Tribuna/Лыжные виды/Блоги/Сніжний блог/Віце-чемпіонка світу з України не їде на етапи Кубку світу через брак коштів. Як так?

Віце-чемпіонка світу з України не їде на етапи Кубку світу через брак коштів. Як так?

Аннамарі Данча зіткнулася з проблемами в нашому сноубордингу.

9 февраля 2019, 12:46
22
Віце-чемпіонка світу з України не їде на етапи Кубку світу через брак коштів. Як так?

Аннамарі Данча зіткнулася з проблемами в нашому сноубордингу.

Хто така Аннамарі Данча?

Аннамарі – українська сноубордистка з Ужгорода, що виступає в гігантському паралельному слаломі і паралельному слаломі. 28-річна спортсменка представляла Україну на трьох Олімпіадах – у Ванкувері, Сочі та Пхенчхані. Найкращий її результат там – 14-е місце в Канаді, на двох інших турнірах займала 21-шу позицію. Враховуючи, як розвивається цей вид спорту в Україні, такий результат – вже успіх.  

Цікаво, що сноубордистка з таким незвичним ім’ям там прізвищем – абсолютна українка. Батьки назвали її в честь бабусь – одну звали Анна, другу – Марія. Прізвище дісталося від чоловіка – між Олімпіадами в Сочі та Пхенчхані Аннамарі одружилася і замість Чундак стала Данча. 

Одним із найбільш емоційних моментів в кар’єрі Аннимарі стали Ігри в Сочі. Вона жила там з гірськолижнецею Богданою Мацьоцькою, яка відмовилася виступати в Росії на знак протесту. Про це ж думала і сноубордистка, однак мама і водночас тренер Марія Чундак вмовила доньку вийти на старт. Але ситуація в Україні не могла не вплинути. «Щоб не відволікатися, намагалися якомога менше слухати новини. Але коли гине стільки людей, не слухати і абстрагуватися важко. Чорні стрічки на прапорах, постійні хвилювання. Можете уявити наш стан?» – згадувала Аннамарі.

Як вона виграла медаль на чемпіонаті світу?

Досить посередні результати Данчі пішли вгору прямо зараз. На чемпіонаті світу в американському Парк-Сіті українка стала шостою в гігантському паралельному слаломі, а потім взяла срібло в паралельному слаломі. У півфіналі українка виграла дуель в призерки Олімпіади в Пхенчхані Рамони Хофмайстер з Німеччини, а у фіналі програла 0,85 секунди швейцарці Жюлі Цогг. 

Ця медаль – перша в дорослій кар’єрі Аннамарі (ще було золото на юніорському чемпіонаті світу 9 років тому). До цього вона жодного разу не потрапляла в трійку ні на етапах Кубка світу, ні на чемпіонаті світу й не входить в топ-10 жодного з заліків Кубка світу з паралельних дисциплін.

«Хотіла здобути медаль. Напевно, ніхто, окрім мене, в це не вірив. Але увесь січень наполегливо готувалася і сподівалася показати високий результат. Перед кожним стартом молилася, щоб змогла доїхати першою. Так виходило, що мої суперниці помилялися (падали, або ж вилітали за межі траси), а я чітко і стабільно рухалася до фінішу», – розповіла Данча.

Вона не поїде на наступні два етапи Кубка світу. Чому?

 

Наступні етапи Кубка світу відбудуться в Південній Кореї та Китаї 16-17 та 23-24 лютого відповідно. Однак Аннамарі ми там не побачимо. Причина – відсутність фінансування. 

«Планували поїхати на чемпіонат Канади, однак зважаючи на хороший виступ на чемпіонаті світу прийняли рішення трохи відпочити і подорожувати США, адже зворотний квиток до України на 16 лютого, тож у дні, які залишилися, хочу насолодитися цією країною. У лютому буде проведено два етапи Кубка світу, але через брак коштів участі у них я не братиму. А ось на етапах Кубка світу у Швейцарії (9 березня) та Німеччині (24 березня) змагатимуся», – сказала спортсменка. 

«Я не знаю причин такого рішення. Лише так само, як і ви, побачив її інтерв’ю. Будемо розбиратися, в чому справа. Іноді сам спортсмен не знає реальних причин, бо плануванням заходів займається федерація на рік вперед в межах виділених на рік коштів. Зараз не маю фактологічної інформації про цю ситуацію. Думаю у профільній федерації знають краще. Це їх пряма робота – забезпечити участь своєх спортсменів у міжнародних змаганнях», – розповів Tribuna.com радник Міністра молоді та спорту Павло Булгак. 

Поки що зв’язатися з кимось із Федерації лижного спорту України нам не вдалося. 

Міністерство молоді та спорту надіслало Tribuna.com дані по фінансуванню за 2018 та 2019 роки. У минулому році на сноубординг держава виділила більше 2,1 мільйона гривень, цього року сума збільшилася в 2,5 рази і становить 4 мільйони 240 тисяч гривень.

Другие посты блога

Все посты