Tribuna/Бобслей/сани/скелетон/Блоги/Skeleton 24/Успіх британців, перша медаль Маєра та російський тандем / Підсумки восьмого етапу Кубка світу зі скелетону 2020-21

Успіх британців, перша медаль Маєра та російський тандем / Підсумки восьмого етапу Кубка світу зі скелетону 2020-21

Сьогодні в австрійському Інсбруці пройшов останній восьмий етап Кубка світу зі скелетону 2020-21. Це третій етап сезону в Іглсі. Сьогодні та простій трасі високі результати змогли показати спортсмени, які мають потужній розгін та швидкість. Деякі з них поліпшили власні рекорди та змогли здобути перші нагороди на змаганнях високого рівня, поки багато хто з лідерів світового скелетону пропускають етап через підготовку до Чемпіонату світу. Хто ці щасливчики та які справи у нашого скелетоніста Владислава Гераскевича? Про все це та інше по порядку.

Блог — Skeleton 24
29 января 2021, 23:05
5
Успіх британців, перша медаль Маєра та російський тандем / Підсумки восьмого етапу Кубка світу зі скелетону 2020-21

Сьогодні в австрійському Інсбруці пройшов останній восьмий етап Кубка світу зі скелетону 2020-21. Це третій етап сезону в Іглсі. Сьогодні та простій трасі високі результати змогли показати спортсмени, які мають потужній розгін та швидкість. Деякі з них поліпшили власні рекорди та змогли здобути перші нагороди на змаганнях високого рівня, поки багато хто з лідерів світового скелетону пропускають етап через підготовку до Чемпіонату світу. Хто ці щасливчики та які справи у нашого скелетоніста Владислава Гераскевича? Про все це та інше по порядку.

Першими на трек зранку вийшли чоловіки. Гонка мала бути цікавою, адже її пропускають брати Дукурси та основна збірна Німеччини. Для когось був шанс поборотись за високі місця і навіть за медалі. Кращий час першої спроби показав Олександр Третьяков. У 0,02 секунди від нього неочікувано фінішував британець Крейг Томпсон, замкнув трійку ще один росіянин Микита Трегубов. Господар домашньої траси посів досить високе 4-е місце. Один із претендентів на перемогу Сунбін Юн лише 6-ий, однак у другому прокаті він міг поліпшити свій показник. Топ-10 склався з трьох росіян, корейців, британців та одним господарем австрійцем. Розв'язка мала бути цікавою.

Замість Мартінса та Томасса Дукурсів виступили два юних латвійця Елвіс Вейнбергс та Крістс Нетлаус. У своїй дебютній гонці вони не змогли нічого продемонструвати та посіли останні 25-е та 26-е місця відповідно. Вейнбергс у першому заїзді вилетів зі шпур, можливо без цієї помилки показав би кращий результат.

Іспанець Андер Мірамбелл на цей раз не потрапив у топ-20 та не виступив у другій спробі. Його переконливий результат у Санкт-Моріці ще багато разів будемо згадувати, а поки на високих місцях ми побачимо його ще не скоро.

Останнім 20-им фінішував Натан Крамптон. Це його третя гонка на Кубку світу під прапором Американського Самоа.

А тепер час поговорити про виступ німецьких резервістів. У першому заїзді жодний не потрапив у топ-10. Дебютант Фелікс Зайбель фінішував передостаннім 19-им. У другому заїзді він значно покращив результат – продемонстрував 9-ий час (лише 0,37 програв майбутньому лідеру) і у підсумку посів 15-е місце.

"Я був трохи напруженішим, ніж зазвичай, тому що слідкував за Кубком світу з десяти років, і зараз знаходитись саме тут посеред цього для мене було особливою ситуацією" – зазначає Фелікс. "У другому пробігу я був більш розслабленим, і дев'ятий час був у порядку. Я думаю, що можу зробити краще, ніж те, що показав. Я отримаю другий шанс через два тижні на континентальному кубку тут в Іглсі".

З поточного 15-ого на 12-е місце зробив стрибок Кіліан фон Шляйніц. Він не дебютант цього етапу, німець виступав пару сезонів тому, коли ще Кайзінгер не був в бетонній основі. Саме майже ідентичний 10-ий час з часом Зайбеля у другій спробі допоміг йому трохи піднятись у протоколі. Третій німецький скелетоніст 20-річний дебютант Седрік Реннер виступив краще за партнерів. У першій спробі він був лише 12-ий, а у другій завдяки 5-ому часі прокату зміг заскочити в десятку найкращих. Високе 9-е місце для нього достойний результат.

Гідно виступили і корейська збірна – всі троє у топ-10 підсумкового протоколу. Джісу Кім після 13-ого та 12-ого місць на минулих етапах зміг скористатися відсутністю лідерів і фінішувати 10-им, хоча у другому прокаті 15-ий час трішки зіпсував можливість зайняти місце повище. Його молодший партнер не перестає дивувати. Юнг Сенгі у Швейцарії був 25-им, минулого етапу підтвердив свій кращий результат на КС, а сьогодні зміг фінішувати 7-им, що є його новим "personal best".

А тепер переходимо до розв'язки цієї гонки. Сунбін Юна не влаштовувала 6-а позиція після першої спроби, і у другій він показав кращий час. Це дало змогу відкинути за себе британця Маркуса Ваятта та Микиту Трегубова, який претендував на медалі. Росіянин міг розраховувати мінімум на бронзу, однак 8-ий час другого заїзду все перекреслило.

Його третє місце зайняв господар треку Самуель Маєр. Так, йому це вдалося. На двох домашніх етапах першої половини сезону він порадував австрійських вболівальників 6-им та 7-им місцями. А тепер після успіху на юніорському Чемпіонаті світу, де він здобув бронзу, прийшла черга брати медаль і на Кубку світу. У другій спробі він програв першому Юну лише 0,02 секунди. Видно, що Маєр живе на цій трасі.

Національний тренер Австрії Вальтер Штерн похвалив свого спортсмена в інтерв'ю: "Слава Богу, це спрацювало. Те, що сьогодні доставив Самі, неймовірно. Він абсолютна надія на майбутнє, я просто в захваті".

"Прокат був чудовою, загальний результат був чудовим, матеріал був чудовим", – резюмував Маєр. “Я онімів, це неймовірний результат. Радість тим більша, що ми, австрійці, можемо знову стати на подіум Кубка світу".

Срібну медаль захищає британець Крейг Томпсон. Друге місце – кращий результат в кар'єрі. У Вінтербергу він поставив свій рекорд, посівши 5-е місце, після чого в нього був спад (14-е та 16-е місця) і я у минулому огляді писав, що тренерам треба щось робити, адже спортсмени підходять до головного старту сезону, у результати погіршуються. Крейг сьогодні вистрелив. Тепер у всіх трьох британців є по медалі КС, здобути вперше у цьому сезоні. Феноменально.

"Це чудове почуття. Я вже був поруч, але це щось особливе", – сказав Крейг. "Я спостерігав, як Маркус і Метт вигравали медалі на початку цього сезону, і я знав, що здатний зрівнятися з ними, тому чудово це зробити. Немає нічого подібного стояти на трибуні, знаючи, що важка праця окупається. Це показує, на що я здатний, і це, очевидно, великий поштовх перед Чемпіонатом світу наступного місяця. Поки що це справді хороший сезон – як для команди, так і для мене особисто. Я не той, хто захоплюється, і я знаю, що попереду ще багато роботи, але для Пекіна справа починає виглядати добре року, і це головна мета".

Ну і третю перемогу в сезоні s 50-у в кар'єрі святкує Олександр Третьяков. Тут без сенсації – перемогти мав або він або Сунбін Юн, другий, на жаль, помилився у першому заїзді.

Ця перша сходинка на загальний залік аніяк не впливала. "Великий кришталевий глобус" виграє Мартінс Дукурс, "малі глобуси" забирають Александр Гасснер та Томасс Дукурс.

Український скелетоніст Владислав Гераскевич посів підсумкове аж 18-е місце. Зовсім невдала гонка і найгірший результат сезону.

У першій спробі українець показав 13-ий час — усього на 0.71 секунди Влад відстав від проміжного лідера гонки. У другому прокаті Влад міг виправити ситуацію бодай на його улюблене у цьому сезоні 11-е місце. Однак він пройшов трасу ще жахливіше і показав один із найгірших часів у другому заїзді. У підсумку 18-е місце, при чому він не робив суттєвих помилок, отже вина всьому поганий розгін та швидкість. Останній раз так низько Влад був у грудні 2019 року (теж 18-ий). У загальному заліку тріумфатор Томпсон відкинув Гераскевича на одну позицію, зрештою сезон українець завершує на 13-ому місці, саме таким він був і торік.

Минулої суботи він брав участь в юніорському Чемпіонаті світу. На жаль, поборотись за медалі не вдалося — лише 6-е місце. Можливо сьогодні такий результат через зіпсований настрій, хоча Влад не з таких спортсменів. Так, він досі не може покращити свій розгін, адже естакаду все ще не побудували.

У жінок гонка була не менш цікавою. Звичайно, лідером після першого заїзду була росіянка Олена Нікітіна, вона продемонструвала блискучу спробу. Сьогодні в неї трішки менше конкуренток за медальні місця — етап пропускають Жаклін Леллінг, Ганна Найзе, Елізабет Маєр та Кім Мейлеманс. Однак головна конкурентка, яка ймовірно має стати переможницею сезону господарка траси Янін Флок фінішувала другою разом з Кімберлі Бос, однак відставання у 0,39 секунди від росіянки суттєве. Їм треба у другому заїзді дуже сильно постаратись, щоб випередити Нікітіну. Однак про це пізніше.

У останньому етапі сезону Швейцарія вирішила відправити на змагання 16-річну Джілл Гандер. Основна скелетоністка країни Маріна Джілардоні пропускає сезон через травму, тож дівчина мала змогу себе у дебюті проявити, після бронзового результату на ЮЧС вдома. Вона посіла останнє 19-е місце, що варто було очікувати. Чекаємо прогресу.

Другий раз у сезоні латвійка Дарта Зунте замінює Енді Терауду, тільки на цей раз більше успішно — 18-е місце, замість минулого 20-ого, отже новий кращий особистий результат. Однак все ж таки на Чемпіонат світу вона не поїде. До наступного сезону.

Ще одна дебютантка етапу американка Сара Родерік посіла 16-е місце. До сьогодні вона показувала високі місця на Континентальному кубку у минулому році. Сьогодні вона замінила Келлі Куртіс і вийшло це більш вдало.

Варто відмітити прикру невдачу чешки Анни Фернштедт. Минулої п'ятниці вона виграла першу в кар'єрі срібну медаль, а сьогодні фінішувала 12-ою — це її найгірший результат у сезоні. У загальному заліку вона посіла 5-е місце, їй не вистачило 12 балів до 3-ого місця. Саме через цей провал вона позбулась "малого глобуса". Прикро, але таке буває. З її розгоном важко показувати хороший час на цій трасі.

Непогано замінила Леллінг німкеня Сюзанн Креер. У першій спробі вона фінішувала 15-ою, але у другому прокаті змогла показати 10-ий час і у підсумку посісти 11-у сходинку. Це її друга гонка на Кубку світу, торік тут в Австрії вона фінішувала 6-ою. Інша німкеня Софія Грібель зуміла піднятись трохи вище у порівнянні з минулим етапом (11-е місце) — 9-а підсумкова позиція.

Росіянка Юлія Канакіна змогла фінішувати 7-ою — це її кращий результат у сезоні. Лише одне потрапляння у топ-9 і тільки сьогодні вдалось заскочити трохи вище. Вона після першої спроби була 6-ою, однак пропустила Тіну Германн, яка не зовсім вдало сьогодні виступила. Хоча у порівнянні з минулим провалом вдома це ще непогано.

А тепер вже про реальні прогреси інших спортсменок. Британка Броган Кроулей, яка минулого етапу показала кращу позицію на КС 9-е місце, сьогодні змогла знов себе перевершити. Вона у першому заїзді фінішувала 5-ою, такою вона і залишилась у підсумку — новий кращий результат. Досить непоганий прохід треку, британці сьогодні в ударі.

У грудневих етапах в Інсбруку змусила про себе говорити італійка Валентина Маргальо. У третьому етапі, коли переможця визначили лише по одному заїзду через погодні умови, Валентина посіла досить високе 5-е місце. Наступного тижня на цьому ж треку у першій спробі вона фінішувала другою, лише 0,05 секунд відділили її від лідера. Тоді у другому прокаті на нижній частині треку вона допустила чимало помилок і таким чином посіла 6-е місце. Якщо того разу були сльози розчарування, то сьогодні мали бути сльози радості. Валентина посіла 4-е місце і оновила свій власний кращий результат.

"Я маю дві невеликі фізичні проблеми, і тому я дуже рада, навіть якщо мені не вистачило кількох центів, щоб піднятися на подіум, — підтвердила Валентина. "Ми зможемо забрати те маленьке, чого нам не вистачає, найголовніше — мати змогу змагатися у двох гучних спекотних змаганнях, не потрапляючи в напругу між одним і наступним теплом".

Коментує технічний директор Мауріціо Ойолі: "Ця невеличка помилка між поворотами 8 і 9 в другу чергу позбавила її десятої частини, яка могла змінити порядок прибуття. Ми задоволені пройденим шляхом і прагнемо хорошого результату на Чемпіонат світу, який зараз є кроком вперед".

Бронзову медаль сьогодні здобула голландка Кімберлі Бос. Їй вдалось на 0,05 секунди випередити італійку і нарешті повернутись на п'єдестал вперше з грудня. Першу половину сезону вона не випадала з трійки найкращих, а потім був незначний провал, пропуск гонки, значний провал і здавалося що все, голландка регресує, але ні. Таким чином вона повертається на третє місце загального заліку і отримує "малий кришталевий глобус". Для зимового спорту Нідерландів це звичайно чималий здобуток.

"Це чудовий сезон, з хорошими результатами. Я дуже рада, що стала третьою в підсумковій таблиці. Це свідчить про те, що я зробила значний крок вперед. Я отримала за це гігантську чашку. Ввести її в машині все ще загадка, бо вона насправді вже упакована. Зараз прямую у Кенігзее на ще одні заїзди, а потім спробую свої сили на Чемпіонаті світу" — зазначає Бос.

Господарка траси Янін Флок фінішує другою і знов підтверджує свою майстерність. Їй довелося впоратися із смертю діда цього тижня, і після тривалих роздумів вирішила стартувати на своїй домашній трасі. Вона переможець загального заліку вдруге в кар'єрі і не менш особливий факт — Флок жодного разу не випала з трійки призерів протягом сезону.

"Мені довелося засвоїти більше енергії, ніж зазвичай. Результат зараз був не таким важливим, але, звичайно, я рада другому місцю. Головне, що ми отримали глобус. Баланс сезону з трьома першими, двома другими та трьома третіми місцями, звичайно, також є чітким оголошенням про Кубок світу за два тижні до Чемпіонату світу. Також вам іноді потрібна удача," — усміхається Флок.

"Ми працюємо по-справжньому. Я також завжди в напрузі, під струмом. Але мені це теж потрібно. Завжди треба залишатися на фронті. А зараз мені потрібно кілька днів побути вдома з родиною", — додає тіролька.

Перемогу святкує Олена Нікітіна. Вона у другій спробі показала такий самий відмінний результат як і у першій. Завершує сезон вона на 6-ому місці з трьома перемогами і одним сріблом.

Більше детальний розбір підсумків Кубка світу буде в загальному огляді сезону після лютневого Чемпіонату світу.

Кубок світу завершився, а сезон — ще ні! Через два тижні відбудеться Чемпіонат світу в німецькому Альтенберзі. Успіхів нашому скелетоністу Владиславу Гераскевичу, сподіваємось на достойний виступ!

Другие посты блога

Все посты