Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол зсередини/Міккель Дамсгор - головне відкриття Євро-2020, послідовник Еріксена та найбільша футбольна надія Данії

Міккель Дамсгор - головне відкриття Євро-2020, послідовник Еріксена та найбільша футбольна надія Данії

Безумовно, Чемпіонат Європи з футболу – хороша можливість для молодих футболістів показати свої найкращі якості та заслужити увагу з боку топ-клубів. Перед стартом головного турніру поточного літа багато експертів дискутували на тему, хто може стати...

9 июля 2021, 19:55
1
Міккель Дамсгор - головне відкриття Євро-2020, послідовник Еріксена та найбільша футбольна надія Данії

Безумовно, Чемпіонат Європи з футболу – хороша можливість для молодих футболістів показати свої найкращі якості та заслужити увагу з боку топ-клубів. Перед стартом головного турніру поточного літа багато експертів дискутували на тему, хто може стати новою футбольною зіркою та зачарувати всю Європу своєю грою. Однак, ніхто тоді й не міг подумати, що маловідомий данський хлопчина Міккель Дамсгор, який взагалі не вважався основним футболістом своєї збірної, в недалекому майбутньому стане головним відкриттям чемпіонату.

Перші футбольні кроки

Міккель Крогх Дамсгор народився 3-го липня 2000-го року в данському місті Юллінге. У віці 8-ми років він почав займатися футболом, після того, як любов до «гри мільйонів» йому привив батько.

Тато Міккеля напряму пов’язаний з футболом, адже працював тренером. Він тренував дітей в структурі місцевого клубу «Юллінге». Саме під керівництвом батька ще зовсім юний Дамсгор розпочав свій футбольний шлях, загравши на позиції півзахисника.В складі свої команди майбутній футболіст збірної Данії поступово ставив лідером. Відтак, в колективі він затримався на декілька років.

Варто відзначити, що дитяча команда «Юллінге» була доволі багата на талановитих футболістів. У 2017-му році скаут клубу «Норшеланн» приїхав на поєдинок команди Дамсгора для того, щоб переглянути в дії його одноклубника. Втім, плани скаута кардинально змінилися, коли він побачив гру Міккеля.

Відразу після цього поєдинку 16-річному Дамсгору запропонували перейти в «Норшеланн», на що він радо відповів згодою. Ні для кого не таємниця, що академія цього клубу – одна з найкращих у Данії, тому змарнувати такий шанс було би великою помилкою.

Миттєві успіхи в «Норшеланні»

Після переходу в нову команду Міккель непогано проявив себе на молодіжному рівні, практично відразу почав демонструвати зрілий футбол. Такі успіхи талановитого півзахисника не залишилися непоміченими тренерами першої команди, тож в 17-річному віці він вже дебютував за основний колектив «Норшеланна».

27-го вересня 2017-го року Дамсгор з’явився на заміну в поєдинку Кубка Данії проти «Вайгора», і сходу відзначився результативною передачею. А вже незабаром, Міккель одягнув «червоно-жовту» футболу в поєдинку данської Суперліги, коли його команда зустрічалася з «Хорсенс».

4-го березня 2018-го року сталася ще одна знакова подія в кар’єрі молодого данця. У черговому матчі тамтешньої першості йому вдалося відзначитися першим забитим м’ячем на дорослому рівні, розписавшись у воротах «Раннерс».

Час йшов, а Міккель  поступово ставив гравцем основи. Ба більше, за деякий час виступів у Суперлізі він став лідером команди і її рушійною силою у півзахисній ланці. Відтак, всій футбольній Данії ставало зрозуміло – Дамсгор переріс рівень місцевого чемпіонату і заслужив на новий виклик ­– і він його отримав.

На початку 2020-го року стало відомо, що Міккель покине «Норшеланн». За 3 роки у основній команді він взяв участь у 84-ох поєдинках, в який забив 13 м’ячів. В лютому того ж року данець підписав попередню угоду з італійською «Сампдорією», покинувши команду в статусі головної зірки та улюбленця вболівальників.

Початок італійського шляху та дебют за збірну

Влітку 2020-го року Дамсгор став повноцінним гравцем «Сампдорії». Процес адаптації молодого данця значно полегшив той факт, що в колективі вже було декілька скандинавських футболістів, які в усьому йому допомагали.

Наприкінці вересня Міккель вперше ступив на футбольне поле на теренах Італії. Його дебют припав на поєдинок проти тогочасного чемпіона – «Ювентуса», однак хавбек отримав лише 20 хвилин ігрового часу.А вже за місяць Дамсгор вперше змусив про себе говорити італійський вболівальників. У домашньому матчі проти грізного «Лаціо» данський півзахисник відкрив лік голам за «Сампдорію».

З кожним наступним поєдинком Міккель виглядав значно впевненіше. Дуже швидко він почав грати у основному складі та, без сумнівів, за короткий проміжок часу став у Генуї «своїм».

У той же час він дебютував за національну команду Данії. Сталося це 11-го листопада, коли його збірна зустрілася в товариському матчі зі Швецією. Тоді Дамсгор з’явився у стартовому складі і приклав неабияких зусиль до перемоги над суперником, віддавши гольову передачу на Александра Ба.

Загалом, дебютний сезон в Серії А видався для Міккеля успішним. У складі «Сампдорії» Дамсгор зіграв у 35-ти поєдинках, у яких відзначився 2-ма голами і 4-ма асистами. Незважаючи на невисоку результативність, він провів доволі хороший сезон і влітку отримав чудову нагоду – поїздка на перенесене Євро-2020.

Прорив на Чемпіонаті Європи

Перед Чемпіонатом Європи у збірної Данії зібрався дуже конкурентоздатний колектив. Головним лідером цієї команди і незамінною особою вважався хавбек «Інтера» Крістіан Еріксен. А враховуючи те, що він виступає на позиції Дамсгора, то шансів у молодого таланта закріпитися в основі було вкрай мало. Тож сам Міккель чудово усвідомлював, що їде на турнір гравцем запасу. Втім, у 1-му матчі на турнірі стався прикрий форс-мажор, який став для хавбека шансом.

Напевно, увесь футбольний світ бачив прикру ситуацію з серцевим нападом в Крістіана Еріксена, який стався під час матчу з Фінляндією. Вболівальники всіх збірних молилися за життя півоборонця, який, у підсумку, таки виграв «головний матч» свого життя. Хай там як, про участь на Чемпіонаті Європи (а можливо й про продовження кар’єри) лідер збірної Данії міг навіть не мріяти, тому після цього багато експертів списали команду з рахунків.

Хто би міг подумати, що молодий хавбек Дамсгор змусить всіх скептиків взяти свої слова назад. Саме він замінив у наступних матчах головну надію, перейнявши на себе лідерські якості. Звісно, ми всі бажаємо Еріксену міцного здоров’я, але хтозна, чи знали би ми про Міккеля, якби не прикра ситуація з Крістіаном…

Як наслідок, Дамсгор відразу зачарував своєю грою всю футбольну Європу. Спершу він забив філігранний м’яч у ворота збірної Росії, яким данці розпочали розгром суперника. Згодом Міккель провів чудовий матч проти Вельсу, в якому відзначився гольовою передачею.

Потім, хоч і без результативних дій, але допоміг партнерам пройти Чехію. В цьому матчі саме Дамсгор за версією цілого ряду порталів був визнаний одним з найкращих гравців на футбольному полі  – надалі без Міккеля команду було складно уявити.

Неймовірний гол англійцям та прикрий виліт з турніру

Впродовж всього Чемпіонату Європи збірна Англії закохувала в себе мільйони вболівальників. Так сталося, що в півфінальному поєдинку данці зустрілися з Англією, яку нещадно критикували впродовж всього турніру. Отже, майже вся Європи палко підтримувала «червоно-білих».

Як не дивно, в цьому матчі досвідчену данську команду знову повів за собою молодий Дамсгор. Він був одним з найактивніших футболістів своєї команди в атаці, а на 30-ій хвилині зустрічі взагалі змусив «Вемблі» притихнути. Міккель завдав потужного удару зі штрафного, з яким Пікфорд не впорався.

Невже це справжня данська казка? Саме так подумали тоді тамтешні вболівальники, адже їхня команда була за крок до фіналу Євро. Однак, завдяки автоголу К’єра Англія дуже швидко відновила паритет, а вже в екстратаймі, після гола Кейна,  взагалі вирвала перемогу. Отже, Дамсгор та компанія припинили боротьбу за звання чемпіонів Європи, не дійшовши до фінального матчу. Сам хавбек такий прикрий виліт прийняв близько до серця.

«Я просто дуже розчарований. Стою тут з почуттям порожнечі. Ми викладалися на всі сто відстоків протягом усього турніру, так що це дуже неприємне відчуття – стояти тут, нічого не добившись в такому матч », - сказав Дамсгор відразу після матчу.

Відразу після Євро Міккель повернувся додому, в своє рідне місто Юллінге. На превеликий подив футболіста, на батьківщині його зустріли близько 200 вболівальників, які вишикувалися в «коридор пошани». Хавбек був вражений таким теплим прийомом і організував всім охочим автограф-сесію.

Таким чином, всього за місяць Дамсгор став ледь не національним героєм. Місцеві вболівальники готові його носити на руках і вбачать в ньому послідовника Крістіана Еріксена. Як показав Чемпіонат Європи, такі передчасні аванси цілком виправдані.

Чого чекати від Міккеля далі?

Після вильоту Данії з Чемпіонату Європи за Дамсгором вишукувалася ціла черга з бажаючих переманити його до себе. Італійський «Ювентус» вже поклав око на 21-річного футболіста, бажаючи оформити перехід якнайшвидше. Окрім туринців в послугах Міккеля зацікавлені обидва міланські клуби – «Інтер» та «Мілан».

А ще молодий хавбек збірної Данії потрапив в сферу інтересів «Барселони». «Синьо-гранатові» уважно стежили за виступом данця на Євро-2020 і залишилися приємно вражені його перформансом. Втім, нав’язати каталонцям серйозну конкуренцію налаштовані неназвані клуби Англійської Прем’єр-ліги.

Хай там як, керівництво нинішнього клубу Дамсгора – «Сампдорії», вирішило дещо посунути таку численну чергу. Генуезці повідомили, що Міккель залишиться в команді і, принаймні цього літа, клубну прописку не змінить, оскільки чинний контракт данця зі «Сампдорією» діє до 2024-го року. Тож, якщо не цього літа, то наступного точно слід очікувати його переїзду в куди сильніший колектив.

Сподіваємося, наступного сезону Дамсгор не «здується», а навпаки – вийде на ще вищий рівень. А вже згодом, випробує свої сили в топ-клубі і стане гравцем світового класу, оскільки на це в нього є всі задатки…

 

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты