Tribuna/Футбол/Блоги/Умовно кажучи/Adventure of a lifetime. Чому усім у «Шахтарі» так потрібен чвертьфінал ЛЧ

Adventure of a lifetime. Чому усім у «Шахтарі» так потрібен чвертьфінал ЛЧ

Вадим Скічко пояснює, чому матч у Римі для «Шахтаря» є найважливішим у сезоні

Автор — Вадим Скічко
13 марта 2018, 11:06
29
Adventure of a lifetime. Чому усім у «Шахтарі» так потрібен чвертьфінал ЛЧ

Вадим Скічко в очікуванні протистояння в Римі.

У британського гурту Coldplay є пісня, назва якої винесена в заголовок. Лише на YouTube кліп цього музичного твору має понад 721 мільйон переглядів. Матч «Шахтаря» із «Ромою» може зібрати стільки ж, якщо українці опиняться у наступній стадії.

«Шахтар» вже грав у чвертьфіналі Ліги чемпіонів, тому це досягнення на перший погляд не має вигляду чогось захмарного та недосяжного. Але скільки нинішніх гравців донеччан були у «Шахтарі» тоді, під час чвертьфіналів ЛЧ 2010/11 з «Барселоною»? Пятов, Ракицький, Срна, Кривцов і Степаненко. Небагато... Марлос ще бігав за «Сан-Паулу», Феррейра дебютував у основі рідного «Банфілда», Коваленко грав за «Шахтар» U-15.

Історія – це важливо, проте сьогодення важить набагато більше. Результат першої гри у Харкові сприяє українській команді, а вихід до чвертьфіналу потрібен абсолютно усім у «Шахтарі». Разом і порізно.

Окрім чисто спортивної складової, престижу потрапляння до 1/4 фіналу та гри на найвищому рівні із топ-командами це ще й 6,5 мільйонів євро від УЄФА. А це величезний плюс для клубу, що живе далеко від дому та останні три сезони максимально економить на трансферах.

Постійна гра у Європі, а надто успішна, дозволяє «Шахтарю» добре заробити на трансферах – Чигринський, Вілліан, Фернандіньйо, Мхітарян, Алекс Тейшейра, Дуглас Коста, Фернандо, Луїс Адріано... Їхні покупці дивилися на виступи цих футболістів у єврокубках, а не на розгроми умовних «Чорноморця» чи «Зірки» в УПЛ. Зауважте, як у матчах ЛЧ видовищно та круто грають Бернард, Тайсон і решта іноземців. Авжеж, в українському чемпіонаті їм не треба перенапружуватися, проте неозброєним оком помітно наскільки їм важливіше показати себе на усю Європу у іграх із командами калібру «Манчестер Сіті» та «Роми».

Ця схема працює і у зворотному напрямку. Фред, Бернард, Ісмаїлі та інші бразильські та не лише бразильські футболісти знають, що «Шахтар» – це шанс зіграти на найвищому рівні та зацікавити «Манчестер Сіті», «Боруссію Дортмунд» чи «Баварію». Якщо зовсім любиш гроші, то замість європейських топ-клубів став «Цзянсу Сунін». Словом, з «Шахтаря» потрапити до заможних клубів західної Європи та навіть у збірну Бразилії часом легше ніж з «Сантоса» чи «Атлетико Мінейро».

І, нарешті, Паулу Фонсека. Зізнаюся, саме через нього я і замислював цей допис. Після нещодавньої перемоги над «Карпатами» у Львові на запитання про важливість матчу у Римі Фонеска дипломатично відповів, що найважливіше – це майбутній матч чемпіонату. Але насправді головному тренеру «Шахтаря» цей чвертьфінал потрібен, мабуть, найбільше за усіх. Скільки вже було чуток стосовно зацікавленості у послугах Фонсеки? «Арсенал», «Евертон», «Шеффілд Венсдей» – це лише те, що згадалося одразу.

Фонсека почав активно себе піарити – костюм Зорро, спілкування із вболівальниками у інстаграмі, зйомки у рекламі, зйомки у телешоу. Усі ці активності роблять його впізнаванішим, а відтак популярнішим. Це те, що дуже люблять у тій же Англії – різна позафутбольна активність, медійність. Якщо «Шахтар» Паулу Фонсеки опиниться у чвертьфіналі Ліги чемпіонів, то тренер донеччан стане лише четвертим португальцем, який дістався цієї стадії з іноземною командою. Наразі це досягнення підкорилося лише Карлушу Кейрушу, Жозе Моурінью та Леонарду Жардіму. Як гадаєте, така компанія посприяє подальшому працевлаштуванню Фонсеки?

Отже у Римі на нинішній «Шахтар» чекає без перебільшення «Пригода усього життя», адже саме у таких матчах алмази стають діамантами.

Turn your magic on, Umi she’d say

Everything you want’s a dream away

Under this pressure, under this weight

We are diamonds taking shape

We are diamonds taking shape

Фото: Gettyimages.ru/Laurence Griffiths; REUTERS/Gleb Garanich

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Прощавай, Болейн!
5 января 2016, 18:40
4
Все посты