Tribuna/Футбол/Блоги/У карколомному стрибку/«Динамо» в тупику: чому киянам складно знайти хорошу заміну Хацкевичу?

«Динамо» в тупику: чому киянам складно знайти хорошу заміну Хацкевичу?

Навіть очевидні варіанти — зовсім неочевидні і неоднозначні.

Автор — Spinosa
24 сентября 2018, 16:34
8
«Динамо» в тупику: чому киянам складно знайти хорошу заміну Хацкевичу?

Навіть очевидні варіанти — зовсім неочевидні і неоднозначні.

Колись на городі моїх бабусі і дідуся росла гарна яблунька, яка родила чудові, соковиті і майже казково великі плоди. Минали роки, дерево дорослішало разом зі мною, і яблука ставали все меншими, часто - червивими, аж допоки дід дерево не викорчував. Таку метафору підкидає пам'ять, коли я думаю про історію київського "Динамо" за часів братів Суркісів. Її можна охарактеризувати як період поступової, але впевненої деградації.

Прийшов час розплачуватися за ці роки збиранням мізерних та хробачливих плодів. Раніше, коли "Динамо" накривала чергова криза, віра в світле майбутнє була пов'язана з а) чудодійною силою бренду (вболівальники були переконані, що такий славетний клуб, як "Динамо" навіть у дещо занедбаному стані, хай там що, притягуватиме хороших гравців, тренерів і адміністраторів. Достатньо Суркісу лише захотіти, і вони побіжать записуватись у "динамівські серця"); б) грошима (нічого, зараз Суркіси викладуть ще кілька десятків мільйонів і читай пункт а)).

Станом на 2018-й рік можна впевнено казати, що "Динамо" більше не може запропонувати "свіжій крові", яка могла б допомогти подолати старі болячки, ані а), ані б). Дерево - важко хворе, гнилі яблука копають перехожі.

Це варто тримати в пам'яті під час роздумів щодо нового головного тренера для "Динамо. На жаль, читаючи матеріали на цю тему, я часто стикаюся з неадекватною оцінкою реалій авторами та вболівальниками (часто — це одне і те ж) або таким собі футбольним "популізмом". Тому і вирішив написати цей текст.

Різномастні АК

Отже дано: мало-хто сумнівається (я — не виключення), що Олександр Хацкевич — не той тренер, який потрібен "Динамо"; частина вважає, що його могли б гідно замінити Юрій Вернидуб, Роман Григорчук чи Дмитро Михайленко; частина надалі мріє про солідного іноземного тренера. Давайте поміркуємо, чи раціональні ці бажання?

Для початку варто засвоїти: "Динамо" більше не може дозволити собі запросити тренера рівня Оттмара Хітцфельда, Жерара Ульє чи Роя Ходжсона з екстраполяцією на сьогодення. Просто тому, що київський клуб вже не має жодного аргументу, який міг би переконати такого наставника, що "Динамо" може якось посприяти його кар'єрі. Перспективи виграти Лігу Європи? Не кажіть дурниць. Можливість регулярно виступати в Лізі Чемпіонів? Ви, мабуть сплутали нинішні часи з кінцем 90-х і початком 2000-х. Цікавий чемпіонат, що прогресує? Ха-ха. Раніше в рукаві Ігоря Михайловича були ще такі козирі: неринкова зарплата та можливість посилити склад сильними гравцями. Але і це вже — бувальщина.

Якщо дивитися на реалії тверезо, то залишаються тільки дві категорії іноземних тренерів, яких можна зацікавити "Динамо". Перша — збиті літуни, тобто наставники, ліпші часи яких вже минули, але які ще можуть реанімувати свою кар'єру і майбутнє клубу, якщо пощастить. Але варто пам'ятати: Ектор Купер зі збірної Узбекістану та Альберто Дзаккероні зі збірної ОАЕ — це як різномастні АК в покері: виглядають привабливо, але зазвичай нічого не виграють.

Друга — тренери, що тільки починають свій шлях в європейському (а може і південноамериканському?) футболі і ще не встигли впасти в око керівникам пристойних клубів своїх чемпіонатів. Давайте не будемо тішити себе марними надіями — йдеться про серію B чи навіть C італійського чемпіонату чи, наприклад, другу бундеслігу. Наразі це наша стеля. Бо ще рік тому я силувався, але не міг придумати жодного приводу, чому "Динамо" мав очолити хоча б Аді Гюттер, тодішній тренер "Янг Бойз". Зараз він тренує франкфуртський "Айнтрахт". Разван Луческу з ПАОКа? Я б на місці Ігоря Суркіса спробував попри алергію на це прізвище, але, боюся, "Динамо" вже нічим не ліпше за ПАОК, а чемпіонат Греції, погодьтесь, виглядає привабливішим за чемпіонат України.

Тому наш шанс — це аналог спартаківського Массімо Каррери. Другорядний тренер з неясним майбутнім, але певним потенціалом, який опинився у потрібному місці в потрібний час. Але запрошуючи такого тренера (треба ще, щоб скаутська служба "Динамо" розгледіла в ньому потенціал. Ви в це вірите?) треба розуміти, що ризик потрапляння в молоко суттєво виростає. Приклад — той самий Каррера, під яким вже хитається стілець, і навіть "столяр" Ріанчо не може його полагодити. Варто також взяти до уваги, що далеко не кожен пристойний закордонний тренер, навіть початківець, готовий буде працювати за схемами Суркіса — йдеться про "джентльменські" угоди замість офіційного контракту (запитайте про це в Реброва) і чорну зарплату.

Два валети

Тепер давайте поговоримо про таких бажаних Вернидуба та Григорчука. Якщо Купер та Дзак нагадують АК в покері, то ці українські тренери скидаються на пару валетів. З таким розкладом можна спробувати навіть в ол-ін піти, але в суперника чомусь на руках в таких ситуаціях опиняються два королі (Марлос та Тайсон), або до хамера (7-2) в якогось там Хацкевича чи Сачка несподівано докручуються ще дві сімки чи двійки. І, привіт третє місце!

Давайте знімемо рожеві окуляри: навіть на фоні керованого білорусом хаосу і команди заробітчан колишнього міліціонера Вернидуб примудрився в минулому розиграші чемпіонату звести "Зорю" аж на четверту сходинку. Так, йому дуже добре вдається налаштовувати команду на іменитих суперників, але зрештою і Хацкевич трохи знає це кунг-фу: "Шахтар", "Лаціо". Нам точно треба тренер, який може виграти в гірників, але програє "Карпатам"? Так він у нас вже, наче, є.

Туз зі слабким кікером

Якщо вже на те пішло, то найуспішнішим українським тренером за останні кілька років був не Григорчук і не Вернидуб, а Сергій Ребров. То, може, логічніше було саме його спробувати повернути в міжсезоння? Для розуміння — зараз "Ференцварош" йде на першому місці, нехай у слабенькому угорському чемпіонаті. "Зоря" — у сильному (це скепсис, common!) українському на 5-му. Я не агітую, я просто намагаюся мислити логічно. І я зовсім не впевнений, що в Реброва знову вийде в "Динамо". Та ще й без сильного кікера (здогадайтесь, кому я підморгую?).

А тепер давайте заново вирішимо, кого б ми хотіли бачити наступним тренером "Динамо"?

1. Олександра Хацкевича

2. Когось із іноземних тренерів зі славним минулим, але сумнівним майбутнім

3. Молодого тренера з нижчого європейського чемпіонату

4. Юрія Вернидуба

5. Романа Григорчука

6. Дмитра Михайленка

7. Сергія Реброва

8. Когось іншогоПишіть, будь ласка, номер у ваших коментарях, потім підіб'ємо підсумки. Дякую!

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты