Tribuna/Футбол/Блоги/Футбол зсередини/Едінсон Кавані - топ, якого надто рано списали

Едінсон Кавані - топ, якого надто рано списали

В 33 роки він продовжує залишатись топом. Кавані встигає забивати, відбирати, боротися - майстер на всі ноги.

15 января 2021, 13:29
3
Едінсон Кавані - топ, якого надто рано списали

Кінець паризької глави. Уругвайський нападник Едінсон Кавані багато років вважався одним із найкращих футболістів на своїй позиції. Якщо у «Наполі» форвард був головною рушійною силою команди в атаці, то в «ПСЖ» уругваєць виступав переважно на других ролях. В складі парижан завжди грали такі футболісти як Ібрагімовіч, Неймар, Мбаппе, котрі хотіли бути головними зірками команди, що зрештою і отримували. Увесь цей час Кавані виступав у якості доповнення цих виконавців, але в той же час виконував шалений обсяг роботи, яку мало хто помічав.

Едінсон міг далі продовжувати наводити страх на французькі команди, однак коли влітку 2020 року його контракт із «ПСЖ» підходив до кінця, він відмовився продовжувати угоду на 2 місяці, бажаючи піти вільним агентом.  Останні пів року в Парижі уругваєць виходив на поле вкрай рідко, усі в клубі давно знали про його бажання змінити клуб і потрохи переставали підпускати форварда до матчів, мовляв він і так без  5-ти хвилин не наш гравець.

На цьому багаторічна історія Кавані та «ПСЖ» підійшла до свого закінчення. У складі парижан форвард зумів забити 138 голів, відігравши у 200 поєдинках.

Пошуки нового клубу. Таким чином, влітку контракт Кавані із «ПСЖ» закінчився і він став вільним агентом. Спершу в послугах уругвайця було зацікавлено багато клубів, однак мало хто із бажаючих міг собі дозволити платити нападнику таку високу зарплату. Довгий час серед головних претендентів на Едінсона називали «Атлетіко», яке просто марило підписанням футболіста. Все йшло чудово, але в останній момент трансфер зірвався. За слова президента «матрацників» Енріке Сересо, усьому провина родичі та агенти футболіста, які хотіли вигоду й для себе.

Після цього з’являлось ще багато чуток щодо інтересу до Кавані від «Ювентуса», обох «Інтерів» (із Мілану та Маямі), але до конкретики справа не доходила. Пізніше у боротьбу за уругвайця втрутилась португальська «Бенфіка», яка згодом була за крок до підписання гравця. ЗМІ вже писали, що угода близька до завершення, перехід Кавані до стану «орлів» лише справа часу, але черговий перехід Едінсона в інший клуб зірвався, на заваді знову стала заробітна плата футболіста.

Проваливши перемовини із «Бенфікою», чутки пов’язані із Кавані почали вщухати, прізвище уругвайця фігурувало у ЗМІ все менше і менше. У свої 33 роки футболіст виявився списаним та нікому із топ-клубів не потрібним. Едінсон перебував у статусі вільного агента із 1 липня, а надворі вже був жовтень – Кавані тоді був все ще без клубу. Футболіст розповів, що навіть почав  задумуватись над завершенням кар’єри,  у один осінній день все змінилось.

Перехід в «Манчестер Юнайтед». 6 жовтня 2020 року Кавані підписав контракт із «Манчестер Юнайтед». Англійський клуб прийняв умови футболіста і підписав його в якості вільного агента. Цей трансфер породив дуже багато розмов, мовляв навіщо «МЮ» такий віковий нападник (хоча 33 це ще не критичний вік для футболіста), мало хто вірив в успіх уругвайця на туманного альбіоні.

По завершенні трансферного вікна навіть проводилось опитування серед провідних футбольних агентів, за результатами якого перехід Кавані в «Юнайтед» охрестили найгіршим із усіх, незважаючи на статус вільного агента. У відповідь Едінсон лише «закрив рот» скептикам своєю грою, причому довго цього чекати не довелося.

Вдалий старт. Із перших же матчів за «МЮ» нападник почав демонструвати своє бажання та самовіддачу на полі. Списаний форвард поступово підбирався до основного складу англійського клубу, спершу виходячи на кілька хвилин в матчах Прем’єр-ліги.

В той період у «МЮ» наступила на надто вдала серія ігор, команда демонструвала вже звичну нестабільність, яка притаманна клубу вже багато років. «Юнайтед» на виїзді грав проти міцного «Саутгемптона» Хаззенхютля і програв у першому таймі 0-2, але все змінилось після виходу Кавані. Уругваєць вийшов на поле, спершу асистував Фернандешу, а потім і сам розписався двічі у воротах «святих», як наслідок перемога 3-2. Всі голи, які були забиті Едінсоном це м’ячі чистого нападника, у яких футболіст продемонстрував свій високий клас. Відразу після цього матчу стало зрозуміло, що уругвайця занадто рано списали, він ще «погримить» на високому рівні.

Феноменальність Кавані. Із моменту приєднання до «МЮ» футболіст відзначився чотирма голами та віддав дві гольові передачі. Але справа навіть не у статистиці, є ще багато факторів, які дозволяють вважати вдалим переїзд нападника в Англію. У свої 33 роки Кавані виконує величезний обсяг роботи, він часто сідає в глибину поля, вступає у відбір та ще й встигає виконувати свою основну функцію попереду. Едінсон часто змінює позицію, добре працює без м’яча, тобто він дійсно ще достатньо мотивований та повний сил.

За кількістю проведеної роботи на футбольному полі жодний нападник «дияволів» не зрівняється із Кавані. Поки Марсьяль ходить по полі пішки, ліниво вступає у відбір та лише чекає поки все зроблять позаду інші футболісти, уругваєць  не цурається чорної роботи, опускається донизу і сам відбирає м’яч для команди, сам розпочинає атаки, притому робить це усі 90 хвилин. Для порівняння, Антоні Марсьяль молодший від Едінсона Кавані на 8 років, але судячи по грі футболістом-ветераном більше виглядає саме француз.

Взаємодія з Бруну. Поки всі «співають діферамби» Бруну Фернандешу (та й хваляють його цілком заслужено, це дійсно геніальний футболіст), вже на звичному для себе другому плані є Кавані, який також суттєво впливає на гру манкуніанців. В тому, що «МЮ» зараз лідирує у англійській першості, є велика заслуга уругвайця, Згадайте, де був в таблиці манчестерський клуб до приходу нападника, тоді всі із жалем дивились на Бруну Фернандеша, який ледь на самотужки намагався щось зробити попереду. Після приходу Кавані в португальця з’явився ще один партнер високого рівня, а згодом підтягнулись й інші футболісти, що і дозволило «МЮ» дістатись вершини, нехай можливо і тимчасової. Той камбек від «Юнайтед», який започаткували на двох Кавані і Фернандеш кілька місяців тому безпосередньо вплинув на переможний дух «дияволів», які відтоді просто трощать всі на своєму шляху.

Все ще топ. Гольове чуття, досвід, самовіддача та роботоздатність Кавані у його 33 роки дозволяють залишатися йому одним із найкращих страйкарів світу. Нехай його результативність не така висока, яка була раніше, але він компенсує це працею на футбольному полі, за що Едінсона і полюбили вболівальники «МЮ» так швидко. Незважаючи на те, що уругваєць в клубі не так довго, уже можна із впевненістю сказати, що усі скептики та псевдо експерти помилились, списавши Кавані так швидко. Поки форварда почали виписувати із числа футбольних топів, заносили на 1-ше місце у списку провальних трансферів, Едінсон на ділі показав, що він все ще нападник високого рівня і замість списку розчарувань по праву очолює список найкращих переходів.

Другие посты блога

Все посты