Tribuna/Футбол/Блоги/Harpastum/Останній шанс

Останній шанс

Кваліфікація ЄВРО-2020. Прев’ю.

Блог — Harpastum
Автор — sergiomole
12 ноября 2020, 12:25
7
Останній шанс

Сьогодні відбудуться вирішальні матчі плей-офф до ЕВРО-2020.

19:00. Грузія - Північна Македонія

"День Х" не лише у футбольному значенні. Більше 30 років грузинські вболівальники чекали цього історичного моменту. Після перемоги тбіліського "Динамо" в 1981 році, всі відверто зачекались таких миттєвостей. Завдяки новому формату відбору грузини отримали реальний шанс потрапити нарешті на значущий турнір. Звісно, таких талантів, як в 90-і вже не має. Однак, навіть тепер, з'являються маленькі "зірочки". Словацький спеціаліст Владімір Вайсс має хороше реноме. Вивів скромну "Артмедію" в ЛЧ, а потім ще й збірну Словаччину на ЧС (вперше в історії!). Прихильник виваженого футболу. В першу чергу відштовхується від надійної гри в захисті. Пригадується, що словаки тоді якраз грали з нашою збірною і танцювали від пічки. Заставити так грати грузинів - непросте завдання. Та за чотири роки багато вдалося. Грузини пропускають дійсно не так вже й багато. Щоправда в атаці виглядають досить скромно. Головні сподівання на Хвічу Кварацхелія і Торніке Окріашвілі.

Македонці, єдині з колишніх республік Югославії, ще не грали на великих турнірах. Навіть близько не підбирались. Вибір виконавців не такий вже й великий. І надалі лідером залишаться 37-річний Горан Пандєв. На довгій дистанції він уже не потягне. Але в конкретному матчі може витягнути. Швидкість вже втратив, але досвіду хоч відбавляй. Хто ще. Форвард "Удінезе" Ілія Нестеровскі та захисник "Лідсу" Егзіян Аліоскі. Хоча головною зіркою теперішньої Північної Македонії вважаю Еніса Барді з "Леванте". Навіть на фоні Прімери Еніс виділяється. Він може в цейтноті, як забити, так і віддати результативну передачу.

Загалом шанси майже рівні. Вже цієї осені ці збірні зіграли двічі в Лізі Націй. Обидва рази в нічию. Ну й не забувайте, що переможець дуелі гратиме в одній групі з нашою збірною. Так що приглядаємось.

21:45. Угорщина - Ісландія

На "Пушкаш-Арені" в Будапешті угорці сподіваються здобути перемогу і вдруге поспіль зіграти на ЄВРО. Італієць Марко Россі не зміг здобути путівку напряму. Доводиться пролазити через плей-офф. В кожній лінії команди є свої лідери: на зміну легендарного Габора Кірая висунувся основний голкіпер "Лейпціга" Петер Гуляші, в центр захисту вдалося "підписати" Віллі Орбана з того ж "Лейпціга" (народився він в Німеччині), в півзахисті засяяла "зірочка" Домінік Сабослаї з "Зальцбургу". Лише на вістрі атаки бракує класного форварда. Але тепер це дефіцит всюди. Ставка робиться на досвідченого Адама Салаї з "Майнца".

Ісландці з усіх сил намагаються продовжити своє щастя. Помітно, що вони не тягнуть на європейську еліту. Вже достроково вилетіли з елітного дивізіону Ліги Націй. Та й в попередньому розіграші були явними аутсайдерами. Ще чіпляються за відбір на ЄВРО. Коли відійдуть останні ветерани буде взагалі сутужно. Хто витягує ще ісландців? В першу чергу це Гілфі Сігурдссон з "Евертона". Ліва у нього "божественна". Саме його удари принесли перемогу над румунами. Плюс виділяється Біркір Бьярнасон. І не тільки зачіскою та вмінням викидати м'яча з за бокової лінії.

Невеличку перевагу віддаю більш досвідченим і "битим" ісландцям. Хоча букмекери вважать по-іншому.

21:45. Північна Ірландія - Словаччина

Ніяк не сподівався побачити "зелено-білу армію" на цій стадії. Після того як збірну залишив Майкл О'Ніл думав, що північно-ірландська казка остаточно завершилась. Іан Бараклаф відвертий "ноу-нейм". Придивимося пильніше на лідерів команди. Можливо щось прогледіли. Центральний захисник Джонні Еванс з "Лестера". Має доволі гарний "бек-граунд". Чимало грав за "МЮ", хоча основним так і не став. Але продовжує виступати в АПЛ на високому рівні. Далі. Капітан збірної Стівен Девіс. Йому вже 35. Не тягне тепер рівень АПЛ. Та в шотландському "Рейнджерс" допомагає Джеррарду тягнути команду вгору. Невже цього достатньо, щоб грати на ЄВРО? Та що казати, якщо до цих пір в атаці сподіваються на Кайла Лафферті, який швидше вже дограє, ніж грає.

Звісно і словаки останнім часом здали позиції. Але для такої справи дали клич і навіть відгукнувся ветеран Марек Гамшик. Він поїхав за довгим юанем. Значить догравати. А тут погодився допомогти ще батьківщині. Альберт Руснак приїжджає з Солт-Лейк-Сіті! Цікаво правда? Основним залишається Юрай Куцка з "Парми" та Ондрей Дуда з "Кельна". Велика втрата основний голкіпер "Ньюкасла" Мартін Дубравка. Як бачите також не феєрія.

Очевидного фаворита також не має. Можливо вам більш майстерними виглядають словаки. Але так само думали напевне боснійці.

21:45. Сербія - Шотландія

Лише в цій парі проглядається явний фаворит. Серби за підбором виконавців повинні грати у фінальній частині. Однак у футболі цього часто не достатньо. Можливо якоїсь суперзірки і не має. Однак якщо взяти середній рівень виконавців - то він дуже високої якості. Ще рік назад наша збірна грала з Сербією. За цей час нікого нового не з'явилось. Голкіпер "Ейбара" Марко Дмітрович, захисники Александр Коларов, що змінив вчергове прописку (тепер він в "Інтері"), та Нікола Міленкович з "Фіорентини". В середині поля виділяємо Мілінковича-Савіча з "Лаціо". Ну і вістря атаки Александр Мітрович з "Фулхема". А ще ж є Тадіч ("Аякс"), Йовіч ("Реал"), Максімович ("Хетафе"). Тумбаковичу лише залишається правильно розставити і налаштувати. Та не завжди це вдається тренерам сербів.

Шотландці востаннє грали на великому турнірі ще в 1998-му. Які підстави думати, що цього разу вдасться зламати традицію. Так в Лізі Націй видавлюють перемоги. Та при цьому не демонструють і близько запасу міцності. В АПЛ на хорошому рахунку лише Ендрю Робертсон з "Ліверпуля" та Скот Мактоміней з "МЮ". Можливо ще хтось згадає Райана Фрейзера, що виділявся в "Борнмуті". А інші це гравці "Селтіка" і "Рейнджерс" або з англійського чемпіоншипу.

Не сумнівався б у перемозі сербів. Але знаю, як вони вміють здивувати. Якщо ж зіграють серйозно і з розумом, то обов'язково мають перемагати.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов