Tribuna/Бокс/Блоги/Анабіоз/Жінки, які боролися за право боксувати на рингу

Жінки, які боролися за право боксувати на рингу

Блог «Анабіоз» пропонує вам історію жінок-боксерів, які боролися за своє право виходити на ринг. Таких історій безліч, блог розповість одну з найцікавіишх.

Блог — Анабіоз
Автор — Sacha79
5 июня 2020, 21:38
12
Жінки, які боролися за право боксувати на рингу

Блог "Анабіоз" пропонує вам історію жінок-боксерів, які боролися за своє право виходити на ринг. Таких історій безліч, блог розповість одну з найцікавіших.

Дві чорношкірі жінки рішуче зайшли до зали та попри насмішки чоловіків, які були в середині, підійшли до сектретарки. Вони попросили ручку та написали заяву, щоб отримати ліцензію на боксерські поєдинки у штаті Нью-Йорк, то були Маріан Тріміар ("Леді Тигр")  (на фото внизу) та Джекі Тонаванда. Подавши заявку, вони гордовито вийшли й на останок в один голос сказали: "Тут все розпочинається".

Певна річ, дівчата займалися боксом в той час, але то були поєдинки не зовсім легальні.

 

 На дворі був жовтень 1974-го року. Розглянувши заяву, Атлетична комісія штату Нью-Йорк одноголосно прийняла рішення не задовольнити прохання нахабних жінок. Члени комісій, серед яких був колишній чемпіон світу Флойд Паттерсон, мотивували своє рішення тим, що нібито хвилювалися за здоров'я дівчат. Особливо вони переймалися тим, що дівчата можуть отримати травму грудей. 

Через декілька днів на шпальтах "The New York Times" на рахунок рішення комісії висловився Ірвін Вайнер, доцент кафедри  акушерства та гінекології Нью-Йоркського університету: "Я не вважаю, що удар по молочній залозі може спричинити рак грудей". Хоча він також визнавав, що з іншого боку - це дуже ніжна жіноча область, яку легко пошкодити. Звісно, тут знадобиться трошки більше часу, щоб вилікуватися від синців. 

Керівник Атлетичної комісії Едвін Дулі був надалі категоричний, він вважав, що "бійка може загрожувати репродуктивним органам та грудям жінки". А також, що бокс - це не жіноча справа, а тільки для чоловіків.

Джекі Тонаванда (на фото зверху) пішла далі та подала позов до суду. Хоча у 1975 році штат Мен видав ліцензію Джекі, але вона хотіла отримати її у рідному штаті. 

У 70-х роках вже давали боксерські ліцензії жінкам в інших штатах. Хоча для проведення боїв між ними  були певні умови. Наприклад, в штатах Каліфорнія та Невада були такі умови: бій тривав чотири раунди по 2 хвилини, боксерки перед поєдинком проходили детальний  медичний огляд, писали заяву, що вони  не вагітні  та не мають місячних на час проведення бою. У 1977-му році більше ніж тридцять штатів почали видавати боксерські ліцензії жінкам. Але комісія штату Нью-Йорк тримала оборону.

У той час люди розділилися на дві групи: однІ підтримували намагання жінок займатися боксом, інші були категорично проти. 

Відомий  бостонський промоутер Мітрано, який дав старт Роккі Марчіано, вважав, що жіночий бокс може багатьох зацікавити та принесе прибутки.  Але не всі поділяли його думку. Журналіст Нік Тімеш в газеті "Chicago Tribune" поділився  думками, що жіночий бокс "жахливий", який пропагують феміністки, які також агітують за аборти та популяризаціію секс-меншин. Він також назвав чоловіків, які відвідують жіночі поєдинки - збоченцями.  

Тут у нашій історії з'являється білявка Кеті Девіс ("Кішка"). Красива 25-річна блондинка мала у своєму активі вже декілька  боїв в інших штатах (деякі з них були неофіційними, або незаконними). Менеджером  Кеті був її співмешканець колишній боксер Сал Алджіері. Вона вирішила разом з ним створити жіночу федерацію боксу у 1977-му році. Хоча проєкт не мав успіху на той час, але кар'єра "кішки" пішла вгору. Вона потрапила но обкладинку журналу "The Ring" у серпневому номері 1978-го. До речі, це перша жінка, яка потрапила на обкладинку серйозного боксерського видання. Вона також подавала заявку на отримання боксерської ліцензії у штаті Нью-Йорк. Та активно пресингувала Атлетичний цент Нью-Йорка різними засобами підключаючи юристів, громадських активістів та журналістів.

У цьому ж році, нарешті, припинилася судова тяганина та дівчати отримали  довгоочікувану ліцензію. Ці троє були першими жінками, які отримали боксерську ліцензію на території штату Нью-Йорк. Все було добре, але першою ліцензію отримала білява "Кішка", що досить розгнівало Джекі та Маріан, які довгий період часу боролися за отримання ліцензії, а тут з'явилася якась білявка в останній момент і швидше за них отримає довгоочікувану ліцензію. Під час видачі ліцензій між Девіс та Тріміар сталася сутичка, яка ледь не переросла у бійку. 

Хоча деякі журналісти вважали, що то була театральна постановка, щоб привернути увагу до події. Звіісно, Кеті більше подобалася журналістам та соціуму. Красива блондинка виглядала більш привабливою ніж Джекі та Маріан.  

Кожна з цих трьох внесла вагомий внесок, щоб  з часом  жіночий бокс був визнаний у всьому світі. Так, це не була ще остаточна перемога, але ці події були одними з тих, які розширювали та надавали нові можливості для жінок, які хотіли займатися боксом. Вони також популяризували жіночий бокс та дали надію багатьом жінкам, які мріяли вийти на  ринг.

 

Другие посты блога

Все посты