Tribuna/Бобслей/сани/скелетон/Блоги/Skeleton 24/Як китайська збірна зі скелетону готується до домашньої Олімпіади

Як китайська збірна зі скелетону готується до домашньої Олімпіади

«Мета виправдовує засоби» - таким виразом можна охарактеризувати підготовку Китаю до Зимових Олімпійських Ігор у Пекіні 2022.

Блог — Skeleton 24
25 сентября 2020, 16:16
8
Як китайська збірна зі скелетону готується до домашньої Олімпіади

«Мета виправдовує засоби» - таким виразом можна охарактеризувати підготовку Китаю до Зимових Олімпійських Ігор у Пекіні 2022. Піднебесна прагне взяти участь у всіх семи видах спорту та понад 90 відсотків із 102 медальних змагань на домашній Олімпіаді. Хоч Китай і часто входить у трійку лідерів на літніх Олімпійських Іграх, але найбільш густонаселена країна не була настільки домінуючою на зимових заходах, лише один раз потрапивши до топ-10 у Ванкувері в 2010 році і поставивши на минулих Іграх у Пхьончхані лише з одним золотом! Щоб досягти цієї мети, Китай за останні роки створив національні збірні команди з бобслею, санного спорту, скелетону, сноуборду та стрибках з трампліна, збільшивши їх кількість команд до 22. Як і на літніх Іграх, Китай запросив до себе іноземних тренерів майже у всіх видах спорту, використовуючи голландський досвід у ковзанярському спорті та норвезькі ноу-хау у лижних перегонах.

Тому було вирішено на прикладі скелетону показати процес підготовки Китаю до Олімпіади: як побудувати з нуля конкурентноспроможну команду.

Інфраструктура

У 2015 році Китай розпочав пошук перспективних бобслеїстів та скелетоністів з багатьох інших видів спорту, щоб дебютувати у змаганнях на зимових Олімпійських Іграх. Понад 100 спортсменів взяли участь у відборі, який пройшов у Пекінському спортивному університеті. Більшість із них - спринтери у легкій атлетиці, важкоатлети, борці, а також гравці баскетболу, регбі та футболу з провінційних команд та коледжів (деякі навіть із національних команд).

Олімпійський спортивний центр Шеньяна, комплекс, що містить чудовий стадіон, який був побудований для футбольного турніру на Іграх XXIX Олімпіади. Окрім стадіону, який вміщує 60000 глядачів, комплекс включає гімназію на 10000 місць, плавальний центр на 4000 місць та тенісний центр на 4000 місць. Він використовується як навчальний заклад для ряду китайських спортсменів та команд, включаючи першу в історії команду скелетоністів. Молоді спортсмени тренуються на рівнині на рейках, працюючи над освоєнням усіх важливих фаза "бігу" і "занурення" на скелетони. Тим часом у гірському районі Сяохайтуо в Яньцині, розташованому в 74 км на півночі від китайської столиці будувалась олімпійська санно-бобслейна траса, яка відкрилась у 2019 році. Після здачі траси будівельні роботи в Державному центрі санного спорту все ще тривають. Він готовий тільки на 80%. У майбутньому тут з'являться навіси від сонця, обладнання для виробництва льоду, система відеоспостереження і допоміжні приміщення. У березні Міжнародна федерація бобслею і скелетону мала перевірити готовність центру до проведення Олімпіади, однак через пандемію захід відклали. Будівельна площа траси становить близько 60 тис. кв. метрів, протяжність - 1.9 км, перепад висот перевищує 120 метрів, а родзинкою є 360-градусна петля, якої ніде ніколи раніше не було. Траса стала 17-ою за рахунком у світі, третій в Азії і першої в Китаї.

"Ми повністю беремо участь у створенні спадкового плану, тому що нам потрібен Китай на борту довше, ніж Ігри 2022 року. Ми віримо, що після Ігор китайці мають шанс стати однією з найкращих команд у нашому спорті", - сказав президент Міжнародної федерації бобслею та скелетону Іво Ферріані на форумі щодо Олімпійських Ігор та розвитку міста. Чудові прориви, здійснені пілотами з перехресного спорту в Китаї, у поєднанні зі спадковими планами, що розробляються навколо нового центру у районі Яньцин на Ігри 2022 року, є переконливим доказом того, що держава серйозно ставиться до охоплення подій", - сказав Ферріані.

Тренерський склад

Срібний призер Олімпійських Ігор в 2006 році канадець Джефф Пейн був найнятий Китаєм тренером національної збірної. "Нам сказали - золото або нічого", - розповідає Пейн. "Інші медалі не мають значення. Ось проблема: бажання перемагати в небезпечних, технічно складних видах спорту на снігу та льоду та фактичне оснащення для перемоги над усталеними зимовими видами спорту - це дуже різні речі. Справа не лише в тому, щоб одягнути пару взуття і бути швидкими", - говорить Пейн про скелетон. "Потрібно вміти нахилятися, хапати сани, бігати якомога швидше, пірнати на них, а потім діставатись до фінішу, не "вмираючи".

Найнятий у 2015 році Пейн розглядав Китай як "землю обіцянки". Перша думка канадця, коли його взяли на цю роботу, було: "Боже мій, у Китаї 1,3 мільярда людей. Дозвольте мені подивитися на 30 000 з них, і з цього ми оберемо 50, і з цього ми знайдемо 10 неймовірно хороших спортсменів». Реальність протверезила. Набираючи скелетоністів, Пейн виявив, що просуває спорт, майже повністю невідомий 130 спортсменам, які взяли участь у його перших пробах: “Вони погуглили скелетон, щоб побачити, що це таке. Деякі діти, яких я маю в своїй команді, ніколи не бачили снігу, оскільки вони з південного Китаю», - сказав він. "Вони буквально не уявляють, що це таке". І всі його найкращі варіанти пізніше кинули, перш ніж починати тренування. "Думаю, двоє з трьох кинули, тому що вони погуглили скелетон і сказали: "Е, ні, ні, дякую", - сміється Пейн.

"Я впевнений, що керівництво буде дуже засмучене", - сказав Пейн. "Буде цікаво подивитися, що відбуватиметься в Китаї з їхньою спортивною системою та системою тренувань, а також усім цим у найближчі кілька місяців, тому що, мабуть, настане велике старе тремтіння". У скелетоні, де Китай вперше був представлений Ґен Веньцяном, "ми чесно з вами відстали", - сказав Пейн. "Три роки тому у нас не було такого швидкого та надійного старту". Китайська бюрократія уповільнила прогрес, оскільки затримки з оформленням документів призводять до того, що спортсмени пропускають гонки, які могли б допомогти більшій кількості них претендувати на поїздку у Пхьончхан, сказав він. "Стільки тяганини. Я якось жартував, що кожне рішення приймається після п’яти схвалень, а кожне схвалення через місяць". Питання в тому: чи вони це досить швидко розберуться? Чи дозволять вони експертам, тобто іноземним тренерам, яких вони наймають - і я один з них, - вони дозволять нам керувати, контролювати, що нам потрібно рухати речі вперед так швидко, як їх потрібно штовхати? " "Поки що, - сказав він, - нам не дозволено багато чого робити".

Річний бюджет скелетону в Китаї – 5 мільйонів доларів, тому в якості помічника канадцю Китай запросив одного з кращих виробників скелетонів Віллі Шнайдера. Тренери і самі спортсмени дуже високо відгукуються про його техніку, яка дозволяла розвивати велику швидкість на етапах Кубка світу. Після того, як німець залишив збірну Росії він став працювати над створенням нових видів ковзанів та самого каркасу скелетону. Після останнього Чемпіонату світу російські скелетоністи відмітили, що досі змагаються на техніці Віллі, однак стали програвати суперникам, які прогресують. Шнайдер вдосконалює скелетони індивідуально для китайських спортсменів, тому тема продажу конкурентам звичайно закрита, а отже росіяни вимушені шукати нових виробників.

"Для Китаю це абсолютно новий вид спорту, він розвивається там тільки другий сезон, тому мені поки складно говорити про перспективи китайських скелетоніст. Складена спеціальна програма підготовки спортсменів, і після того, як ми її застосуємо на практиці, можна буде говорити про те, чого чекати від китайців в майбутньому" - розповідає Віллі. "Я з теплотою згадую роботу в Росії, мене оточували високопрофесійні спортсмени. Я з великим задоволенням працював там, але тільки до тих пір, поки не почалися великі проблеми з виплатою належних мені грошей", - додав він.

Шнайдер працював зі збірною Росії з 2012 року. Під його керівництвом команда на Олімпіаді-2014 в Сочі завоювала одну золоту (Олександр Третьяков) і одну бронзову (Олена Нікітіна) нагороди. Іноземні фахівці, які працювали у Федерації бобслею Росії, мали проблеми з отриманням заробітної плати з вересня 2015 року. Це було пов'язано з непростою ситуацією, в якій опинилася організація після зникнення керівника Георгія Беджамова. Той, побоюючись судового переслідування, покинув Росію в середині грудня минулого року. 2 червня 2016 року новим президентом федерації став Олександр Зубков.

До тренерського штабу приєднався колишній британський скелетоніст Джек Томпсон, ще поповнення очікується перед стартом нового сезону. Тільки уявіть на що разом вони здатні.

Ґен Веньцян

Ґен Веньцян китайський скелетоніст, який професійно змагається вже 4 роки. Ґен каже, що між двома видами спорту є щось подібне, що сприяло його переходу. "Раніше я був стрибуном у довжину. Скелетону також потрібна відмінна початкова швидкість, а це означає, що я повинен бути вибухонебезпечним з самого початку. Мені все одно потрібно працювати над початковою швидкістю, тому що порівняно зі світовими спортсменами я все ще далеко від них з точки зору мого старту", - розповідає Веньцян.

Ґен є частиною наступного покоління китайських спортсменів, які вже вриваються на міжнародну арену, незважаючи на те, що змагався лише кілька років. Ще у 2016 році він брав участь на Кубку Європи, Кубку Північної Америки та Міжконтинентальному Кубку, утвердившись як спортсмен, якого слід спостерігати в найближчі роки. Він зайняв шосте місце на Кубку Північної Америки - вражаючий подвиг для спортсмена, коли він вперше вийшов на турнір. Ґен згадує той день, коли він вперше спустився справжньою крижаною трасою: "Це було за кордоном. Я був дуже нервовий, бо спорт був для мене абсолютно новим. Сказавши це, я подолав свій страх, тренуючись рік. І мені сподобався першому заїзд. Зараз я абсолютно люблю цей вид спорту".

Ґен продовжував підніматися, наступного року посівши п'яте місце на Міжконтинентальному кубку та виділившись на передсезонних тренувальних заходах, у 2018 році він здійснив великий прорив - був обраний представником своєї країни на зимових Олімпійських Іграх у Південній Кореї. На Іграх він фінішував 13-м, але, як заявляє 22-річний юнак: "Це був лише початок. Поки не вважаю, що це був дуже хороший результат, і у мене ще є багато місця для вдосконалення мого стартового ритму, управління корпусом та навичок керування санками". "Але я щасливий, що зблизька спостерігав і дізнався, як найкращі пілоти світу тренуються на Олімпійських іграх. Це безцінний досвід для такого новачка, як я. Це страшно і весело водночас, як політ на кулі. Я все ще пам'ятаю, як я був заляканий і нервовий три роки тому, щоб спробувати свій перший пробіг на трасі, переживаючи, що можу втратити контроль над цим металевим шматком. Але я вже пристрастився до швидкості. Це справді захоплюючий вид спорту, який подобається таким молодим людям, як я", - сказав Ґен.

Дивлячись по телевізору, його батько Ґен Чаншун, фермер кукурудзи у Внутрішній Монголії, визнав, що пишається зухвалим кроком свого сина: "Тоді вдома ніхто не мав уявлення про цей вид спорту. Зараз мені приємно, що я підтримав його, щоб перейти від стрибків до санок.Усі в нашому районі тепер знають, що він олімпієць". Тренер Джефф Пейн був трохи вибагливішим у своїй оцінці: "Неймовірно закінчити на 13-ому місці з 30 найкращих хлопців у світі, маючи лише трирічний досвід. Це ідеальна сходинка для нього до наступних Олімпійських Ігор. Сподіваємось, він зможе набратися сили, швидше стартувати, щороку дізнаватися більше про катання на скелетоні і все одно бути там за чотири роки".

У тому ж році Ґен привіз додому золоту медаль з Кубка Північної Америки та бронзу з Кубка Європи, завдяки чому 2018 рік на той час став для його найкращим. Зовсім недавно цей молодий спортсмен продовжив свій підйом на вершину, отримавши ще одну золоту медаль Кубка Північної Америки в 2019 році і здійснивши історичне досягнення на Кубку світу в 2020 році у Ла-Плані, де Ґен став першим китайським спортсменом, який коли-небудь вигравав медаль етапах КС. Раніше Ген був 16-м, хто стартував, і після двох пробіжок фінішував на спільному третьому місці разом з олімпійським чемпіоном 2018 року Сун Бін Юном з Південної Кореї. Обидва спортсмени завершили гонку на 1,39 секунди відставши від переможця.

Після свого історичного фінішу на подіумі Ґен сказав: "Я раніше не виступав на цій трасі, а сьогодні зробив все, що міг. Я не надто замислювався під час ковзання по трасі, просто зосередився на роботі. Результат мене здивував і я відчуваю справжнє збудження". Попереднім найкращим результатом Кубка світу Ґена було сьоме місце, яке було показано 10 листопада 2017 року в Лейк-Плесід. З тих пір він брав участь у 13 гонках до медальної і його середнє фінішне місце було 17-е. До речі, жоден інший китайський спортсмен до цього не виграв медалі на рівні Кубка світу у бобслеї, скелетоні чи санях, навіть незважаючи на те, що країна за останні роки виграла багато медалей на другорядних змаганнях.

На Чемпіонаті світу в Альтенберзі на нього було покладено багато сподівань, усі очікували покращення особистих результатів. Однак температура та вологість внесла свої корективи У перших двох заїздах він занадто швидко стартував і був недостатньо плавним при поворотах, що вплинуло на результати. Наприкінці першого дня він посів 20 місце. Система змагань Чемпіонату світу полягає в тому, що 20 найкращих спортсменів за результатами перших трьох заїздів відбирались до фіналу, а результати, що витали на межі фіналу, зробили виступ його в третьому раунді особливо критичним. У передостанньому заїзді він виявився трохи поспішним: вдарився об стіну на повороті 3 і не зміг контролювати занос на повороті 11. Він часто гальмував. Ці дві помилки відкинули його за межі фінальної двадцятки. Після цього Ґен чіткіше зрозумів, що у нього є ще багато аспектів для напруженої роботи, щоб такого менше траплялось на майбутніх змаганнях..

Янь Веньґан

Янь Веньґан, який народився в 1997 році, є вихідцем з Тяньцзіня. До вступу у збірну скелетону він займався стрибками у довжину та полем і був прийнятий тренерами після масштабного відбору. Незважаючи на те, що Яню лише 23 роки, він уже має значний досвід на міжнародній арені. Перші виступи на старших змаганнях він провів у сезоні 2015-2016 років, коли дебютував на Кубку Європи та Кубку Північної Америки- тоді він провів бездоганну гонку, незважаючи на уповільнення в останньому повороті. Наступного року він повернувся, знову показав солідні виступи та покращив результати минулого року. Саме в сезоні 2018-2019 років Янь справді став прогресувати, забравши додому срібло на Кубку Північної Америки та золото на Кубку Європи. На даний момент він заслужив репутацію запеклого конкурента, і разом із товаришем по команді Веньцян Ґеном вони стали відомі як грізна сила на скелетній арені. З цього часу його кар'єра продовжувала зростати, і він почав брати участь у змаганнях вищого рівня.

На ЧС 2019 року Янь у підсумку посів 20-е місце, а вже цього року в Альтенберзі фінішував 11-им, показавши час 3: 47,91 секунди. Це найкращий результат в історії Китаю на чемпіонатах світу. У парних заїздах разом із Лінь Хуйян посів 6-е місце. Що стосується Кубка світу, то Янь завжди потрапляв у топ-20. Цього року у швейцарському Санкт-Моріці йому вдалось оновити рекорд - посісти 7-е місце, відставши від лідера на пів секунди.

Також до активу здобутків можна віднести перемогу у Чемпіонаті Китаї, де призові за медалі в декілька разів більше, ніж на етапах Кубка світу! Після закінчення змагань муніципальне бюро спорту в Тяньцзіні надіслало привітальний лист до муніципального центру зимових та водних видів спорту: "Висловлюю щирі поздоровлення усім спортсменам, тренерам та персоналу! Хоча і ваш центр не давно створювався, організація та ретельне планування підготовки тренерів та спортсменів покращили загальний рівень зимових подій у місті та заклали міцну основу для сьогоднішніх досягнень. На змаганнях Ян Веньґан чіплявся до свого суперника і не розслаблявся, коли відставав, а врешті перевершив і виграв чемпіонат, відображаючи незламний бойовий дух спортсмена. Сподіваюся, ви і надалі будете використовувати свій високий моральний дух і мужній спортивний дух, щоб досягти кращих результатів та завоювати більші почесті для Тяньцзіня! Зробіть більший внесок у побудову сильного спортивного міста!"

Через пандемію тренувальний процес пригальмував, у зв'язку цим Янь написав пост у соцмережі у підтримку всім тим, хто бореться з клятим вірусом: "Перед обличчям епідемії китайський народ об’єднаний і разом долає труднощі, використовуючи силу, скручену в мотузку, щоб показати свою величезну силу. Всі поспішали допомогти побудувати лікарню Хуошеншань, і всі верстви населення зберігали свої посади та наполегливо працювали. Як спортсмен з зимових видів спорту я несу місію та обов'язки, покладені часом. Хоча я не можу вийти на передову епідемії, я з усіма. Країна має свій дім. Ця епідемія змусила мене відчути силу 1,4 мільярда людей у ​​своєму "домі". Життя тендітне і непостійне. Незліченні герої захищали небезпечну лінію оборони. Вони не бояться життя і смерті, а мужньо несуть важкі тягарі, ставлячи нас духовним прикладом нового покоління. Я докладу власних зусиль, щоб здобути славу для країни і віддати шану героям!"

Чень Веньхао та резерв

Третьою силою чоловічої збірної зі скелетону є Чень Веньхао. Зазвичай він виступає на Кубку Європи та Кубку Північної Америки та посідає місця у топ-10, однак з січня 2020 року виграв 4 етапи підряд і у складі збірної поїхав на Чемпіонат світу, де фінішував 24-им. У національному чемпіонаті виборов бронзову нагороду.

Ще один достойний результат показав Інь Чжен на етапі Кубка світу у Сігулді, посівши 9-е місце.

Разом з ним на другорядних змаганнях випробовують юніорів Хайсаера Асаєрхазі, Чжу Цзилуна, Чжу Хайфена та Цзана Цзина. Їх прогрес дуже повільний у порівнянні з Ченьом Веньхао, однак з такими професіоналами у тренерському складі одного з них зможемо побачити четвертим номером на етапах Кубка світу.

Жіноча збірна

Лідер жіночої збірної Лінь Хуйян народилась в Бейлуні у 1998 році і вступила до спортивної школи Нінбо в жовтні 2011 року. Вона був колишньою спортсменкою легкоатлетичної команди під керівництвом тренера Чжао Шицзінь. Вона була відібрана у першу команду з легкої атлетики Чжецзянського спортивного професійно-технічного коледжу на другому курсі. Після відбору скелетоністів вона відразу попала у першу команду і вже у сезоні 2018/2019 взяла участь у національному чемпіонаті та виграла перше місце в одиночному розряді серед жінок. На міжнародній арені вона також розпочала з інтернаціональних кубків, де була далеко до медальних місць. У минулому сезоні вона дебютувала на Кубку світу, і тільки один раз потрапила у топ-20 на етапі у Ла-Плані (19-е місце).

Після перемоги у національному чемпіонаті добре підготувавшись Лінь видала відмінний результат на Чемпіонаті світу, де вона посіла 13-е місце, показавши найкращий результат в особистих виступах та найкращий результат в історії збірної Китаю. "Я відчуваю як моє тіло стає міцнішим, і я буду одразу приступати до індивідуальних тренувань, оскільки сезон щойно завершився", - радіє спортсменка. За словами тренера з фізичної підготовки Лінь у літньому міжсезонні робила акцент на техніці керування скелетоном.

Серед інших скелетоністок важко виділити конкуренток Лінь по трасі. Перспективна Лун Ченфен, яка народилась 15 серпня 1994 року у провінції Хубей показувала достойні результати на Кубку Північної Америки та Кубку Європи, однак на КС ще не виступала. Що не скажеш про Мінь Хуан, яка у дебютному для себе останньому етапі у Сігулді фінішувала 20-ою із відставанням у 2,6 секунди від лідера. Однак на Чемпіонат світу у парі з Лінь Хуйян поїхала Янці Чжу, яка посіла лише 24-е місце. Тож у новому сезоні дізнаємось хто буде другим номером у збірній - Лінь чи Мінь.

У резерві є декілька юніорок, які брали участь у юніорському Чемпіонаті світу - Дань Чжао, Ці Цзінхуа, Юйсі Лі, остання з них посіла 5-е місце. Серед резервісток є 22-річна Ду Сяоцзяо, яка виступає поки що виключно на Інтернаціональному кубку.

Мета 2020 року для китайської збірної полягає у відборі основних скелетоністів на основі їх результатів за минулий сезон. Деякі з них вже вирішені, а деякі складуть повний список у майбутньому періоді підготовки. "Це перший етап літнього тренування, і тренування в основному стосується нарощування витривалості м'язів. Тож навантаження величезне, і кожен день мій м'яз також реагує відповідно", - казав 24-річний китайський скелетоніст Інь Чжен. Для багатьох членів команди набір ваги став метою їх тренувань, оскільки вага є важливою частиною спорту. Це непросте завдання - переконатися, що під час набору ваги стартова швидкість та фізична підготовленість не постраждають. Це будуть спільні зусилля спортсмена, тренерської команди, а також дієтологів. Окрім набору ваги, багато китайських спортсменів з нетерпінням чекають вдосконалення своїх навичок роботи зі скелетоном".

Незважаючи на конкуренцію, друга за величиною економічна мегадержава у світі після США ніколи не була головним конкурентом зимових видів спорту. Схема викидання грошей на іноземні ноу-хау для підібраних китайських спортсменів є знайомою. Але результати в 2022 році, звичайно, будуть менш вражаючими, ніж тоді, коли в Пекіні відбулися літні Ігри в 2008 році. Тоді дорогий, багаторічний національний видобуток медалей дуже окупився, коли Китай піднявся на вершину залікової медальної таблиці. Однак китайським зимовим олімпійцям потрібно зробити набагато більші стрибки. Судячи з прогресу скелетоністів, вкладених у них методів, засобів, навичок, зусиль тренерського штабу - це цілком реально.

Другие посты блога

Все посты