Tribuna/Футбол/Блоги/Умовно кажучи/Яким має бути формат чемпіонату: польський досвід

Яким має бути формат чемпіонату: польський досвід

Директор з логістики змагань Екстракляси розповів Вадиму Скічку, як реорганізувався чемпіонат Польщі, чому там більше немає нецікавих матчів і як клуби стають прибутковими.

Автор — Вадим Скічко
22 июля 2015, 10:29
27
Яким має бути формат чемпіонату: польський досвід

Директор з логістики змагань Екстракляси Марчін Стефаньскі розповів Вадиму Скічку, як реорганізувався чемпіонат Польщі, чому там більше немає нецікавих матчів і як клуби стають прибутковими.

Як польська Екстракласа отримала сучасний формат змагань?

Два роки ми граємо за новою системою. Раніше це була класика – кожен з кожним, 16 команд, 30 турів. Але з сезону 2013-14 граємо наступним чином: після 30 турів клуби поділяються на дві групи: А та Б і грають ще 7 турів. «Чемпіонська» група змагається за перемогу у турнірі та за місця у єврокубках, а група «Б» за збереження місць у Екстракласі.

Що стало причиною таких змін?

Причин змін було багато. Дивилися на це з кількох сторін – зі спортивної, маркетингової та медійної. Пересічний клуб у Польщі грав близько 30-32 матчі за сезон. Після Євро, яке поміж іншим залишило по собі сучасні стадіони у Польщі ми зробили висновок, що було би чудово більше використовувати ці арени. Ми хотіли реалізувати потенціал польського футболу через видовищніші матчі та більшу їхню кількість. Також ми взяли до уваги європейський досвід, де футболісти грають в середньому 37-39 ігор за сезон.

Чи була критика нового формату чемпіонату? Особливо з боку гравців чи клубів?

Щодо кількості матчів не було жодних нарікань. Думаю усі розуміли – що більше матчів, то цікавіше та видовищніше чемпіонат. Так, це не був єдиний варіант зміни формату змагань, ми досі думаємо над удосконаленням нашої ліги. Ми не маємо клубів у Лізі Чемпіонів, як Україна, наші клуби не такі багаті, як ваші. Тому ми шукаємо як підвищити зацікавленість нашим продуктом. Ця система є «молодою», звісно вона не може подобатися усім, до того ж завжди є до чого прагнути. У цьому питанні неможливо досягти ідеалу. Крім того ми суворо дотримуємося статуту ПЗПН (польського футбольного союзу) у якому чітко написано, що у вищій лізі польського футболу має грати 16 команд.

Отже ми мали виходити з цієї кількості команд та вигадувати формат винятково під 16 учасників. Навіть тимчасово неможливо було змінити кількість команд у Екстракласі. Тому проекти на 10, 12, 14, 18 команд ми навіть не розглядали. Найбільш суперечливим у новому форматі є поділ очок після основної частини змагань. Справа у тому, що після 30 турів та перед поділом на дві групи, очки команд діляться навпіл. Решта 7 матчів у підсумку і вирішать долю клубів у сезоні. Вважаю, що ця система себе виправдала. Наприклад, ми ліквідували так звану «безпечну середину», тобто ті клуби які не борються ані за єврокубки ані за збереження місця у еліті. Раніше десь з 23, 24, 25 туру команди гарантували собі участь у Екстракласі на наступний сезон, а вище середини таблиці сягнути не могли. Отже ігри цих команд ставали нецікавими для аудиторії. Тепер клуби дуже вмотивовані аби потрапити до першої вісімки аби одночасно гарантувати собі місце у Екстракласі та, можливо, поборотися за найвищі місця. Яскравим прикладом є Корона Кельце де грає українець Сергій Пилипчук. Минулого сезону вони змагалися за першу вісімку але не спромоглися завоювати собі місце у «групі-єврокубків». Відтак у них з’явилася нова мотивація – не вилетіти. Також за три тури до закінчення чемпіонату ми не знали нічого: хто здобуде чемпіонське звання, хто гратиме у євро кубках, хто вилітає. Безумовно це є підсумком впровадження нового формату змагань. Польський чемпіонат дуже рівний, різниця у очках між клубами незначна, а отже ніхто нічого собі не може гарантувати. Це щотуру призводить до дуже цікавих матчів – усі вмотивовані! Безперечно за такими іграми дуже охоче спостерігають вболівальники. Хоча з погляду президента клубу чи тренера постійна напруга та невизначеність це додатковий стрес…

Чи брали ви до уваги європейський досвід? Нідерланди, Бельгія?

Ми два роки готували зміну формату чемпіонату. Звісно, ми орієнтувалися на європейський досвід, зокрема бельгійський формат. Проте ми не могли просто скопіювати бельгійський приклад бо розташовуємося на різних місцях у Таблиці коефіцієнтів УЄФА. Ми маємо менше клубів у єврокубках і наш чемпіонат слабший від бельгійського – разом з кубком Польщі ми маємо лише чотири місця у єврокубках. Це означає що з вісімки команд у групі «А» половина бореться за участь у єврокубках! Ще одна перешкода на шляху впровадження бельгійського формату – погода. Ми не можемо грати цілу зиму. Зміна формату змагань стала ментальною революцією польського футболу. Наша зимова перерва стала коротшою – тепер ми довше граємо у грудні, насамперед завдяки сучасним стадіонам та нормі прописаній у статуті ПЗПН про обов’язкову наявність підігріву поля у всіх без винятку команд Екстракласи. Якби раніше хтось у Італії чи Англії почув що зимова перерва триває 50-60 днів то не повірив би у це. Але, на жаль, ми дуже залежні від погоди.

З чемпіонату Польщі вилітає дві команди. Чи думали ви над впровадженням плей-офф на виліт?

У Польщі ми намагалися уникнути додаткових матчів по завершенню чемпіонату. Традиційно у Польщі не було плей-оф за виліт. Справа лише у часі – треба щоб внутрішній календар співпадав з міжнародним. Приміром, наприкінці чемпіонату починаються дні зарезервовані під зібрні, а отже ми не могли б ризикувати та ставити команди у нерівні умови, якби у їх складі були представники якоїсь збірної.

У останні 10 років у польському футболі сталося чимало змін і новий формат Екстракласи це незначне досягнення порівняно з очищенням футболу від корупції. Польська Ліга є однією з найчистіших у Європі і ми цим дуже пишаємося. Якщо повертатися до плей-оф, то тут ми мали б залучати додаткову команду з 1 ліги, а вона не є дуже багатою та й далеко не всі команди готові до Екстракласи фінансово, інфраструктурно та спортивно. Тому варіант з двома командами що кваліфікуються з 1 ліги є наразі найвиваженішим.

Чи збираєтеся Ви залишати нинішній формат на майбутні сезони чи думаєте щодо нових змін?

Цей формат влаштовує ПЗПН, а отже немає чітко зазначеного терміну дії саме цього формату. Календар та логістика вже пройшли випробування та готові до наступних сезонів. Навіть Чемпіонат Світу у Катарі не проблема для нас – ми вже готові змістити 37 турів на інші дати. Звичайно, ми тримаємо руку на пульсі та готові до нових змін. Ми стежимо за фінансовими можливостями польських клубів, за 1 лігою, навіть за ситуацією у державі бо частина клубів належить містам – не маємо таких багатих власників клубів як в Україні. Бюджет найбагатшого польського клубу – 20 мільйонів євро. Тому система чемпіонату має спиратися на безліч факторів, а найголовніше сприяти розвитку польського футболу. Хорошим сигналом є те, що польські клуби які у попередні роки мали фінансові проблеми, зараз виходять зі скрути, сплачують борги, стають прибутковими. Наша мета та мета усіх польських клубів – зробити польський футбол прибутковим, заробляти гроші. Стадіони ми вже маємо, щороку клуби будують сучасніші тренувальні бази… Я думаю, найближчими роками польські клуби перестануть бути збитковими, а навпаки, приноситимуть прибуток. Ми обмежили видатки, збалансували бюджети, стали ощадливіші. А система з 37-а іграми дає можливість клубам заробити додаткові кошти.

P.S. Більше інформації про формат Екстракласи у відео (щоправда, польською мовою)

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Прощавай, Болейн!
5 января 2016, 18:40
4
Все посты