Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол зсередини/Здихались: Лінгард переходить у «Вест Гем». Ярмоленко - «на вихід»?

Здихались: Лінгард переходить у «Вест Гем». Ярмоленко - «на вихід»?

«Манчестер Юнайтед» зрештою зміг здихатися Джессі Лінгарда, віддавши його у «Вест Гем». Чи не вкажуть Андрію Ярмоленку на двері після цього переходу?

29 января 2021, 19:25
6
Здихались: Лінгард переходить у «Вест Гем». Ярмоленко - «на вихід»?

Ось і підходить до кінця казка Джессі Лінгарда - час коли він насолоджувався життям, і не докладаючи особливих зусиль, отримував величезну зарплату в «Манчестер Юнайтед» минув. Лондонський «Вест Гем» погодив перехід англійського гравця, нехай поки на правах оренди. Чи не стане це тривожним дзвінком для Андрія Ярмоленка?

Старт кар’єри Лінгарда та його перші труднощі.  Для багатьох любителів футболу Лінгард є завжди молодим та завжди талановитим, однак зараз англійцю уже 28 років. Та й за «манкуніанців» він дебютував  не в юному віці. Вперше в офіційному поєдинку Джессі одягнув футболку «дияволів», коли йому було 22 роки, після того як зумів справити враження на тодішнього керманича команди Луї ван Гала.

Дебют футболіста у Прем’єр-лізі стався 16-го серпня 2014-го року, коли «МЮ» зустрівся із «Свонсі Сіті» (1:2), однак і сам гравець, і всі його партнери хочуть стерти цей поєдинок зі своєї пам’яті, адже їх спіткала гірка невдача. Вже на 24-ій хвилині Лінгард дістав пошкодження та був вимушений покинути поле. Травма півзахисника виявилось непростою, курс відновлення зайняв більше ніж півроку. Коли в лютому 2015-го Джессі повністю відновився від ушкодження, такої довіри, як раніше, від ван Гала не отримав.

Лінгарда відправили в оренду до Чемпіоншипу, де «Дербі Каунті» радо прийняло його в свої ряди. Там футболіст провів не надто феєричний період, забивши двічі у 15-ти матчах, після чого повернувся у Манчестер.

Проривний сезон та «гроза фіналів». Наступний сезон, а саме 2015/2016 став для Лінгарда визначальним. Під керівництвом все того ж голландця ван Гала, півзахисник почав розкриватися і поступово ставати гравцем основи. Вже тоді, ще місцями «сирий» для АПЛ Джессі , включався у потрібний момент і нерідко рятував «дияволів». Найбільш пам’ятним моментом, пов’язаним із англійським гравцем, це його гол у фіналі кубку Англії, в екстра таймі проти «Кристал Пелас» (2:1), який і приніс для «МЮ» перемогу в цьому турнірі.

Незважаючи на перемогу «манкуніанців» в кубку Англії, керівництво вирішило попрощатися із голландським наставником і йому на заміну прийшов, як він любить називати себе сам, «особливий», - Жозе Моурінью. Португальський тренер відразу ж повинен був закріпити успіх свого попередника у матчі суперкубку Англії, де «дияволам» протистояв сенсаційний чемпіон «Лестер». Моурінью вдалось здобути перший трофей у першому ж матчі,вигравши із рахунком 2:1, а допоміг йому в цьому саме Лінгард, який забив один із м’ячів, причому зробив це дуже красиво.

Відзначився футболіст і в ще одному фіналі, у вирішальній баталії в кубку англійської ліги Лінгард забив у ворота «Саутгемптона», а його команда здобула важку звитягу із рахунком 3:2.

Різкий спад. У Джессі ще був хороший період кар’єри і в наступних сезонах, зокрема у розіграші чемпіонату 2017/2018 він забив 13 м'ячів. Тоді Лінгарда можна було сміливо назвати одним із лідерів червоного представника Манчестера, він демонстрував стабільно хороші результати.

Коли все йшло до звільнення Моурінью, гравець вже не міг похвалитись чудовою грою, із кожнем матчем він виглядав все гірше і гірше. Звісно, у нього ще були поодинокі випадки, коли він відігрував непогано окремий поєдинок, однак і таке траплялось вкрай рідко.

Зрештою, португальського тренера, як і прогнозувалось, звільнили, а йому на заміну прийшов Оле-Гунар Сульшер. Здавалось, можливо проблема Лінгарда була у стилі тренера і зараз він знову повернеться на високий рівень, але все стало тільки гірше. За Сульшера команда відразу набрала чудову ходу, але у цьому заслуга англійця мінімальна. У грі норвезького спеціаліста Джессі взагалі став випадати, від його присутності на полі користі практично не було. До цього додались жахлива реалізація, пасивність та відсутність самовіддачі.

Можливо, такий різкий спад пояснюється тим, що гравець зарано відчув себе "зіркою". Будучи одним із лідерів «Юнайтед» Джессі паралельно розпочав активно вести навколофутбольше життя, «помішався» на дорогому одязі, зайнявся розвитком свого бренду і практично не «вилазив» із Інстаграму. Звичайно, в цьому нічого такого немає, усі ми люди, однак Лінгард не зумів знайти потрібний баланс між футболом та розвагами, що й зіграло із ним в злий жарт.

Крім того, у футболіста захворіла мама і він взяв всю турботу за нею на себе, тобто це ще одна причина, через яку Лінгард не міг сконцентруватись на футболі. На відміну від розваг, ця причина поважна. Після того, як Джессі оголосив про проблеми із матір'ю, він зазначив, що розмова із Сульшером надала йому впевненості і скоро він знову повернеться до найкращої форми, однак, як всі уже здогадались, цього не сталось.

Найцікавіше, що навіть в умовах, коли футбол йому не надто то й потрібен, Джессі часто з'являвся у стартовому складі, чим лише розлючував вболівальників «МЮ». Річ у тому, що кадровий потенціал «Юнайтед» на той момент був, м'яко кажучи, не дуже розвиненим, іншими словами Лінгарду взагалі не було альтернативи. Англієць попри жахливий футбол продовжував виходити із 1-их хвилин, проте в один момент усе змінилось.

Остаточний занепад кар'єри, перехід у «Вест Гем». Тим моментом, який все змінив, прийнято вважати прихід в команду Бруну Фернандеша. Португалець сходу вписався у систему Сульшера, демонструючи феноменальний футбол на тій позиції, на якій раніше провалювався Лінгард. Бруну витіснив Джессі не лише з основного складу, а й відправив того поза заявку. Боси «МЮ» побачивши гру португальця, взагалі забули про «розпіареного» Лінгарда, відтоді про нього, як про футболіста, мало хто пам'ятає.

У матчах АПЛ футболісту не знаходилось місця навіть у заявці, але все ж таки були поєдинки, в яких Джессі ще виходив на поле в футболці «МЮ». Переважно англієць з'являвся у не надто важливих баталіях кубкових турнірів та Ліги Європи проти команд, назви яких пересічний футбольний вболівальник навіть не знає.

Майже рік в такому режимі грав Лінгард, але судячи з усього, його все влаштовувало. Але не все влаштовувало «Манчестер Юнайтед», який  неодноразово намагався його «здихатися», проте проблемою для потенційних покупців була висока зарплата англійця. У поточному сезоні Лінгард взагалі жодного разу не з’явився на полі в рамках чемпіонату Англії, зігравши лише один кубковий поєдинок.

І от зовсім нещодавно, в кінці зимового трансферного вікна, своє бажання підписати Лінгарда виявив «Вест Гем». Напевно, у Манчестері всі видихнули з полегшенням і практично відразу прийняли пропозицію лондонців, нехай поки у вигляді оренди. Відзначається, що загальна вартість переходу оцінюється в 3 мільйона фунтів, куди входить і сума оренди «Манчестеру», і зарплата гравця.

Як би там не було, хочеться щоб у Лондоні футболіст нагадав про себе і заграв як у найкращі роки, адже дуже шкода, коли кар'єра такого талановитого хлопця так рано занепадає.

Ярмоленко – «на вихід»? Українських вболівальників засмутив цей трансфер, так як гравець спокійно може зайняти позицію Андрія Ярмоленка. Багато хто сприйняв такий крок «молотобійців», як те, що їм непотрібний українець, однак не все так однозначно. У складі «Манчестер Юнайтед» Лінгард відігрував на позиції центрального атакувального півзахисника, тож незрозуміло, чому відразу всі почали списувати Андрія. У складі «Манчестер Юнайтед» Лінгард відігрував на позиції центрального атакувального півзахисника, тож незрозуміло, чому відразу всі почали списувати Андрія.

Якщо ж Девід Моєс все ж вирішить використовувати  англійця на правому крилі атаки, то тут все залежить від форми і бажання самого Лінгарда. У випадку, якщо він справді мотивований доводити свій рівень і набере хорошу форму, хоча б як 3-4 роки тому, то Ярмоленку дійсно буде важко витримати конкуренцію.

Існує й інший варіант, при якому півзахисник після довгої паузи без матчів АПЛ не зможе набрати форму та демонструватиме такий футбол, як останні сезони в «МЮ». В такому разі наш земляк ще поквитається із Лінгардом за місце на полі та цілком може цю боротьбу виграти, адже Джессі зразка попередніх сезонів, м’яко кажучи, не найсильніший конкурент.

Визначальних факторів, які визначать майбутнє Ярмоленка в Лондоні є два. Найважливіше, як шотландський наставник  «Вест Гема» вирішить використовувати зіркового новачка. Цілком можливо, що і в новому клубі англієць гратиме на позиції 10-ки, в такому випадку і Ярмоленко, і Лінгард зможуть грати навіть разом. Якщо і справді, станеться той варіант, до якого схиляються всі, а саме залучення Лінгарда на фланзі, то ключовим  буде бажання або його відсутність у самого футболіста. Тобто, у цій ситуації мало залежить від Андрія, можна навіть сказати, що майбутнє українця «в ногах» Лінгарда.

Лучшее в блогах
Больше интересных постов

Другие посты блога

Все посты