогодні будемо ловити щуку, якщо вона не клюне, то підемо на окуня".

Давай, ще трохи роз'яснимо про види спортивної риболовлі. Перерахуй, які існують?

Цей напрямок, яким займаюсь я - ловля хижої риби спінінгом з берега. Що стосується хижої риби - є ще ловля з човна. І також є ще багато напрямків мирної риболовлі - фідер, карпова, поплавок, є зимова риболовля з льоду.

Ти є членом збірної України з ловлі хижої риби спінінгом з берега. З чого у тебе починалось це захоплення?

Чесно кажучи, ще декілька років тому я не думав, що це переросте на професійний рівень, стане для мене роботою.

А почалось це, коли мені було 5 років. Напевно, як і у всіх, коли стаємо більш свідомі, то розуміємо: "Ось вудочка, я закидаю її у воду, і можу піймати рибу".

Закидати мені тоді допомагав дідо, бо вудка була досить важка для мене. Ловив карасиків на хліб чи на черв'як.

В мене в сім'ї усі ловлять рибу - і мама, і тато, і сестра інколи до нас долучається. Тато показав мені, що можна ловити не лише на поплавок, а ще й на спінінг. Його не дуже це захопило, а мене навпаки, і так вже більше ніж 10 років я ловлю спінінгом.

І так ти дійшов до того, що у 18 років став у складі української збірної віцечемпіоном світу зі спінінгової риболовлі.

Так, чотири роки тому в Італії на чемпіонаті світу. Там були два тури змагань. Після першого ми посідали 5-те місце. Нам тоді всі казали: "Якщо будете треті - вже вважайте перемогли".

Але так вийшло, що ми виступили дужееее добре і стали другими. Поступилися лише місцевій команді - італійській збірній.

Але специфіка наших змагань зазвичай така, що місцеві ніколи не залишають нікому шансів. Тобто в нас ще був особистий залік, і там з чотирьох італійських спортсменів, чотири посіли - відповідно перше, друге, третє і четверте місце. Коли ти готуєшся рік часу, це твоя домашня водойма, то її знаєш досконало.

Тобто, ось це досягнення у твоїй кар'єрі - найбільше. А яку найбільшу рибу ти спіймав. Знаю, як рибалки часто міряються: "От, я такого зловив, а я ось такогооо". Ти якого?

От в цьому й суть риболовного спорту. Люди не хваляться, що я зловив от настільки велику рибу. Люди хваляться, що я зміг зловити у кожному з турів змагань, бо саме це досягнення для тебе - зловити в будь-яких умовах завжди, а не десь там колись одну велику. Її не дуже багато, і не виходить ловити її систематично.

Добре, скажи, риболовний спорт - це дорого?

Залежно з чим порівнювати. Взагалі, вудочки, спінінги, їх є багато різних класів. Наприклад, спінінги діляться на такі класи: ульра-лайт, екстр-лайт, суперультра лайт, лайт, медіум, хеві і т.д.. В наших умовах, і в нашому регіоні, використовують переважно найнижчі класи з максимальними тестами, грам до 20-ти.

Чи це є дорогий спорт, залежно з яким порівнювати. Можна назвати середнім. Бо снасті дешевші, але кожен може обрати щось для себе. Можна зібрати комплект за 300 доларів, а можна за 1500. Це вже хто на що розраховує.

Традиційно, більшість в дитинстві ловили рибу на черв'як, на тісто, на що ми сьогодні з тобою ловимо щуку?

Ми ловимо на штучні приманки. Це можуть бути пластикові рибки - воблери, металеві - блесна і є силіконові приманки. Почнемо саме з них.

На них краще ?

Скажімо так, вони найуніверсальніші. Вони найдешевші. Коштують -50 грн за штуку. А воблер - 500. Ми зараз на розвідці, в таких випадках частіше використовують більш дешеві приманки. Вони не є через це гірші, в багатьох умовах навіть кращі. Просто силіконові приманки - класика, з якої всі починають.

Ось така невелика коробка, в якій декілька приманок. Її достатньо нам на сьогодні. Хоча люди часто возять з собою цілі склади, але це не наш спосіб.

Ми прийшли сьогодні зранку на риболовлю. А взагалі коли краще ловити рибу, наприклад, тут на Львівщині?

В нас у Львові, якщо говорити про теплу погоду - найкращі ранкові години і вечірні. Але якщо брати зиму, і зимову риболовлю, то вода вдень прогрівається - риба це відчуває, стає активнішою, тому в обід починає краще ловитися

Ми вже готові йти до річки?

Майже, даю тобі свій спінінг із котушкою за 19 000 грн.

Чим ця котушка така особлива, що стільки коштує?

Є такі характеристики для котушки: витривалість, міцність та вага. Ця котушка максимально в собі поєднує все. В мене на спінінгу її попередня версія - в ній частина характеристик кращі, але вона підігнана для того, щоб її ставили на найлегші спінінги. Тобто вона надлегка, але через це не така витривала.

Ми з Назаром йдемо спершу на місце, де за його словами, ніколи не ловиться, але спробувати варто. Попередньо, запитую, чи треба поводити себе тихо під час риболовлі.

Це правило більше стосується ловлі мирної риби. У риболовлі на хижаків все трохи інакше. Можна, звичайно, шумом злякати рибу, яка стоїть безпосередньо біля берега, але взагалі рідко. Частіше всього можна шуміти.

Коли ми ловимо з човна, то вмикаємо колонку і слухаємо музику, щоб не було нудно.

Ми не надовго затримуємось на першому місці і рушаємо в наступну точку.

Фішка нашого способу ловлі в тому, що ми шукаєм активну рибу. Ми не чекаємо, поки риба припливе до нас, як це роблять у ловлі карпа чи на фідер. Ми самі йдемо і шукаєм рибу, яка хоче клюнути.

За 20 хвилин наших ходінь річкою нарешті перша здобич. У мене - листочки, у Назара:

Перша невелика щучка. Я думав, коли їхав сюди, що тут буде ловитись більша. Але перша в нас поки така... маленька, близько 200 грам. Я ж тобі казав, що зараз зловлю і зловив.

А як ти її зловив?

Я просто, коли закинув силіконову приманку, то побачив, що на неї відразу вистрибнула рибка. Зрозумів, що це щука, бо це був характерний рух. Я кинув ще кілька разів, але вона не клюнула. У щуки є така властивість - звикати. Тому використав ефект зміни. Взяв іншу приманку, і вона відразу вчепилась на гачок.

Часто їжджу на риболовлю сам. Тобто наш спосіб ловлі дозволяє їхати компанією, спілкуватись, так як ми з тобою зараз робимо. Але все-таки переважно, я сам їду, мені подобається ловити спокійно повільно, ходити насолоджуватись цим процесом.

Коли вас багато народжується якась конкуренція. Люди починають швидко ходити по березі, мовляв: "Я швидше тебе закину в те місце".

Бо зазвичай риба ловиться з першого-другого закидання в правильне місце.

Тобто прийшов декілька раз закинув і йдеш далі.

Так, наприклад 5 разів, але кожен раз в інше місце.

А ось і друга щука. Це вже на іншу приманку. На силікон, з якого ми починали. Закинув під другий берег.

Специфіка така, що в центрі річки - основна течія. Риба не хоче з нею боротись, і ховається ближче до берега.

Бачиш, який в неї грубий живіт - наїжджена. Дуже гарний колір в дикої риби, вона і блакитним переливається і жовтим. Ну що, відпускаємо?

Відпускай, хай пливе. Не шкода тобі постійно відпускати? Не хочеться забрати додому, з'їсти?

Я відпускаю рибу вже років 8. Тобто перший-другий рік, ще міг забрати якусь рибу додому. Навіть таку маленьку, як ми тільки-но зловили. Всі питаються в мене: "Ти напевно риби не їсиш".

Ні, рибу я їм і дуже люблю, але ловити мені подобається більше. Рибу можна купити в магазині спеціальну для харчування, яку розводять на озерах. Це краще, ніж просто виловлювати, а потім не мати куди приїхати, щоб отримати задоволення.

Чого зараз не ловиться? Ми щось робимо не так? Я розлякую риб?

Кажуть, щоб зловити щуку - треба думати, як щука.

І як щука думає?

В тому й біда. Ми не знаємо, як вона думає...

Ти кажеш, що щука водиться всюди. Мені завжди здавалось, що вона дуже вибаглива риба.

Ні, вона у багатьох водоймах. Інколи дивишся, там глибини 20 см, здавалось би, там взагалі нічого не може вижити. А щука там є.

Тобто, головне, щоб вона мала, чим підживитися.

Щука взагалі все їсть. Вона може і жабу з'їсти, і мишу, якщо та впаде у воду. Будь-що по суті.

Не ловиться щука..їдем на окуня. Тут неподалік є місце.

Ми приїжджаємо на берег, який вщент заповнений білими гусьми. Вони занепокоєно гелготять, побачивши нас, і втікають у воду. Назар закидає першим і розказує мені, як це зробити. Я намагаюсь зрозуміти.

Наскільки гуси впливають на те, що ми зловимо окуня?

Не знаю, як вони впливають на окуня, але знаю, як впливають на мене. МЕНЕ ВОНИ НЕРВУЮТЬ!

(сміюсь) Чого?

Бо я туди хочу закинути, а там гуска плаває.

Раптом Назар починає різко крутити котушку.

Ти таки зачепив гуску?

Ні, я зловив окунчика, але дуже маленького. Мені завжди цікаво, про що думає та рибка, яка хоче з'їсти приманку розміром з неї.

Ми переходимо на наступне місце. Окунь клювати поки не збирається

Я вже думала, зараз наловлю рибу додому, насмажу на вечерю, але виявилось все не так просто

Насправді, сьогодні дуже погано ловиться. Змусити його клюнути дуже важко. Важливо, як ти проводиш приманку. Коли він активний, то реагує на різне і хоче з'їсти все, що рухається, а зараз він дуже пасивний.

Я пробую по-різному кожного разу. Треба різко підняти приманку з дна, щоб вона зробила різкий рух, але потім плавно впала назад і полежала. Постійний рух його не цікавить, він не хоче за нею гнатись.

О, дивись ще одна рибка на гачку. Цей вже трохи більший, ніж на долоньку.

Нарешті ми знайшли місце, де ловиться. І ці окуні хоч невеликі, але вони насправді набагато сильніші, ніж щука. Тобто коли ти його тягнеш, то щука на кілограм дуже сильно поступається у боротьбі окуню на кілограм.

Як людині, яка хоче долучитись, стати спортивним рибалкою, вийти на спільноту, на федерацію? Що для цього потрібно зробити?

Кожна область має свою федерацію, плюс всеукраїнська. Вступити і приєднатись може будь-хто. Заповняють заявочну анкету у своїй області, і все здається.

Скільки ти знаєш жінок-спортивних рибалок?

Саме у спорті, їх мало. Але в цілому багато жінок ловлять рибу. Та чомусь у змаганнях дуже мало беруть участь. Хоча останнім часом наш спорт набирає популярності. Ще декілька років тому жінок взагалі не було, а зараз вже по-трохи з'являються.

Другие посты блога

Все посты