Tribuna/Прочие/Блоги/Широка кістка/Чи засвоюється кальцій із знежиреної молочки?

Чи засвоюється кальцій із знежиреної молочки?

Боїтеся знежиреної молочки, бо вважаєте, що звідти не засвоїться кальцій? Тоді цей матеріал для вас

Автор — RedMigueL
9 февраля 2020, 16:25
19
Чи засвоюється кальцій із знежиреної молочки?

Чули, або навіть й самі так думаєте, що із знежиреної молочки не засвоюється кальцій , бо там немає вітаміну D, бо це жиророзчинний вітамін і бла бла бла? А тому знежирену молочку ніззя ні за яких умов, бо капець. Правда це? Для тих, хто не любить багато читати спойлер: НІ! Якщо ж таки хочете подробиць – велкам.

Чи допомагає вітамін D засвоюватись кальцію?

Так. АЛЕ, важливою є його концентрація в СИРОВАТЦІ КРОВІ, а не те, чи їсте ви його разом з кальцієм в цей момент. Левова його частина утворюється при інсоляції (це коли ваші руці, ноги і решта частин тіла знаходяться на сонці). Якась кількість надходить з їжею. Запаси цього вітаміну постійно є в організмі. Як показують дослідження, у людей при середніх рівнях вітаміну D в сироватці крові близько 85 нмоль/л кальцій засвоюється на 65% краще, ніж у людей із середніми рівнями близько 50 нмоль/л.

Кальцій всмоктується в кишківнику двома способами: активний транспорт (проходить через клітини) та пасивний транспорт (проходить між клітинами). Для першого якраз і потрібен вітамін D. Його особливості: починається швидко після потрапляння їжі в кишківник, переважно потрібний, коли кількість спожитого кальцію мала. А от для пасивного (СЮРПРАЙЗ!) проходить без участі вітаміну D. Особливості: актуальний, коли хімус (недоперетравлена їжа) рухається по кишечнику з малою швидкістю і коли концентрація кальцію в раціоні висока (тоді йому ніяка допомога у всмоктуванні не потрібна – сам знайде дорогу між клітинами).

Тобто, кальцій може засвоюватися і без допомоги вітаміну D. До речі, надлишок жирів в їжі, навпаки, заважає засвоєнню кальція. Тому, якщо ви їсте дуже жирну молочку, то, можливо, робите тільки гірше.

Всмоктування кальцію обома шляхами

Я вже не кажу, що молочка, як джерело вітаміну D, достатньо бідна (якщо вона не збагачена ним). На 100 грамів творога чи молока приблизно 1-3 МО (міжнародні одиниці) при добовій нормі 800 МО. А зараз в США і Канаді безпечні ліміти підняті до 4000-10000 МО. То з якої їжі його отримувати? Жирна риба (лосось, скумбрія і т.д.), яйця, печінка. Але сонце, то наше все. Або добирайте БАДами. Як показують дослідження (6-й слайд в каруселі), найкраще він засвоюється разом з невеликою кількістю жиру – близько 11 грамів (як в 2-х середніх курячих яйцях).

Декілька слів по крохмалю, якого так бояться в знежиреному творозі. Капніть йод на нього і одразу побачите є там крохмаль, чи ні (стане синюватим). Як показують перевірки ентузіастів, не так вже й багато виробників цим халтурить.

Висновки.

На засвоєння кальцію не впливає те, їсте ви його в зв’язці з вітаміном D, чи ні. Важлива концентрація цього вітаміну саме в крові. До того ж не у всіх випадках. Хочете знати, чи не має у вас дефіциту вітаміну D? Здайте аналіз. Якщо показник в межах норми, то і хвилюватися, що кальцій якось недозасвоїться саме через вітамін D не потрібно. Тому, не бійтеся і спокійно їжте знежирений творог чи іншу знежирену молочку. Кількість кальцію там не сильно відрізняється від кількості в жирних аналогах. Це дасть вам можливість краще керувати раціоном.

Наприклад, ви хочете контролювати надходження жирів з їжі і зробити їх джерела більш різноманітними, але при цьому їсти той же творог? Купуйте маложирний або знежирений, а «зекономлені» жири і калорії доїдайте з чогось іншого (різні олії, авокадо, горіхи і т.д.). Занавєс.

Коротше, займайтесь самоосвітою і перевіряйте інформацію. Всім добра.

Ну і традиційно. Тисніть «плюси» чи «мінуси», задавайте питання та підписуйтесь.

До зустрічі!

Почав вести інстаграм. Профіль ще не заповнений,але я над цим активно працюю. Постійно викладаю там щось цікаве, спілкуємось. Кому цікаво – підписуйтесь: https://www.instagram.com/mykhailo_mysko/

Другие посты блога

Ваші ваги брешуть!
11 мая 2020, 16:47
4
Про користь шоколаду
8 апреля 2020, 20:12
10
Про профілактику COVID-19
17 марта 2020, 17:41
12
Коли пити?
17 сентября 2019, 15:13
12
Я на кефірчику
20 декабря 2018, 18:15
71
Все посты