Tribuna/Футбол/Блоги/Слідами Гелен Меттьюз/Дежавю каталонської «Дрім-тім» - підсумки фіналу Жіночої Ліги Чемпіонів

Дежавю каталонської «Дрім-тім» - підсумки фіналу Жіночої Ліги Чемпіонів

Голи, емоції, радість і сум - в цьому матчі було все.

Автор — Ryan William Cherry
24 мая 2022, 19:51
2
Дежавю каталонської «Дрім-тім» - підсумки фіналу Жіночої Ліги Чемпіонів

 

Зазвичай, опис того, що відбувається після закінчення змагання, приблизно один і той же: тріумфатори тріумфують, переможені сумують. Такий сценарій характерний не тільки для футболу, а й для інших командних видів спорту. Та чи завжди ми звертаємо увагу на емоції спортовців-професіоналів? В ідеалі, вони повинні мати міцні нерви і більш-менш спокійно сприймати невдачі.

Але то - в ідеалі. Реальність, як і завше, дещо відмінна від наших уявлень.

Це відео, певно, бачив майже весь світ - глядачі по цей і по той бік екрану. Картина глибоко засмученої капітанки "Барселони" Алексії Путельяс, яка після завершення поєдинку дала волю емоціям, стала однією з головних прикметних миттєвостей італійського фіналу. Її підходили заспокоювати тренери та партнерки по команді, що звично в такій ситуації. Проте найшанобливішим жестом відзначилася опонентка Путельяс, нападниця "Ліона" Ада Хеґерберг, яка особисто підтримала її і спробувала підбарьорити словами.

Невідомо, про що говорили дві володарки "Золотого м'яча" різних років, але, цим вони показали одну просту річ. Називається вона людяністю. На змаганнях ви суперники, ви намагаєтесь вибороти результат, але після їхнього закінчення повинні лишатися звичайними людьми, які мають повагу та розуміння одне до одного.

Підкреслю: так має бути. Якщо ви бачите інше - то вже геть не те.

Здається, з моральним аспектом у спорті розібрались. Тепер перейдемо безпосередньо до фіналу.

"Барселона" - "Ліон" - 1:3

Голи: Алексія Путельяс, 41 - Амандін Анрі, 6, Ада Хеґерберг, 23, Катаріна Макаріо, 33.

21 травня, стадіон "Ювентус Стедіум" (Турин, Італія), 32 257 глядачів. Рефері: Ліна Лехтоваара (Фінляндія).

Барселона: Сандра Паньйос - Марта Торрехон (Ана-Марія Чрногорчевич, 59), Ірене Паредес, Мапі Леон, Фрідоліна Рольфо (Клаудія Піна, 75) - Айтана Бонматі, Патрісія Гіхарро, Алексія Путельяс - Каролін Грем Гансен (Клаудія Піна, 84), Дженніфер Ермосо (Азізат Ошоала, 46), Маріона Кальдентей (Ліке Мартенс, 59).

Ліон: Крістіана Ендлер - Еллі Карпентер (Кадейша Б'юкенан, 14), Венді Рейнар, Грідж Мбок (Жаніс Кайман, 81), Сельма Баша - Катаріна Макаріо, Амандін Анрі, Ліндсі Горан - Дельфін Каскаріно (Перле Морроні, 81), Ада Хеґерберг, Мельвін Малар (Ежені Ле Соммер, 72).

На фоні проблем у чоловічій команді "Барселони" (будьмо чесними, перед Хаві ще купа роботи щодо її трансформації), жіноча сприймалася як проблиск світла, як та, що принесе таку довгоочікувану славу, у вигляді другого поспіль Кубка європейських чемпіонів. І сказати, що цього не чекали - значить не сказати нічого. Але тут пам'ять напружилась і пригадала, що десь вона вже бачила те, що трапилось цього суботнього вечора в Турині.

1994 рік, фінал чоловічої Ліги Чемпіонів. Неперевершена "Барселона" Йогана Кройфа, зустрічалась з "Міланом" Фабіо Капелло. Каталонська "Дрім-тім" на шляху до ймовірного титулу "змітала" все на своєму шляху. Гідну конкуренцію їм тоді вдалося скласти хіба що київському "Динамо" на попередній стадії турніру. Група була пройдена без проблем, "Порту" був просто знищений у півфіналі. Цікаво, хто перед грою в Афінах поставив би на італійців, які тільки на груповому етапі 4 рази зіграли унічию (тричі з рахунком 0:0). Підсумок: перемога "Мілана" 4:0.

Чому зараз виникла саме така паралель? Виникла тому, що жіноча "Барселона" нині без будь-якого перебільшення є "Командою мрії", своєю грою зачаровуючи вболівальників усього світу. Нинішній "Ліон" навряд можна назвати прагматичним - наявність Ади Хеґерберг, Катаріни Макаріо не дозволяла подібного визначення. Але й жодних сюрпризів нові-старі чемпіонки Франції теж не показали - можливо, вони не мали таких технічних даних, як у "блауграни", але фізика й психологія були наявними. А те, що вони міцний горішок, гравчині "Ліона" доводили неодноразово.

Тактичний штрих

Що у нас тренери вирішили з тактикою? По-перше, варто зважити, на віковий градієнт обох фіналістів. Погляньмо на ось ці дані:

Середній вік гравчинь обох команд - 27,9 року, який вважається піковим для розкриття своїх найкращих якостей.

По-друге, якщо звернутись до ігрових схем, то і Жонатан Гіральдес і Соня Бомпастор (колишня гравчиня "Ліона", яка вигравала з ним перші два титули ЖЛЧ, як футболістка - прим.) використовували однаковий варіант - 4-3-3 з активними флангами:

Хід гри

Після старту поєдинку відразу кинулось у вічі, що для "Барси" стартовий лайн-ап не спрацював, і під "Ліон" мабуть краще було б випустити на поле Азізат Ошоалу і Клаудію Піну - футболісток, які могли б поборотися із захистом суперниць й нав'язати їм свою гру. На їхньому фоні Кальдентей і Ермосо були для номінальних гостей надто "легкими", плюс даний аспект розташування був добре вивчений французькою стороною.

Очевидно, що француженки робили ставку на "фізику" й перевагу у зрості. Якщо пошукати аналоги подібної тактики у чоловічому футболі, то вона у дечому нагадує мадридський "Атлетіко" Дієго Сімеоне, де спостерігається "перекушування" переваг суперника, використання штучних фолів для збивання темпу гри, часом очевидне затягування часу. Такі тактичні нюанси дають більш технічній команді-опонетці небагато шансів в атаці - буквально кілька нагод (3-4) протягом 90-та хвилин. Вочевидь, тут "Барсі" й забракло реалізації усіх можливостей, та й суперницям часом аж надто фартило (один тільки удар Патрі Гіхарро з центра поля у поперечку на 59-ій хвилині чого вартий - прим.).

Те, що коїлося із захистом каталонок (зокрема з Ірене Паредес - однією з найкращих захисниць Старого світу - прим.) - взагалі окрема тема. Перший тайм туринського матчу був із категорії "взяти й забути якнайшвидше". Багато говориться про важливість швидкого голу в дебюті. Він і стався. Після перехоплення м'яча на чужій половині поля, Амандін Анрі трохи наблизилася до карного майданчика і вирішила пробити з далекої відстані. М'яч за дивовижною траєкторією залетів точнісінько в ліву від Сандри Паньйос дев'ятку. Шикарний голасо - 0:1!

"Блауграні" тут же треба було йти вперед і шукати свої моменти, щоб не дати суперницям психологічної переваги. І каталонки їх створили: на 11-ій хвилині після проходу Айтани Бонматі лівим флангом, "круглого" було переадресовано Ермосо, але Дженні сильним ударом не переграла Ендлер - голкіперка чилійської збірної здійснила вражаючий сейв. За 4 повні оберти секундної стрілки тим же краєм атаки пройшла шведка Фрідоліна Рольфо, але після її кросу у центр карної зони, Ермосо знов не забила. Цього разу нападниці "Барселони" завадила захисниця Сельма Баша.

Приблизно після першої третини тайму "Ліон" провів вимушену заміну - зазнала пошкодження Еллі Карпентер (потім з'ясувалось, що в австралійки медики діагностували розрив передньої хрестоподібної зв'язки - це залишить її поза футболом на багато місяців).

Саме у цей період у грі гостей настав певний дисбаланс, і якби "Барсі" вдалося швидко відігратися, хтозна куди б схилися шальки терезів. Проте цього не сталося, а француженки невдовзі створили ще одну нагоду біля воріт "синьо-гранатових" і знову вона виявилася гольовою: свій забіг зліва виконала Баша, зробивши крос у воротарський майданчик, де на м'яч чекала Хеґерберг. Високий стрибок, удар головою - 0:2. Чому норвежці дозволили так вільно почуватися в даній зоні і чому її переміщення повністю "проспав" центр захисту - певно й самі каталонки вам відразу на це не зможуть дати чіткої відповіді.

Епізод на 33-ій хвилині також пояснити складно: чергова флангова атака "Ліона" закінчилася пасом до карної зони на Хеґерберг, та передала його на Малар, але акцентовано зіграти у м'яч французькій нападниці не дозволили. "Круглий" відскочив до Паредес, але Ірене невдало його прийняла, фактично повернувши того Мельвін. Потім пішла скидка на Хеґерберг, норвежка прострілила на протилежний кут воротарського майданчика, де нападниці збірної США бразильського походження Катаріні Макаріо не склало труднощів спрямувати м'яча у порожні ворота з кількох метрів.

Даремно "блаугранас" сигналізували про офсайд - його там не було. Так рахунок став розгромним - 0:3. А за три хвилини для номінальних господарок все могло перетворитися на суцільну катастрофу, але Паньйос парирувала удар Хеґерберг.

Чи були такі цифри на табло перепоною для нинішньої "Барси"? Ні, бо навіть, зважаючи на те, що команда перебувала в деякому шоці, вона продовжувала створювати моменти. Невдовзі дана сентенція знайшла реальне підґрунтя. На 41-ій хвилині "блаугранас" таки скоротили гандикап: після швидкого переходу на чужу половину, м'яч опинився на правому фланзі, де його чекала Каролін Гансен. Обробивши його, вона зробила навісний крос в район центру карної зони на Путельяс, де Алексія не даючи "круглому" опуститися на газон, з льоту правою відправила його у кут воріт Ендлер.

1:3 - але потрібно було більше.

Після перерви Гіральдес зробив заміну, сподіваючись освіжити гру і додати міцності в нападі. Це вирівняло баланс між лініями і додало варіативності у діях "Барселони". Поперечина від Гіхарро лише підкреслила позитивні зрушення в ігровій моделі каталонок. Вони продовжили атакувати. На 74-ій хвилині активна Фрідоліна Рольфо виконала ще один крос, але Ошоалі забракло міліметрів, щоб влучити у правий нижній кут.

За сім хвилин до кінця основного часу "Барса" провела ще одну чудову комбінацію: Мартенс відпасувала на Ошоалу, нігерійка виконала фланговий рейд і навісила до штрафного майданчика, де Чрногорчевич опинилася ніким не прикритою. Прикро, але швейцарській футболістці не пощастило в один дотик вразити ворота суперниць - м'яч пролетів зовсім поруч з боковою стійкою.

Хроніка подій у кінцівці складалася майже винятково зі спроб "блауграни" ліквідувати гольовий дефіцит. На 89-ій хвилині після розрізної передачі Мартенс на Піну, Клаудія не змогла пробити - її випередили захисниці "Ліона" - втім м'яч опинився у Ошоали і Азізат завдавала прицільного удару з лівого краю карної зони, але той відмовився йти у кут. На першій із семи компенсованих хвилин з'явилася нова прекрасна можливість: черговий крос справа від Гансен знайшов ніким не прикриту Паредес і захисниця "Барселони" мала шанс частково виправитися за свої помилки, але з кількох метрів не поцілила у ворота.

Символічно, що незважаючи на штангу Хеґерберг на 90+7-ій, останні секунди зустрічі "синьо-гранатові" провели в нападі. Фінальний свисток Ліни Лехтоваари зафіксував складання повноважень клубних чемпіонок Європи з футболісток каталонського клубу і 8-ий титул "Ліона". Ну, а про картини засмучених гравчинь чемпіонок 2021-го року та ліонське свято, ви вже знаєте.

Статистика фіналу

Достатньо тільки поглянути на дану таблицю, що переконатись в тому, що попри свою далеко не найкращу гру, "Барселона" здійснила більше атак, аніж суперниці. Мінус - погана реалізація і недостатня варіативність у створенні нагод. З цим "Ліоном" можна було грати, але підібрати правильну стратегію на даний поєдинок, каталонки не зуміли.

Можливо, що гравчині "Барси" недостатньо добре ментально підготувалися до вирішального двобою. Простіше кажучи - перенервували. Погодьтесь, що коли за коефіцієнтом xG, ви переважаєте свого суперника (1,77 vs 1,42), то не повинні поступатись йому з різницею у два м'ячі. Особливо прикро, коли це трапляється у фіналі ЖЛЧ.

Динаміка дій команд також промовисте тому свідчення (зеленим позначено активність "Барси", а синім - "Ліона"):

Тепер подивимось на особисті заочні дуелі. Ключові виконавиці команд, Алексія Путельяс і Ада Хеґерберг забили по одному голу, що каже про їхній високий клас. На дії гравчинь вплинула і тактика: за Путельяс постійно стежив хтось із захисниць "Ліона", що скувало потенціал Алексії в нападі і не дозволило їй створити більшої кількості дій на загострення.

Щодо норвежки, то її успіхи в атаці пов'язані з невпевними діями захисту "синьо-гранатових", які не встигали прикривати Аду, що повсякчас спричиняло багато гостроти їхнім воротам і проблем для Сандри Паньйос.

Окремо погляньте на теплову мапу переміщень футболісток:

MVP туринського фіналу визнали француженку Амандін Анрі. Достатньо поглянути лише на гол у її виконанні, щоб погодитись із вердиктом УЄФА:

На жаль, торішня "Player of the Match" Айтана Бонматі, внаслідок об'єктивних причин не змогла показали свої найкращі скіли у вирішальній зустрічі 2022-го року - попрацював захист суперниць.

 Хайлайти гри в Турині теж тут:

Про всіх лавреаток та всі важливі цифри цього сезону ЖЛЧ, поговоримо окремо. Слідкуйте за анонсами!

P. S. Попри неможливість завоювати квадрупл у цьому сезоні, "Барселона" ще здатна оформити требл. 25 травня відбудеться півфінал Кубку Іспанії - "Copa de la Reyna" ("Кубка Королеви"), де на каталонок чекає "Ель Класико" з мадридським "Реалом". Переможець цієї пари вийде у фіналі на "Тенеріфе", або на "Уельву." Закінчити кампанію 2021/2022 на мажорній ноті - ключове завдання "блауграни".

Ну і безумовно, треба віддячити вірним фанам, чия 15-тисячна авдиторія підтримувала каталонок у Турині. Вони цього безумовно заслужили.

Фото: uefa.com, bbc.com, DeFodi Images via Getty Images.

Інфографіка: The Analyst, SofaScore.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты