Tribuna/Бобслей/сани/скелетон/Блоги/Skeleton 24/Десятий глобус для Дукурса та відродження українського бобслею - що чекати у новому сезоні Кубка світу?

Десятий глобус для Дукурса та відродження українського бобслею - що чекати у новому сезоні Кубка світу?

Блог — Skeleton 24
26 ноября 2020, 23:39
6
Десятий глобус для Дукурса та відродження українського бобслею - що чекати у новому сезоні Кубка світу?

Минулої п'ятниці у латвійській Сігулді розпочався новий передолімпійський сезон Кубка світу з бобслею та скелетону. Він пройде дуже сумбурно, адже коронавірус вносить свої корективи. Один позитивний тест спортсмена відправить всю збірну на двотижневу самоізоляцію. Тож кожного етапу вболівальникам слід очікувати несподівані та цікаві речі. Однак все ж таки деякі прогнози на сезон можна дати, про них і поговоримо.

Латвійська гегемонія

Легенда латвійського скелетону Мартінс Дукурс візьме 10-ий Кубок світу. Його головні конкуренти відсторонились від боротьби самі собою. Олександр Третьяков разом з російською збірною в цьому сезоні отримали нового тренера Дірка Матшенца і його скелетони. Як розповідають самі спортсмени, ці скелетон сильно відрізняються від всіх, на яких вони раніше виступали — зовсім інша система управління, інша висота ручок та інше. Ще у минулому сезоні в Олександра був помітний спад, а тепер з нововведеннями він вже не борець за високі позиції.

Другий конкурент олімпійський чемпіон та "Залізна людина" Сун Бін Юн з усією корейською збірною пропустить першу половину сезону. Команду не пустила місцева федерація через епідеміологічний стан у Європі. Поки планується повернення на п'ятий етап на початку січня, однак збірна Кореї ще не визначилась з місцем перебуванням до березня. Додому вони не зможуть повернутись, так як матимуть відсидіти двотижневу самоізоляцію. Поки у корейців є місяць на роздуми.

Трійку лідерів загального заліку замкнуть два німця. Два домашніх етапи, а також у сусідній Австрії та Швейцарії зіграють на користь німецькій збірній. Вони зараз найстабільніші з усіх команд. За високі позиції будуть боротись Фелікс Кайзінгер, Александр Гасснер та Крістофер Гротер. На жаль, не знайшлось місця для віце-чемпіона світу Акселя Юнгка — він не пройшов відбір у головну команду, тож буде змагатись у Континентальному кубку. Зараз Аксель повторює минулий сезон Крістофера Гротера, який не виступав на КС, однак виграв Чемпіонат світу. Оскільки світова першість знову пройде в Альтенберзі (IBSF через пандемію переніс ЧС з Лейк-Плесід у Німеччину), то ризикнемо спрогнозувати, що Юнгк стане новоспеченим чемпіоном світу.

Владислав Гераскевич фінішує в заліку у вісімці найкращих, вище олімпійського чемпіона з попаданням у топ-5 і медаллю молодіжного ЧС.

Через відсутність корейців та невизначеність китайців Влад претендує на місце у топ-8. Все інше залежить від якості проходження трас на кожному етапі, думаю він з цим впорається. Те, що Гераскевич у загальному заліку фінішує вище переможця ОІ 2018 Сун Бін Юна — це факт. Зараз поясню математично. Допустимо, що в середньому на кожному етапі Влад посідатиме 10-е місце, в сумі це 1152 очок. Якщо Сун Бін повернеться у другій половині сезону і якимось дивом усі 4 гонки виграє, то він матиме 900 очок. Тобто він не наздожене нашого скелетоніста, не кажучи вже про інших корейців.

Попадання у топ-5 в одній з гонок сезону має статись до січня. Перша спроба невдала — 12-е місце. Залишилось ще три.

Медаль молодіжного Чемпіонату світу цілком реальна. На минулій першості Влад тішився лише четвертим місцем. Цього разу чинний чемпіон Фелікс Кайзінгер може зосередитись лише на Кубку світу. Він може взяти участь за умови, що на домашньому ЧС німцям буде конче необхідно 4 учасника, як торік, а вигравши ЮЧС Фелікс передасть квоту запасному скелетоністу збірної.

Німецьке домінування та гучні повернення

У жінок Кубок світу забере німецька скелетоністка. Весь сезон ми будемо спостерігати за протистоянням між Жаклін Леллінг та Тіною Германн. Австрійка Янін Флок, що виграла перший етап КС фінішує третьою.

Жаклін Леллінг може переписати історію жіночого скелетону, вигравши четвертий "глобус". Окрім двох вище згаданих суперниць більше ніхто не зможе стати їй на заваді. Мікела Рахнєва пропускає пів сезону, Марина Гілардоні через струс мозку не виступить на перших двох етапах. Американки повернуться у січні з трохи оновленим складом — до команди приєдналась чемпіонка світу та дворазова володарка Кришталевого глобусу Кеті Юлендер. Поки важко сказати у якій формі титулована спортсменка. Ще одне повернення у січні очікується від призерки ЧС канадки Елізабет Маєр.

Чешка Анна Фернштадтова цього сезону може себе гучно зарекомендувати. Колишня німецька скелетоністка у підсумку Кубка світу посяде п'яте місце. Непогана стартова швидкість та вміння проходити трасу з мінімальною кількістю помилок допоможе їй поборотись за високі місця. Головною її конкуренткою буде досвідчена британка Лора Діз, яка спробує увірватись в еліту жіночого скелетону після декількох провальних сезонів.

Перший свій повноцінний сезон проведе юна українська скелетоністка Катерина Куць. Вона буде виступати на Кубку Європи та покращувати свої навички володіння скелетоном та проходження траси. Вимагати від 14-річної спортсменки медалі не може йти і мови, однак одне попадання у топ-15 все ж таки очікувати слід.

Дебют жіночого монобобу та відродження українського бобслею

Перша чудова новина — у цьому сезоні дебютує Жіноча світова серія монобобу. Україну представлятиме Лідія Гунько. Зимою цього року вона брала учать у контрольних заїздах, посівши 12-13 місця. Осінь вона провела у Сігулді, де плідно готувалась до старту сезону. Тож очікую від неї завершення у десятці найкращих загального заліку. Суперниці серйозні: чемпіонка світу цього року Кайлі Хамфріс буде виступати і в монобобі, Лорен Гіббз, після народження дитини повертається триразова призерка Олімпійських Ігор Елана Мейерс Тейлор разом зі своєю напарницею Лолою Джонс. І це лише одні американки. Радує що вони приєднаються до змагань у січні, є шанси на високі місця для інших спортсменів.

Друга чудова новина — Україна буде представлена у жіночих двійках. Так, український бобслей відроджується. На початку нульових у нас був жіночий екіпаж, але, на жаль, проіснував він лише сезон. Лідія Гунько й Іріна Ліщинська проводять тренування під керівництвом Олександра Іванішина, учасника Олімпіади у Солт-Лейк-Сіті 2002 у двійці та четвірці (ті змагання стали останніми для українського бобслею). Дівчата почнуть сезон з виступах на Кубку Європи, сподіваємось на гідний виступ.

У жіночих двійках перемогу в Кубку світу здобуде німкеня Маріама Яманка. У минулому сезоні володаркою Кришталевого глобусу стала співвітчизниця Штефані Шнайдер, однак на цей раз вона пропустить пів сезону, так як не потрапила в квоту на відбірковому змаганням у листопаді. Вона може повернутись, замінивши одну із партнерок, однак за перемогу вже не конкуруватиме.

"Мене не здивував рівень успішності серед жінок", - сказала старший тренер збірної Рене Спіс. "Це, безумовно дуже хороша ситуація для нас і для асоціації, але, звичайно, я розумію, що після трьох нервових тижнів дівчата досить виснажені".

Німець Франческо Фрідріх стане чотириразовим володарем Кубка світу у двійках і триразовим у четвірках. Єдиним його конкурентом залишається напарник по збірній Йоганнес Лохнер.  "У це важко повірити, але я насправді ніколи не брав участі в гонках у Сігулді", - сказав Йоганнес. "І це саме те, що мені найбільше подобається у спорті: приїзди кудись, нова траса - той факт, що це ніколи не буває одним і тим же знову і знову".

Через відсутність у першій половині сезону олімпійського чемпіона канадця Джастіна Кріппса на третє місце у загальному заліку буде претендувати молодий швейцарець Міхаель Фогт. А от у четвірках претендентом на місце у топ-3 я поставлю більш досвідченого латвійця Оскарса Кіберманіса.

Ось такий вийшов прогноз на сезон. Нашим спортсменам бажаємо легких тренувань, вдалих заїздів і нових досягнень. Дивимось скелетон та бобслей. Вболіваємо за наших!

Другие посты блога

Все посты