Tribuna/Футбол/Блоги/Записки сумасшедшего/Український спорт відштовхнувся від дна. В Токіо буде значний прогрес

Український спорт відштовхнувся від дна. В Токіо буде значний прогрес

Прогнозуємо вдалі виступи українців на літній Олімпіаді. І усе пояснюємо!

Автор — Olexandr Scherbatykh
4 октября 2020, 13:44
15
Український спорт відштовхнувся від дна. В Токіо буде значний прогрес

У 2016-му ми були неприємно здивовані. Збірна України на Олімпійських Іграх у Ріо-де-Жанейро виборола лише 11 нагород, продемонструвавши найгірший результат історії.

Чотири роки по тому, маємо цікаву ситуацію. Якби світ був таким як раніше, ми би вже отримали результати токійської Олімпіади, та могли відштовхуватись від неї.  Однак, є те, що є. Ігри перенесено на рік.

Слушний момент, щоб опираючись на відомі факти, методом нехитрого аналізу, дати прогноз якими будуть для українців Ігри 2021-го року.

Спочатку поглянемо на види спорту, що були успішними для нас на минулому чемпіонаті «імені П’єра де Кубертена».

Легка атлетика. ОІ-16: 1 бронза

Найбільшою нашою надією є жіночі стрибки. Справа у тому, що є лише 4 спортсменки для яких є звичним стрибати 2.00 і вище: Юлія Левченко, Ярослава Магучіх, Вашті Каннінгем (США) та Марія Ласіцкене (Росія).

У сучасних реаліях, саме українки виходять фаворитками. Американка є найменш стабільною зі всього квартету, а росіянка ризикує пропустити турнір. ВФЛА (Всеросійська федерація легкої атлетики) довго не виплачувала штраф накладений в ході допінгових скандалів. Тому в російських легкоатлетів забрано нейтральний статус. Єдиний варіант для Ласіцкане потрапити у Токіо, змінити громадянство та довести у судах свою потрібність спорту нової «батьківщини». Тож очікуємо на дві медалі.

В Бразилії ,серед українських легкоатлетів, лише Богдан Бондаренко зміг потішити уболівальників. І то відносно. Український стрибун був фаворитом, однак став третім через запалення легень перенесене перед змаганнями.  Зараз, усе змінилось. Для Бондаренка в гіршу сторону. Харків’янин у цей період більше лікувався, ніж виступав, і після Ріо мав лише один пристойний (як для себе) результат – перемога на Європейських Іграх у Мінську, здобута літом минулого року, що з огляду на рівень учасників не дає великих надій на майбутнє. Однак, тут є невеликий шанс. У 2019-му Богдан стрибав 2.31-32 м, це рівень 5-6 місця на Олімпіаді. Якщо росіян не буде на Іграх, отримаємо мінус два конкуренти...

Великі сподівання покладаються на Марину Бех-Романчук. Недавнім лідеркам у стрибках в довжину, американкам Тіанні Бартолетті та Брітні Різ уже по 35 та 34 роки, і вони здають позиції. Однак, є світовий лідер Малайка Мігамбо (Німечина) на кожних змаганнях стрибає далі 7.00 м, що краще особистого рекорду Марини…

В українки є 3-4 конкурентки у боротьбі з другу та третю сходинки п’єдесталу пошани. Але для цього потрібно виступити на рівні біля власного максимуму, та стрибнути за 6.90. Поки так виходить лише у катарській Досі.

Михайло Кохан на минулому чемпіонаті світу посів 5-е місце. Результат 77,39 м. не дотягнув менше метра до медалі. Однак, тоді це був «personal best» і можна було вважати, що метальнику з Дніпропетровська трохи поталанило та він ще не здатний на щось більше. Однак, уже цього літа на змаганнях в Угорщині було здобуто 77.78. Далі буде…

Хто ще?

Серед представників «королеви спорту» маємо: Мар’яна Закальницького(ходьба на 50 км), Ольгу Саладуху(потрійний стрибок), Христину Юдкіну та Олену Собчук(обидві ходьба на 50 км), Андрія Проценка(стрибки в висоту), Ірину Клименець (метання молота) та естафету 4х400 м., що входять до розширеного кола претендентів.

Прогноз: 1 золото, 1 срібло, 3 бронзи

Веслування на байдарках і каное. ОІ-16: 1 золото, 1 бронза

Чотири роки тому, коли чемпіон Лондона та Ріо Юрій Чебан закінчував кар’єру, усе виглядало не надто добре. Але, лише на перший погляд.

За спиною чемпіона була ціла низка молодих спортсменів, що могли далі прогресувати. А сам Чебан, пішов реалізовувати свій досвід у якості тренера збірної.

Двійка Міщук/Янчук була бронзовою на 1000 м у каное, хлопці і надалі тримають рівень, займаючи призові місця на чемпіонатах Європи. Але саме у цьому виді (та на 500 м, які є для хлопців улюбленими) лідерство у представників неєвропейських країн. Тому, треті місця на ЧС-15 та ОІ-16, поки найвищі досягнення хлопців. Тут «потрібно стрибати вище голови».

Найбільшого прогресу серед наших досягла Анастасія Четвернікова. 22-річна каноїстка дебютує на Іграх у статусі найбільшої надії України у цьому спорті. Бронза чемпіонату світу та золото Європейських ігор, дадають оптимізму. Саме вона єдиною з «наших» здобула медаль на світовій першості в минулому році.

Далі йдуть титулована юніорка Людмила Лузан та четвірка байдарочниць, що входять до топ-10. Автоматично з’являється бажання надати перевагу Лузан. Вона вже на рівних змагається з топами, програє чемпіонці світу всього 0,02 с, та з кожним роком покращує результати.

Прогноз: 2 бронзи

Боротьба

Вид спорту на який ми завжди покладаємо великі сподівання. У 16-му лише Жан Беленюк спромігся відзначитись нагородою.

Зараз про перспективи Жана можна говорити коротко – він головний фаворит. За роки після Ріо-де-Жанейро, українець програв лише одну сутичку на великих змаганнях, турку Мехтану Башару на ЧС-18, однак представник Туреччини відомий тим, що виступає вкрай нестабільно. Золоті та срібні нагороди у нього змінюються непотрапляннями у 1/4 фіналу.

Далі йдуть призери недавніх чемпіонатів світу – Олександр Хоцяновський, Алла Черкасова, Аліна Бережна(більше відома як Стадник-Махиня), Ірина Коляденко, чемпіонка Європи Оксана Лівач. Та «греко-римлянин» Ленур Теміров, що входить в топ-8 у своїй ваговій категорії.

Я передбачаю, що до золота Беленюка, ми отримаємо медалі Бережної, Хоцяновського та Лівач. Аліна вдало змінила вагову та виходить на черговий пік форми, те саме у Хоцяновського(без зміни категорії). А Лівач бореться у вкрай нестабільній категорії, де старіє головна фаворитка(українка Марина Стадник, що виступає за Азербайджан), тож чому не взяти своє?

Прогноз: 1 золото, 1 срібло, 2 бронзи

Спортивна гімнастика. ОІ-16: 1 золото, 1 срібло

Тут як завжди, орієнтуємося на Верняєва та Радівілова. Але туманна ситуація з ліцензіями. Їх маємо 5: Петро Пахнюк (багатоборство та бруси), Олег Верняєв (багатоборство) і Ігор Радівілов (опорний стрибок).

Проблеми дві. Перша – поки Верняєв не має ліцензії на улюблених паралельних брусах. Друга – за 4 роки у британців та росіян виросло дуже непогане покоління.

І якщо першу проблему можна вирішити, то другу нажаль, ні. Росіяни Нагорний та Далалоян уже кілька років є лідируючим дуетом в світовій гімнастиці. Вони молодші, в них менший «багаж» травм. Також, сумною є обставина, що представники Росії спеціалізуються на опорному стрибку і є конкурентами як Олега так і Ігора. Тож, цього разу буде гірше ніж в Бразилії.

Прогноз: 1 бронза

Кульова стрільба. ОІ-16: 1 срібло

Складний для прогнозування вид спорту. Де конкуренція дуже велика, а результати змінюються досить часто. Потрібно радіти, що основа збірної залишилась та продовжує демонструвати хороші результати. Костевич, Коростильв, Куліш, Омельчук – усі на місці.

«Ставити» хочеться  на Олену Костевич та Павла Коростильова, адже саме вони настріляли на чотири нагороди на минулому чемпіонаті світу. Однак, враховуючи досвід, що результати ЧС та ОІ дуже часто не збігаються, я зменшу кількість медалей вдвічі.

Прогноз: 1 золото, 1 срібло

Фехтування. ОІ-16: 1 срібло, 1 бронза

На бразильській землі, наші фехтувальники виступили дуже обнадійливо. Адже до двох медалей у дівчат, хлопці додали четверте місце у своїй командній шпазі.

Зараз є причини щоб порадіти, та щоб посумувати. Хороше – Харлан досі в топі, 2019-й був для неї напевно найкращим (золото ЧС та ЧЄ), та й чоловіки шпажисти досі тримають марку. Погане – партнерки Ольги, Аліна Комащук та Олена Кравецька «здали» у результатах.

Найлегшим прогнозом тут є золото Харлан та бронза чоловічої збірної. Але є але, дозволю собі бути песимістом. Такі результати виглядатимуть як продовження гарної спортивної казки, з закінченням у вигляді індивідуального золота на ОІ. Нажаль, внутрішнє відчуття говорить про інше…

Прогноз: 1 срібло

Сучасне п’ятиборство. ОІ-16: 1 срібло

Тут у нашої збірної незмінний герой – Павло Тимощенко. Киянин продовжує виступати на високому рівні. Останій чемпіонат світу приніс йому 6 позицію. Проте, завадить вік. Днями Павлу виповниться уже 34. Під час Олімпіади буде майже 35.

«Я завершу після Олімпіади. І раніше не відчував себе суперсильним, однак до другого місця в Ріо була якась внутрішня наснага, що рухала вперед. Тепер цю наснагу доводиться вичавлювати з себе, стає складніше», – говорив Павло в одному з попередніх інтерв’ю.

Прогноз: без нагород

Художня гімнастика. ОІ-16: 1 бронза

Незважаючи на різні скандали, Школа Дерюгіних продовжує постачати великий спорт своїми вихованицями.

Після завершення ка’єри Ганною Різатдіновою, в українській збірній був певний штиль. Але тривав він всього 2 роки, поки на високий рівень не вийшла 15-річна Влада Нікольченко. Як не експерт(зовсім не експерт) в цьому виді спорту, можу сказати, що дівчина явно прогресує і покращує результати з кожним сезоном. Як на мене, проблема у тому, що українська «грація» спеціалізується лише на одному виді програми – вправах із булавами. Невелика похибка і росіянок наздогнати буде неможливо.

Прогноз: без нагород

Настав час видів спорту, що минулого разу нічого нам не додали до медального заліку. Але викликають великі надії зараз.

Бокс

В українському олімпійському боксі уже пройшла зміна поколінь. І після бразильського провалу можна було очікувати на кілька медалей у Японії. Однак є кілька моментів, що можуть завадити.

Важковаговик Віктор Вихрист пішов у професіонали. А Євген Барабанов та Микола Буценко виступають у «малих» вагових категоріях, що у наступному році буде небезпечно з огляду на присутність там господарів змагань та домашнього суддівства. Отже, єдина надія України – Олександр Хижняк, чемпіон світу 2017-го та Європейських ігор 2019-го.

Україна не брала участі у минулому ЧС, що проходив в Єкатеринбурзі, тому складно оцінювати актуальну форму на фоні топів вагової. Хоча… Хижняк це боксер, що давно готовий до великих звершень.

Прогноз: 1 золото

Карате. Новий вид у олімпійській програмі

Станіслав Горуна зі Львова та Анжеліка Терлюга з Одеси часто перемагають на найпрестижніших змаганнях та очолюють  світовий рейтинг Міжнародної федерації карате (WKF) у своїх вагових категоріях.

Українці мають по одному принциповому супернику. Це Рафаель з Азербайджану для Станіслава. Та Цзю Юн Вен з Тайваню для Анджеліки.

Прогноз: 1 золото. 1 срібло

Дзюдо

Ще одна дисципліна, що традиційно викликає багато сподівань. Однак, саме тут ми не бачили олімпійських медалей з 2008-го, коли Роман Гонтюк виграв бронзову нагороду, а потім щасливий спілкувався з Президентом.

Протягом усього часу після Пекіну, маємо у топі Георгія Зантараю. І уродженцю Абхазії страшенно не щастить. На Іграх він завжди поступається суперникам з поза світової десятки. Які у свою чергу не дістаються до призів і не надають змогу українцю, виступити у «втішному турнірі» Варто зазначити, що Зантарая продовжує вигравати на етапах Гран-Прі, здобувати медалі ЧС та ЧЄ. Осмілюсь припустити, що цього разу Георгій буде більш зібраним у ключові моменти і потрапить, як мінімум. До сутичок за третє місце.

І нарешті. Дарина Білодід. Головна зірка усієї української команди, разом з Левченко та Магучіх. За останні два роки вона програла лише одну сутичку. Тут розписувати багато не потрібно. Сподівання максимальні.

Прогноз; 1 золото, 1 бронза                   

Плавання

У басейні надалі сподіваємось на Андрія Говорова. Його дисципліна 50 м вільним стилем . Однак, кримчанин уже не є головним плавцем країни. Після Ріо Андрій не покращував результатів на олімпійській дистанції. На відміну від Михайла Романчука…

Чоловік Марини Бех є одним з лідерів на дистанції 1500 м вільним стилем. Конкурентів двоє Грегоріо Палтін’єрі з Італії та німець Флоріан Велльброк. Обидвом Михайло поступався… та перемагав.

Прогноз: 1 срібло

Хто ще?                 

Тенісистки Світоліна та Ястремська, велосипедистка Яна Беломоїна не входять до мого прогнозу людей які візьмуть нагороди у Токіо. Що не заважає їм входити до світового топу. І точно, бути помітними фігурами на Іграх.

Підсумок: 6 золотих, 6 срібних, 9 бронзових = 21 нагорода.

Усім незгідним нагадаю, що цей блог називається «Записки сумашедшего». Ставтесь відповідно)

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

«Niemcy» których nie znamy
3 февраля 2020, 00:02
2
Все посты