Tribuna/Футбол/Блоги/Умовно кажучи/Чому звільнення Вірта було хибним для «Вереса» від початку

Чому звільнення Вірта було хибним для «Вереса» від початку

Вадим Скічко одразу знав, що рівненський клуб знову змінить тренера.

Автор — Вадим Скічко
26 апреля 2018, 19:46
4
Чому звільнення Вірта було хибним для «Вереса» від початку

Вадим Скічко одразу знав, що рівненський клуб знову змінить тренера.

Керівництво «Вереса» під новий рік зробило вболівальникам клубу неочікуваний подарунок – з̶а̶к̶і̶н̶ч̶е̶н̶н̶я̶ ̶р̶е̶к̶о̶н̶с̶т̶р̶у̶к̶ц̶і̶ї̶ ̶с̶т̶а̶д̶і̶о̶н̶у̶ ̶«̶А̶в̶а̶н̶г̶а̶р̶д̶»̶ ̶у̶ ̶Р̶і̶в̶н̶о̶м̶у̶  нового головного тренера. Один Юрій змінив іншого Юрія, мода на фахівців з Білорусі продовжилася. Кононов, Кучук, Дулуб, Хацкевич… Складається враження, що боси «Вереса» просто спокусилися на білоруський тренд.

Прихід Юрія Свіркова спричинив «Вересу» лише втрати. Деякі з них були помітні одразу, деякі з’явилися впродовж його нетривалого керування новачком УПЛ.

Шкода іміджу

Нікому, може навіть самому менеджменту «Вереса», до кінця не зрозуміло за що звільнили Вірта. Гра червоно-чорних може й не була яскравою, але команда набирала очки та розташовувалася згори турнірної таблиці. Саме Вірт займався комплектацією команди після підйому з першої ліги та запрошував досвідчених гравців, які стали основою «Вереса».

Карасюк, Бандура, Іщенко, Адамюк, Кобін – таким новачкам позаздрила б переважна більшість команд УПЛ. Рівняни за півроку під керівництвом Вірта у чемпіонаті програли лише тричі, у двох випадках «Шахтарю» та пішли на зимову перерву п’ятими у чемпіонаті. У Кубку України «Верес» теж припинив змагання лише після зустрічі з «Шахтарем». Хіба після таких результатів звільняють тренера? Виявляється, що так.

На вакантне місце запросили іноземця, який до того працював головним тренером у другому російському дивізіоні та вищій лізі чемпіонату Естонії. Не забуваймо і про етичну сторону запрошення клубом із західного регіону, з червоно-чорними кольорами, добродія, останнім місцем роботи якого був клуб «Анжи-Юніор».

Шкода колективу

Подейкують, що саме позиція гравців «Вереса» спричинила до відставки Юрія Свіркова. Білорус був дуже суворим і не зміг об’єднати колектив і стати його ватажком. До цих чуток можна поставитися серйозніше, якщо згадати раптовий від’їзд щойно підписаного Поступаленка, слова Євгена Пасіча та абсолютно алогічний безкоштовний трансфер найкращого бомбардира команди Сергійчука до «Ворскли». Ймовірно, негаразди у колективі теж не сприяли вдалій грі «Вереса» на чолі зі Свірковим.

Шкода результату

Свірков із «Вересом» здобув всього дві перемоги у дев’яти матчах чемпіонату, хоча спершу декларувалася висока мета. Показник середньої кількості очок за гру у «Вереса» нетривалої «доби Свіркова» складає 0,78. У Вірта (лише у чемпіонаті) 1,36. Білоруський тренер хотів покращити результативність, а вийшло зовсім навпаки. Середня кількість ударів у площину воріт у виконанні «Вереса» Свіркова склала 3 удари за гру, у «Вереса» Вірта – 4,1.

Відповідно під керівництвом Свіркова рівняни забивали 0,55 м’яча за гру, а на чолі з Віртом 0,84. Зі Свірковим «Верес» балансував між п’ятим і шостим місцем, до його приходу вистрибував навіть на третє. Безпосередньо у матчах між командами верхньої шістки «Верес» не здобув жодної перемоги та 502 хвилини не міг бодай вразити ворота суперника.

Маю припущення, що керівництво рівненського клубу, який зненацька опинився в УПЛ, вважає, що у цьому бізнесі усе має траплятися так само раптово та успішно. Це випливає з несподіваної відставки Вірта, а також з призначення Свіркова, який так само пішов на півшляху. Лише систематична робота наближає до успіху, а після чинної шестиматчевої безвиграшної серії мало хто всерйоз вважає, що «Верес» складе комусь конкуренцію за місця у єврокубках.

Шкоди завдано, а гарантії, що на місце Свіркова не прийде ще якийсь ноунейм немає. Ну що, варто було влаштовувавти ці пертурбації? Історія з «Вересом» і Віртом має навчити рівнян і решту клубів, що незрозумілі та різкі зміни шкодять насамперед їм самим. Хоча може й на краще, що Вірт залишив цей клуб – принаймні мав час поїхати на стажування до Гвардіоли.

Фото: «Верес»

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Прощавай, Болейн!
5 января 2016, 18:40
4
Все посты