Tribuna/Лыжные виды/Блоги/Сніжний блог/«Зіткнемося з тим, що у нас не буде біатлоністів». Дериземля – про провал в Оберхофі

«Зіткнемося з тим, що у нас не буде біатлоністів». Дериземля – про провал в Оберхофі

Призер чемпіонатів світу бачить проблему комплексною.

14 января 2019, 16:38
9
«Зіткнемося з тим, що у нас не буде біатлоністів». Дериземля – про провал в Оберхофі

Призер чемпіонатів світу і один з найкращих біатлоністів в історії України Андрій Дериземля бачить проблему комплексною.

- Вже зрозуміли, що відбулося вчора?

– Результат в естафетній гонці складається з усіх спортсменів. Треба брати кожного індивідуального. Хоч я і спілкуюся з командою, але не знаходжуся в ній. В когось є свої особисті проблеми – чи зі здоров’ям, чи з формою.

Жінки більше поступилися в швидкості, зі стрільбою все більш-менш впоралися, крім Насті Меркушиної. А щодо чоловіків не хочеться говорити детально – тільки з деким з тренерів і хлопців спілкуюся. Важко побачити повну картину. Біатлон – такий вид спорт, що коли в спортсмена зранку погане самопочуття – і вже буде поганий результат. Цей виступ потрібно забути всім: і самим спортсменам, і тренерам, і вболівальникам. Вкрай невдалий результат. Артем Прима не впорався з вітром, і далі було не дуже. Навіть не пам’ятаю, коли команда востаннє була круговою. 5 років тому? Всі професіонали, тут виправдовувати нікого не хотілось би.

Коли я бігав, то дотримувався такого принципу – якщо є невдачі, то потрібно за них відповідати. В першу чергу перед самим собою. В цьому випадку кожен має свої чинники, які потягнули команду. Потрібно розібратися і спортсменам, і тренерам, щоб рухатись далі. 

– Результат чоловіків – логічний чи випадковий? 

– Яскравих виступів нема давно. Деякі підтягнулися – Артем Прима та Дмитро Підручний стали ближчими до еліти, результати більш стабільні. Ми повинні розуміти, що в чоловічій команді є три спортсмени, які можуть приносити результат і за певних обставин потрапляти навіть у призову трійку. Далі – спортсмени іншого класу. Їм важче на щось розраховувати. Але вони також працюють і тренуються. Естафета ж складається з чотирьох етапів, кожен з яких важливий. От тренер розраховував на Тищенка, а в нього навіть не було можливості стартувати.

Що це було? Треба говорити зі спортсменами. Чому було три штрафних кола? Чому результат не покращувався по дистанції? Просто у нас немає з кого вибирати, немає лави запасних. І тренери та федерація працюють з тими, хто є.

– Робота сервісменів може настільки сильно впливати на результат і чи впливає прямо зараз? 

– Безумовно, може і впливає. На рівні збірних майже кожен спортсмен має особистий контракт з тим чи іншим виробником лиж. Лижі мають бути якісними. Далі – підготовка самих лиж до змагань. Багато спортсменів втрачали медалі чемпіонату світу та Олімпійських ігор через те, що саме в цей день були погано підготовлені лижі. Але сервіс команди – також живі люди, які можуть помилятися. Якщо помилка на одному старті – всі зрозуміють, якщо помилка повторюється від старту до старту, то виникає питання до відповідності людей, які займаються цією роботою.

– У нашому біатлоні зараз криза? 

– Наша комплексна проблема – відсутність баз для підготовки молодих спортсменів, дітей. Рано чи пізно зіткнемося з тим, що у нас не буде біатлоністів. Прямо зараз у нас все менше і менше спортсменів та тренерів. Тренери не йдуть в ДЮСШ – заробітна плата дуже низька. На чемпіонаті України виступають по 15 чоловіків і жінок. Важко когось вибрати з цього складу.

Можливо, проблеми вже є й у національній команді. Це ж живий організм. Він не працює однаково весь час, а змінюється. Нові спортсмени, тренери, сервісмени. Над цим потрібно постійно працювати. 

– У нас і раніше не було умов, але ж елітні біатлоністи з’явилися. Чому? 

– Є різні покоління – інколи трапляються талановиті спортсмени. Але фундаментально бачу, яка проблематика є на місцях. Якщо не змінимо цього прямо зараз, то скоро в багатьох видах спорту буде провал. Особливо в олімпійських видах – в містах домінують неолімпійські види, бо там менша конкуренція, більш привабливі умови. Що стосується біатлону – в моєму Чернігові займаються юні біатлоністи, але умови – несучасні. Тому діти менше займаються цим видом спорту. І потім – на юніорському рівні мало спортсменів. До збірної їх доходить ще менше. Якщо спортсмен в збірній України – фінансується міністерством та олімпійським комітетом. А що робити тим, хто не в збірній? Їм ж також треба їздити на змагання. Так люди закінчують кар’єру або шукають власні кошти. 

Тому є отакий результат. Має йти зміна поколінь. В інших країнах вона не так кидається в очі, як у нас. 

Другие посты блога

Все посты