Tribuna/Биатлон/Блоги/Сніжний блог/Селіна Гаспарін і Ларс Бергер найкращі у спринті на другому етапі Кубку світу з біатлону у Хохфільцені

Селіна Гаспарін і Ларс Бергер найкращі у спринті на другому етапі Кубку світу з біатлону у Хохфільцені

«Сніжний блог» підводить підсумок жіночого та чоловічого спринту на другому етапі Кубку світу.

7 декабря 2013, 00:49
2

Побачивши сьогодні телекартинку з Хохфільцена на декілька секунд здалося, що це якась нарізка з жахливою погодою Остерсунду. Проте придивившись уважніше, відразу впізнав старий, добрий Хохфільцен, який майже завжди славився суворими погодними умовами.  Не зовсім щастить стріляючим лижникам на старті сезону, але це такий вид спорту, в якому потрібно бути готовим до абсолютно будь-яких погодних умов.

Другий етап Кубку світу з біатлону стартував двома видовищними спринтами у жінок і чоловіків.

«Спринт – жінки 7,5 км»

Призери

Сенсаційною переможницею стала Селіна Гаспарін, яка здобула не просто першу перемогу в кар’єрі для себе, а і взагалі для всього швейцарського біатлону. 

Після вчорашнього сонечка, сьогодні над Хохфільценом здійнявся вітер та пішов сніг. За таких погодних умов на перше місце виходить робота сервісерів. Саме від їх правильного вибору змащення лиж багато в чому залежить успіх спортсменів. Підібрати ідеальне змащення, коли погода змінюється кожні 5 хвилин, дуже важко – це своєрідна лотерея.

Неймовірно складна гонка і не очікувані переможці. Напевно, ніхто і уявити не міг, що всі три призера покажуть свій найкращий результат у кар’єрі. Сенсаційною переможницею стала Селіна Гаспарін, яка здобула не просто першу перемогу в кар’єрі для себе, а і взагалі для всього швейцарського біатлону. Припустившись однієї помилки на стрільбі, Селіна була на стільки швидкою на дистанції, що змогла випередити на фініші Вероніку Віткову на 1.2 сек., яка пройшла спринт з нулями у графі промахи. Гаспарін завжди не погано бігла, а в останні два роки суттєво додала у стрільбі, якщо її дві сестри підтягнуться до її рівня, у збірної Швейцарії може бути досить непогана естафетна команда.

Срібло здобула, як уже зазначалося вище, чеська біатлоністка Вероніка Віткова, яка зуміла повторити свій найкращий результат в кар’єрі. Не однією Сукаловою багата жіноча збірна Чехії.

Бронзовою призеркою спринту стала росіянка Ірина Старих, яка після високого 5-го місця в першому спринті сезону, в наступному ж спринті зуміла покращити свій кращий результат. Ось так несподівано для всіх у збірної Росії з’явилася нова боєздатна біатлоністка.  

Провал дня

Справжнім провалом можна вважити 36-е місце Дарини Домрачевої. Ось уже другий етап поспіль невдачі на вогневих рубежах переслідують Домрачеву і не дають змоги піднятися на п’єдестал . За останні два с половиною роки вона лише другий раз випадає із двадцятки найсильніших у спринті. За швидкістю теж не краща гонка для Дарини, вона показала третій результат, а на останньому колі лише шостий.   

Прорив дня

Юля не є найшвидшою за бігом, але сьогодні вона показала зовсім інший рівень, а її останнє коло просто здивувало.

Дуже потішив виступ нашої Юлії Джими. Саме її 5-ту підсумкову позицію можна вважити проривом сьогоднішнього дня. Припустившись однієї помилки на стрільбі, Юля не знітилась і до останнього упиралася, і цілком могла розраховувати на медалі, проте зовсім трошки не вистачило. В підсумку вона програла 9.8 сек. Селіні Гаспарін.

Юля не є найшвидшою за бігом, але сьогодні вона показала зовсім інший рівень, а її останнє коло просто здивувало. Лижі котили в неї бездоганно, що дозволило перебігати таких грандів, як Гьосснер, Сулемдаль, Кузьміну, Захенбахер-Штелє, Зайцеву та ін.

Прогрес нашої наймолодшої біатлоністки видно неозброєним оком, і така прекрасна форма тішить перед завтрашньою естафетою.

Флеш-інтерв'ю з Юлією Джимою

Україна

Як і очікувалось, наші дівчата всі без виключення суттєво додали у швидкості порівняно з Остерсундом. 

Австрійський етап завжди для нас проходив доволі успішно, Україна має цілий ряд класних результатів на протязі останніх років.

Не зважаючи на те, що у сьогоднішньому спринті у нас не має призового місця, гонку можна вважити вдалою.

В нашому активі 5-е місце Юлії Джими і 9-е капітана нашої збірної Олени Підгрушної. Сестри Семеренко теж провели нормальний спринт. Для Віти це був дебют у новому сезоні і було помітно, що швидкість явно не оптимальна, проте підсумкове 24-е місце є цілком пристойний. Валентина взагалі пробігла сьогодні з 5-м часом, навіть три кола штрафу не завадили їй посісти 22-у позицію і заробити хороші очки в залік Кубку світу.

Як і очікувалось, наші дівчата всі без виключення суттєво додали у швидкості порівняно з Остерсундом. Цей факт звичайно, що додає нам оптимізму на завтрашній день.

Флеш-інтерв'ю з Валентиною Семеренко і Оленою Підгрушною:

 

Перспективи на гонку переслідування

Дивлячись на четверту позицію Тури Бергер і на її 6,4 сек. відставання від лідера, прекрасно розумієш, що вона їх відіграє ще до першої стрільби. Тому саме вона і є головним фаворитом недільної гонки. Пора вже здобувати перемоги у новому сезоні неперевершеній Турі.

Що стосується наших дівчат, то у нас є цілком реальний шанс на медалі. Юлія Джима знаходиться в межах 10-ти сек. від лідера, а Олена Підгрушна на відстані одного невлучного пострілу. Тому за рахунок хорошого бігу і якісної стрільби ми цілком вправі розраховувати на вдалий результат.

Не потрібно скидати з рахунків і Валентину Семеренко, яка є найшвидшою на разі серед українок і якщо вона намацає свою ідеальну стрільбу, то цілком може зробити прорив на 10-15 сходинок.

Результати спринту на 7,5км у жінок:

1. Селіна Гаспарін  – (0 +1) 23:16,9    

2. Вероніка Віткова – (0 +0) +1.2

3. Ірина Старих – (0 +0) +2.1

4. Тура Бергер  – (0 +2) + 6.4

5. Юлія Джима – (0 +1) +9.8

6. Сюнньове Сулемдаль – (0+1) +14.2

7. Марі-Лор Брюне – (0+1) +16.6

8. Ольга Зайцева – (0+1) +19.2

9. Вероніка Новаковска-Земняк – (1+1) +30.5

10. Олена Підгрушна  – (1 +1) + 33.1

22. Валентина Семеренко – (2 +1) +56.7

24. Віта Семеренко  – (1 +1) +1:01.1

44. Наталія Бурдига – (0 +1) +1:34.8

56. Марія Панфілова – (1 +2) +1:58.6

Повні результати жіночого спринту можна переглянути тут: http://datacenter.biathlonresults.com/?view=live_standings

Повне відео жіночого спринту у Хохфільцені:

Загальний залік кубку світу:

1. Габріела Сукалова – 116 очок

2. Ольга Зайцева – 112

3. Марі-Лор Брюне – 110

...

7. Олена Підрушна – 90

14. Юлія Джима – 77

16. Валя Семеренко – 64

45. Віта Семеренко – 17 

49. Наталія Бурдига – 11  

62. Інна Супрун – 2

Загальний залік кубку націй:

1. Норвегія - 1420 очок

2. Росія - 1367

3. Україна - 1301

«Спринт – чоловіки 10 км»

Призери

Зважаючи на те, що у Мартена аж 69-й стартовий номер, можна уявити в якому стані була лижня у Хохфільцені.

Під час чоловічого спринту сніг суттєво посилився, з кожною хвилиною його ставало все більше, а бігти було все важче, і стало зрозуміло, що перевагу матимуть перші стартові номери.

Так і сталося: перемогу здобув біатлоніст із першої групи. Не зважаючи на два невлучні постріли, Ларс Бергер, про якого вже потроху почали забувати напевно всі шанувальники біатлону, здобув сенсаційну перемогу. Провівши три провальні етапи минулого сезону, ми більше жодного разу не бачили Бергера, і за двох приходилось відпрацьовувати молодшій сестрі. Проте повернення у великий біатлон видалось просто тріумфальним для Ларса і те, що він мав 4-й стартовий номер, лише зіграло йому на руку.

Для тих, хто не дивився цю дивовижну гонку, напевно дуже важко зрозуміти як М. Фуркад примудрився з нулями програти майже 14 секунд Бергеру з двома колами штрафу. Виною всьому свіжий сніг, який безперервно сипав і сипав. Зважаючи на те, що у Мартена аж 69-й стартовий номер, можна уявити в якому стані була лижня у Хохфільцені.

Третє місце посів неперевершений, легендарний дідусь біатлону Уле-Айнар Бьорндален. Навіть одна нерозбита мішень не стала на заваді великого норвежця, який не був на індивідуальному подіумі майже два роки. Перші старти показують, що Бьорндален у відмінній формі, і у Сочі він ще покаже молоді, хто насправді король біатлону.

Провал

Жахливе 84 місце Сімона Фуркада не тільки позбавило його участі у гонці переслідування, а і в завтрашній чоловічій естафеті. Попри жахливу стрільбу стоячи, С.Фуркад додав до свого пасиву 2:13.8 хв. лижним ходом відносно лідера.

Вакантне місце Фуркада старшого посяде молодий Сімон Дест’є.

Прорив

Справжнісіньким проривом можна вважати 6-ту сходинку нашого Дмитра Підручного, який до цього не мав жодного кубкового очка у своїй дорослій кар’єрі. Звичайно, що нашому хлопцю пощастило з другим стартовим номером, але ж він проробив великий шлях до цього результату. Бездоганно пройшовши два вогневих рубежі, Дмитро на межі своїх можливостей допрацював останнє коло і в підсумку показав 17-й час за чистим проходженням траси. Нехай цей результат стане невеликим авансом Підручному і змусить повірити в свої сили, і додавати в своїх результатах при рівних для всіх погодних умовах.

Україна

Семенов видав феноменальне останнє коло на важкому снігу і відіграв цілих 3 позиції. 

Потішив наших вболівальників сьогодні своїм результатом не тільки Підручний. Сергій Семенов показав 9-й результат і піднявся аж на 9-ту сходинку у загальному заліку Кубку світу. Його 9-те місце - це справжній тріумф, якщо подивитися на 84-й стартовий номер під яким біг Сергій. Пішовши зі стійки на 12-у місці, Семенов видав феноменальне останнє коло на важкому снігу і відіграв цілих 3 позиції. 8-й час серед усіх спортсменів показав Семенов на останньому колі.

Перспективи на гонку переслідування

Зрозуміло, що відстояти своє перше місце у Бергера не має шансів. Навряд чи йому вдасться навіть залишитися у трійці призерів. Очевидно, що головними претендентами на перемогу буде трійця: М. Фуркад, Бьорндален, Т. Бьо.

Щодо наших хлопців, то у Дмитра Підручного напевно головним завданням буде залишитися хоча б у двадцятці. А ось Сергій Семенов може зачепитися за хороший результат і зміцнити свою позицію у загальному заліку. Форма у нього прекрасна, лижі їдуть, приціл на місці, все залежить тільки від нього.

Результати спринту на 10 км у чоловіків:

1. Ларс Бергер (0 +2) 25:02.0

2. Мартен Фуркад (0 +0) +13.6

3. Уле-Айнар Бьорндален (0 +1) +15.3

4. Тарьей Бё (0+0) +17.0

5. Кристоф Зуманн (0+0) +31.1

6. Дмитро Підручний (0 +0) +31.3

7. Еміль Свендсен (1+0) +39.7

8. Сімон Шемпп (0+1) +42.1

9. Сергій Семенов (0 +0) +47.7

10. Даніель Бьом (0+0) +48.7

35. Андрій Дериземля (1 +1) +1:44.6

47. Сергій Седнєв (1 +0) +2:10.4

91. Артем Прима (2 +4) +3:39.8

Повні результати чоловічого спринту можна переглянути тут:http://datacenter.biathlonresults.com/?view=live_standings 

Повне відео чоловічого спринту у Хохфільцені:

Загальний залік кубку світу:

1. Мартен Фуркад – 174 очки

2. Сімон Едер – 111

3. Даніель Бьом – 97   

9. Сергій Семенов – 76

29. Дмитро Підручний – 38

40. Андрій Дериземля – 27

61. Артем Прима – 5

Загальний залік кубку націй:

1. Норвегія – 1398 очок

2. Франція – 1387

3. Німеччина – 1318

6. Україна – 1166

Нагадую, що завтра у Хохфільцені відбудуться одразу дві естафети. Дуже сподіваємося на медалі, особливо у жіночій гонці, де наша збірна є однією з найсильніших.

Склади наших естафетних четвірок на завтрашню гонку:

Жінки (12:30)

2-1. Юлія Джима

2-2. Віта Семеренко

2-3. Валя Семеренко

2-4. Олена Підгрушна

Чоловіки (15:30)

8-1. Сергій Семенов

8-2. Сергій Седнєв

8-3. Дмитро Підручний

8-4. Андрій Дериземля

Другие посты блога

Все посты