Tribuna/Лыжные виды/Блоги/Сніжний блог/Груднева домінація поляків у стрибках на лижах з трампліну

Груднева домінація поляків у стрибках на лижах з трампліну

Новий лідер Кубку світу, падіння Моргенштерна, нестабільний Шліренцауер, неперевершені поляки - «Сніжний блог» підводить підсумки грудневих етапів Кубку світу зі стрибків на лижах з трампліну.

29 декабря 2013, 01:41
5

Сезон у стрибунів з трампліну у самому розпалі. Вже відбулося дуже багато цікавих подій та захоплюючих етапів, тож підіб’ємо підсумки трьох грудневих етапів Кубку світу, які пройшли у норвезькому Ліллехаммері, німецькому Тітізеє – Нойштадт та швейцарському Енгельбергу.

07.12.2013. 3-й етап Кубку світу. Ліллехаммер - потужність трампліну (HS) 100 метрів

У перший день індивідуальних змагань на малому трампліні у Ліллехаммері рівних не було Грегору Шліренцауеру. Все ще молодий двадцятитрирічний, але неймовірно титулований австрієць здобув свою 52-гу перемогу в кар’єрі .

Виконавши ідеальний та далекий стрибок на 105,5 метрів у першій спробі, Шлірі зробив колосальний запас, як для малого трампліну, і спокійно стрибнувши на 97 метрів у наступній спробі, здобув другу перемогу поспіль та нарешті відібрав жовтий біб лідера у Кшиштофа Бегуна.

Друге місце посів японець Таку Такеучі, який проводить дуже хороший, рівний сезон і майже завжди залітає до десятки найсильніших. Два класні стрибки у район стометрової позначки принесли японському спортсмену срібну нагороду у перший день змагань на ліллехаммерському етапі. Це дебютне призове місце для Такеучі  у новому сезоні, до цього він зупинявся за крок до п’єдесталу на першому етапі у Клінгенталі.

Третю сходинку посів переможець кваліфікації Ріхард Фрайтаг. Після не надто вдалих  94-х метрів у першій спробі про перше місце можна вже було забути. Але 101 метр у другій - перевернув все з ніг на голову і дозволив Ріхарду випередити Бардаля на 3,2 бала.

Зовсім провально пройшли змагання для багатьох визнаних лідерів стрибків з трампліну. Томас Моргенштерн посів лише 34 позицію і залишився без залікових очок, Сімон Амман розташувався у третьому десятку на 28-й позиції, а жовтомаєчний Бегун, не набравши жодного очка за 32-е місце, поступився жовтим бібом Грегору Шліренцауеру.  

Призери змагань:

1. Грегор Шліренцауер – 288,5 очок

2. Таку Такеучі – 283,5

3. Ріхард Фрайтаг – 280,3

08.12.2013. 3-й етап кубку світу. Ліллехаммер - потужність трампліну (HS) 138 метрів

Другий день індивідуальних змагань на ліллехаммерському етапі пройшов вже на більш звичному трампліні з потужністю у 138 метрів. У запеклій боротьбі перемогу здобув німецький стрибун Северін Фройнд, який випередив Адреша Бардаля за сумою двох спроб лише на 2 бали. Трійку призерів замкнув Дайкі Іто, випередивши Фройнда на 1 метр за дальністю стрибків, але програвши за компенсацією на вітер та суддівськими балами.

Переможець першого дня та лідер загального заліку Грегор Шліренцауер, проваливши другу спробу, відкотився аж на 15-ту сходинку і програв лідеру майже 31 бал, що для австрійця є справжнім провалом. Без очок знову залишився Кшиштоф Бегун, компанію якому склали імениті Андреас Кофлер та Вольфган Лойцль.

Призери змагань:

1. Северін Фройнд – 279 очок

2. Андреш Бардаль – 277

3. Дайкі Іто – 275,7

14.12.2013. 4-й етап Кубку світу. Тітізеє-Нойштадт - потужність трампліну (HS) 142 метри

Четвертий етап кубку світу приймав німецький Тітізеє-Нойштадт. Перший день змагань завершився довгоочікуваним тріумфом легендарного Томаса Моргенштерна, який здобув першу перемогу за останні два роки.

Багаторазовий чемпіон світу та Олімпійських ігор, володар великого кришталевого глобусу та переможець турне 4-х трамплінів по-справжньому повернувся у  Олімпійський сезон. Як завжди до бездоганної техніки додалася і хороша дальність, 143,5 метри у першій спробі та 139 у другій, не залишили жодного шансу суперникам.

Чинний чемпіон світу та найсильніший серед поляків нарешті набрав хорошу форму і піднявся на подіум. Посідаючи 8-му сходинку після першої спроби, Штох зі 141,5 метрами у другій, зробив ривок на 6 позицій і ввірвався у трійку призерів.

Третю сходинку зайняв швейцарський Гаррі Поттер Сімон Амман, який у Олімпійський сезон знаходиться, як завжди, у повному порядку і готовий боротися за чергове золото на іграх у Сочі.

Лідер загального заліку Грегор Шліренцауер у перший день змагань залишився із дерев’яною медаллю, щоправда, зважаючи на 13-ту сходинку у першій спробі, австрієць має бути задоволений підсумковою позицією.

Призери змагань:

1. Томас Моргенштерн – 284,1 очок

2. Каміл Штох – 280,8

3. Сімон Амман – 277.6 

15.12.2013. 4-й етап Кубку світу. Тітізеє-Нойштадт - потужність трампліну (HS) 142 метри

Другий старт 4-го етапу завершився перемогою Каміла Штоха, який розійшовся по повній програмі. Незважаючи на те, що поляк у підсумку програв цілих 3 метри Сімону Амману, оцінки суддів та вітрові поправки були на його боці, і він здобув першу перемогу в сезоні з відривом майже у 8 балів.

А ось бронзового призера хочеться виділити по особливому, тому що він є справжнім дідусем стрибкового цеху. Сорокаоднорічний Норіакі Касаі, який дебютував ще у далекому 1989 році і на сьогоднішній день залишається одним із найсильніших стрибунів. Бронза, яку він здобув, доводить в черговий раз, що якщо спортсмен геніальний, то він може залишатися на високому рівні на протязі всього спортивного життя. Майже три роки не був на п’єдесталі Касаі, і багато хто вже його списав з рахунків, але завзятий японець підійшов до Олімпійського сезону у неймовірній формі.

Цілком можливо, що трійка призерів була б такою ж самою, як і в перший день змагань, але з Томасом Моргенштерном сталася дуже неприємна подія. Під час виконання першої спроби при приземленні у Моргенштерна відстебнулася лижа, і він дуже сильно впав. Як результат, втрата свідомості, зламаний палець на руці та багаточисленні синці. Весь сезон був під загрозою, проте найжахливіші наслідки оминули стороною Томаса, і він навіть зі зламаним пальцем візьме участь у турне 4-х трамплінів. Мужність цього спортсмена просто захоплює.

Томас Моргенштерн після падіння у Тітізеє-Нойштадт

Призери змагань:

1. Каміл Штох – 300,7

2. Сімон Амман – 292.9

3. Норіакі Касаі – 292

21.12.2013. 5-й етап Кубку світу. Енгельберг - потужність трампліну (HS) 137 метрів

Останній етап перед турне 4-х трамплінів завершився тотальною домінацією польських стрибунів. Переможним дублем завершився перший день змагань у Енгельбергу. Щоправда сенсаційно на найвищий щабель залетів не найсильніший поляк Каміл Штох, а молодий Ян Зьобро, який у цей день творив справжні дива. 134 та 141 метр – це найкраща дальність дня.

Двадцятидворічний Зьобро здобув свою першу перемогу в кар’єрі і довів, що видатний Адам Малиш залишив за собою гарну спадщину.

Як вже зазначалося, друге місце посів Каміл Штох, який суттєво програв по метражу, але за рахунок своєї ідеальної техніки намагався нав’язати боротьбу своєму товаришу, проте все ж таки 6 балів залишились в дефіциті.

Третю сходинку посів норвежець Андреш Бардаль, який всього на 0,3 бала випередив молодого австрійця Томаса Дітхарда.

Дуже слабко виступили Грегор Шліренцауер та Северін Фройнд, лідери своїх збірних розташувалися на 27-й та 48-й сходинці відповідно.

Призери змагань:

1. Ян Зьобро – 275,4 очок

2. Каміл Штох – 269,2

3. Андреш Бардаль – 268,3

22.12.2013. 5-й етап Кубку світу. Енгельберг - потужність трампліну (HS) 137 метрів

У другий день змагань повноцінний реванш зумів взяти Каміл Штох, довівши, що саме він є номером один у збірній Польщі. Два стрибки за стотридцятиметрову позначку принесли другу перемогу у сезоні та четверте поспіль потрапляння на п’єдестал пошани. Прекрасна серія з подіумів дозволила поляку відібрати жовтий біб лідера у Грегора Шліренгцауера.

Друге місце посів Андреас Веллінгер, який зумів розбавити польський подіум, випередивши Яна Зьобро на 0,8 бала. А той у свою чергу зміг відстояти третю позицію у боротьбі з Грегором Шліренцауером. Зьобро два дні на подіумі, і це явно вже не випадковість, схоже конкуренція в збірній Польщі лише набирає обертів.  

Призери змагань:

1. Каміл Штох – 274,7

2. Андреас Веллінгер – 270,8

3. Ян Зьобро – 270

Загальний залік Кубку світу:

Вже завтра пройдуть основні змагання на першому етапі турне 4-х трамплінів у німецькому Оберздорфі. Сьогодні завершилася кваліфікація, і завтра 50 літаючих лижників розпочнуть один з головних стартів сезону. Нагадаю, що на турне основні змагання проходять за стиковою системою. Стрибуни діляться на 25 пар, переможці пар проходять у другий раунд, до них ще приєднуються 5 спортсменів, що показали найкращий результат серед лакі лузерів.   

Другие посты блога

Все посты