Tribuna/Футбол/Блоги/Умовно кажучи/Прощавай, Болейн!

Прощавай, Болейн!

Віддаймо шану «Болейн Граунд» або «Аптон Парку», стадіону «Вест Гема», який понад століття був домом цієї лондонської команди. До нинішнього року.

Автор — Вадим Скічко
5 января 2016, 18:40
4

Її серце – грудка злежаного попелу, - яке доти успішно опиралося найтяжчим ударам повсякденних турбот, розсипалося від першого натиску туги за минулим.

Габрієль Гарсія Маркес, «Сто років самотності»

10 лютого 2014 року керівництво «Вест Гема» підтвердило, що досягло домовленості із будівельною компанією «Гальярд Груп» щодо подальшої експлуатації «Болейн Граунд». Місцевий девелопер збудує замість стадіону 15 будинків, але за домовленістю із «Вест Гемом» пам’ятник Боббі Муру та переможцям ЧС-66 буде збережено, а кожен з будинків назвуть на честь відомих гравців клубу зі східного Лондона. Проект обіцяють здати у експлуатацію наприкінці 2018 року. Із сезону 2016/17 домашнім стадіоном «Вест Гема» стане Олімпійський стадіон у Лондоні.

Безперечно, час який «Болейн Граунд» був домом «Вест Гема» не можна охарактеризувати як 100 років самотності. Тут грали легендарні англійські чемпіони Світу Боббі Мур та Джефф Герст, Паоло Ді Каніо забивав неповторні м’ячі, а Франк Лампард, Ріо Фердінанд і Джо Коул робили свої перші кроки у дорослому футболі. Тут святкували перемоги у Кубку Англії та Кубку Кубків. Зрештою, для тисяч вболівальників «Вест Гема» впродовж десятиліть цей стадіон був символом і місцем паломництва.

Але прощатися завжди важко. Особливо з тим, що любиш. І хоча я не є прихильником «Вест Гема», ціную внесок цього харизматичного клубу у світову історію футболу. Взагалі на теренах України можна зустріти безліч шанувальників «Манчестер Юнайтед», «Ліверпуля», «Челсі», «Арсенала»... але фанатів «Вест Гема» відшукати проблематичніше. Можливо, бренд «молотків» не такий розкручений, як у конкурентів, а у клубному музеї немає Кубка Чемпіонів чи трофею Прем’єр Ліги, але є дещо чого неможливо досягти чи купити за гроші – душевність. 

Розповім вам історію з власного досвіду. Зазвичай клуби намагаються заробити додаткові кошти на відвідувачах стадіону не у день матчу. Так звані «Stadium tours» є і у Ліверпулі, і у Барселоні, і у Манчестері, і у Глазго, і навіть у Києві. Це організована екскурсія, гід, маршрут, «станьте тут», «не йдіть туди». Але ж хочеться поблукати стадіоном наодинці, відчути його енергетику та свою винятковість, що потрапив сюди, а не стояти у черзі за можливістю сфотографуватися на тлі поля.

Я потрапив на «Болейн Граунд» у міжсезоння. На моє запитання до охоронця «чи можу я потрапити всередину?» він відповів лише усмішкою. Показавши йти за ним та діставши якісь ключі він просто відчинив двері та провів мене до виходу гравців на поле. Ніяких грошей, ніяких обмежень. Ну і як після такої відкритості та щирості не співпереживати такому клубу як «Вест Гем»?

Я безмежно заздрю вболівальникам «Свонсі», які 7 травня приїдуть до Лондона та прийдуть на «Аптон Парк» де «Вест Гем» зіграє свою останню гру на цьому стадіоні. Присутні зможуть доторкнутися до історії, закрити цілу епоху, а потім розповідати онукам: «я був на останній грі у історії славетного стадіону «Болейн Граунд».

Футбол, яким я захоплювався і на якому виріс, змінюється та частково зникає. «Ювентус» більше не зіграє на «Делле Альпі», «Баварія» на «Олімпіаштадіоні», а «Арсенал» на «Гайбері». Старий «Республіканський» у Києві зруйновано, «Динамо» у Мінську на довготривалій реконструкції, а «Бежиград» у Любляні закинуто…

Прощатися завжди важко. Але доводиться, адже час невблаганний. Змінюються склади, тренери, форма, емблеми клубів… Навіть стадіони, які ототожнюються з чимось грандіозним і непохитним, зникають. Прощавай, «Болейн»! Мильні бульбашки вже ніколи не злетять до неба з твоїх трибун… Farewell Boleyn!

Другие посты блога

Прощавай, Болейн!
5 января 2016, 18:40
4
Все посты