Tribuna/Футбол/Блоги/У карколомному стрибку/Мушкетери короля vs гвардійці кардинала: які клуби допомагають «Динамо» та «Шахтарю»

Мушкетери короля vs гвардійці кардинала: які клуби допомагають «Динамо» та «Шахтарю»

Які команди відбирають найбільше очок у «Динамо» та «Шахтаря»? До вашої уваги — статистика за 18 років, цікаві тенденції і кілька сюрпризів.

Автор — Spinosa
3 сентября 2018, 14:25
4
Мушкетери короля vs гвардійці кардинала: які клуби допомагають «Динамо» та «Шахтарю»

 

Я збирався написати цей текст пізніше, та його появу пришвидшили "Чорноморець" і "Карпати", вчергове пошивши в дурні "Динамо" і, схоже, подарувавши гірникам стрічки, на яких влітку бовтатимуться золоті медалі. "Біло-сині" можуть втішатись систематичними перемогами над осоружним конкурентом, але долю цього двобою вже вкотре вирішує хтось третій. Поки одвічні спаринг-партнери лупцюють один одного, він підходить навпшпиньках і наносить болючого копняка в дупу відповідного забарвлення. Якого? Залежить від платника раптової примхи, української специфіки та інших речей.

"Но слава Богу есть друзья, а у друзей есть шпаги," — співав у відомій кінострічці знаний футбольний вболівальник, і мав рацію. 

Щоб зрозуміти, хто кому — друг, а хто — ворог в українському чемпіонаті, я вирішив з'ясувати, які суперники киян і "Шахтаря (за винятком самих цих клубів) найчастіше відбирали в них очки в XXI-му столітті. У цьому мені допомогли любов до статистики, сайти www.allplayers.in.ua, www.rsssf.com та Excel. 

Як я рахував

Для аналізу я взяв великий масив даних — останні 18-ть чемпіонатів України з футболу у вищій лізі. Чому точкою відліку слугує розиграш першості 2000/2001-го років? Тому що, саме в тому сезоні "Шахтар" вперше створив серйозну конкуренцію "Динамо", і втрачені очки в матчах з іншими суперниками почали відігравати важливу роль у визначенні чемпіона. До того динамівці всупереч поширеній думці також часто обпікалися в першості, бувало, програючи таким командам як запорізьке "Торпедо", тернопільська "Нива" чи кіровоградська "Зірка-НІБАС", але жодними серйозними наслідками для киян це не оберталося — конкуренти зазнавали ще більших втрат, і "біло-сині" впевнено брали чемпіонство за чемпіонством (за винятком перших двох сезонів). Про невдачі гірників годі й казати: у XX-му столітті це була буденна річ.

Таким чином я порахував всі втрачені "біло-синіми" та "помаранчево-чорними" очки за зазначений період, за винятком матчів між собою. Тобто щоразу, коли "Шахтар" чи "Динамо" зазнавали поразки від третьої сторони, я нараховував їм мінус три бали; коли грали в нічию — мінус два бали. Відповідно та сама сума очок потрапляла в актив суперників киян та донеччан, тільки вже зі знаком плюс (за перемогу — три бали; за нічию — два (а не один) бали).

Ось, що в мене вийшло:

Команди з цієї таблиці я розподілив за чотирма умовними "кошиками": ті, що майже не завдали шкоди лідерам, відібравши в них мінімум очок ("м'які іграшки"); "джентльмени" — дошкуляли "Динамо" та "Шахтарю" приблизно рівною мірою; і нарешті — "засоби від кротів" та "винищувачі чайок" (сподіваюся, пояснювати не потрібно?)

М'які іграшки: "Зірка", "Закарпаття" і клуб-загадка

За 18-ть останніх років у вищій (прем'єр-) лізі чемпіонату України виступало 25-ть клубів, і лише троє поки не відібрали в киян та донеччан жодного очка. Двом з них пробачимо — це вже згадана тернопільська "Нива" — колоритна команда, яку можна назвати "Саакашвілі" українського футболу, адже у її складі в 90-ті налічувалось з десятеро грузинів. Тернополяни потрапили в вибірку лише раз — завдяки участі у вищій лізі сезону 2000/2001, за результатами якого вони вилетіли. Друга команда — "Десна", що вибилася в еліту вітчизняного футболу лише в цьому році, і ще не встигла накапостити лідерам.

А от ще один клуб, який не покуштував жодної каплі київської чи донецької крові, може вважатися повноцінною "м'якою іграшкою", адже зіграв проти "Динамо" і "Шахтаря" цілісіньких вісім матчів (два сезони). Я його поки називати не буду, спробуйте відгадати (відповідь — у кінці тексту).

До переліку "беззубих" суперників також занесемо "Зірку" з Кропивницького та "Закарпаття" ("Говерлу") з Ужгорода. Якщо в 90-ті кіровоградці відбирали очки в динамівців, не кажучи вже про "Шахтар", то в двотисячні — як відрізало, аж допоки над кропивничанами не змилостивилася команда Сергія Реброва. Утім та поразка для "Динамо" доленосною однаково не стала, адже кияни до того часу вже суттєво відставали від "Шахтаря". А от ужгородці попри те, що мали реноме динамівської "фарми", одного разу заїхали киянам в самісінькі яєчка (у переносному значенні, звичайно). У 2010-му "Закарпаття" на чолі з Ігорем Гамулою стало початком кінця для "Динамо" Валерія Газаєва, завдавши поразки киянам на своєму полі. "Динамо" до того в чемпіонаті не програвало, обігравши "Шахтар" у першому колі 3:0. А клуб Шуфричів за результатами сезону вилетів.

Переможець "Динамо" в 2010-му Ігор Гамула.

Крім того, що "Закарпаття" спромоглося ще двічі зіграти внічию з "Шахтарем", воно більше нічим хорошим в матчах з маститим тандемом не запам'яталося. А таких ігор було аж 38-м.

Джентльмени: "Чорноморець", "Ворскла", "Металіст"

Тішить те, що попри обопільні звинувачення "Шахтаря" та "Динамо" в "підгодовуванні" клубів-васалів, переважна кількість команд відібрала в обох клубів приблизно рівну кількість очок. Важко закинути недотримання нейтралітету, наприклад, таким старожилам українського чепмпіонату як "Ворскла", "Металург" Запоріжжя та "Кривбас". 

Невблаганна статистика також розвалює міф (таких спростувань буде кілька, не перемикайте), — про існування осі Донецьк-Одеса-Харків. Дружба між вболівальниками донеччан, одеситів та харків'ян хоч і існує, але це ніяк не позначається на незаангажованості "Металіста" та "Чорноморця", принаймні, якщо дивитися на результати. Одеський клуб, взагалі, відібрав у "Шахтаря" більше очок, ніж у "Динамо" (з урахуванням нещодавньої нічиєї)! І принаймні двічі допомога "моряків" столичному клубу дуже пригодилася: у сезоні 2002/2003 рр та 2015/2016 рр "Чорноморець" завдав серйозних ударів "Шахтарю" у "пізніх раундах" (пригадуєте гол Калитвинцева?), посприявши чемпіонству "Динамо". Інший південний клуб — сімферопольська "Таврія" — більше проблем створила, навпаки, киянам: 17-ть відібраних очок у "Динамо" проти 12-ти в "Шахтаря", але загалом баланс, як бачите, збережений.

Радість "броварів" у матчі з "Шахтарем".

Особливо хочеться відмітити скромну "Оболонь". У сезоні 2009/2010 команда Сергія Ковальця "експропріювала" в "Динамо" та "Шахтаря" 11-ть очок. Одинадцять!!! Три перемоги і одна нічия в чотирьох матчах. Причому гірників броварі не тільки двічі обіграли, а ще й позбавили "цноти": якщо не помиляюся, це був перший матч, програний "Шахтарем" на "Донбас Арені". Ганебності поразці гірників додали арбітраж і коментування матчу. Просто подивіться та послухайте.

"Олімпік", "Олександрія", алчевська "Сталь" (пам'ятаєте таку?), "Нафтовик" з Охтирки (а його пам'ятаєте? Не згадуйте при Сабо та Реброві!) також входять в клуб "рівних можливостей". Очок у фаворитів вони відібрали не так вже й багато, зате винятків ні для "Динамо", ні для "Шахтаря" не робили.

Винищувачі синіх чайок:  "Карпати", "Металург", "Зоря"

Переходимо до десерту — тобто клубів, які надовго запам'ятаються і "помаранчево-чорним", і "біло-синім".

Другий міф, якому пора покласти край — про "дружбу" "Динамо" та "Карпат". Ану, пригадайте, коли востаннє донеччани мали поганий настрій після матчу з львів'янами? Було це аж у 2015-му році (команди зіграли 2:2), та й то — в останньому турі, коли гірникам вже нічого не треба було. Загалом з 2000-го року "Карпати" відібрали в "Динамо" (включно з трьома балами на цьому тижні) 23-и очки, а у "Шахтаря" — майже вдвічі менше. Ба більше, за перші 8-м (!) років взятого мною періоду "зелено-білі" навіть внічию з "кротами" зіграти не спромоглися. Каждого, каждого разу, вони програвали "Шахтарю"! Каждого!!!

Водночас ті очки, які "Карпати" вигризали в "Динамо", могли коштувати киянам золота. Показовим був розиграш чемпіонату 2000/2001 — найбруднішого (у плані арбітражу) і найдраматичнішого. Львів'яни спершу обіграли "Динамо" на своєму полі, а за чотири тури до кінця зіграли внічию з киянами в скандальному матчі в гостях. "Шахтар" мав усі козирі на руках (тобто очко переваги), але примудрився програти чемпіонат.

Останній раз, коли "леви" боляче покусали гірників — матч 2013-го року. Але Олег Блохін тоді довів "Динамо" до такого стану, що ця втрата очок суперником особливого значення не мала. Та й головними конкурентами "Шахтаря" на той час були "Металіст" та "Дніпро". Такі невдалі результати львів'ян у матчах з гірниками дозволяють мені щороку безпечно обіцяти Сергію Болотнікову пиво, якщо "Карпати" відберуть очки в "Шахтаря". Як ви вже здогадалися, щороку я випиваю його сам. 

"Металург" Донецьк, "Зоря" Луганськ, ФК "Маріуполь" ("Ілічівець") — гадаю, ви і без статистики знаєте до чиїх друзів їх зачисляти. Щоправда, ставлення перших двох команд до "Динамо" і "Шахтаря" в останні роки кардинально змінилося. Зате "Маріуполь" продовжує працювати за тими ж гостами, що й 18-ть років тому. Хоч щось залишається стабільним у цьому буремному житті! До клубів, що більше допомагали "Шахтарю", ніж "Динамо", також відносяться бориспільський "Борисфен", і поки що ФК "Львів" (завдяки минулорічним очкам, здобутим попередниками — "королями бензоколонки" "Вересом").

Засоби від кротів

Тут особливих несподіванок нема. "Дніпро" — безсумнівний лідер за відібраними в киян і донеччан очками. Співвідношення — не на користь "Шахтаря": 41-н втрачений бал проти 28-ми, недоотриманих динамівцями.

Але окрасою цього тексту є все-таки інша команда. Впевнений, ви вже здогадалися, що це — київський ЦСКА/"Арсенал". До 2010-х років другій команді столиці (вибач, "Оболонь") відібрати очки в "Шахтаря" було так само легко, як кишеньковому злодію поцупити гаманця з кишені донецького гостя на київському вокзалі. 25-ть нахабно перехоплених у гірників очок! Другий показник після "Дніпра". "Арсенал" оббирав "Шахтар" протягом семи (!) сезонів, починаючи з 2000/2001 рр. Від таких результатів тренери донеччан мали б прокидатися посеред ночі і кликати маму. Водночас тільки один раз арсенальці відібрали в "Динамо" більше ніж два очки за сезон — у 2004/2005 роках. Моя версія  — кияни просто абонемент забули продовжити.

Символ київського ЦСКА — голкіпер Віталій Рева.

"Динамо" ніколи не було просто грати в Західній Україні (окрім тернопільської "Ниви", "Вереса", та "Карпат" очки в киян у 90-ті часто відбирало івано-франківське "Прикарпаття"), але є одна команда в регіоні, яку можна назвати другом "біло-синіх". Це "Волинь". Вболівальники лучан з ностальгією згадують сезон 2002/2003, коли їхня команда в двох поспіль матчах обіграла "Динамо" і "Шахтар". Крім того, у гірників волиняни відібрали ще п'ять очок, зокрема фактично зробивши чемпіонами динамівців у 2015-му.

Не можна оминути і футбольний клуб "Харків", який не поцупив жодного очка в киян, але спромігся один раз обіграти гірників, і один раз зіграти з ними внічию. У 2007-му році це коштувало "Шахтарю" чемпіонства.

Тепер всі ці назви викликають тільки сум. Вболівальникам киян залишається хіба наспівувати за Булатом Окуджавою: "Вставай, вставай однополчанин..."

Ну, а що ж це за клуб-загадка, який так і не спромігся засмутити ані "Динамо", ані "Шахтар"? Це ПФК "Севастополь". Сподіваюся, у них ще буде нагода. Ми всі сподіваємося.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты