Tribuna/Лыжные виды/Блоги/Сніжний блог/Кшиштоф Бегун сенсаційно виграє перший етап Кубку світу зі стрибків на лижах з трампліну у Клінгенталі

Кшиштоф Бегун сенсаційно виграє перший етап Кубку світу зі стрибків на лижах з трампліну у Клінгенталі

Молодий польський спортсмен сенсаційно тріумфує на першому етапі, а Шліренцауер і Бардаль відмовились виконати свої спроби. Про це та багато іншого у «Сніжному блозі».

25 ноября 2013, 22:28

Перший етап Кубку світу у стрибунів з трампліну мабуть назавжди ввійде у історію цього виду спорту. По-перше переможцем став польський стрибун Кшиштоф Бегун, який за весь минулий сезон набрав всього один заліковий бал. По-друге - відмова лідерів минулого сезону Грегора Шліренцауера та Андреша Бардаля виконувати свої спроби. По-третє - відсутність австрійців і норвежців у трійці призерів у командних змаганнях. М’яко кажучи дуже дивний етап, в якому всі спортсмени боролися більше з несприятливою погодою, чим між собою.

Вчорашні змагання були заплановані на 14:30 за київським часом, але через сильні пориви вітру на столі відриву, які досягали 11 м/с, змагання декілька разів переносились. В підсумку о 16:15 стрибуни такі вийшли на старт змагань, а організаторами було прийнято рішення про проведення лише однієї спроби з двох запланованих.

Погодні умови були більш-менш непоганими і стартовим номерам дуже пощастило. Стрибки були досить далекими й технічними, про що свідчить потрапляння у залікову 30-ку сильніших, 6-ти спортсменів, які відстрибали у першій десятці. Найкраще себе проявив звісно Кшиштоф Бегун, який стрибав під 5-м стартовим номером і стрибнув аж на 142.5 метри, набравши 138,8 балів.

До офіційного рекорду трампліну, який належить Міхаелю Урмануу Бегуну, не вистачило всього 4 метри. Після такого початку всі з жахом чекали, що ж нам продемонструють більш пізні номери, але після пересування лави розгону ніхто і близько не підібрався до результату Бегуна, та і під кінець змагань своє вагоме слово взяла знову погода.

Найближчими до сенсаційного поляка були Андреас Веллінгер та Юрій Тепеш, їх стрибки були набагато коротшими, ніж у Бегуна, але за рахунок вітрових компенсацій та пресування лави вони програли лише 3 та 4.4 бала відповідно. Визнаним же лідерам з погодою зовсім не пощастило, вітер був не стабільним та не сприятливим для далеких стрибків, до того ж і сніг пішов. Як результат, вся десятка сильніших за підсумками минулого сезону опинилася у другому та третьому десятку в підсумковому протоколі змагань. Коли черга дійшла до стрибків Шліренцауера та Бардаля, змагання знову призупинили і обидва спортсмени відмовилися виконувати свої спроби, мотивуючи це рішенням не ризикувати своїм здоров’ям у надважливий олімпійський сезон. Звичайно, що доля правди у цьому є, але відверто скажемо, що лідери своїх збірних на старті сезону не в кращих кондиціях, що яскраво продемонстрували командні змагання.

Можу запевнити всіх, якщо б Шліренцауер відчував у собі сили на далекий стрибок, я не сумніваюся, що він би чекав до останнього і виконав свій стрибок, адже це не той хлопець, який боїться вітру чи довгого розгону. Він завжди націлений на рекорд трампліну, де б він не виступав. Тому тверезо розуміючи свою не оптимальну форму, це цілком виправдане рішення, це ж саме стосується і Бардаля, який з тріском провалив команді змагання.

Кубок світу. Клінгенталь - потужність трампліну (HS) 140 метрів. Результати змагань:

 

Що ж, у нас є неочікуваний лідер, одразу ж згадується минулий сезон і перемога молодого Яко Хвали зі Словенії саме на етапі у Клінгенталі. Ось так другий рік поспіль саме тут запалюються молоді зірки стрибків з трампліну.

Сезон відкрито, може десь не так як хотілося, проте емоцій було вдосталь і цей етап запам’ятається ще декількома важливими речами.

1. Чергове повернення фінської легенди Янне Ахонена, який зайняв досить непогану 16-у сходинку у першому старті сезону.

2. У поляків виросло дуже сильне покоління стрибунів, про що свідчить потрапляння чотирьох представників саме цієї країни до десятки сильніших. Не враховуючи визнаного лідера Каміла Штоха, який не потрапив навіть до залікової 30-ки, дуже достойна зміна поколінь. І легендарний Адам Малиш може бути спокійним за свою збірну, яка цього сезону здатна здивувати всіх.

3. Стрибки з трампліну дуже залежні від погоди і від цього вони стають тільки цікавішими та непередбачуваними. Весь вікенд погодні умови  на німецькому етапі були просто катастрофічними і не один старт не пройшов у запланованому обсязі. Але ми маємо несподіваних переможців і нову інтригу на наступні старти.

4. Збірні Австрії і Норвегії на сьогоднішній день зовсім не готові до сезону. Важко сказати чи це тимчасове явище, чи просто основна увага при підготовці на сезон приділена саме олімпійським іграм і на пік форми спортсмени цих країн будуть виходити поступово. Але те, що ми побачили на цьому етапі, це зовсім не схоже на ту Австрію і Норвегію до якої мі звикли.

Вже 28 листопада розпочнеться етап у фінському Куусамо, який дасть відповіді на багато запитань і «Сніжний блог» звичайно буде слідкувати за всіма найцікавішими подіями на цьому трампліні.

Фото: berkutschi.com

Другие посты блога

Все посты