Tribuna/Биатлон/Блоги/Сніжний блог/Біатлон та фрістайл – найголовніші види ОІ для України. Величезні проблеми, але однаково віримо в успіх

Біатлон та фрістайл – найголовніші види ОІ для України. Величезні проблеми, але однаково віримо в успіх

Анонсуємо біатлоні змагання на ОІ-2022 та чекаємо сенсацій.

2 февраля 2022, 21:25
12
Біатлон та фрістайл – найголовніші види ОІ для України. Величезні проблеми, але однаково віримо в успіх

За декілька днів до початку зимової Олімпіади збірна України знаходиться в ситуації, коли лише два види спорту теоретично можуть принести країні медалі. І в біатлоні, і у фрістайлі наші спортсмени дійшли до такого статусу різними дорогами. 

Тому Tribuna.com разом з компанією Parimatch Ukraine спробує розібратися в наших перспективах на цих Іграх – чи взагалі є у нас тут шанси на високі місця?

Про біатлон багато новин останні роки. А фрістайл в Україні – це про що?

На літніх Іграх у Токіо ми бачили захоплюючі турніри з баскетболу 3х3 та шедевральні виступи юних скейтбордистів. На зимових за екшн відповідає саме фрістайл. Він вперше був представлений у Калгарі-1998 як демонстраційний вид спорту, але за три десятиліття вже розрісся до одного з наймасовіших видів програми.

Пекінська Олімпіада стане для фрістайлістів рекордною. Буде аж 13 комплектів медалей – у могулі, лижному кросі, хаф-пайпі, слоупстайлі, біг-ейрі та лижній акробатиці. А ще в Китаї відбудеться перший в історії Ігор командний турнір із фрістайлу, який ми сміливо можемо називати головною медальною надією української збірної.

Своїм прогресом фрістайл завдячує динаміці та божевільній видовищності – просто подивіться, наприклад, як ефектно українка Анастасія Новосад вигравала грудневий етап Кубка світу у фінському місті Рука:

Єдиний мінус фрістайлу – це суддівський вид спорту. Остаточний результат будь-якого змагання залежить не від того, наскільки високо стрибне спортсмен і як довго протримається у повітрі, а чи сподобаються його виступи фахівцям. Іноді критерії оцінки залишаються загадкою навіть для топових спортсменів. Існують і улюблені для суддів країни – на кшталт Швейцарії чи Китаю.

Більшість українських уболівальників відкрило для себе фрістайл після Пхьончхану-2018 – у Південній Кореї миколаївець Олександр Абраменко шокував усіх нас, завоювавши збірній золото, на яке ми й не розраховували (якщо в 2022-му у вас є відчуття, що історія повториться – можна сміливо зарядити на фрістайл на Parimatch Ukraine). Але насправді історія нашої лижної акробатики набагато глибша. І дедалі сумніша. Адже топові фрістайлісти в Україні були й раніше. І навіть брали нагороди на Олімпіадах – лише не під нашим прапором.

Все дуже просто – за ​​чотири роки після тріумфу Абраменка в Кореї в Україні не з’явилося жодного об’єкта інфраструктури, де українські спортсмени могли б готуватися до міжнародних змагань. Збори вони проводять будь-де: у США, Швейцарії, Фінляндії, але тільки не в рідній країні.

Але тепер на таку підготовку хоча б виділяється державне фінансування. Раніше в достатньому обсязі не було і його – тому уродженці Рівненської області Алла Цупер та Антон Кушнір уже у свідомому віці змінили українське спортивне громадянство на білоруське. І вистрілили дуплетом у Сочі-2014, завоювавши два золота у лижній акробатиці для сусідньої держави, у якої є непоганий центр зимових видів спорту в Раубічах. 

Повернемся до біатлону – правда, що в нас великі проблеми перед Іграми?

Факт: Україна провела найгірший медальний передолімпійський відрізок в історії. Наша збірна підійшла до Пекіну-2022 з однією бронзовою медаллю Блашко та Тищенка у дисципліні, яка до того ж не є олімпійською.

Схожа ситуація була перед Іграми-2006, але тоді в активі збірної окрім бронзи Вайгіної-Єфремової була ще й одна квіткова церемонія від неї. У сезоні 2021/22 заїздів в особистих гонках до топ-6 від українців не було.

Від нашої країни в біатлоні на Ігри поїхали аж 10 спортсменів.

Жінки: Юлія Джима, Валентина Семеренко, Дар’я Блашко, Ірина Петренко, Олена Білосюк (чи Анастасія Меркушина).

Чоловіки: Дмитро Підручний, Антон Дудченко, Артем Прима, Богдан Цимбал, Артем Тищенко.

Жіноча команда відверто розчарувала – жодна з українок зараз не знаходиться у топ-30 загального заліку, в естафетах команда також була зовсім неконкурентною. Джима, яка показувала непогану швидкість, провалювала стрільбу, Семеренко, Петренко та Блашко не вивозили гонки функціонально. У Кубку націй жінки аж 9-ті.

Чоловіки рухалися сезоном по висхідній – пройшли через ковід, набрали форму до Рупольдинга та провели дві хороші естафети (5-те, 6-те місце). Але вкрай висока конкуренція у чоловічому біатлоні не дає шансу стрибнути вище голови – суперники готові дуже серйозно. 

Серйозного дискомфорту біатлоністам буде завдавати і сильний мороз. За інформацією NRK, через вітер температура повітря відчувалася як мінус 29 градусів.

«Ми готувалися до найгіршого, але все одно дуже холодно. Я помічаю, як напружуються м’язи обличчя, доки я розмовляю. Маю сумнів, що температура саме така, як показує термометр. Якщо порівнювати з Естерсундом, то відчувається все інакше.

Там температура була не така низька, але холод відчувався більше. Тут же повітря більш сухе. Думаю, все буде добре», – казала норвежка Марта Ульсбю-Ройселан.

Показовою є фотографія шведки Стіни Нільссон.

Про те, що адаптуватися до морозу доволі складно, розповідав і Підручний: «Ми були на тренуванні, яке почалося о 16 годині, коли сонце ще світило на стадіоні. І на той час було досить комфортно. Було мінус 8 градусів, тому не можу сказати, що відчувався холод, оскільки вологість не така велика.

Але тільки-но сонце зайшло за гору – моментально стало дуже холодно всьому тілу: обличчю, рукам, ногам. Температура опустилася до мінус 18. Холод увечері тут дуже відчувається, але, враховуючи, що перегони починатимуться пізно, сподіваюся, за ці кілька днів нам вдасться звикнути до нього хоча б трохи, і далі буде легше».

Хоча набагато більше від морозу треба побоюватися ковіду. Там наші справи невтішні.

Коронавірус надзвичайно сильно вдарив по біатлонній збірній – захворів головний тренер чоловічої команди та одна з медалісток ОІ-2014

Кожен день в олімпійському містечку оновлюється статистика нових заражень ковідом серед спортивних делегацій. На днях у Пекіні виявили максимальну кількість заражень коронавірусом за півтора роки.

На жаль, це торкнулося і України – вже чотири представники нашої біатлонної збірної здали позитивні тести на ковід. Серед них є головний тренер чоловічої збірної Юрай Санітра. Зараз він знаходиться на самоізоляції, але до початку змагань в нього є шанси повернутися до роботи в повному обсязі. 

Гірша історія з Оленою Білосюк (Підгрушною). Вона здала позитивний тест всього за три дні до початку змагань – і шокувала цим Уроша Велепця:

«Боялися цього з першого дня. Пішов ефект доміно. Сподівалися, що проскочимо і будемо спокійними. Сьогодні перша спортсменка (отримала позитивний тест) – Олена Білосюк.

Її готували практично цілий рік. Вона жертвувала цілим сезоном, щоб готуватися до Олімпіади. Сьогодні вночі була висока температура, зранку трішки краще, але позитивний тест.

Треба зрозуміти, чи зможе повернутися в ритм. Два тижні до естафети, але це питання до лікарів (чи встигне відновитися).

Тест Олени — це катастрофа. За команду ще нічого, а Олена жертвувала цілий рік. Пропускала гонки. Вона їх хотіла бігти, але ми говорили, щоб готувалася до Олімпіади. Зробила кілька тренувань тут, з оптимізмом йшла, ну і от. Чекаємо, хто буде наступним. Боїмося цього. З тренера пішло на сервісмена, потім на фізіотерапевта», – розповів головний тренер жіночої збірної.

Вже з’явилася інформація, що Білосюк можуть замінити на Анастасію Меркушину – час є до 2 лютого. Ковід на ОІ-2022 став справжньою бомбою – зі змагань може вилетіти вся команда. І це попри те, що усі учасники Ігор вакциновані.

Так на що сподіватися нам на Іграх? Здається, в фрістайлі шанси вищі, ніж в біатлоні

Біатлон на пекінській Олімпіаді стартує 5 лютого. Спортсмени проведуть 11 гонок у Китаї. Єдина відмінність від програми Кубку світу – на Олімпіаді не буде проводитися сингл-мікст. Прикра новина, бо це єдина гонка, в якій Україна змогла взяти медаль у цьому сезоні.

З кожним днем дедалі більше здається, що в біатлоні ми рухаємося в іншу сторону від медалей. Нагороди будуть за диво, але шанси все ж не нульові – можна навіть зарядити ставку на Parimatch Ukraine. Інтриги додають:

🞄 неочікувана траса та природні умови Китаю;

🞄 перша гонка в програмі Ігор – змішана естафета, де в України збалансований склад;

🞄 надія, чи зможе Джима таки поєднати вдалу стрільбу та хід;

🞄 чарівна здатність жіночої збірної провалювати три сезони поспіль та вистрілювати в найважливішій естафеті на головному турнірі;

🞄 пік роботи Санітри з чоловічою збірною: один із найсильніших складів за всю історію України на ОІ, фактор Дмитра Підручного.

Вішати ніс перед стартом змагань зарано, але відсутність медалей є цілком прогнозованою. І треба визнати - у фрістайлі ситуація краща.

Збірна України виборола п’ять олімпійських ліцензій у лижній акробатиці – наша країна буде представлена ​​і в чоловічому турнірі, і в жіночому, і в командних змаганнях. Хедлайнером, безумовно, виступає Олександр Абраменко: він прилетів до Пекіна у статусі чинного олімпійського чемпіона і взагалі одного з найвідоміших наших атлетів на цих Іграх.

Але результати Абраменка на передолімпійських етапах Кубка світу не дуже вражають: він жодного разу не піднімався на п’єдестал в індивідуальних змаганнях, а його найкращим стартом стало сьоме місце у місті Рука на початку грудня. Набагато яскравіші успіхи дівчат – Новосад виграла той самий етап, а Ольга Полюк (вона теж завоювала олімпійську ліцензію та виступить у Пекіні) стала його бронзовою призеркою.

У змаганнях змішаних команд все дуже райдужно – на етапах Кубка світу в сезоні-2021/22 вони проводилися двічі, і обидва рази збірна України замикала трійку призерів. Разом із Новосадом і Абраменком у завоюванні бронзових нагород взяв участь Дмитро Котовський, 20-річний хлопець із Рівного, для якого Олімпіада в Пекіні стане дебютною у кар’єрі.

Великим фаворитом командного турніру акробатів на Іграх буде збірна Китаю – обидва етапи Кубка світу вона виграла за очевидною перевагою, та й фактор знайомства з домашнім трампліном теж не можна забувати. А ось далі варіанти різні: українці, білоруси, росіяни, американці та канадці мають приблизно рівні шанси потрапити на подіум (не забуваємо про суддівський фактор).

Програму лижної акробатики на Іграх-2022 відкриє якраз командний турнір: медалі у ньому будуть розіграні 10 лютого. Індивідуальні змагання проведуть вже наприкінці Ігор – 13 лютого стартує кваліфікація у дівчат (14 – фінал), а 15 лютого – у чоловіків (16 – фінал).

***

Якщо ви дійсно вірите в успіх нашої збірної на ОІ в біатлоні, фрістайлі чи будь-якому іншому виді спорту, то можете зробити ставку на Parimatch Ukraine. Ігри стартують вже 4 лютого і серед великої кількості змагань ви точно знайдете момент, де будете впевнені в результаті.

Другие посты блога

Все посты