Tribuna/Прочие/Блоги/Широка кістка/My story

My story

Як і обіцяв в «пілоті»: мій шлях до схуднення на 30 кг і любові до спорту та дієтології

Автор — RedMigueL
6 декабря 2018, 14:52
13
My story

Як і обіцяв в "пілоті": мій шлях до схуднення на 30 кг і любові до спорту та дієтології.

Розповідь загалом буде цілком типовою для багатьох людей. Чесно кажучи, не хочеться розтягувати це все на «многа букаф», щоб читачу раптом не стало дуже нудно, тому постараюся якогомога коротше.

Почну із того, що я ніколи не був повною дитиною. Не шкіра і кістки, але цілком можна назвати худим (або, скажімо так, нормальним, як би багато хто це назвав). Спортом на якомусь достатньо серйозному рівні я не займався. Декілька місяців футболу в 3-му класі і трохи легкою атлетикою в старших класах. Був період, коли грав у шахи. Але фізусі цей "вид активності" явно не помічник. В університеті спорт закинув повністю.

Все було "ок" до 3-го курсу. А потім щось пішло не так. Пам’ятаю, що за ту зиму я так непогано почав кабаніти. Правда, тоді, звичайно, значення цьому ніякого не надавав. Апетит в мене завжди мав вельми хороший, але до цього часу це ніяк не позначалося. Думаю, для багатьох ситуація знайома. На жаль, не можу ТОЧНО сказати, яка вага в мене була до початку набору жиромаси, але точно десь в межах 65-70 кг. Ріст мій 174 см, якщо що.

Зате я можу точно сказати якою вага стала. За наступні рік-півтора від тієї зими – більше 95 кг. Вже на 5 курсів я вельми солідно виглядав. Але цим не парився. Родина і друзі, звісно, відмічали, ці жирні зміни, але особливо ніхто не діставав.

Далі було майже 5 років роботи в лікарні і вага моя тоді стабільно трималася на рівні плюс-мінус 100 кг. В ці часи були якісь спроби схуднути на ідіотських дієтах типу гречаної. Спойлер: вони не працюють. Як мінімум в довготривалій перспективі. Тому особливого ефекту не було і вага залишалася стабільно високою.

Десь наприкінці літа 2015-го року (мені тоді було майже 27) мене так дістали труднощі із зав’язуванням шнурків, болі в ногах при ходьбі та постійна залитість потом, що я вирішив нарешті серйозно зайнятись цією проблемою. В сараї, який не використовувався, ми з братом вирішили зробити невеличкий домашній спортзальчик (наперед скажу, що це було одне з найкращих рішень в моєму житті). Стійка для штанги, лавка, гантелі, магнітна бігова доріжка, турнік з брусами. Що ще потрібно?) До кінця осені ми із цим всім розібралися і я приступив до занять. Я тоді ще так глибоко як зараз не вникав в цю тему і просто займався без змін в харчуванні, думаючи, що це допоможе. Але, ще один спойлер: ні, не допомогло. Ніби якийсь ефект був, але відчутного схуднення я так і не дочекався.

Саме тоді я розпочав глибоко цікавитись всім цим світом. Я почав читати різноманітні статті та передивлятися гігабайти відео на YouTube. Чесно кажучи, ця тема мене вельми захопила. Та і з розумінням матеріалу було не так вже й складно через мою освіту. Я закінчив кафедру біохімії і білки, жири та вуглеводи для мене це не зовсім те саме по змісту, що для інших.)

Коротше, озброївшись сакральними знаннями і гарно від’ївшись за новорічні свята, з кінця січня я почав робити все, скажімо так, з головою. Буквально менше ніж за 3 місяці я важив вже десь 85 кг. Почав зі 100 з копійками. Потім в кінці квітня я пішов на нову роботу в приватну лабораторію (з лікарні я якраз перед тією зимою звільнився), почав трохи переїдати, але старався тримати себе в рамках і декілька місяців моя вага скакала в межах 85-90 кг. Наприкінці літа я вирішив  ще трохи себе добити і довів її до 80-82 кг. Потрібно сказати, що я себе абсолютно комфортно почував з такими числами на вагах.

Далі був початок 17-го року, мене перевели на іншу посаду. Роботи було багато і, як зазвичай буває, стреси, переїдання і т.д. Але спортом я продовжував займатися, хоч і не так часто і з поперемінним успіхом. На такому рівні (приблизно 82 кг) я і підтримував свою вагу десь рік. І хоча мені було абсолютно комфортно, я розумів, що це ще таки забагато для мене. Хотілося більшого, з’явився кураж. Плюс, весь цей час я не закидав вивчення всяких цікавинок по даній темі і хотілося багато чого спробувати на собі.

В кінці кінців з лютого цього року за декілька місяців я дійшов до ваги 69 кг. Потім багато експериментував із тренуваннями і харчуванням. Наразі мені зручно знаходитися десь на 72 кг з нормальним збалансованим харчуванням. Це те, що є на даний момент. Заняття з лютого місяця й дотепер практично не пропускаю. Ввійшло в звичку.

Також потрібно сказати, що за час схуднення, я займався із залізом і, навіть за умови дефіциту калорій, зміг хоча б трошки обрости якимось м’ясом (як мінімум силові виросли відчутно). Тобто, якби я тільки бігав і урізав харчування без занять із залізом, моя вага була б ще меншою наразі. Зараз я спокійно пробігаю 10 км. На повному розслабоні. Пробігав вже і півмарафон (21 кілометр 97,5 метрів). Не на офіційних стартах, а просто для себе. Тепер вже хочу офіційно. Коротше, насолоджуюсь своїм нинішнім життям.

Така от історія. На цьому і закінчимо її.

Далі поговоримо про те, чому я створив цей блог і які цілі переслідую:

1. Допомогти людям в яких нічого не виходить. Чому до мене можна хоч трохи прислухатись? Я перерив дуже багато інформації, багато чого випробував на практиці, знаю які труднощі виникають та як їх обходити. Ця тема мені також дуже близька через освіту. Я вже вище писав, що я біохімік. А база – це якраз біохімічні процеси. Для лікарів-дієтологів або тих диванних дієтологів, які нічого не пробували, але "все знають": я в курсі, що потрібна лікарська освіта і бла-бла-бла, але нічого не заважає мені давати поради. Тим більше, є багато людей взагалі з непрофільною освітою, які знають набагато більше, ніж деякі дієтологи чи ендокринологи, які не розвиваються в своїй професії.

Плюс: я працював в лікарні та приватній медичній лабораторії, тому дещо розумію в лабораторних дослідженнях (аналізах), як і коли їх призначати і що вони означають.

2. Спілкування. Можливо, в межах блогу (і не тільки), вдасться поспілкуватися з людьми, які також в темі, подискутувати, навчитися в них чогось нового.

3. Саморозвиток. Як ми знаємо, все з часом забувається. Блог дасть мені змогу постійно освіжувати та оновлювати свої знання, пишучи нові пости.

На цьому все. 

Тисніть "плюси" чи "мінуси", задавайте питання, якщо щось незрозуміло та підписуйтесь. Далі буде цікаво.

Другие посты блога

Ваші ваги брешуть!
11 мая 2020, 16:47
4
Про користь шоколаду
8 апреля 2020, 20:12
10
Про профілактику COVID-19
17 марта 2020, 17:41
12
Коли пити?
17 сентября 2019, 15:13
12
Я на кефірчику
20 декабря 2018, 18:15
71
Все посты