Tribuna/Футбол/Блоги/Суботні цифри/Другий ешелон. Підсумки

Другий ешелон. Підсумки

Вирішив дати короткий аналіз європейських чемпіонатів другого ешелону, що закінчились кілька тижнів тому. В огляд не ввійшли ТОП-5 чемпіонатів (Англія, Іспанія, Німеччина, Італія, Франція). Окрім того, нічого не писав про Україну, Росію, Португалію, Голландію, Бельгію і Туреччину, про які у нас пишуть досить багато.

Автор — Sobotka
17 июня 2013, 12:18

Вирішив дати короткий аналіз європейських чемпіонатів другого ешелону, що закінчились кілька тижнів тому. В огляд не ввійшли ТОП-5 чемпіонатів (Англія, Іспанія, Німеччина, Італія, Франція). Окрім того, нічого не писав про Україну, Росію, Португалію, Голландію, Бельгію і Туреччину, про які у нас пишуть досить багато.

Греція

Пані криза завдала акцентованого удару по Греції, і місцевому футболу зокрема. Бюджети більшості клубів було зрізано в кілька разів, легіонери, звісно, присутні, але їх рівень не такий вишуканий, як років 5-10 тому. До нових умов найкраще пристосувався пірейський Олімпіакос, який легко і невимушено оформив своє 40-е чемпіонство. Ювілейний титул команді з передмістя Афін забезпечила кисло-солодка парочка з Алжиру: Джамел Абдун невтомно роздавав паси, а Рафік Джеббур завзято забивав голи. Останній наколотив 20 м'ячів, очоливши список бомбардирів. Гарячі фани Олі також мусять подякувати південноамериканцю Аріелю Ібагасі, який в свої 36 віддав шість гольових передач.

Янніна, ПАОК, Астерас та Атромітос розіграли ще одну путівку в Лігу Чемпіонів, а також три місця в Лізі Європи. Прогнозовано в ЛЧ пробився клуб з Салонік, в складі якого зібралась досить пристойна банда: нев'янучий Дімітріос Салпінгідіс, екс-донбасівець Звонімір Вукіч, орендований в ЦСКА Секу Олісе, воротар Шарль Ітандж, а також лідер атак Стефанос Атанасіадіс (13 голів в 26 матчах). Одвічний ворог Олімпіакоса - Панатінаікос - звітний сезон провалив, опинившись поза зоною єврокубків. Зокрема, блідно відіграли легіонери Ібрагім Сіссоко, Квінсі Овусу-Абейе, Жан-Ален Бумсонг та Лучано Фігероа. Але це ще квіточки. Ще один гранд столичного регіону - афінський АЕК - зганьбився і покинув Суперлігу. Менеджмент чорно-жовтих тричі змінював тренера по ходу сезону, одним із яких став відомий в минулому захисник Траянос Деллас. Не допомогло. Фанати АЕКа постійно щось витворяли, влаштовували безлади на трибунах, намагаючись змусити гравців не відбувати номер на футбольному полі. Не допомогло. Тому 11-разовий чемпіон Греції свій наступний сезон розпочне в нижчому дивізіоні. Промовистою є результативність АЕКа: кращий бомбардир клубу за весь сезон відзначився аж чотири рази. Греки з наступного сезону розширюють свою Суперлігу до 18 команд: новачками стануть такі монстри, як Аполлон, Ерготеліс, Каллоні та Панетолікос.

Швейцарія

Якщо хтось вважає, що сенсація цьогорічної Ліги Європи - Базель - без проблем став чемпіоном Швейцарії, то глибоко помиляється. Підопічні Мурата Якіна лише в заключних матчах завоювали 16 чемпіонство, залишивши позаду Грассхоппер з Цюриха. Застрельщиком успіху червоно-синіх був капітан клубу, корінний базелець Марко Штреллер (14 голів + 8 передач). До пори до часу йому допомагав ще один досвідчений абориген Алекс Фрай, який в квітні завершив свою досить яскраву кар'єру. В останньому для себе сезоні Сашко в 18 матчах відзначився 7 разів. В півзахисті у Базеля теж все було як треба: наприклад, щоб побачити у себе лівого крайнього Валентина Штокера доведеться викласти мінімум 5 млн євро (transfermarkt), але, повірте, він цих грошей вартує. 17 гольових передач в 31 матчі говорять самі за себе. Схожий цінник повісили і на правого атакуючого, єгиптянина Мохамеда Салаха, який в свої 20 років забив 13 голів в різних турнірах за сезон і віддав 12 передач. Але найдорожчим в Базелі є 22-річний центрбек Александар Драговіч. Молодим сербо-австрійцем, за деякою інформацію, зацікавились в Евертоні і Лаціо.

Найтитулованіший швейцарський клуб - Грассхоппер - задовільнився другим місцем і складе компанію Базелю в ЛЧ. У синьо-білих є класні, молоді атакуючі півзахисники (Ізет Хайровіч та Стевен Цубер), які на двох забили 14 голів та віддали 18 гольових передач, але цього для чемпіонства виявилось не достатньо. Відсутність забивного форварда взимку намагались компенсувати паном Анатоле Нгамуколом, але в другому колі він забив лише 6 голів. Розпач через срібло першості трохи підсолодила перемога по пенальті над Базелем в фіналі Кубка Швейцарії. Про інші команди, якщо відверто, трохи лінь писати. В Санкт-Галлені, що фінішував третім, варто виділити аргентинця Єзекіля Скаріоне, який з 21 голом став кращим бомбардиром чемпіонату. Розчарував Цюрих, який став четвертим, і разом з Тюном може готуватись до Ліги Європи. Янг Бойз пролетіли мимо єврокубків, а елітний дивізіон покидає Серветт з Женеви, на зміну якому піднявся Аарау.

Кіпр

Відкрив список кращих бомбардирів чемпіонату Кіпру і не знайшов там жодного кіпріота. Потім згадав, що кіпрська (чи кіпріотська, хз) першість славиться найбільшим засиллям легіонерів серед всіх чемпіонатів (к-сть місцевих не перевищує 30-35%). Так от, цього року на досить специфічній кухні найкраще тісто замісили кухарі з нікосійського АПОЕЛа. 22-е чемпіонство столичного клубу було оформлено без особливих заперечень з боку конкурентів. Анортосіс з Ларнаки намагався висунути якісь вагомі аргументи, але все це закінчилось тільки другою сходинкою. В складі чемпіонів Transfermarkt пропонує звернути увагу на Александроса Ціоліса, який провів сезон на Кіпрі на правах оренди. Влітку грек повертається до Монако, хоча навряд чи витримає конкуренцію з монстрами, які поповнили клуб з солодкого Лазурного бережка.

Окрім того, привітаємо з чемпіонством Маріо Сержіо, який провів чотири сезони за донецький Металург. Кращими бомбардирами АПОЕЛа стали парагваєць з іспанським паспортом Алдо Адорно (13 голів) та бразилець з італійським паспортом Густаво Мандука (12 м'ячів). Ці персонажі до АПОЕЛа виступали за різну шваль, тому нічого цікавого про них не розповім. Фанати Football Manager десятирічної давності точно чули про бразильця Евандро Ронкатто, придбання якого робило вашу команду непереможною. Так от, реальна кар'єра у Ронкатто, м'яко кажучи, пішла в піке: зараз він дуже рідко радує фанатів Анортосіса (7 голів в 51 матчі). Пліч-о-пліч з Евандро виступає легенда місцевого футболу - 36-річний Іоанніс Оккас, в активі якого рекордна к-сть виступів в футболці національної збірної. Слідом за Анортосісом третє місце, а заодно і путівку в Лігу Європу, завоювала Омонія з Нікосії. Саме Омонія з її лівими фанатами є одвічним ворогом АПОЕЛа, де домінують праві ультрас. В плані накалу і емоцій матчі між цими клубами не сильно поступаються грецьким чи турецьким дербі. Діючий чемпіон Кіпру АЕЛ з Лімассола, який тренує відомий в минулому португалець Жорже Кошта (екс-Порту, вигравав ЛЧ в 2004 році), задовольнився тільки п'ятою фінальною сходинкою. Варто зазначити, що в цій португальській колонії (для 13-ти футболістів + тренера саме ця мова є рідною) зростає 20-річний Максим Ільчиш з Полтави. Українець, який двічі вийшов на заміну, в одному з інтерв'ю зізнався, що вчить англійську, хоча судячи з усього, в АЕЛі йому швидше за все пригодилась би португальська. 

Данія

В Королівстві Данія є свій АЕК. Однак, навідміну від афінського клубу, Брондбю, де капітанить Денніс Роммедаль, все-таки зумів врятуватись. В останньому турі. Команда з передмістя Копенгагена, яка 10 разів ставала чемпіоном країни, довгий час плелась на останньому місці. Однак завдяки фінішному спурту (11 очок в 5 матчах) підопічні литовця Аурі Скарбалюса зуміли врятуватись. Навіть без трьох спроб будь-яка людина, яка цікавиться футболом, здогадається, що цьогорічним тріумфатором став Копенгаген, який завоював свій ювілейний 10 титул. Таким чином, столичний клуб напряму потрапив в груповий раунд ЛЧ.

Кращим бомбардиром клубу і всього чемпіонату став 20-річний Андреас Корнеліус (18 голів, 193 см росту), якого дехто сватає в дортмундську Борусію. Ніколай Йоргенсен, який раніше встиг пограти в леверкузенському Байері, та бразилець Сезар Сантін наколотили по 11 м'ячів. Запитаєте хто ще з відомих датчан грає за Копенгаген? Без проблем: 33-річний Даніель Йенсен (фанати Херенвена, Вердера і не тільки точно чули про такого). Срібним призером і володарем путівки в кваліфікацію ЛЧ став добре відомий футболісту Брандау Нордшелланд, а пройти хоча б раунд в Лізі Європи спробують Рандерс, Есб'єрг (чи Есбьерг, та пофіг) та Ольборг, у складі якого хотілось би видати респекти 22-річному Нікласу Хеленіусу (15 голів, ріст 195 см). Звісно ви спитаєте, чи вийшов в елітну лігу 9-разовий чемпіон Данії АБ Копенгаген. Відповідь: "Ні, не вийшов, мучиться в 1 дивізіоні".

Австрія 

Бундеслігу, але не німецьку, прогнозовано виграв місцевий гранд: на просторах Австрії цього сезону не було рівних віденській Аустрії. Фіолетова команда завоювала свій 24 domestic title і може готуватись до кваліфайнів ЛЧ. Одним з лідерів клубу був 30-річний чех Томаш Юн, який, схоже, після постійних оренд і травм, знайшов свою команду. Цьогорічний сезон Томаш закінчив з показником 10 голів + 13 передач. Окрім того, в складі тріумфаторів не можу не виділити форварда Філіппа Хосінера, який по ходу сезону перейшов з Адміри до Аустрії. Сумарно 24-річний striker забив 32 голи, причому 27 в футболці чемпіонів. Варто згадати, що тричі за сезон топ-форвард Аустрії записував на свій рахунок хет-трик (вибачте за калумбур).

Трохи гірші показники у лідера Ред Булла з Зальцбурга Хонатана Соріано (екс-Еспаньол та Барселона Б), який наколотив 26 м'ячів. Його клуб завершив чемпіонат на другому місці і також буде представляти Австрію в найсильнішому клубному турнірі континенту.Одвічний ворог по Аустрії по віденському дербі - Рапід - обмежився третьою сходинкою. Зверніть увагу на Дені Алара - молодого австрійця хорватського походження (15 голів в чемпіонаті), хоча він травмувався до кінця року. А також на американо-німця Терренса Бойда, який встиг пограти за дубль дортмундської Боруссії. На рахунку 22-річного Бойда 12 голів в 29 матчах за віденський клуб. Компанію Рапіду в Лізі Європи складе Штурм з Граца, який нещодавно гостював в східній Україні. До речі, наступного сезону дебютантом місцевої Бундесліги стане Грьодіг з однойменного міста, населення якого складає всього 7000 мешканців, а стадіон вміщує 3000 глядачів. Наставником клубу з передмістя Зальцбурга є Адольф не , а Гюттер (надіюсь цей рядок не виріжуть, хехе).

Чехія

Ендшпіль в братському чеському болоті був те, що треба. Вікторія з Пльзеня, яка раніше називалась і Соколом, і Спартаком, і Шкодою, в останньому турі героїчно здобула вікторію і вдруге стала чемпіоном. Безумовним лідером команди Павела Врби є центральний мідфілдер Владімір Даріда, трансферна вартість якого зашкалює за 7 млн євро. Кращим форвардом клубу став Марек Бакош, на рахунку якого досить скромні 10 м'ячів в 28 матчах. Чемпіонську медальку також заслужив росіянин Роман Адамов, який за шість проведених в Чехії матчів відіграв 86 хвилин і забив один гол. Що Вікторія буде робити в Лізі Чемпіонів з таким складом - сказати важко, тому можливі зміни.

Срібним призером першості став празький гранд Спарта. Цілком можливо, що юним лідерам команди банально не вистачило досвіду. Кращому форварду Вацлаву Кадлецу (14 голів в 26 матчах) в травні виповнилось 21, лідеру середньої лінії Йозефу Хусбауеру - 23, а найперспективнішому гравцю, лівому півзахиснику Ладіславу Крейчі всього 20 років. Екс-дніпрянин Маріо Холек і екс-кінь Іржи Ярошик сезон провели не дуже вдало. На фініші це вилилось в друге місце і путівку в Лігу Європи. Компанію Спарті в менш престижному єврокубку складуть Слован з Лібереца і Яблонец. Про "силу" цих колективів може сказати той факт, що кращим бомбардиром першого став 38-річний Іржи Штайнер, а другого - Давід Лафата, який ще взимку перейшов в Спарту. Динамівець Сергій Рибалка, який весняну частину сезону провів в Словані, не проти залишитись в Лібереці. Другий празький топ-клуб - Славія - фінішувала сьомою, тому виділяти нікого сенсу немає. Еліту покидають Ческе Будейовіце та Градец Кралове, яких змінять Зноймо та один з Богеміансів (той, що з приставкою 1905).

За кілька днів дам підсумки країн умовного третього ешелону.