Tribuna/Футбол/Блоги/Футбольний Роналду/«Наступний після Бога» - Марко Девіч

«Наступний після Бога» - Марко Девіч

27 жовтня улюбленому гравцю ФК «Металліст» а також і вболівальників збірної України виповнилося 38 років. Давайте згадаємо найбільш пам’ятні моменти ігрової кар’єри цього гравця.

Автор — Роналду
8 ноября 2021, 18:50
1
«Наступний після Бога» - Марко Девіч

27 жовтня улюбленому гравцю ФК «Металліст» а також і вболівальників збірної України виповнилося 38 років. Давайте згадаємо найбільш пам’ятні моменти ігрової кар’єри цього гравця.

Народився у Белграді. Батько Марка колись був футболістом, тому син рано зацікавився спортом. У футбольну секцію хлопця прийняли у віці 10-12 років. Першою командою стала белградська «Звездара», дебют в основній команді якої відбувся у чемпіонаті 2000/01 першої ліги Югославії.

Взимку під час сезону 2004/05 правий півзахисник прийняв умови вищолігової луцької «Волині», яку тренував Віталій Кварцяний і перебрався до України. У ті роки Девич не забивав багато, бо грав на правому фланзі півзахисту і не так часто підключався до наступальних дій. Після першості України 2005/06 «Волинь» опинилася у «зоні вильоту» і мала покинути найвищу лігу. Марко Девич не бажав грати у першій лізі, тому міг би повернутися до Сербії, але з'явилася пропозиція від харківського «Металіста».

У чемпіонаті 2006/07 він був постійним гравцем основи, забив 4 голи у 27 іграх і долучився до величезного успіху харківського клубу — «бронзи» чемпіонату і виходу до Кубка УЄФА. У першості 2007/08 Маркевич поставив Девича на позицію атакувального півоборонця (або форварда другого плану) і ігрові таланти серба проявилися ще яскравіше — забивши 19 голів, Марко став найкращим бомбардиром чемпіонату України 2007/08.

На початку 2008 року через відсутність зацікавленості до гравця з боку збірної Сербії, балканський футболіст висловив бажання виступати за збірну України і уже 25 червня 2008 року гравець отримав громадянство України. 

У 1/8 фіналу Ліги Європи була дуже запекла гра проти Олімпіакосу. Спочатку Девич не забив ударом «паненка» з пенальті, але потім забив гол з гри. Який став вирішальним.

25 травня 2012 року уклав угоду з чемпіоном України, донецьким «Шахтарем», на термін 4 роки. Там він провів кілька вдалих і невдалих ігор. Розкритися у Донецьку йому не вдалося. І він покидає клуб достроково.

28 лютого 2013 року, після дев'яти місяців у «Шахтарі», повертається в свій попередній клуб, харківський «Металіст». Але клуб став вже іншим. Змінився президент і куплених раніше гравців було важко утримувати. Один за одним всі покидали харків'ян. У тому числі і Девич, якому «Металіст» залишився винним велику суму грошей. Але згодом, перебуваючи вже в іншому клубі, Марко пробачив борги. А сам залишився у серцях уболівальників як найкращий бомбардир в історіїї клубу і його легенда.

Усього гравець провів 363 ігор, де забив 136 голів. У футболці збірної України Марко Девіч зіграв 34 гри і забив 7 голів, але найбільше вболівальники запам’ятали гол, який не зарахував Віктор Кашшаї у ворота збірної Англії і поховав шанси України на вихід з групи.  

Марко Девіч увійшов до списку найкращих легіонерів і легендою ФК «Металіст»

Дуже пам'ятний момент у кар'єрі гравця і історії українського футболу, коли не зарахували гол у ворота збірної Англії. Після цього в Україні прізвище Кашаї став головним мемом і навіть мотивувало на створення пісень і юмористичних номерів.

Автор першого хет-трику в історії збірної України (15 жовтня 2013 р., Серравалле, Сан-Марино-Україна 0:8).

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты