Tribuna/Лыжные виды/Блоги/Сніжний блог/Шліренцауер виграє єдиний старт в Куусамо

Шліренцауер виграє єдиний старт в Куусамо

«Сніжний блог» підводить підсумок другого етапу кубку світу зі стрибків на лижах з трампліну у фінському Куусамо.

1 декабря 2013, 21:15

Несприятлива погода продовжує вносити неприємні корективи у стрибках на лижах з трампліну уже другий етап поспіль. Ось такий змазаний старт нового сезону у стрибунів. На цей раз повноцінний етап не змогли провести у фінському Куусаму. Дирекція FIS на чолі з Вальтером Хофером була змушена відмінити змагання другого дня прямо посеред єдиної спроби, яка була у самому розпалі. Як стало відомо згодом, відмінений старт відбудеться на одному з наступних етапів Кубку світу.

На превеликий жаль відбувся тільки один єдиний старт з двох запланованих. Проте він був дуже цікавий та динамічний. Після першої спроби впевнене лідерство захопили німецькі стрибуни Марінус Краус та Северін Фройнд, яким підкорилися 136 та 137 метрів відповідно, але за рахунок суддівських оцінок та поправок на вітер, саме Краус захопив лідерство. Судячи із кваліфікації та першої спроби, було очевидно, що саме два німецьких стрибуни і розіграють долю першого місця у другій спробі.

Все склалося просто ідеально для великого австрійця, він ідеально пішов зі столу відриву і потрапив в хороший зустрічний вітер, полетівши аж на 143 метри. 

Проте друга спроба перевернула все з ніг на голову. Все відбувалося достатньо спокійно поки черга не дійшла до Грегора Шліренцауера, який йшов на незвичній для себе 15-й сходинці зі скромними 128,5 метрами. Проте перед стрибком Шлірі піднявся вітерець, і він деякий час чекав на свій стрибок. І вийшло так, що не даремно чекав. Все склалося просто ідеально для великого австрійця, він ідеально пішов зі столу відриву і потрапив в хороший зустрічний вітер, полетівши аж на 143 метри. 4 метри не вистачило йому до свого ж рекорду, який він встановив в 17 років. Нічого не скажеш,  просто феноменальний спортсмен.

Лише Марінус Краус, який виконував свій стрибок останнім, зумів нав’язати справжню боротьбу австрійцям. 

Один за одним стрибуни пропускали Шлірі і близько не наближаючись до його результату. Інтрига повернулася лише тоді, коли черга дійшла до Томаса Моргенштерна, який йшов 9-м після першої спроби. Стрибнувши у другій на 133,5 метри, він програв 0,9 бала за підсумками двох спроб і розташувався слідом за Грегором. Ще 8 стрибунів мали виконати свої стрибки після Моргенштерна, але ніхто не міг наздогнати неперевершених австрійців. Лише Марінус Краус, який виконував свій стрибок останнім, зумів нав’язати справжню боротьбу австрійцям. Маючи хороший запас після першої спроби і стрибнувши на 133 метри у другій, здавалося, що саме молодий німець зупинить героїчний прорив Шліренцауера, проте оцінки суддів та поправки на вітер були не на користь Марінуса і в підсумку 0,5 бала від Шлірі та друга позиція, яка в будь якому випадку є шаленим досягненням для молодого спортсмена.

Таким чином зумівши зробити рейд на 15 позицій Шліренцауер здобув першу перемогу в сезоні і показав всім, що з ним все гаразд і він готов розпочати перегони за черговим великим кришталевим глобусом та за омріяним олімпійським золотом.

Кубок світу. Куусамо - потужність трампліну (HS) 142 метри. Результати змагань:

Що стосується жовтої майки лідера, то після етапу у Куусам її зберіг поляк Кшиштоф Бегун. Цього разу розташувався на 18-й сходинці, проте цього виявилося достатньо. На разі загальний залік Кубку світу має такий вигляд:

1. Бегун – 113 очок

2. Краус – 112 очок

3. Шліренцауер – 100 очок

Наступного тижня стрибуни завітають до Норвегії. Ліллехаммер прийме третій етап Кубку світу. 6 грудня запланований командний мікст, а 7 та 8 індивідуальні змагання.

Фото: berkutschi.com

Другие посты блога

Все посты