Tribuna/Футбол/Блоги/ДБС/Що таке АЗ Алкмар сьогодні та чому це не дуже простий суперник для Динамо Київ

Що таке АЗ Алкмар сьогодні та чому це не дуже простий суперник для Динамо Київ

Блог — ДБС
Автор — Sima Matvienko
3 сентября 2020, 11:16
7
Що таке АЗ Алкмар сьогодні та чому це не дуже простий суперник для Динамо Київ

Вже 15 вересня о 20:00 на стадіоні НСК «Олімпійський» відбудеться довгоочікувана Ліга Чемпіонів, що правда поки кваліфікація, але сподіваємось, що Динамо під керівництвом нового тренера Мірчі Луческу впорається з цим завданням і ми все таки побачимо Динамо Київ у матчах групового етапу Ліги Чемпіонів.

Що таке АЗ Алкмар сьогодні та чому це не дуже простий суперник для Динамо Київ давайте розбиратись поступово.

Трошки історії

 АЗ Алкмар  - нідерландський клуб, два рази був чемпіоном своєї країни (1981 та 2009), чотири рази вигравав кубок Нідерландів (1978, 1981, 1982, 2013) та фіналіст кубку УЄФА (1981). Тренер Арне Слот - з 2017 року працював, як помічник головного тренера, а вже з 2019 року, як головний тренер.

Алкмаровці вже зустрічались з киянами, ще у далекому  2010/11 в рамках групового етапу Ліги Європи. Спочатку динамівці вдома виграли з рахунком 2:0, а на виїзді 2:1. Три голи в обох матчах в ворота АЗ забив Артем Мілевський та ще один на рахунку Євгенія Хачеріді, доречі обидва зараз захищають кольори Динамо Брест.

 «Мрійливе» чемпіонство та австрійці

 В Ередивізі АЗ Алкмар посіла другу сходинку, але якщо б Нідерланди продовжили чемпіонат, то цілком можливо, ми б могли побачити нового чемпіона, але через відомих причин вирішили не догравати чемпіонат.

У минулому чемпіонаті Ередивізі у команди АЗ Алкмар була найкраща оборона 17 пропущених (у Аякса 23 пропущених) та була другою найкращою атакою чемпіонату 54 голи забито(перший в цьому показнику виявився Аякс з 68 забитими голами).

А ось у Лізі Європи АЗ Алкмар  був більш цікавим та впевненим, ніж кияни. АЗ Алкмар  зайняв друге місце у групі з іменитим Манчестер Юнайтед та не простими Астаною та Партизаном. Але вже в раундах плей-офф в 1/16 вилетіло проти австрійського ЛАСКу (загальний рахунок 1:3).

Вік команди та її характер

Починаючи аналізувати склади команд закрадається одразу думка, що це буде цікава битва між одним молодняком проти іншого, оскільки АЗ Алкмар середній вік команди налічує 24 роки, а тим часом у Динамо Київ 25 років.

Але не дивлячись на такий середній вік команди, АЗ має міцний характер, чого тільки коштує матч з Вікторією Плзень. Протягом усього матчу АЗ тримало матч під своїм контролем, але після голу Вікторії команда АЗ змогла заробити пенальті на 94+ хвилині та успішно реалізував капітан та штатний пенальтіст Тен Копмейнерс,  у чемпіонаті 11 забитих голів. Для нас це свідчить, що команда не здається і б’ється до кінця. Після чого вже у доданий час АЗ добив Вікторію Плзень двома голами від ісландського нападника Альберта Гудмундссона.

 Гра команди

Команда Арне Слота може грати першим, або другим номером, що придає гнучкості грі команди. Грає по схемі 4-3-3 з збалансованим переходом з оборони в атаку, полюбляє компактний та комбінаційний футбол і не боїться при атаці переводити з одного флангу на інший. Мають дуже швидку та технічну атаку у вигляді: Ідріссі, Стенгса та Боаду. До речі, ця трійка дуже гарно погриміла у минулому році: Стенгс віддав 7 гольових передач, Боаду став найкращим бомбардиром команди у чемпіонаті 14 голів, Ідріссі 13 голів  та був найкращим по обведенню – в середньому 5 обведеннь за гру. Не дуже солодко буде захисникам Динамо. Слабкою ланкою команди АЗ може стати гра при стандартах, чим Динамо може відмінно скористатись.

 Підсумок

Мені поки що не дуже зрозуміле висловлювання Мирона Маркевича: «…АЗ – це команда середняк…», можливо по іменам АЗ поки що не так  вражає, але саме АЗ вигравало Аякс у чемпіонаті двічі і посіла друге місце через різницю забитих та пропущених. АЗ Алкмар – це та команда, яка точно заслуговує повагу та розуміння, що легко не буде.

Для Динамо цей матч буде показником наскільки ми готові грати проти збалансованих та зіграних команд. Також будемо сподіватись, що Миколенко та Вербіч встигнуть набрати відповідну форму після травм і що під час матчів збірних ніхто не травмується.