Tribuna/Футбол/Блоги/Englishman/Дамо другий шанс Каріусу в «Ліверпулі»?

Дамо другий шанс Каріусу в «Ліверпулі»?

«Жити не в своїй тарілці» — так можна казати про життя Лоріса Каріуса після київського фіналу ЛЧ. Чи заслуговує він другого шансу? Давайте розбиратися!


Блог — Englishman
Автор — y. sl
27 сентября 2020, 01:33
9
Дамо другий шанс Каріусу в «Ліверпулі»?

Помиляються всі!

А хіба Аліссон не помилявся? Перше, що приходить на думку — це матч із «Лестером» на початку кар’єри воротаря в «Ліверпулі». А згадайте липневий бенефіс Беккера та ван Дейка в матчі проти «Арсенала». Головна відмінність тих помилок від фейлів німця — це важливість матчів. Матч проти «Лестера» виграли, а в матчі на «Емірейтс» не було турнірної мотивації. Ці помилки не позбавили шостого трофею ЛЧ, це дійсно так. Але де ж зараз ван Дейк та Аліссон? У Туреччині? Ні, звичайно, вони досі одні з найкращих у світі, бо так і дійсно є. Сам Беккер казав такі слова: «Було сумно бачити, що сталося в фіналі Ліги чемпіонів із Каріусом — таке може статися з кожним". 

А порівняйте пресу після помилок Аліссона та Каріуса. Візьміть і прочитайте. Так, ви зустрінетеся з ефектом Пігмаліона. Скільки б не зробив сейвів Каріус, одна помилка — і всі медіа світу: «Ха-ха, цей невдаха знову помилився» і все в такому дусі. Бо Каріус зараз — синонім помилки. Є відчуття, ніби в майбутньому буде так: «Ігорю, тут ти припустився каріуса — неправильно поділив і тому кінцевий результат невірний. Перерахуй». Але помиляється кожен, ти також помилявся, любий читачу, і всі хочуть другого шансу. Лоріс також! Хтось згадував помилку Шовковського в матчі зі Словенією під час 1/8 фіналу ЧС? Отож-бо й воно!

А хіба в «Бешикташі» не було провалу?

Все що ви побачите в пресі — помилки в матчах зі «Слованом» чи «Мальме». Але постривайте, невже в деяких матчах сезону Лоріса визнавали найкращим гравцем матчу? Наприклад, у матчі з «Аланіяспором», де він здійснив чимало сейвів та зберіг ворота сухими. І не вішаймо всі голи на воротаря, ще ж є оборона, яка була, м’яко кажучи, ненадійною. 

А оцінка від WhoScored у сезонах? Перед переходом у «Ліверпуль», за два сезони в «Майнці» він отримав спершу 6.76, а потім 6.83. А в першому турецькому сезоні 6.84! Та непогано, хоча в єврокубках там низькі оцінки:) І пропускає він більше одного м’яча за матч. Ясно, що гру потрібно покращувати, отримати стабільність, але не забуваймо, що йому лише 27! Для кіпера ще все попереду. 

Також не забуваймо про психологічний стан Лоріса, що також грає важливу роль. «Коли це все сталося, я був у прострації. Приїхав у Туреччину розтренованим, вихолощеним і морально не був готовим грати в основному складі», — так згадує Лоріс про свій перехід у «Бешикташ». 

Та й сама ситуація в клубі не давала спокійного життя. Навіть англійські медіа не витримали й випустили статтю «За що турецькі ЗМІ травлять Каріуса?». Англійці намікали на заказний характер злобних текстів. А турецькі медіа дійсно писали багато чого, зокрема, що в Каріуса все дуже погано з адаптацією — він ходить по клубах, знайомиться з туркенями в інстаграмі й взагалі не виправдовує сподівань. Це перша проблема. 

Дальше була критика головного тренера Шенола Гюнеша на пресконференції після матчу з «Коньяспором»: «Він винен у голах, які пропустив. Він ніби стоїть на місці. Щось не так з його зарядом, мотивацією, ентузіазмом до гри. У цьому є й ефект невдачі, але все ж! Каріус талановитий, але цього недостатньо, й у нас є проблема. Якби інший воротар, Толга Зенгін, міг грати, я б використав його. Проблема з Каріусом була з самого початку. Він не відчуває себе частиною команди». Це дуже дивно, бо зазвичай тренери захищають своїх гравців, а тут публічна критика від головного коуча, який колись був воротарем. Невже Шенол не знає підходів до голкіперів? Ось і друга проблема. 

Наступні негаразди були з турецькими вболівальниками, які перше розціловують, а потім, якщо щось не так — «Come to Fenerbahçe». 

Була така конспірологічна теорія, буцімто це робиться спеціально, щоб кинути Лоріса на лавку через контракт. В орендному договорі було сказано, що якщо Лоріс зіграє більше 50% матчів та буде грати в єврокубках — «Бешикташ» змушений буде викупити кіпера за 8 млн євро. Цього робити вони не хотіли. Але теорія дала маху, оскільки він все ж таки був основним до кінця своєї турецької кар’єри та й в єврокубках грав. «Бешикташ» пішов іншим шляхом — просто не платив зарплатні. Лоріс подав позов у ФІФА, «орли» запропонували умови, при яких вони виплатять 1.6 млн євро, але Каріус не погодився й розірвав контракт. Повідомляли, що «Бешикташу» це набагато вигідніше, ніж викупляти його в «Ліверпуля».

І що? Можна перезапустити кар’єру при таких умовах і стати стабільнішим Лорісом? Напевне й можна, але то складно. 

  

Воу, воу, тобто ти пропонуєш зробити Лоріса першим номером у «Ліверпулі»? 

Ой, не смішіть, Аліссон — один з найкращих воротарів сучасності. Це факт. Але в ролі другого вороторя? Чому б і ні? Адріан також втратив для Ліверпуля ЛЧ, не забули? Але іспанець залишається другим голкіпером команди, незважаючи на помилки. Та і йому 33 роки, не забуваймо. Важкувато прогресувати в такому віці, а Лорісу 27. Є Келлехер, але про ірландця це вже зовсім інша історія.

У мене досі в спогадах ті помилки в фіналі ЛЧ, ну який Каріуууус?

Це складно забути. Розумію, я сам фанат «Ліверпуля». Але давайте також згадаймо, що Лоріс догравав зі струсом мозку! Після фіналу, 31 травня 2018 року, Каріус поїхав у Бостон, де відвідав спеціаліста з травм голови й зробив знімки в Массачусетській лікарні загального профіля. Лікарі цього закладу, Росс Зафонт та Ленорр Хергет, повідомили: «Після ретельного аналізу відео гри й збору докладної історії, у тому числі повідомлених футболістом симптомів, а також після фізичного огляду та вивчення об'єктивних показників, ми прийшли до висновку, що Каріус отримав струс мозку під час матчу 26 травня. Під час нашої оцінки основні залишкові симптоми припускали існування візуальної просторової дисфункції і, ймовірно, відбулися відразу після струсу. Можливо, це вплинуло на виступ Каріуса. Лоріс повідомив про значне й стабільне поліпшення. Ми очікуємо, що він повністю відновиться. Це єдиний коментар, який ми робимо з цього питання. Всі майбутні запити ЗМІ повинні бути спрямовані в пресслужбу «Ліверпуля» ».  

Юрген Клопп сказав після цього: «Ми не використовуємо це як виправдання, ми використовуємо це як пояснення. Для мене це 100% пояснення [його роботи]. Він був під впливом цього удару — це 100%». Але чому Лоріс не попросив заміни? Лікарі дозволили грати? Багато запитань, але те, що був струс мозку — це факт!

 

Не просто ж так він прийшов до «Ліверпуля»

Німецький воротар провів хороший сезон 2017/18 з «червоними» — у 19 ​​матчах він зробив 31 сейв і зберіг 11 раз ворота сухими в АПЛ. На одному з відрізків чемпіонату Лоріс Каріус пропустив 10 м’ячів, майже таку ж кількість (9.2) він і повинен був пропустити, якщо оцінювати по моделі xG2. А в ЛЧ у нього було найбільше сухих матчів — 6 в 13 матчах, це більше ніж в Наваса чи в того ж таки Аліссона. До речі, якщо порахувати відсоткові співвідношення кліншитів у сезоні 17/18, то кращим за Лоріса був тільки Ян Облак (60% проти 50%), але враховувалися тільки воротарі, які провели більше 30 матчів у сезоні. Та й за процентами сейвів серед воротарів топ-6 у тому ж таки сезоні Лоріс був 3 ( Давід де Хеа  — 80.28%, Уго Льоріс — 70.09%, Лоріс Каріус — 68.89%, Тібо Куртуа — 68.52%, Едерсон — 68.29%, Петр Чех — 64.44%). Також не забуваймо, що з приходом ван Дейка в тому сезоні оборона стала міцнішою. Але заслуги Лоріса не варто применшувати.

Мотивація

Недавно Каріус заявив, що він готовий боротися за місце в складі «Ліверпуля». Напевно, через це він досі залишається в клубі. А от мотивація в хлопця то зашкалює, все ж таки хоче реабілітуватися перед всіма саме в «Ліверпулі»! Після того фіналу він у сльозах побіг вибачатися до трибун, згодом публічно просив вибачення. У багатьох інтерв’ю називав «Ліверпуль» найкращим клубом світу. Після тих всіх погроз, які йшли на адресу воротаря — він все одно лишається доброзичливим до фанів, та й вболівальники — до нього. Наприклад, у товариському матчі проти «Торіно» на «Енфілді» — фани зустрічали Лоріса оваціями, це показовий момент. 

 

*******************************************************************************

Прогресувати можна завжди, помилки — це частина життя, їх можна та треба виправляти й зробити це під силу кожному. Не потрібно ставити хрест на людині навіть після декількох промахів — треба вірити в неї, допомагати, підтримувати — і ми обов’язково побачимо результат. Юрген Клопп — якраз та людина, яка здатна достукатися до серденька будь-кого, щоб допомогти стати кращим.

Просто уявіть, що було б, якби кар’єра Олександра Шовковського обірвалася після матчу зі Словенією? Задумайтеся над цим. Він отримав другий шанс і став легендою українського футболу. Хіба Лоріс не заслуговує на таке ж?

«Бо після бурі ти побачиш золоті небеса…»  — надіємося, що саме так буде з кар’єрою Лоріса Каріуса. Бажаємо успіху німецькому воротареві та сподіваємося на величне продовження кар’єри!

*******************************************************************************

UPD. З’явилася інформація, що найближчим часом Лоріс стане гравцем берлінського «Уніона». І це пречудово, чекаємо офіційного підтвердження! Будемо спостерігати за ним і через рік, коли закінчиться оренда, знову постане це питання: «Дамо другий шанс Каріусу в «Ліверпулі»?»

P.S. Виявляється, що деякі судді не читають поле анонсу, тому напишу фразу тут. 

"Жити не в своїй тарілці"

 

Лучшее в блогахБольше интересных постов