Tribuna/Футбол/Блоги/Записки сумасшедшего/2020 – рік добрих справ у німецькому футболі!

2020 – рік добрих справ у німецькому футболі!

Робимо підсумки!

Автор — Olexandr Scherbatykh
29 декабря 2020, 00:06
3
2020 – рік добрих справ у німецькому футболі!

Настав час згадати основну тему цього блогу, тому сьогодні повернемось до світу Бундесліги.

***

Складний 2020 добігає кінця і скоро ми сядемо за святкові столи. А поки, усі тренди забиті різноманітними підсумками року, що ж, не буду відставати від життя. Однак, у моїх спогадах календарний рік у німецькому футболі запам’ятався не яскравими голами, треблом «Баварії» чи проблемами «Маншафт», а різноманітними проявами людясті. Пропоную згадати як німецький футбол допомагав собі та країні пережити цей складний період.

Гравці – клуб

17 березня ліга стала на паузу. Двомісячну, як виявилось згодом. А на самому початку все виглядало значно страшніше, тому у березні усі німецькі клуби зіткнулись з потребою скорочення фінансових витрат. І тут сталось важливе та приємне явище. Німеччина в якомусь сенсі може служити прикладом для усієї Європи( на відміну від Англії, наприклад) , оскільки тут суперечок про урізання зарплат майже не було.  У більшості випадків гравці йшли на це, щоб не постраждали рядові співробітники клубів.  Чи не першою в цьому плані проявив себе Гладбах, там гравці вирішили відмовитися від частини зарплат на користь співробітників клубів. Трохи згодом основа «Вердера», як повідомляло видання Voetball International, сама звернулися до керівництва клубу з пропозицією про скорочення заробітних плат на час паузи в чемпіонаті.

Гравці «Баварії» і дортмундської «Борусії» пішли на зменшення платні на 20%, в «Лейпцигу», «Байєрі», «Шальке» на неоголошені суми.

– «Ми, футболісти, належимо до представників привілейованої професії.  Ми повинні погоджуватися на скорочення заробітної плати в ситуації, коли це необхідно.  У «Баварії» працюють близько тисячі співробітників, які виконують важливі завдання.  Ми хочемо допомогти їм », – говорив Мануель Нойер у інтерв’ю. Чим довів адекватність сприйняття реальності у клубі

Ще далі пішли гравці новачка еліти – «Уніону». Там футболісти повністю відмовилися від зарплат під час паузи, а керівництво і рядовий персонал пішли на їх часткове скорочення.

Клуб – суспільство

Тоді ж, більшість клубів БЛ зрозуміла, що якось потрібно допомагати і своїм вболівальникам. В одному з попередніх матеріалів я уже згадував, що відразу після початку пандемії «Вольфсбург» разом з мерією міста організували акцію  Wir helfen» («Ми допомагаємо»), у ході якої створили центр допомоги та цілодобово приймали заявки на продуктові набори, доставляючи їх разом з волонтерами людям які не виходили з домівок. Щось подібне було у Аугсбургу, у Гельзенкірхені ультрас об’єднались з клубом. У Дортмунді допомогли дрібним бізнесменам, які працювали на «Сігнал Ідуна Парк» та залишились без заробітку у наслідок поширення вірусу. «Бджоли» приймали пожертви від вболівальників взамін на документальний фільм про рідну команду. В наслідок цього «ФОПи» отримали 81000 євро. Можливо, комусь частина цих грошей дуже допомогла.

Але усіх перевершив «Кельн». Уже восени, коли стало зрозуміло, що пандемія з нами надовго, там відкрили фонд допомоги потребуючим «Stiftung 1. FC Köln», де влаштовують постійні акції підтримки постраждалих від вірусу і не тільки.

Гравці – суспільство

Але не вони були першими у цьому. Своєрідну благочинну революцію ще в березні/квітні зробили Кімміх та Горецка. Баварці створили фонд «WeKickCorona». Спочатку, напевно, все було придумано для допомоги для боротьби з пандемією, однак німці отримали цілу систему адресної допомоги потребуючим по всій країні. Німецький спорт зібрав близько 5 млн. євро на 570 соціальних проекти. Браво! Згодом вони знову про себе нагадали. У жовтні ці два молодих чоловіки разом з одноклубником Нікласом Зюлле, Кевіном Траппом, Лукасом Клостерманом та Олівером Бірхофом виграли 220000 євро в одному з німецьких шоу. Собі – хороші враження, гроші – на добрі справи.

У вересні свого героя отримав «Шальке». «Герта» попрощалась з Ібішевічем, а боснієць так хотів залишитись в БЛ, що погодився півроку відіграти лише за бонуси. Зарплатня іде на благодійність. Шкода, що 1 січня гравець стане вільним агентом.

Зовсім нещодавно своїм милим жестом відзначився Антоніо Рюдігер. Гравець «Челсі» вирішив підбадьорити медиків рідної країни смачним презентом. Піцу та листи зі зверненням від «пенсіонера» отримали 420 лікарів і 12 шпиталях.

Вболівальники – клуб

Час від часу і прості вболівальники можуть допомогти. Після відновлення сезону, у Гладбаху вчинили досить креативно, «Борусія» почала виготовляти на замовлення картонні фігури з лицями своїх шанувальників. Таким чином вдалось уникнути дефіциту бюджету.

А тиждень тому «різдвяне диво» сталось дивізіоном нижче. Вболівальники дрезденського «Динамо» подарували своєму клубу більше 360 тис. євровалюти. Східнонімецький клуб ніколи не був серед найбагатших у єдиній Німеччині, тому клубна адміністрація попросила купувати квитки на матч з «Дармштадом» попри те, що трибуни і досі замкнено. Ціна – 5 євро, досить символічно. І о диво! «Рекорд відвідуваності». Продано 72 тис. квитків, на вдвічі менший стадіон.

2020 став чудовою перевіркою на витривалість та людські якості. І добре, що німецький футбольний світ впорався зі своїм екзаменом, адже в складні часи сутність людини є важливішою за красиву гру. Усім щасливих свят. Все буде Бундесліга!

 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

«Niemcy» których nie znamy
3 февраля 2020, 00:02
2
Все посты