Tribuna/Бобслей/сани/скелетон/Блоги/Skeleton 24/Падіння лідерів, прогрес Гераскевича та безмедальна гонка нідерландки / Підсумки Чемпіонату Європи зі скелетону 2020-21

Падіння лідерів, прогрес Гераскевича та безмедальна гонка нідерландки / Підсумки Чемпіонату Європи зі скелетону 2020-21

Сьогодні у німецькому Вінтербергу пройшов Чемпіонат Європи в рамках п’ятого етапу Кубка світу зі скелетону 2020-21. Незмінні фаворити провели гіршу гонку сезону, у той час як інші скелетоністи, серед яких українець Владислав Гераскевич, покращили особисті результати. До того ж, на етапи КС повернулись збірні США та Канади. Які вони посіли місця та хто стали чемпіонами Європи? Про все це по порядку.

Блог — Skeleton 24
9 января 2021, 20:40
1
Падіння лідерів, прогрес Гераскевича та безмедальна гонка нідерландки / Підсумки Чемпіонату Європи зі скелетону 2020-21

Сьогодні у німецькому Вінтербергу пройшов Чемпіонат Європи в рамках п'ятого етапу Кубка світу зі скелетону 2020-21. Незмінні фаворити провели гіршу гонку сезону, у той час як інші скелетоністи, серед яких українець Владислав Гераскевич, покращили особисті результати. До того ж, на етапи КС повернулись збірні США та Канади. Які вони посіли місця та хто стали чемпіонами Європи? Про все це по порядку.

Першими на трек зранку вийшли чоловіки. У першому заїзді було чимало несподіванок. Уперше в сезоні непереможний латвієць Мартінс Дукурс не є лідером після першого заїзду. Гонку очолив росіянин Олександр Третьяков, на 0,15 секунди від нього відстав господар траси Александр Гасснер, а от Мартінс лише третій. Дукурс-молодший з 2010 року одинадцять разів поспіль вигравав Чемпіонат Європи, однак траса у Вінтербергу для нього завжди "камінь спотикання". Він в рамках Кубка світу вже втричі не може виграти тут, а останні два сезони взагалі залишався поза подіуму. Тож головна інтрига чоловічої гонки — яким у підсумку фінішує Мартінс.

Одним з другорядних цікавих моментів гонки було попадання іспанця Андера Мірамбелла у другий заїзд, адже він не виступав на Кубку світу рік, а останній раз фінішував у топ-20 аж у далекому 2018 році. У підсумку він посів 17-е місце в рамках КС і 15-е місце на Чемпіонаті Європи.

"Я дуже радий цьому дебюту, оскільки з 2017/18 року я не досяг результату такої величини ... також місяць тому я навіть не міг відійти від перенесеного болю. Успіх був тут, але сьогодні ми змагались із ентузіазмом і, незважаючи на старт ... ми полетіли! Дякуємо за натиск", - сказав іспанець у своїх соціальних мережах, який визнав, що припустився помилки і що завжди є, що покращити.

Успішним дебютом на Чемпіонаті Європи відзначився датчанин Дас Расмус Йогансен, який був дев'ятим на Зимових юнацьких Олімпійських Іграх в Лозанні 2020 року. 18-річний наймолодший спортсмен у цій гонці, фінішував 17-м у турнірній таблиці Чемпіонату Європи.

Серед невдах першого заїзду, які на старті вилетіли зі шпур були італієць Маттіа Гаспарі та син президента Федерації бобслею України Владислав Поливач, який виступає за Польщу. Вони не потрапили у топ-20.

У другому заїзді медальна розв'язка набрала обертів, але про неї трохи згодом. США та Канада увірвались на Кубок світу — американці Остін Маккрарі посів 20-е місце у дебютній гонці, а Остін Флоріан 15-е місце (найкращий результат з грудня 2019 року); 33-річний канадець Марк Лінч посів 18-е місце у дебютній гонці, а його товариш Кевін Боєр 16-е.

Британець Маркус Ваятт після третього місця у Сігулді повернувся на Кубок світу, фінішувавши 13-им. Натомість інший представник Британії Крейг Томпсон, який також пропускав два етапи в Інсбруку, посів 5-е місце і оновив особистий результат.

Німець Крістофер Гротер, який плавно покращував результати у цьому сезоні (11-7-6-3) провів не зовсім вдалу гонку і посів 8-е місце. "Величезна катастрофа, мої ноги відчували себе пудингом з самого початку першої спроби", — зізнається він. Двоє співвітчизників Крістофера сьогодні претендували на медалі. Фелікс Кайзінгер після першого заїзду був 4-им, однак навіть через краще проходження траси у другій спробі так четвертим і залишився. Фелікс пропустив тренування перед етап, мабуть, це вплинуло на результат.

Після Фелікса стартував Мартінс Дукурс. Він усіма спробами намагався покращити час, адже програвати 12-ий титул чемпіона Європи він не збирався. Латвієць бездоганно пройшов трасу і встановив кращий час другого заїзду 56,07 секунди. Тепер все залежало від помилок конкурентів. Стартувавший за ним Александр Гасснер не витримав 0,04 секунди і фінішував за Мартінсом.

"Я дуже радий, врешті-решт, це були лише гіркі чотири сотих секунди від Дукурса, але бронза на домашній трасі для мене коштує багато", — говорить Гасснер.

Росіянин Третьяков не залишив шансу, пройшов трасу майже з однаковим часом латвійця. Своєю перемогою Олександр перервав серію Мартінса з 6 перемог на КС та 4 перемог у цьому сезоні (у позаминулому етапі Третьяков та Дукурс поділили перше місце) та не дав легенді скелетону виграти 12-ий Чемпіонат Європи поспіль. У Третьякова до сьогодні був єдиний титул чемпіона Європи, здобутий аж у 2007 році.

Тренер з фізичної підготовки Михайло Архіповс заявив у телефонній розмові на Латвійському телебаченні після змагань, що Мартінс досяг гарного результату, враховуючи, що на форму спортсмена вплинула травма. Після першої спроби Мартінс зізнався, що наслідки травми все ще відчуваються. Однак у латвійця був запас для кращого результату у другій гонці, оскільки він помилився при переході з 5-ї на 6-ту чергу, додав Архіповс.

Український скелетоніст Владислав Гераскевич посів підсумкове 11-е місце. Це новий особистий результат Влада на цій трасі — вище 16-ого місця тут він не не підіймався. У рамках Чемпіонату Європи українець повторив торішній найкращий результат.

Під час першої спроби українець показав результат 57.01 секунди (11 місце). Другий заїзд Гераскевич провів на 0.3 секунди краще, ніж перший, але місце в загальному заліку покращити не зміг. В обох заїздах Гераскевич показав час розгону 5.06 секунди - це його рекорд у Вінтербергу.

У заліку Кубка світу Влад опустився на 11-е місце — його обійшов переможець цього етапу Третьяков.

У жіночій гонці також було чимало сюрпризів. Першою орієнтир встановила чинна чемпіонка Європи росіянка Олена Нікітіна, однак слідом за нею стартувала господарка траси Тіна Германн і випередила Олену на 0,02 секунди. Ще багато скелетоністок на розгоні показували кращий час, ніж у Тіни, але на фінішному віражі не вистачало сотих секунд, аби її випередити. Серед них були Янін Флок, Жаклін Леллінг та Ганна Найзе. Таким чином перші п’ять місць розділили лише 0,09 секунди, тобто боротьба за медалі шалена. До того ж несподівано шостою фінішувала Кімберлі Бос, що абсолютно її не влаштовувало.

У гонці брали участь 21 спортсменок, тобто одна з них не попаде у другий заїзд. Не пощастило канадці Жаклін Лаберж, яка дебютувала на Кубку світу. 36-річна спортсменка брала участь у міжнародних змаганнях з 2008 року. Вона стояла на вершині подіуму Кубка Північної Америки 21 раз, включаючи шість перемог між 2009 і 2015 роками. "Дуже вдячна за цю можливість, вже тиждень не можу стерти посмішку з мого обличчя!", — написала Жаклін у Facebook. 

Серед скелетоністок зі США Кендалл Везенберг фінішувала 17-ою, а Кеті Улендер (чемпіонка світу 2012 року) фінішувала на 13-му місці як найкраща американська спортсменка у своєму першому старті на Кубку світу з січня 2018 року. Ще одна скелетоністка з Північної Америки канадка Елізабет Маєр на відміну від інших проводить свою третю гонку на КС і показує стабільні результати. За сумою двох спроб вона посіла 6-е місце.

У другому заїзді не тільки канадка змогла впевнено пройти трасу. Чешка Анна Фернштедт змогла відіграти дві позиції відносно першої спроби та посісти 8-е місце — це її найкращий результат на цій трасі в рамках Кубка світу. У заліку Чемпіонату Європи Анна 6-а, що також є кращим результатом (4 роки тому вона тут посіла 8-е місце, виступаючи за німецьку збірну).

Британка Лора Діз після пропущення двох попередніх етапів на це раз показала гірший результат у сезоні — 12-е місце (6-е і 5-е місця на перших двох гонках). Найбільш провальну гонку провела бронзова призерка першого домашнього етапу латвійка Енді Терауда — 19-а позиція. Гінц Дзерве, головний тренер юнацької збірної Латвії, допустив можливість того, що на результат вплинув стрес Енді після першої спроби.

У другому заїзді медальна розв'язка було доволі драматичною. Нідерландка Кімберлі Бос, яка цього сезону не випадала з трійки призерів (2-3-2-2), цього разу у другій спробі пропустила вищезгадану канадку Маєр і фінішувала 7-ою (6-а у рамках Чемпіонату Європи). "Під час другого пробігу я допустила помилку вгорі, внизу я була навіть швидшою за першу спробу. Ця помилка просто коштувала мені місця. Нічим не відрізняється", — тверезо відповіла Бос. "Я все ще досить близько до подіуму. Тоді мені є що покращити в наступному році".

Також Бос повідомила, що пропустить наступний етап: "Я візьму участь у Міжконтинентальному Кубку наступної суботи в Альтенберзі. Ми так вирішили, тому що Чемпіонат світу цього року проходить саме в Альтенберзі". Тож після цієї гонки у загальному заліку вона залишиться другою , лише трохи відпустить ще далі Янін Флок, а ось вже після наступного етапу ймовірно її посунуть 5-6 спортсменок.

Поточну лідерку Елізабет Маєр на 0,17 секунди випередила господарка етапу Ганна Найзе. Німкеня по трасі програвала канадці, однак технічно добре пройшла нижню частину треку. У підсумку вона посіла 5-е місце що є найкращим результатом на сьогодні. Як то кажуть, вдома стіни допомагають. "Звичайно, я дуже щаслива. Але якось мені теж трохи сумно, бо в першій пробіжці було дуже тісно, до того ж зробила декілька помилок. А​ потім не змогла у другій спробі покращити результат. Загалом, звичайно, я задоволена, що опинилась на п’ятому місці", — сказала Найзе. "Моя мама там, вдома. Прикро, що нема глядачів. Приємно було б побачити хоча б трохи підтримки. Я також знаю, що всі дивилися вдома. Але, звичайно, прикро, що жоден вболівальник не може бути тут, і тому позитивної атмосфери не вистачає. І все-таки приємно нарешті побачити домашній етап Кубка світу".

Наступною гонку очолила лідерка заліку КС Янін Флок. Вона показала ідентичний час у порівняні з першою спробою. Її головній конкурентці на той час Жаклін Леллінг не вистачило 0,07 секунди, щоб випередити австрійку. У чинній володарці Кришталевого глобусу досі нічого не виходить, у заліку лише одна бронза попереднього етапу. Наступною вийшла Олена Нікітіна і вона просто вбила інтригу — показала час 57, 50 секунди, що краще, ніж у Германн у першій спробі. Таким чином вона випередила Флок, залишивши їй бронзову медаль.

"Ми внесли деякі корективи в скелетон, мені все одно довелося звикнути. Але я щаслива, що виграла сьогодні бронзу. Ми залишили двох німців позаду на їхній домашній трасі, це не так вже й погано", — сказала австрійка.

Останньою на трек вийшли Тіна Германн, покращити час Нікітіної було занадто важко, однак німці виступають вдома, треба себе пересилити. Уже на початку спроби відрив від росіянки був пів секунди, лише на нижній частині треку Тіна почала скорочувати відставання, і на самому фініші не вистачило 0,06 секунди. Германн отримує "срібло" і знов втрачає шанс взяти титул чемпіонки Європи.

"Я дуже розчарована своїм виступом. На початку це була катастрофа сьогодні. Я також не змогла значно покращитися у другій спробі чомусь ноги не так добре почуваються", — сказала Германн. 

Натомість Олена Нікітіна виграє 4-ий чемпіонат Європи і другий поспіль. Все ж таки пропуск попереднього етапу з Олександром Третьяковим пішов на користь — 2 перемоги з двох. Лідери сьогодні зазнали крах. Напередодні ЧЄ відбувся національний чемпіонат Австрії зі скелетону, і Янін Флок його пропустила через проблеми з грудним відділом хребта. Можливо саме через відпочинок Янін змогла сьогодні потрапити на подіум, адже поки її фізичний стан не ідеальний. У загальному заліку вона продовжує лідирувати, друга Бос, наступні Германн, Леллінг та Нікітіна.

"Гонка видалася дуже напруженою, після початкової спроби перші три спортсмени показали практично однаковий час. Було зрозуміло, що у кого нерви міцніші і хто менше буде смикатися, той і переможе. Мені самій дивно, що вдалося зберегти витримку, адже зазвичай я завжди смикають в такій ситуації, а сьогодні просто вимкнуло. Я не стежила за результатами інших дівчаток, мені понад усе було спокійно проїхати самої. Дуже уважно стежила за гонкою хлопчаків, і після того, як Саша Третьяков виграв, я повинна була його обов'язково підтримати. Настрій перед стартом було відмінне, завжди добре, коли хлопці перед тобою виграють. Думаєш, значить, пре сьогодні нам. Тобі залишається тільки добре проїхати, і все буде", — розповіла Нікітіна.

Offtop

На Кубку Європи з бобслею наш тандем жінок-двійок Лідія Гунько та Ірина Ліщинська був дискваліфікований через переважування, адже ліміт спортсменів і бобу становить 330 кг. Дівчата виступили тільки в першому заїзді, де посіли 7-е місце з 9 учасників. У загальному заліку Кубка Європи українки зберігають 3-е місце.

Кубок світу прощається з Вінтербергом і вирушає до швейцарського Санкт-Моріцу, змагання відбудуться наступної п'ятниці. Успіхів нашому скелетоністу Владиславу Гераскевичу!

Другие посты блога

Все посты